Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“

Textový procesor Charlie Stross vysvětluje, proč si myslí, že by měl Microsoft Word zmizet ze světa. Ne, nejde o uzavřenost, hlavní důvody jsou úplně stejně aplikovatelné i na Apache OpenOffice a LibreOffice.  

Charlie Stross ostře kritizuje textový procesor Microsoft Word a vysvětluje, proč by měl podle něj zmizet ze světa. Důvody vůbec nesouvisí s tím, že jde o proprietární software nebo že má Microsoft dominantní pozici (i když toto je ve vysvětlení také trochu zmíněno). Ne, je to ukryto podstatně hlouběji, v samé podstatě textových procesorů fungujících daným způsobem.

Podle Strosse je Word „rozbitý“ úplně od základu, od samého počátku; postupem času se to jen zhoršovalo. Tím hlavním problémem je celková filosofie práce – jednoduché věci se dělají složitým, neefektivním způsobem, míchají se paradigmata, stejný nástroj se využívá pro naprosto odlišné úkoly.

A co je nejhorší, nelze se tomu prakticky vyhnout, protože většina světa očekává, že se člověk začlení do tohoto systému práce a bude postupovat stejně (a například jako výstup své práce dodá dokument tohoto textového procesoru), přestože je to nevhodné, neefektivní.

Zmiňované důvody se samozřejmě netýkají jen programu Microsoft Word, ale platí i pro jiné textové procesory, které se chovají víceméně stejně, tedy i program Writer v balících LibreOffice a Apache OpenOffice.

(Jako ve škole)
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
13. 10. 2013, 15:27:19
Zběžně jsem ten výkřik četl, no, nevím... of course, máme TeX, máme LyX, ale i klasické textové editory se uživí. A mě práce s Writerem rozhodně nedeprimuje. Autor chtěl vzbudit pozoronost, proto takové výkřiky, ale já je ze zásady ignoruju. Opět forma vítězí nad obsahem.

Ale díky za přispění a upozornění, určitě je to téma, nad kterým je dobré se zamyslet.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
13. 10. 2013, 16:28:28
Přišlo mi to zajímavé, tak jsem to sem dal. Je jasné, že je to trochu extrémní názor a že se většina uživatelů raději naučí jeden program (resp. obecněji způsob práce) a v něm nějak zvládne všechno, než aby se učili třeba deset specializovaných nástrojů, se kterými by to udělali efektivně ... pokud by to uměli. Každopádně nic nenasvědčuje tomu, že by univerzální textové procesory byly nějak na ústupu - spíš přesně naopak, jiné programy (CMS, informační systémy...) se jim čím dál víc přibližují.
user avatar Laco
Odpovědět
Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
14. 10. 2013, 08:58:54
Podobné výhrady k práci s programom Word sú úplne opodstatnené. Za dvadsať rokov extenzívneho vylepšovania textového editora sa udržiava spôsob práce so súvislým dokumentom lineárne zostaveným od začiatku do konca. Možnou alternatívou je použitie "hlavného dokumentu", ktorý pospája a očísluje kapitoly, ten reálne málokto využíva.
Vývoj pokročil maximálne v GUI a nabaľovaní funkcionality. Nie však v natívnej kooperácii s rôznymi typmi dokumentov - textu, tabuliek, obrázkov, schém, ktoré triviálne nadefinujú štýly dokumentu a následne sa pospájajú do jedného celku - s číslovaním strán, orientáciou stránky, atď.
Nemožnosť uloženia do jedného súboru, ktorý v sebe obsahuje všetko, s čím vytvoril finálny dokument, považujem za ďalší veľký nedostatok invencie tvorcov kancelárskeho balíka.
Teda zhrnuté:
Práca s časťami dokumentu by mohla byť generovaná v prehľadnom grafickom okne. Zobrazovanie kapitol, nadpisov hlavnej úrovne by malo byť úlohou prehľadných informačných náhľadov (napr. táto časť má tieto čísla kapitol), so spoločne definovateľnými parametrami výstupného finálneho súboru (napr. formát stránky A4, jej okraje, číslovanie, na ktorých stránkach číslovanie zobrazovať, atď.), celkový náhľad finálneho súboru.
Celá práca vrátane poznámok uložiteľná v kontajneri bez nutnosti vytvárania zložiek, s ktorými by sme ďalej museli pracovať na úrovni OS. V rámci operačného systému teda by išlo o jeden dátový súbor.
Ide len o niektoré pripomienky. Otvorený softvér má obrovský potenciál na kreatívne dopĺňanie konceptu práce s dokumentmi.
user avatar Laco
Odpovědět
Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“ - chybička
14. 10. 2013, 09:01:13
...ďalej nemuseli pracovať...
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“ - chybička
14. 10. 2013, 09:43:56
...pokial je cielom zisk, nie "vyssie ciele", tak museli pracovat...
user avatar SpookY
Odpovědět
Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
14. 10. 2013, 11:28:23
Nejhorší co na Wordu je, je způsob používání, resp. NEPOUŽÍVÁNÍ stylů. Tenhle "textový editor" je prostě bastl. Když používáte OO/LO, nebo když použijete TeX, HTML+CSS, tak všechno Vás dotlačí k tomu, že začnete používat styly.

Word ne. Práce se styly je v něm tak ubohá, že prostě neumožňuje oddělit obsah od vzhledu. Ve skutečnosti je Word ukázka toho, jak nemá texťák vypadat. A neměl by se vůbec učit (např. ve školách), ale důsledně používat jako odstrašující příklad.

Ve výčtu nelogičností a vyloženém amatérizmu bych mohl pokračovat.
Uvedu ale jen jeden příklad - editor rovnic. Od verze Oppice2007 jsou ve Wordu DVA editory rovnic - jeden starý z předchozích verzí 2003 kompatibilní s formátem DOC a druhý nový, kompatibilní s DOCX... a vzorce z jednoho nejde převést do druhého!!
Tohle udělat student informatiky v druhém ročníku jako seminární práci, tak nedostane zápočet!!

Naproti tomu OO/LO má editor rovnic jako externí nástroj, vzorce lze uložit jako samostatné soubory. O rychlosti práce (zvláště pomocí čistého zadávání příkazů ve stylu TeXu) nemluvě.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
14. 10. 2013, 16:04:21
Nemyslím si, že by v AOO/LO uživatele něco tlačilo k používání stylů. Dá se tam prasit úplně stejně jako v MSO. Spíš bych to viděl tak, že AOO/LO mají větší podíl technicky znalejších uživatelů, kteří o stylech vědí a chtějí je používat.

Mimochodem HTML výstup z Writeru na strukturované styly kašle a cpe všechno přímo do HTML elementů (část v podobě CSS, část ale dokonce stále přímo jako atributy, např. "align"). Dal jsem do Bugzilly LO několik návrhů, jak toto vylepšit. Třeba se toho někdo chytne, je to docela značný handicap Writeru.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
14. 10. 2013, 16:41:08
Delat se ve Wordu se styly urcite da, jde to jinak nez v OO, ale neznamena to, ze je on nebo uzivatele nemohou pouzivat.
user avatar jik.
Odpovědět
Názor: Proč musí Microsoft Word „zemřít“
17. 10. 2013, 20:08:15
Plně souhlasím se Spooky. Uživatelské rozhraní Wérdu podporuje ty nejhorší uživatelské návyky a z toho m.j. vyplývá hodně z "nekompatibility" MSO, LO a OO. Ale nějak nemám jistotu, že by se s tím mohlo nějak rozumně hnout.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz