Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00

Vývoj Vývojáři kancelářského balíku LibreOffice dosáhli v chybovosti kódu (v rozsahu detekovatelném nástroji Coverity) hodnoty 0,00. Celkem bylo opraveno více než 11 tisíc chyb.  

Nasazení nástrojů Coverity, umožňujících detekovat formálně odhalitelné chyby v kódu, vedlo k rapidnímu poklesu počtu chyb tohoto druhu v kancelářském balíku LibreOffice. Z celkem nalezených 11 751 chyb jich bylo 11 399 opraveno, 331 vyloučeno (falešná hlášení) a zbývá aktuálně pouhých 21 nevyřešených hlášení (z nichž je ale podle Caolána McNamary reálných jen 10, ostatní jsou falešná).

Bylo tak dosaženo míry formální chybovosti kódu pouhých 0,003515303 chyb na tisíc řádků, což při použití obvyklého zaokrouhlení na dvě desetinná místa dává hodnotu 0,00. Navzdory výraznému zkvalitnění kódu LibreOffice to ale samozřejmě neznamená, že by v balíku nebyly žádné chyby – vývojáři se ale místo opravy těch formálních mohou soustředit na nesprávné chování programu nebo jiné chyby hlášené uživateli.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
30. 11. 2014, 16:29:07
The Document Foundation by možná měl zřetelněji zveřejňovat, do jaké míry se chyby daří odstraňovat pomocí komunity a jaké procento to je z celku. Každopádně je to úžasná informace.
user avatar Lader
Odpovědět
Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
6. 12. 2014, 12:47:43
Zvláštní jak se píše o "bezchybovosti" balíku OpenOffice, přičemž chyba, která znemožňuje používání volání nelineárního řešitele makrem a vznikla první čtyřkovou verzí nebyla dodnes opravena!
Odkaz: http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=3769
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
6. 12. 2014, 14:01:20
"Bezchybovost" se týká výhradně chyb zjistitelných automatizovaným procesem. Pokud byla chyba "ohlášena" jen do fóra, tak to velmi pravděpodobně nikdo nevyřeší. Je potřeba ji ohlásit do Bugzilly na adrese https://bugs.freedesktop.org/.
user avatar Lader
Odpovědět
Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
6. 12. 2014, 15:32:16
Myslím, že se o této chybě hodně psalo v roce 2012. Tehdy jako řešení se uvádělo přejít na MS Office. A pak to nějak utichlo. Mám z toho špatný pocit. Nelineární řešitel se velmi často používá ve firmách pro optimalizaci zisku, nebo snižování nákladů, (v některých školách to je i součástí výuky). Volání makrem odstraňuje opakované ruční zadávání. Tuto situaci také komplikuje, že OpenOffice neumí uložit nastavení řešitele (další chyba). Tato chyba je známá od roku 2012. V Excelu toto chodí bez chyby, navíc co nelineární řešitel v OpenOffice řeší řádově v minutách, to Excel vyřeší během sekund. To však není důležité. Důležité je to, že v OpenOffice je to úplně nefunkční a tudíž nepoužitelné.
Ano mám možnost nahlásit to na Bugzile. Anglicky neumím, tak jsem v roce 2012 požádal spolupracovníka, aby to udělal za mne. Zatím se nic neděje.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
6. 12. 2014, 15:45:49
Předtím jsem si neuvědomil, že se to má týkat OpenOffice a ne LibreOffice, na jehož Bugzillu jsem odkázal. Ale zřejmě stejná chyba bude i v LibreOffice.

Kromě ohlášení chyby samozřejmě existuje další možnost, jak to vyřešit. Tedy získat peníze (ať z vlastních zdrojů nebo nějak jinak - crowdfundingem, z dotací a grantů veřejné správy atd.) a zaplatit vývojáře, kteří by to vyřešili. Pak to může být hotovo výrazně rychleji.
user avatar David Jaša
Odpovědět
Re:Míra chybovosti kódu LibreOffice klesla na 0,00
9. 12. 2014, 11:30:56
Pošlete mi na mail vzorový dokument, kde se chyba projeví. Díky.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz