Microsoft otevírá OOXML SDK

Vývoj Společnost Microsoft otevírá zdrojové kódy k SDK svého formátu Office Open XML. Co to přinese svobodným kancelářským balíkům?  

Firma Microsoft oznámila, že pod licencí Apache zpřístupňuje zdrojové kódy SDK svého formátu Office Open XML (OOXML). Kódy jsou přístupné na GitHubu, vývoj bude řídit .NET Foundation.

Co to znamená pro svobodné kancelářské balíky? Stručnou odpověď přináší Michael Meeks, vývojář LibreOffice. V SDK se nachází zajímavý validátor, který umožňuje kontrolovat dokumenty v OOXML. Dosud se k validaci využívá především office-o-tron, nově by šel využíva i validátor ze SDK od Microsoftu.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Microsoft otevírá OOXML SDK
27. 06. 2014, 05:09:23
Takhle to zní docela lákavě - hlavně jako příslib. Jenže - pokud tomu dobře rozumím, otevírají se ze strany Microsoftu vrátka pro OOo a tyto mají motto:
"Užívejte kancelářské balíky AOO, LO (a možná ji jiné ODF???) - ale hlavně pod operačním systémem Windows".

Práce s tímto nástrojem je podmíněna operačními systémem Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 + Microsoft Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop. Mají ale více verzí - půjde zřejmě o verzi pro vývojáře, kterých nabízí také více druhů a nejlacinější od 160 USD.

Při tom opatrně upozorňují, že takto je podmíněno "zatím" pro 1. verzi. Je tedy otázkou, zda produkt takto vytvořený (s OOXML) bude vyžadovat také OS Windows, nebo je to jen podmínka pro vývojáře. Do hloubky jsem nešel. Vyjadřuji jen svůj optimistický názor :-)
user avatar pjn
Odpovědět
Microsoft otevírá OOXML SDK
28. 06. 2014, 16:03:18
Microsoft přichází o tučné zisky za licence, když celá města a průmyslové oblasti přechází na LOO nebo AOO, včetně ztráty za licencovaná wokna. A tak zkusí sjednotit kompatibilitu v kanceláři a v další verzi office s ní vyrukovat. A znovu přilákat investory sítí. Hlavně zabránit dalšímu odlivu za ztracené licence. V základu plánuje i wokna s velice omezenou schopnosti zdarma (něco jako VISTY start). Proti plnokrevnému Linuxu ale ztrácí.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Microsoft otevírá OOXML SDK
28. 06. 2014, 16:17:09
Skutečně je otázkou, co Microsoft k takovému kroku vede. Petrova odpověď se mi zdá být dost pravděpodobná, ale nemůžu vyloučit, že má pravdu pjn. Microsoft to nijak nezdůvodnil?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Microsoft otevírá OOXML SDK
28. 06. 2014, 17:12:52
Skutečné zdůvodnění v tom oznámení nevidím. Tipuji, že se MS snaží zabránit tomu, aby se příliš prosadil ODF, který v některých státech získává poměrně silnou podporu.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Microsoft otevírá OOXML SDK
28. 06. 2014, 17:14:15
Ještě k tématu: https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/open-file-formats-must-be-implementable-open-source
user avatar neutr
Odpovědět
Microsoft otevírá OOXML SDK
29. 06. 2014, 15:29:26
Tak jsem měl chvilku a juknul na to, co odkazuje Lukáš Jelínek. Našel jsem pod článkem další podobná (související témata). Fakt to stojí za podívání.

https://joinup.ec.europa.eu/elibrary/case/complex-singularity-versus-openness. Je toho sice hodně, ale je to dost poučné. Hlavně to, co se týká formátu OOXML Strict. Jednoduše je tam vysvětleno, že verze MS 2013 s nejúplnější implementací OOXML Strict nestojí ve světle kompatibility za moc ani v rámci vlastních nových aplikací, natož pak svých historických.

Uvádí se například, že není DOCX jako DOCX, balíky MS nehlásí chybu, natož pak nekompatibilitu a hrozí zřejmě fatální ztráta dat.

Zajímavé. Dokonce mne napadá myšlenka, že nejlepší program pro asociace všech různých (zejména různě starých) typů dokumentů MS Office je právě OpenOffice a ne nejnovější verze Microsoftu :-)
Přinejmenším to bude stejně dobré tak jako by to udělaly propritární programy.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Microsoft otevírá OOXML SDK
29. 06. 2014, 16:09:36
OpenOffice bohužel neumí ukládat do OOXML. V situaci, kdy je potřeba dokument upravit a poslat někomu zpět, je to nepoužitelné. Vhodnější je v tomto případě LibreOffice.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Microsoft otevírá OOXML SDK
29. 06. 2014, 17:00:40
Věřím, že vám to nevadí, váš komentář jsem citoval na našem facebooku: https://www.facebook.com/exospacecz.
user avatar neutr
Odpovědět
Microsoft otevírá OOXML SDK
29. 06. 2014, 19:27:40
To nebylo myšleno jen směrem k OOXML. Obecně OOo (LO a AOO) jaksi stále svoje filtry pro export a import přizpůsobovaly zpětně k MSO. Takže OOXML nebude v tomto směru nijak vyjímečné. Ale věřím tomu, že když bude problém v otevření 'historického' formátu MSO, budou znít rady odborníků - "otevřete to v LO, nebo AOO." (Budou zřejmě stále fungovat, byť se starými filtry. Ale při dnešním trendu MSO nic takového nepůjde.)

Kdysi jsem používal Balík Lotusu právě proto, že byl kancelářskou aplikací Microsoftu tak jak je dnes MSO. Nejdřív vytlačili zřejmě AmiPro (textový editor), pak zřejmě Approach (databáze) a nakonec i Lotus123 (tabulkový procesor). Nevěřím, že by to dnešní MSO umělo otevřít - ale OOo má export/import filtry alespoň k texťáku a tabulkovému procesoru.
'Dnešní revoluce" v MSO si s tou před téměř 20-ti lety moc nezadá. Ať už se jedná o cloudový trend, nebo OOXML. Takže už za pár let nikdo po klasickém balíku 2003 (respektive 32 bitů) ani nevzdechne. A když tak přijde rada - použijte import do ODF - AOO, nebo LO to otevřou. Nevěřím totiž, že Microsoft bude ještě nějakou dobu podporovat například 32-bitové systémy. Zatím dělá vše proto, abysme museli koupit brzo jejich nový výmysl. Takže to, co chodilo pod starými typy OS prostě nainstalovat na nové OS nepůjde.

Dokonce jsem zběžně otestoval rozšíření pro Google s názvem OOXML. Tedy byl jsem spíš z výsledku zmatený. Je to ale vše zřejmě moc syrové a já ani nevím jaké speciality hledat, nebo jaké rozdílnosti například pro UTF8 ap.

Osobně nepochybuji, že budeme čekat dlouho na implementaci OOXML. Jde o hodně a věřím, že na tom dělá hodně lidí současně. Nejdřív se asi objeví extension a pak i implementace.
Je také možné, že Microsoft nestíhá zvládnout vše sám, nezná trendy, a nemá ani z čeho vycházet. OOXML byl výstřel do tmy, i když zřejmě uspokojivě odůvodnitelný.
Je tedy také asi možné, že kódy uvolnil právě proto, aby si to konkurence upravila za své a on už nemusel moc riskovat, improvizovat a plést se v odhadu.

To co se týká implementace OOXML tak vlastně vývojový proces i v MSO, natož pak v LO a konzervativním AOO. Jenže k určení jiného standardu pro ISO zřejmě hned tak nedojde, takže OOXML se do života dostane.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz