Migrace v Bolzanu: provincie, obce, školy, nemocnice

Peníze V italské provincii Bolzano migrují na LibreOffice a další open-source software – na úřadech provincie, v obcích, školách a nemocnicích. Je v plánu využít i linuxové řešení Wollmux.  

Italská autonomní provincie Bolzano (součást oblasti Tridentsko-Horní Adiže; jedná se o bývalé Jižní Tyrolsko, které bývalo součástí Rakouska-Uherska a většina obyvatel hovoří německy) již od roku 2003 migruje na open-source software.

Celý proces začal pilotním projektem místní asociace obcí, v jehož rámci byl na některé počítače nainstalován kancelářský balík OpenOffice.org. V posledním roce byl balík LibreOffice na všech 4200 stanicích zúčastněných obcí.

V roce 2004 provedla podobný krok i samotná provincie na svých úřadech (celkem 7500 počítačů). O rok později se ve školách přešlo na výhradní výuku na open-source softwaru, jedná se asi o 3300 počítačů. Posledním krokem (rok 2012) byla migrace sítě nemocnic – balík LibreOffice byl nasazen na 2500 počítačů.

Jak sdělili administrátoři ICT z provincie, „tyto migrace se nedělají z etických důvodů, kvůli národním zákonům ani předpisům pro veřejné zakázky. Nemají za cíl pomoci místní poskytovatelům ICT služeb, ani nevznikly kvůli rozhodnutí používat pro dokumenty Open Document Format. Největší motivací bylo, že vláda provincie deklarovala plán snížit osobní náklady o zhruba 16 milionů €.“

Následné protesty pak vedly k plánům, jak ušetřit jinak – jako jedna z vhodných cest se ukázala právě migrace na open-source software. Umožňuje snížit náklady a zabránit tak propouštění. Provincie nyní plánuje použít nebo i rozšířit linuxové řešení Wollmux, které bylo vyvinuto pro použití v Mnichově.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Migrace v Bolzanu: provincie, obce, školy, nemocnice
8. 10. 2013, 01:09:20
Takže - svobodný software pomáhá zachovat pracovní místa a generuje zisk všem, kteří o to mají zájem. Pro další přežití IT světa je nezbytný.

V podstatě v bleděmodrém totéž, co tvrdím o kosmonautice. Jedno a téže jest.

Měl by se na webu udělat přehled obcí, měst, institucí i celých států, kteří jsou na tom podobně. A sledovat vývoj u nich. Rozparcelovat mapu na "uvažují, zavádějí, už v tom jedou" a podobně. Ale chtělo by to lidi, kteří by na to měli čas...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz