Odkud stahovat LibreOffice?

Otázka Někteří čtenáři měli problémy se stahováním nejnovější verze balíku LibreOffice. Přestože by měl web každého nasměrovat na nejvhodnější zrcadlo, někdy může být vhodné vyzkoušet i jiné možnosti.  

Po vydání nové verze kterékoli programu, o který je velký zájem, zažívají servery tvůrce velký nápor – a to především od uživatelů systému Windows, protože u linuxových distribucí se obvykle instaluje přes distribuční repozitáře.

Při stahování přes oficiální web vás to automaticky nasměruje na vhodné zrcadlo, což by mělo ve většině případů vyhovovat. Někdy ovšem může mít dané zrcadlo problémy, proto se může hodit vyzkoušet i jiné cesty.

Jiná zrcadla

Zrcadel je k dispozici spousta, najdete je v souhrnném seznamu. V Česku jsou aktuálně k dispozici dvě (a většinou je nejlepší si vybrat z nich), v případě potřeby lze ale použít i nějaké jiné.

Máte k dispozici server na rychlé lince a chtěli byste pomoci šíření balíku LibreOffice? Můžete si snadno zprovoznit své zrcadlo a nabídnout ho k použití.

BitTorrent

Protokol BitTorrent je přímo navržen k distribuovanému šíření nových verzí softwaru. Stačí mít nainstalován bittorrentový klient (např. qBittorrent, Transmission nebo µTorrent) a ze stahovací stránky LibreOffice otevřít odkaz „Torrent“ u příslušné verze.

Při stahování instalační soubor zároveň sdílíte. Je dobré na to myslet, pokud máte k dispozici jen omezený objem dat (typicky u mobilního připojení).

Stahovací weby

LibreOffice nabízejí ke stažení i všemožné „stahovací weby“, u nás například Slunečnice nebo Stahuj.cz, ve světě třeba CNET nebo TechRadar. Dejte si však pozor, zda stahujete správnou verzi (někdy ještě nemusí být k dispozici ta poslední) a také zda si s LibreOffice nestahujete a neinstalujete ještě něco navíc, co nechcete (někdy bývá přibalen ještě další software).

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Mik
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice?
20. 03. 2017, 08:29:52
Udělal jsem stejnou zkušenost, ale asi to má řešení. Když se stahuje přímo ze stránek download, jde to jako šnek. Ale pokud se stahuje z http://download.documentfoundation.org/libreoffice/ rychlost je normální (do dvou minut).
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice?
20. 03. 2017, 19:51:51
Nemám dobrou zkušenost se stahováním ze "stahovacích webů". Doporučují vždycky stahovat od autora programu pokud to jde. Pak by se nemělo stát, že tam bude něco navíc (v lepším případě přenastavení domovské stránky v prohlížeči, v tom horším Trojan nebo jiné svinstvo). Navíc je u autora vždy nejaktuálnější stabilní verze.
A pokud autor nabízí stahování pomocí torrentu, tak je to v době po vydání nové verze (když je server přetížený) ideální varianta, protože se stahuje i od jiných lidí, kteří už staženo mají.
user avatar TAP
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice?
20. 03. 2017, 21:50:37
Díky za shrnutí možností, odkud stahovat.
user avatar terist86
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice?
25. 04. 2017, 21:06:38
Ja sťahujem z officiálnej stránky s pomocou addonu do FF DownThemAll. Automaticky to pridá mirror list aj s ich prioritami a ťahá to z viacerých naraz.
user avatar Ruda H.
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice? Starší verzi
1. 06. 2017, 23:31:41
Dobrý den , rád bych si mohl prosím stáhnout starší verzi LibreOffice cca 5.1. Prostě mi nějak ty nové verze nevyhovují , schválně jsem se mrkmul do Mintu na mé LO a tam mám verzi 5.1.xx a ta je ještě super.Tady na w7 jsem měl 5.3. tu už jsem sundal ale vždy mám v záloze jen jednu verzi zpět. Dělám to tak už dlouho a odmazávám .. bohužel.LO není jediný program kde se chci vrátit nebo jsem se vrátil ke starší verzi u některých jiných prg. už jsem to udělal.Nové verze mi zkrátka přišly horší.Druhá možnost potom je přejít na OO i když s LO jsem od úplného počátku.To je sakra rozhodování jak dál.S MSO jsem se rozloučil pro jeich nesmyslné ovládání od r.2007.
user avatar strepon
Odpovědět
Odkud stahovat LibreOffice?
2. 06. 2017, 21:33:14
https://downloadarchive.documentfoundation.org/libreoffice/old/

Ovšem používat staré, nepodporované verze (bez bezpečnostních oprav) není dobrý nápad.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz