Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC

ODF Verze 1.2 formátu OpenDocument je od 1. července mezinárodním standardem ISO/IEC.  

Mezinárodní standardizační organizace ISO završila proces standardizace verze 1.2 formátu Open Document Format (OpenDocument, ODF). Standard má tři části:

Účinnost publikování standardu je k 1. červenci 2015. Aktuálně jsou tedy takto standardizovány všechny dokončené verze formátu ODF.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar Michal
Odpovědět
Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
2. 07. 2015, 23:13:57
OK je fajn, že jste nás na to upozornili, ale jinak je to článek o ničem. Co tak napsat, co je v novém standardu navíc oproti dřívější verzi?
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
3. 07. 2015, 05:25:03
Ono v tom článku je napsáno vše co je nové i když se jedná pouze o dvě věty a 3 položky odrážek.

Hlavním obsahem je oznámení že ODF 1.2 je standardem ISO/IEC, a od kdy. Nakonec odkazy co ODF 1.2 obsahuje a kde se to dá najít.

ODF 1.2 existuje asi 4 roky. Takže ten kdo to potřebuje a potřeboval ví co je nového mezi touto a předchozí verzí. Ten kdo neví k čemu je to dobré tak to zatím nepotřebuje a možná nikdy potřebovat nebude.

Jedná se o přesné deklarace formátu značkovacího jazyka. Například co obsahuje pojem Calc (tabulkové procesory na bázi ODF) a podobné věci.

Je to závazná forma, kterou musí programátoři udržet. Pokud je například uveden tento standard, tak by to mělo být závazné pro státní správy nejméně v EU. Měly by umět přijímat dokumenty v tomto formátu. To není úplně automatické. Každý stát se na to musí připravit. Tedy jednak to musí schválit nějakým právním aktem (většinou zákonem) a pak vytvořit nějakou prováděcí směrnici. Vše by to mělo být završeno datem od kdy orgány státní správy a samosprávy budou a musí přijímat tento formát.

Samozřejmě je to jenom příklad. ISO je závazné napříč oblastmi a obory.

Jestli ale programátor zahrne jiný nežli v ISO vyjmenovaný deklarativní formát a práci bude vydávat za ODF 1.2 tak může mít velké problémy. Mohlo by to být považováno například i za trestný čin. A nemuselo by to být v rámci porušování autorských práv. Mohlo by to být také považováno za pokus trestného činu z oblasti elektronické kriminality - sabotáže, šíření virů a podobně.

Srovnání rozdílů mezi verzemi předchozími a poslední si může udělat každý sám. Je to k dispozici na stránkých uvedených odkazem. Bylo by celkem nesmyslné oznamovat číslo položky 12.652 původně , nyní . Jsou to tisíce a desetitisíce formálních zápisů pro jednotlivé typy dokumentů. Změn, doplnění, vyloučení - prostě úprav tam budou tisíce. Chtěl bych vidět toho koumáka co by z toho byl moudrý.

Porovnávání se provádí pravděpodobně jen strojně. Tištěná forma garantuje elktronickou podobu. V případě sporů by se vypreparovala pasáž o sporné deklaraci a byla by "lidsky" označena jako příčina, nebo spíš technická podstata prohřešku.

Obyčejným lidem a většině programátorů detaily nejsou k ničemu. Důležité je jen vědět, že ODF 1.2 je standarsem ISO a že ho například můžeme očekávat jako formát kterým je možné například doručovat státní správě a samosprávě.

Nový ODF vzniká na základě potřeby přidat nové vlastnosti. Takže ti co to potřebují se zajímají jen o určitý typ dokumentu a ten například ladí aby dosáhli optimálních parametrů. Tohle se pak soustředí a vybere se řešení, které se pak dostane do nového návrhu ISO. Jakmile se to stane, neznamená to, že by s tímto formátem musel hned pracovat nějaký program. Mezi reálným uvedením do života a schválením normy ISO může být značná prodleva.

Nedávno zde probíhala diskuse na téma OOXML kterou stvořil Microsoft a sám ji zřejmě moc nepoužívá. Někdo na fóru to použil k uložení (konverzi) Excelu a byla to hrůza. Naše konverze (z a do) XLS je mnohem lepší, nežli převod od MS. Konverzi texťáku jsem netestoval, ale bude to stejné.

Takže na závěr : - Vlastní ISO forma nic moc nikomu neřekne. Detaily je lepší sledovat na stránkách editora návrhu kde se dají zřejmě dohledat jak účely, tak diskuse k tématu "co a jak je nového" a podobné informace. O tom ale tento článek nebyl.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
3. 07. 2015, 21:31:22
Dík za reakci a vysvětlení. Věřím, že s tím bude Michal spokojen.
user avatar Patera
Odpovědět
Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
13. 07. 2015, 07:25:00
Zdravím,

chtěl jsem se zeptat na větu: "ISO je závazné napříč oblastmi a obory."
Mám zato, že normy až na vyjímky uvedené v zákonech" nejsou závazné.
Mýlím se? V případě, že ano, můžete to prosím trošku rozvést?

děkuji
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
13. 07. 2015, 21:25:18
Ano, je to skutečně tak, že pokud nejsou normy uvedené přímo v zákonech, nejsou přímo závazné. Mohou se ale objevit například v zadávacích podmínkách veřejných zakázek (což je hlavní důvod mezinárodní standardizace kancelářských datových formátů - to se týká jak ODF, tak i OOXML a PDF), firmy si je mohou začlenit do svých systémů řízení jakosti nebo se o ně opírat při sjednávání podmínek obchodních smluv apod.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
14. 07. 2015, 15:45:25
ISO je závazné ale jen v určitém směru. Například http://www.unmz.cz/urad/bbb. Když se tam podíváte tak pochopíte co jsem myslel. Prostě měřit musíme v domluvených jednotkách. Existují ještě například jiné typy soustav (základem ISO jednotek jsou jednotky SI). Ale prodávat něco například na Ebyptské lokty možná jde ještě v Egyptě, ale pochybuji. Na každém tržišti byly ve středověku závazné míry délky a podobně. Jenže se místo od místa mírně odlišovaly. Markantní je měření času. To umíme "celosvětově" prakticky až od 19. století.

Takže je možné měřit cokoliv jakoukoliv alternativní jednotkou, nebo si nějakou sám vymyslet (například "pindidny" pro měžení času :-). Ovšem pochybuji, že by to dnešní svět přijal. Běžným výrazem je pro tuto oblast "normalizace". Takže to co jde do spotřebitelské sítě (průmyslové oblasti a podobně) musí být popsáno normou. U nás je to EU, ISO, nebo ČSN.

To je také určitá relativita v tom mém výroku. ISO není jediným typem normalizačních norem. Postupně se k tomu ale dostáváme. Příkladem je měření alkoholu v nápojích. Jak je to správně - na gramy, nebo objemové jednotky? Gramy je správně - objem lihu (etylalkoholu) je dost proměnlivý vzhledem k teplotě a tlaku. Také proto se užívá v teploměrech kde je ale tlak stabilizovaný skleněným obalem a úlohu hraje jen teplota. Takže správně by to mělo být uvedeno v procentech hmoty nápoje. Ale při tom se uvažuje nesprávně, že zbytek nápoje je stejný co do molární hmotnosti jako každý jiný nápoj alkoholického typu. Asi bysme se divili když by se na rumu objevil nápis kolik gramů alkoholu láhev obsahuje (ruský systém). Očekáváme "volty" a procenta - ale čeho?

V informatice je to celkem jasné. No informatika sama o sobě už se asi žádnému oboru lidské činnosti nevyhne. Stačí vzpomenout na formáty ISO 852-9 (to jsou čeké znakové sady) ale existuje například ještě Windows 1250 východní evropa. To je příklad dynamického, ale stejně živelného rozvoje informatiky. OpenOffice i LibreOffice jsou takto poznamenané. Jednota je jen v rámci anglosaských systémů. Náš systém ASCII 8 bit obsahuje znaky Unicode16 a čísla nesouhlasí až na některé vyjímky ASCII 7 bitů (ale i tady jsou rozdílnosti). Ještě je to stravitelné v rámci uřivatelského prostředí, kde lze najít rozdíl mezi typy CHAR a UNICHAR (podobně CODE a UNICODE). Ale při programování se používá CHR (místo CHAR) a opak ASC (místo CODE) a to je horor. ASC neodpovídá ani UNICODE, ale je to spíš UTF16 (nevím to jistě). Disproporci tohoto typu jsem řešil hodně dlouho. Ale už to mám a jsem za to skutečně rád.

Tolik jenom k té závaznosti ISO. Omlouvám se za ukecané komentáře.
user avatar Patera
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
15. 07. 2015, 13:31:30
Děkuji jak Vám, tak i p. Jelínkovi za odpověď.

Jen si dovolím ještě doplnění k jednotkám.
Ještě v poměrně nedávné minulosti byla (možná v některých státech ještě i je) džungle v jednotkách. Ještě i dnes nepoužívají některé státy metrickou soustavu (USA). Což velmi komplikuje např. technikům (i mě) práci.
Používání jednotek SI je u nás závazné, protože jejich používání nařizují zákony, ale také i vyhlášky. Hlavní je asi Zákon o metrologii 505/1990 Sb.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
15. 07. 2015, 15:24:03
K těm jednotkám SI si dovolím poznámku. Není to tak, že by byly závazné vždy. Typickým příkladem jsou oděvy a obuv, kde panuje asi největší chaos, co se týká rozměrů. Tam se zcela legálně používá hned celá řada různých měrných jednotek. Samozřejmě by bylo jednodušší používat všude jednotky SI, ale setrvačnost je veliká, lidé i výrobci v různých státech jsou zvyklí na to "své".

Mimochodem třeba na velikost obuvi existují normy ISO 9407 (velikost nohy v mm) a EN 13402 (velikost boty v cm), ale nepoužívá je skoro nikdo, u nás převažuje francouzský systém, používá se i britský a americký.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
3. 07. 2015, 21:42:15
Cílem krátkých zpráv je jen informovat o tom, že se něco odehrálo. Stručně shrnout rozdíl mezi verzemi formátů nelze, změn je nespočet a žádná přitom není vysloveně přelomová. Dal by se o tom napsat delší článek, ale pro místní čtenáře by byl nezajímavý, plný suchých technikálií bez praktického využití. Význam mezinárodní standardizace je především právní, protože na takové standardy může odkazovat veřejná správa například při zadávání zakázek.
user avatar Michal
Odpovědět
Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
4. 07. 2015, 20:28:34
No, jelikož jsem z IT, dokážu si představit, jak taková specifikace formátu vypadá. Nedávno jsem dělal podporu RTF k jednomu softu a to je oproti ODF nic.

Nicméně o co mi původně šlo. Ono by možná stačilo přeložit ten kousek co je na Wiki.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/OpenDocument#Standardization
user avatar Tomáš Matýs
Odpovědět
Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
12. 07. 2015, 16:55:07
Zdravím,
na stahuj.cz právě o tom vyšel článek
http://magazin.stahuj.centrum.cz/svobodne-kancelarske-formaty-jsou-mezinarodnim-standardem-iso/
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
12. 07. 2015, 18:36:19
Děkujeme za informaci.
user avatar xerces
Odpovědět
Open Document Format 1.2 je standardem ISO/IEC
13. 07. 2015, 09:51:38
Super, problem je vsak, ze ODF 1.3 stagnuje. Jeho vyvoj prebieha uz cca 3 roky a nic nenasvedcuje jeho ukonceniu. Pritom su tam rozpracovavane celkom zakladne vlastnosti formatu ako udrziavanie zmien v dokumente. Cely projekt ODF vyzera, ze je mrtvy. Mozno by nebolo zle vziat cely ODF format, forknut ho a zacat vyvoj vramci LibreOffice. Takto sa to jednoducho robit neda aby sme cakali 5 a viac rokov na nove vylepsenia formatu, ktore tam mali byt od zaciatku. Celkovo som smutny z tejto situacie.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz