Rozhodnuto: Británie přejde na ODF

Velká Británie Padlo definitivní rozhodnutí: Spojené království bude používat formát PDF pro neměnné dokumenty a ODF pro editovatelné. Ministr pro úřad vlády to označil jako velký krok směrem ke všeobecné elektronizaci veřejné správy, která by měla ušetřit v tomto volebním období 1,2 miliardy liber.  

Dlouhodobější plány britské vlády na zavedení otevřených formátů do veřejné správy byly transformovány do finálního rozhodnutí. Britská státní správa bude pro neměnné dokumenty používat Portable Document Format (PDF) a pro upravovatelné dokumenty Open Document Format (ODF).

Ministr pro úřad vlády Francis Maude to označil jako velký krok ke všeobecné elektronizaci veřejné správy, která by měla již během tohoto volebního období ušetřit 1,2 miliardy liber. Vláda vyslyšela argumenty ve prospěch otevřených formátů; otevřenost sníží náklady a usnadní komunikaci s úřady.

The Document Foundation britské vládě pogratulovala k historickému revolučnímu kroku a připomněla, že kancelářský balík LibreOffice umožňuje využívat tzv. hybridní PDF soubory, které kromě PDF obsahují také dokument v ODF, který lze upravit a vygenerovat z něj nový PDF soubor.

Charles-H. Schulz z TDF na svém blogu podrobněji vysvětluje, co vlastně rozhodnutí britské vlády znamená a jaké může mít dopady na další evropské státy a na IT průmysl jako celek.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar albi
Odpovědět
Rozhodnuto: Británie přejde na ODF
26. 07. 2014, 11:26:53
výborně :) jen tak dál :)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Rozhodnuto: Británie přejde na ODF
26. 05. 2015, 02:08:04
Strašně mě mrzí, že mi tahle novinka utekla :(

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz