OpenOffice.org 2.3

S potěšením oznamujeme vydání nové verze open source kancelářského balíku OpenOffice.org 2.3. Nová verze obsahuje vylepšení všech součástí balíku a také opravy bezpečnostních chyb. Kompletní proměnu prodělal modul pro práci s grafy , bylo přidáno mnoho nových vlastností a celá práce s grafy byla zjednodušena.   

Nový průvodce grafy, vylepšená tvorba 3D grafů; příjemnější výchozí barvy; více možností nastavení os; upravené panely nástrojů; flexibilní zdroje dat a vylepšený editor dat - to vše dohromady uživateli ulehčuje práci. Grafy lze použít ve všech programech balíku OpenOffice.org. Writer, textový procesor OpenOffice.org, byl doplněn o lepší podporu vícejazyčných dokumentů. Uživatele wiki určitě potěší nový filtr pro export dokumentů do formátu MediaWiki (Wikipedia). Také byla vylepšena práce s hromadnou poštou. Odkazy v dokumentech se nyní otevírají pomocí Ctrl+kliknutí a plocha pro psaní je zarovnána doprostřed.

Také Calc, tabulkový procesor OpenOffice.org, se dočkal mnoha úprav pro zlepšení práce. Nejviditelnější z nich je změna výchozího nastavení tisku - nyní se tisknou jen označené sešity a bez prázdných stran. Mezi další změny patří zjednodušení klávesových zkratek, vylepšení různých funkcí, změny v místních nabídkách, vylepšení importních filtrů, úpravy panelů nástrojů či rozšíření funkce automatického součtu. Každodenní používání Calcu teď jistě bude potěšením.

Aplikace pro vytváření prezentací, Impress, podstoupila úpravy, které zlepšují výkon. Také byla doplněna žádaná funkce "přesun po křivce". Databázová aplikace OpenOffice.org, Base, se dále vyvíjí - novinkou jsou další funkce pro expertní uživatele (např. klávesové zkratky) a Návrhář sestav (dostupný jako rozšíření).

OpenOffice.org Draw, modul pro kresby a diagramy, byl rozšířen o možnost exportu obrázků do formátu PNG při ukládání HTML stránek. Také byly doplněny vlastnosti pro zpřístupnění, např. alternativní text pro obrázkové mapy či popisy vrstev. Mezi vylepšení celého balíku patří např. trvalý filtr stylů, přeuspořádání dialogu při exportu do PDF, nové klávesové zkratky, snadnější nastavení klávesnice, náhled webových stránek v prohlížeči, mnoho úprav pro rozšíření či přísné výchozí nastavení bezpečnosti pro makra. Také byla přidána podpora dalších jazyků.

Další funkce OpenOffice.org 2.3 můžete doplnit pomocí některého ze stále se rozrůstající nabídky rozšíření na adrese http://extensions.services.openoffice.org/. Podrobné poznámky k vydání (anglicky).

Stažení české verze: Windows, Linux DEB, Linux RPM, Linux x64 DEB, Linux x64 RPM.

Komentáře

user avatar miki
Odpovědět
MediaWiki
20. 09. 2007, 09:46:05
Zdravím, jak na export dokumentu do MediaWiki? Otevřel jsem si dokument vytvořený v OOo 2.2 a ani v Export ani v Uložit jako mi to MediaWiki formát nenabízí.... co dělám špatně? Díky!
user avatar tito_ii
Odpovědět
Wiki
20. 09. 2007, 14:36:46
Podle mých pokusů je tato volba dostupná ve verzi pro GNU/Linux, ale ne ve verzi pro Microsoft Windows. Stahoval jsem pomocí odkazů zde umístěných. Divné. Předchozí verzi (2.2) jsem napřed odinstaloval.
user avatar miki
Odpovědět
Vidíte, díky, nenapadlo
20. 09. 2007, 20:54:01
Vidíte, díky, nenapadlo mě uvést, že jsem to instaloval na WinXPSP2. Také jsem nejprve 2.2 odinstaloval, vždy se snažím instalovat alespoň trochu "na čisto". Pro úplnost dodám, že v Soubor > Exportovat... mám pouze PDF, BIB a TEX.

Vysvětlení "Linux Only" by vše vysvětlovalo. Děkuji za názory.

EDIT:
http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=48409
Platform: All
OS: Linux

Vypadá to opravdu na Linux only, možná by to stálo více zdůrazňovat... ve všech oznámeních berou export pro MediaWiki jako jednu z hlavních nových featur Writeru. Samozřejmě psát to sem je irelevantní, ale třeba si toto přečtou autoři budoucích článků o OOo 2.3 :)
user avatar mthu
Odpovědět
Export do Wiki na Windows
21. 09. 2007, 20:23:53
Na Windows to funguje taky.
Pri instalaci to bude zrejme polozka
Ostatni -> Priklady XSLT filtru
user avatar miki
Odpovědět
Poděkování
22. 09. 2007, 23:51:11
Děkuji, doinstaloval jsem Příklady XSLT filtrů a objevila se možnost nejen exportu do MediaWiki, ale také do XHTML. Super!
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Mne to išlo hneď.
23. 09. 2007, 08:00:45
Tak som si konečne stiahol a nainštaloval verziu 2.3. V 2.2 som vopred nedal odinštalovať. Ihneď po inštalácii som mal k dispozícii 5 exportov - PDF, BibTeX (bib), LaTeX2e (tex), MediaWiki (txt) a XHTML. Všetko WXP.
user avatar boldak
Odpovědět
MediaWiki
20. 09. 2007, 18:42:28
Dobry den,
ikdyz MediaWiki format nepouzivam tak me to funguje.. Otevru soubor, ktery byl vytvoren v OOo 2.2 a dam Soubor - Exportovat - a z vyberu formatu souboru si zvolim MediaWiki(.txt)

Snad sem se trefil..
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Slovníky
23. 09. 2007, 11:31:05
A ešte som zabudol poďakovať za to, že ste dosiahli zhodu licencií a súčasťou sú už aj slovenské a české slovníky. Akurát mi tam ešte chýbal slovenský slovník pre delenie slov. Bude sa dať dosiahnuť, aby sa aj on stal súčasťou distribúcie?
user avatar Christof
Odpovědět
Bohužel je to poděkování
23. 09. 2007, 14:15:11
Bohužel je to poděkování zbytečné, protože (alespoň u české verze) je situace pořád stejná. Součástí instalace je jenom slovník synonym. Spellchecker a dělení slov je potřeba doinstalovat zvlášť. Řešení jsou dvě - autoři slovníků změní licenci z GPL na LGPL, nebo se vytvoří úplně nové slovníky.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
To som si nevšimol, hoci
23. 09. 2007, 18:01:17
To som si nevšimol, hoci mám stiahnutú ako českú verziu (používam vo Windows), tak aj slovenskú (používam v Linuxe). Slovníky sú však všade rovnaké. Inak českú verziu si sťahujem preto, lebo je tam lepšie preložená nápoveda - v slovenskej mnohé veci nie sú preložené vôbec. Pri slovníkoch som si iba všimol, že sú tam aj nejaké české slovníky, ale konkrétne ktoré, to som nepozeral. Následne som totiž tento adresár aj tak vymazal (okrem slovenských slovníkov) a vložil som si tam najnovšiu verziu slovníka synoným (ten bol síce v distribúcii, ale 21.9. vyšla jeho novšia verzia) a slovník pre delenie slov.

Snáď do budúcej verzie sa podarí zjednotiť licencie - pomôže to totiž aj šíreniu OO.o. U nás na obecnom úrade sa OO.o používa (MS Office sa prestal kupovať) a je jasné, že chýbajúci slovník bol dôvodom nespokojnosti pani tajomníčky, ktorá nemá pripojenie na internet a preto si ho sama ani nemala ako nainštalovať.
user avatar besik33
Odpovědět
bug openoffice v 2.3
24. 09. 2007, 00:45:31
Nechce sa niekomu nahlasit bug?
Momentalne nemam na to naladu tak......

OO 2.3 rozhdzal rozlozenie polky tabuliek z OO 2.2 (win xp, OO 2.3cz)

Co tam je presne neviem.
Presne ale viem ze urobim graf v Calcu: Sloupek a prva moznost.
Zdroj dat: radky

Potom prekopirujem graf z Calcu do Writeru. Vo writeri je uz graf popabrany a vyzera to ze zdroj dat su stloupce a nie riadky ale je to nejak divne rozhodene.......

dikz
user avatar besik33
Odpovědět
hmm tak teraz som prisiel na
24. 09. 2007, 01:52:05
hmm tak teraz som prisiel na to ze ked dam ctrl+shift+v a tabulku vlozim ako GDI tak je to dobre. Ale ked ju vlozim ako star object descriptor tak sa mi prehodi zdroj dat zo stlpcov na riadky a opacne. Neviete niekto co s tym....dnes som to robil na inom pc a slo to... i cez ctrl+v a nemusel som volit ziadne GDI.
Blbne mi to pri prenose z calcu do writeru....

uz som restaroval win xp a preinstalil OOO 2.3cz a je to k nicomu... :(

Diky moc
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Bohužel verzi 2.3 nelze zatím doporučit...
24. 09. 2007, 11:38:43
a to ani pod Windows, ani pod Linuxem. Proč? No, alespoň pro mě jsou zcela zásadní tyto chyby:

http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=81809

http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=81883

http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=81708

Opravdu nechápu, jak může být software s tak značnými problémy prohlášen za finální verzi. Ne, od OOo neodejdu a budu ho nadále užívat a propagovat, jen se nějak nemůžu vyrovnat s takovými "klacky pod nohy"...
user avatar besik33
Odpovědět
no jo no
24. 09. 2007, 15:43:22
no ono tych chyb bude viac....

u grafov nesedi vedlajsi interval. Zadane cislo neudava interval ale kolko stupienkov bude medzi dvoma hlavnymi intervalmi

a viz nizsie co som uz pisal
writer zobrazuje zle grafy z calcu

teraz som dal naspat ooo2.2 a ten mi uz grafy zobrazuje dobre ale pre zmenu nesedi mi druha hlavna osa Y.

ta 2.3 jenaozaj nejaka nedodelavka.... :(

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz