OpenOffice.org 2.4

Po několika měsících vývoje vychází nová verze kancelářského balíku OpenOffice.org 2.4 . Mezi hlavní novinky patří např. podpora standardu PDF/A-1, připojení na WebDAV pomocí HTTPS, vylepšení tiskového dialogu či změna výchozích fontů na DejaVu.  

Vylepšení se dočkaly i jednotlivé součásti balíku. Base nyní podporuje databáze Access 2007 (.accdb) či lepší návrh dotazů. Calc umožňuje převod textu do sloupců, různé zvětšení jednotlivých listů, přesun sloupců a řádků pomocí drag&drop a také velmi žádané úpravy chování klávesy Enter (přesune kurzor o řádek níž na počáteční sloupec).

V grafech lze zobrazit rovnici regresních přímek, obracet osy, měnit formát čísel popisků nebo použít několik různých os v jednom grafu. Draw se dočkal vylepšení exportu PDF a zjednodušení uživatelského rozhraní. Impress podporuje 3D efekty v přechodech mezi snímky a jednodušší vkládání obrázku na pozadí.

Writer umožňuje označení obdélníkového bloku textu, zpětné reference v regulárních výrazech při nahrazování, snadnější výběr jazyka pro kontrolu pravopisu či úpravu chování při kliknutí na odkazy. Vylepšena byla i podpora rozšíření - kontrola aktualizací, nápověda, zobrazení dalších informací nebo nastavení pozadí dialogů.
Podrobný seznam změn naleznete zde.

Česká verze: Windows, Linux RPM x86, Linux DEB x86, Linux RPM x86-64, Linux DEB x86-64, Mac OS X
Lokalizovaná základní rozšíření: Sun Presentation Minimizer (zmenšení velikosti prezentací), Sun Report Builder (návrh databázových sestav)
Další rozšíření najdete na extensions.services.openoffice.org


Image Image Image Image

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar dort
Odpovědět
Verze pro Mac OS
28. 03. 2008, 11:26:09
Dobrý den,
u odkazu pro stažení verze pro MAC OS chybí rozlišení mezi verzemi PPC a Intel. PPC verze se pak na vašem serveru nenachází vůbec. Díky za update.
user avatar dolakmartin
Odpovědět
Hurá.
28. 03. 2008, 15:17:10
Konečně snad přibyla jediná věc, co mi chyběla, při mém ubohém používání tohoto SUPER softwaru a to je převracení os. Je fakt, že jsem to zatím potřeboval jenom jednou v žovotě (při tvorbě grafu pro zjišťování konsolidace zeminy), ale bohužel jsem kvůli tomu byl tenkrát nucen použít konkurenční produkt od firmy Malýměký. Konečně se budu zase cítit trochu svobodnější. Díky moc! :-)
user avatar j-pastierik
Odpovědět
3D prechody mi nefungujú
31. 03. 2008, 06:05:51
Zaujímalo by ma, ako sa aplikujú 3D efekty v prechodoch medzi snímkami v Impress, pretože som túto možnosť nenašiel - ani vo verzii pre Mandriva, ani vo verzii pre WXP.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Tak to jsme dva (hledal jsem
31. 03. 2008, 23:37:42
Tak to jsme dva (hledal jsem jen v XP).
user avatar KubaF1
Odpovědět
Mám stejný problém...
14. 04. 2008, 19:38:54
Poradí nám někdo? Je to jedna z největších novinek a takle mě to zklamalo...:_(
user avatar valoun
Odpovědět
Extension
20. 04. 2008, 19:17:03
No já mám v Debianu přechody zvlášť v balíčku openoffice.org-ogltrans a popis balíčku tvrdí, že se jedná o rozšíření (extension). Hlavní dva soubory, které balíček obsahuje jsou tyto:

/usr/lib/openoffice/program/OGLTrans.uno.so
/usr/lib/openoffice/share/config/soffice.cfg/simpress/transitions-ogl.xml
user avatar goro
Odpovědět
Problém s instalací
1. 04. 2008, 13:46:18
Dobrý den
Pokouším se nainstalovat novou verzi OOo cz 2.4 pro Windows, ale stále mi hlásí chybu:instalýtor je poškozen nebo nekompletní, kontaktujte autora instalace nebo použijte parametr /NCRC (není doporučeno).
Chyba se mi opakuje stále. Instalačku jsem stáhnul několikrát z www.openoffice.cz a chyba se opakuje stále. Instaluji na Win XP, předchozí verze (2.0,2.1,2.2,2.3) pracovaly OK.

Díky za jakýkoli námět nebo pomoc.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Ja som si stiahol OO.o z
5. 04. 2008, 08:25:23
Ja som si stiahol OO.o z http://ftp.linux.cz/pub/localization/OpenOffice.org/2.4/ a žiaden problém s inštaláciou (CZ verzia pre WIN, SK a CZ verzia pre Mandriva)
user avatar chyba pro prechody a efekty vidae
Odpovědět
Re:Problem s prechodama videi
9. 11. 2009, 21:48:04
Kto poradi??? Ked zapnem WMM tak mi vyskoci " chyba pre prechody a efekty videa " ked spustim prechody videa, zaden tam nenajdem. Co mam delat? Prosim!!!!
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Nefunkční klávesa Insert/Overwrite
2. 04. 2008, 12:49:42
Kdyby někdo nechápal, proč mu ve Writeru finální verze OOo 2.4 nefunguje klávesa Insert/Overwrite, tak vězte, že jde o chybu #87522. Já jsem s tím strávil asi dvě hodiny a vůbec jsem nechápal, co se děje (shodou okolností jsem měl čerstvě po přeinstalaci Windows XP, takže příčin mohlo být víc)...

V uvedeném odkazu kdosi popsal, že se - naštěstí - tato chyba dá napravit dodatečnou definicí kláves a já doplním postup pomocí myši v češtině:

1) Nástroje - Přizpůsobit - Klávesnice - Writer

2) Funkce - Kategorie - označit Upravit

3) Funkce - označit Režim vkládání

4) Zkratky - označit Insert

5) kliknout na tlačítko Změnit

6) celé okno potvrdit tlačítkem OK

a tím je hotovo. Po větší názornost je screenshot zde (je sejmutý až po kroku 5, čili tlačítko Změnit je už neaktivní a v části Klávesy už je funkce Insert zařazena).

Dodávám, že problém se týká jen Writeru - v ostatních částech OOo klávesa Insert/Overwrite funguje od začátku normálně. Navíc se problém možná (neověřováno, jen spekulace...) bude týkat jen čisté nové instalace verze 2.4, protože při přeinstalaci se i nastavení kláves přebírá z předchozí verze a tím by mělo dojít samočinně k výše popsané opravě...

Druhý dodatek: tentýž problém existuje i ve verzi pro Linux (testováno na openSUSE 10.3, instalační soubor zde). Náprava je stejná.
user avatar Helios
Odpovědět
zvláštní, u mne v práci
15. 04. 2008, 08:41:10
zvláštní, u mne v práci po updatu z 2.1 bez problému. Akorát ona chyba s ukládáním do dBase, ale jak jsem zjistil na anglickém fóru, tak nejsem první a už je to nahlášeno jako bug.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz