Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu

ODF Simon Phipps připomíná, že bitva o prosazení otevřených datových standardů stále není dobojována a i nadále je potřeba tyto standardy podporovat.  

Simon Phipps patří mezi nejvýznamnější propagátory a obhájce otevřenosti softwaru i datových formátů. Hodně se angažoval v jazyce Java (mimo jiné zakládal Java Technology Center ve firmě IBM), systému (Open)Solaris a projektu GNOME. Nyní stojí v čele organizací MariaDB Foundation a Open Source Initiative, působí i v řadě dalších (mj. Open Rights Group, GNOME Foundation nebo OpenSPARC).

Nyní připomíná, že je stále potřeba podporovat otevřené datové standardy, že bitva o jejich prosazení stále není dobojována. Ukázalo se to teď v případě snahy prosadit ve Velké Británii jako standard Open Document Format. Firma Microsoft se usilovně snaží dosáhnout toho, aby byl na roveň ODF postaven také její formát Office Open XML, přestože novější verze jejích programů ODF podporují.

Podle Phippse však hrozí, že pokud se bude intezivněji používat OOXML, budou se využívat i ty části formátu, které nelze snadno přenášet mezi platformami a na jiný software než ten od Microsoftu se tak bude hledět jako na „horší třídu“.

Přečtěte si také článek Simon Phipps: Proč je dobré hlídat dodržování GPL.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
22. 02. 2014, 18:23:45
Zájemci nechť si přečtou toto: http://www.ddworld.cz/software/windows/standardizace-microsoft-ooxml-nefalsovana-fraska-2.html
Velmi zajímavé, velmi poučné.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
22. 02. 2014, 23:20:00
Zajímavé, i když už trošku passé. Tohle se mělo masově šířit před standardizaci ooxml. Teď je to především na úřadech (resp. vládách - viz Německo, ...) aby podporovaly ODF.

Už delší dobu mi vrtá hlavou, existuje nějaká mapa, kde už open / libreoffice nasadili a používají. Často tady vídám v novinkách, že už libreoffice nasadili tam či tam, ale ještě jsem nezaregistroval nějakou ucelenou mapu nebo statistiku.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
23. 02. 2014, 00:33:16
Tak to vám pěkně děkuji za podporu :-) o něčem jako přehled zemí, ve kterých se na vládní úrovni používá ODF, doporuču už druhému šéfredaktorovi openoffice :-)) nicméně jako protiargument - udržovat mapu aktuální by byla celkem fuška. Proto tu není.

Tohle byla otázka na Lukáše Jelínka, tak se omlouvám, že šlapu do zelí...
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Re:Re:Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
23. 02. 2014, 00:57:40
Tak ono nejde jen o místní web. Sleduju na Google Plus LibreOffice Community ( https://plus.google.com/app/basic/communities/105920160642200595669 ) a ani tam nic.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
23. 02. 2014, 15:27:53
Ono právě vytvořit a udržovat takovou mapu by bylo hodně pracné a je otázka, zda by to mělo vůbec nějaký přínos. Tím spíš, že jedna věc je doporučení ODF používat (to stále platí i u nás) a druhá skutečné používání. Mít mapu, která by byla "jako noty na buben" by bylo spíše kontraproduktivní.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Simon Phipps: Otevřené standardy stále potřebují vaši podporu
23. 02. 2014, 20:26:06
Přínos, ano, myslím si že ano. Přinejmenším jako reference pro toho, kdo by to chtěl nasadit do větší společnosti (státní / obecní správy) - mohl by se obrátit na konkrétní instituci a zeptat se na zkušenosti.

O zmiňovaném doporučení jsem ani neuvažoval - tohle by opravdu nemělo smysl. Měl jsem na mysli spíše místa, kde už to reálně nasadili - Mnichov, francouzská policie, ...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz