Project Renaissance: názory na nové grafické prostředí v anketě

Vývojáři z Renaissance provedli průzkum mezi testery prototypu nového uživatelského prostředí pro OpenOffice.org, jehož účelem bylo získat přehled o tom, jaký názor na uživatelské prostředí uživatelé mají. Ze všech přijatých (1800) mohlo být započítáno 1596 kompletních odpovědí.    

Výsledky 3 zveřejněných dotazů jsou následující:

Potřebuje uživatelské prostředí OOo 3 kompletně předělat?

Naprosto souhlasím: 30%

Souhlasím: 23%

Neutrální: 15%

Nesouhlasím: 18%

Nesouhlasím zcela: 14%

 

Při provádění funkce mám pocit, že jsou výsledky předvídatelné.

Naprosto souhlasím: 16%

Souhlasím: 51%

Neutrální: 19%

Nesouhlasím: 9%

Nesouhlasím zcela: 5%

Při řešení úlohy je třeba provést příliš mnoho různých kroků.

Naprosto souhlasím: 13%

Souhlasím: 19%

Neutrální: 28%

Nesouhlasím: 33%

Nesouhlasím zcela: 7%

Shrnutím ankety je, že nové grafické prostředí stale potřebuje doladit. To, čeho se vývojáři snaží dosáhnout, je co nejnižší počet kliknutí při provádění operací.

 

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Tak tak
4. 10. 2009, 14:14:47
UI OpenOffice.org opravdu potřebuje nejen dostat kabát, který by odpovídal programu počátku druhého desetiletí 21. století, ale především docela výrazně snížit, abych tak řekl, "clicking counting". Například se mi líbí u MS Office zobrazení formátovacího dialogu po označení textu. Zkrátka - program by měl projít takovými úpravami, aby mi přímo nabízel funkce, které se pravděpodobně chystám využít. Určitě tím nemyslím (jen) ribbon, který by ani nemusel být (i když je to zajímavý nápad).
Otázkou je, zda by pak byl multiplatformní. No, asi nebyl.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Tak tak
4. 10. 2009, 14:27:27
Potřeboval... Dovedu si představit, že to mnoha uživatelům vyhovuje, i když nic není ideální. Proč bych měl po označení textu chtít zrovna formátovací dialog, když formátování nastavuji pomocí stylu pouze jednou?

Mně třeba vadí nedostatečný komfort při práci s odkazy, i když i to bylo zlepšeno. Ale spíš budu hledat vývojáře doplňku, který to vylepší, protože balík tuto funkci nabízí (i když se mi její forma nelíbí).

Souhlasím ale se snahou snížit počet kliknutí, to je pravda. A spíše by měly být podle mého vylepšeny obecné vlastnosti prvků, ze kterých je prostředí "složeno" - např. karty by mohly jít odtrhávat, úprava panelů nástrojů je těžkopádná, stavovou řádku bych si chtěl poskládat podle sebe apod.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Project Renaissance: názory na nové grafické prostředí v anketě
4. 10. 2009, 22:10:45
Ještě poznámka, zaregistroval jsem nějaké hlasy, které volaly po čemsi jako boční panel vlastností... něco jako v lotus symphony, tak to bych fakt bral, to by se mi líbilo. Dost by to usnadnilo celkový přehled o rozdělané práci.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz