LibreOffice pro Android se posune kupředu

LibreOffice Po mnoha měsících stagnace to vypadá, že se LibreOffice pro Android přece jen začne posouvat kupředu, směrem k fungující aplikaci.  

Před více než rokem jsme informovali, že vývoj kancelářského balíku LibreOffice pro Android úspěšně pokračuje a že by mohla být ostrá verze k dispozici již do konce roku. Bohužel, vývoj událostí byl jiný a použitelná verze není hotová doteď. Každý si sice může stáhnout vývojovou verzi, nicméně pravděpodobně ji vůbec nespustí, případně mu po chvilce experimentování spadne.

Teď se ale zdá, že se blýská na lepší časy. Díky finanční podpoře nizozemské firmy Smoose se vývoj opět rozbíhá a začíná se víceméně znovu. Architektura bude taková, že jako základ uživatelského rozhraní poslouží Firefox pro Android (Fennec) a tato komponenta bude komunikovat s LibreOffice prostřednictvím rozhraní LibreOfficeKit.

V první fázi je cílem umožnit prohlížení dokumentů, možnost úprav přijde na řadu až později. Pro vykreslování se využívá OpenGL ES 2, je tedy možné ho hardwarově akcelerovat. První výsledky jsou již k dispozici, k plně fungující aplikaci je ale ještě dlouhá cesta, během níž budou začleněny i vhodné části kódu z již zmíněného prvního pokusu o vytvoření aplikace.

Tomaž Vajngerl společně s dalšími vývojáři předpokládá, že plně funkční prohlížení dokumentů by mohlo být k dispozici společně s LibreOffice 4.4, tedy přibližně na přelomu ledna a února příštího roku.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice pro Android se posune kupředu
17. 07. 2014, 22:37:47
To je skvělé! Doporučím to klukům v naší redakci k vyzkoušení.
user avatar Tomáš Matýs
Odpovědět
LibreOffice pro Android se posune kupředu
18. 07. 2014, 10:00:20
Velice dobrá zpráva, jen pro zajímavost našel jsem jejich ještě ne aktualizovanou stránku https://wiki.documentfoundation.org/Development/LibreOffice_on_Android
A taky pro redakci a čtenáře, kteří o tom nevědí tak vyšli dva týdeníky 1.https://wiki.documentfoundation.org/LOWN/1 a 2.https://wiki.documentfoundation.org/LOWN/2 v angličtině podobně jako u Openofficu.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice pro Android se posune kupředu
18. 07. 2014, 11:12:53
Děkujeme za upozornění. Je škoda, že spuštění LOWN bylo oznámeno tak nevýrazným způsobem (jako jeden z řady bodů, povětšinou nevýznamných), takže jsem si toho nevšiml ani já, ani nikdo jiný od nás. Jinak OOWN zřejmě pokračovat nebude - vyšla tři vydání a konec. Snad LOWN nepotká stejný osud.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz