LibreOffice Impress – vkládání obrázků s uvedením autora

Doplňky Při používání cizích obrázků je často potřeba uvést autora. S využitím doplňků pro Impress a pro Firefox si to lze výrazně usnadnit.  

Kdo používá ve svých dílech cizí obrázky, obvykle potřebuje uvést u každého obrázku jeho autora – jednak je to slušnost, současně to ale může přímo vyžadovat použitá licence (např. z množiny Creative Commons). Pak jsou dvě možnosti: buď to celé udělat ručně nebo to nějakým způsobem automatizovat.

Pro automatizované vkládání údajů o autorovi lze použít kombinaci dvou doplňků. Jeden se instaluje do LibreOffice a nazývá se lo-paste-with-credit. Ten zajišťuje vkládání do prezentace v programu Impress. Současně je ale potřeba do webového prohlížeče Mozilla Firefox nainstalovat doplněk CopyRDF.

Příslušná metadata, ve kterých jsou informace o autorovi, je potřeba samozřejmě nějak získat. Konkrétně je musí poskytnout web, z něhož se obrázky stahují. Řada webů s fotografiemi podporuje standard RDFa, přímo určený pro tyto účely. Známé fotoúložiště Flickr sice tento standard nepodporuje, ale jeho specifický datový formát je doplňkem CopyRDF rovněž podporován, takže i odtud lze pohodlně vkládat fotografie.

Postup při práci s uvedenými doplňky můžete shlédnout ve videotutoriálu.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Zvedavec
Odpovědět
LibreOffice Impress – vkládání obrázků s uvedením autora
15. 11. 2013, 18:40:48
Existuje rozsireni EuroOffice Online Clipart, ktere bohuzel spolupracuje jenom s Writerem (overeno AOO 4.0.1) a obrazky bere z wikimedie. Vklada je s ramcem, v nemz je uveden take autor, ve forme odkazu.


http://extensions.services.openoffice.org/en/project/eurooffice-online-clipart
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice Impress – vkládání obrázků s uvedením autora
15. 11. 2013, 19:44:05
http://www.openoffice.cz/doplnky/pluginy-pro-writer-male-nahledy-stranek-anonymizer-dokumentu-prekladac

V LO nepoužitelné. LO totiž vyžaduje vyšší verzi Pythonu.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice Impress – vkládání obrázků s uvedením autora
12. 01. 2014, 03:12:44
Tak, bohužel, při testování -... vlastně test se nekonal. Postup uvedený na videu bohužel nefunguje :-(

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz