Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365

novinky.png Komisař pro ochranu údajů a svobodu informací v německém Hesensku vydal prohlášení, v němž upozorňuje, že provoz cloudové služby Microsoft Office 365 ve školách porušuje nařízení o ochraně osobních údajů GDPR.  

Německé úřady se začaly zajímat o způsob nakládání se soukromými daty uživatelů ze strany Microsoftu již dříve. V jejich hledáčku byla telemetrická data odesílaná do Microsoftu a v případě Office 365 pak i úryvky dokumentů v případě použité online kontroly pravopisu či překladu. Pro uklidnění situace investoval Microsoft miliony dolarů do německého datacentra, a tak mohly v roce 2017 hesenské úřady schválit Office 365 pro školní použití. Zásadní problém, který úřady řešily, byl transfer dat mimo území Německa, tedy do Spojených států, kde mají úřady větší pravomoc při nahlížení do soukromých dat uživatelů. Tato data by tak byla i mimo dohled německých úřadů.

Jenže v srpnu 2018 se situace změnila, když Microsoft německé datacentrum uzavřel. Americké úřady tak mají přístup k soukromým datům uživatelům (jsou dostupné na vyžádání) bez kontroly Německa, což se německým úřadům pochopitelně nelíbí.

Problém představuje provoz cloudové služby Microsoft Office 365 zejména ve školách. Žáci totiž nejsou s to dát souhlas s nakládáním s jejich osobními údaji, což je nezbytná podmínka dle GDPR. Navíc školy nesou jako instituce částečnou odpovědnost za nakládání s daty svých žáků, tvrdí komisař pro dohled nad ochranou dat Michael Ronellenfitsch.

Školám ve středoněmeckém státě Hesensko bylo proto státním komisařem pro ochranu údajů a svobodu informací oznámeno, že používání Microsoft Office 365 je v jejich případě nezákonné, protože standardní konfigurace této cloudové platformy vystavuje osobní informace o studentech a učitelích možnému přístupu amerických úředníků.

O případu informoval např. magazín ZDnet.

Na zjištění, že odesílaná data z Microsoft Office obsahují i další údaje než jen obyčejnou telemetrii, upozornili v listopadu 2018 dánští vyšetřovatelé. Problém se netýká jen služby Office 365, provozované přes webové rozhraní, ale i lokálně instalované verze Microsoft Office 2016. Zjištění ukazuje na odesílání množství osobních informací. Vyšetřovatelé si přitom stěžovali na neexistenci žádné oficiální dokumentace, která by popisovala, jaká data se Microsoftu zasílají. A to úřady znepokojuje s ohledem na možný únik dat americkým úřadům. Microsoft Office totiž běží na 300 tisících vládních počítačích. Navíc, jak vyšetřovatelé zjistili, množství odesílaných dat z MS Office je větší než v případě Windows 10.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar fela
Odpovědět
Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 09:11:41
Je super, že EÚ sa nás snaží chrániť, ale problémom nie je len únik dát. Zásadným problémom je používanie proprietárneho softvéru v školách.
Školy majú i sociálne poslanie: vychovať študentov na silných, schopných, nezávislých a kooperujúcich občan
ov. Mali by podporovať používanie slobodného softvéru tak, ako podporujú voľby. Vzdelávaním študentov pomocou slobodného softvéru ich pripravia na život v slobodnej digitálnej spoločnosti. To pomôže spoločnosti ako celku uniknúť z dominancie megakorporácií.
Najdôležitejším dôvodom pre používanie slobodného softvéru v školách je morálne vzdelávanie. e. Fundamentálnou úlohou škôl je výchova dobrých občanov, včítane návyku pomáhať ostatným. V oblasti počítačov to znamená vzdelávanie ľudí k zdieľaniu softvéru. Musíte ostatným ukázať zdrojový kód, ak sa chce niekto učiť.
user avatar neutr
Odpovědět
Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 10:12:27
Pravdou je, že se to o Microsoftu ví už hodně dlouho, ale určitě neznáme všechny detaily. Mnoho zemí a organizací migrovalo od MSO a i od OS Windows.

Jenom u nás (a asi i na Slovensku) nutně potřebujeme Microsoft. Státní kasu to nebolí, protože každému lobistovi dobře podmažou a ti pak zajístí že MS je na opačném konci žebříčku "vhodnosti" nežli Huawei. Při tom lze úspěšně pochybovat o "špatném" Huawei - to je špatné jen když chce Trump. MS je dobrý protože krmí informační systém USA našimi daty - tedy stejně jako další firmy (pokud je už Microsoft nespacifikoval do svého portfolia).

Ani nejsem zvědavý zda mezi škrty ve státním rozpočtu budou také náklady na SW. Peníze na akce a investice které umí dát malou domů mají vždy přednost.

Neodpustím si poznámku o Pirátech - tak kdepak jsou ty Vaše sliby? před volbama mne tado někdo sepsul za to že jediná strana (já uvedl že žádná) má v programu prosazení OpenSource. Zatím skutek utek ale huby plné toho jak dělat prašiviny proti legitimní vládě - na to by je užil.

Ale abych byl spravedlivý v kritice musím dodat, že Babiš má zase nadstandardní vztah přímo s velkým Billem (i když přes prostředníky) - tak kdo by si dovolil dávat naivní návrhy na zavedení SW které je zdarma?

Docela mi udělal radost Petr Valach těmi články o školách které přešly zcela na LibreOffice. Snad se nejedná jenom o Severní Moravu. Jde o "malé školy" ale je to dobrý začátek. Ty "velké", nebo dokonce "dospělé" školy si přivydělávají pořádáním kurzů "řidičák na počítač". Tam nic jako racionální názor nenajdeme - leda by někdo řekl, že když paníze na SW - tak z mezd školy - bylo by hned po srandě :-)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 11:48:21
Neboj, nejde jen o školy, ale i městské úřady, nemocnice a tak dále. Kolega Zdeněk Crhonek mi jich sype celý pytel, já pak s nimi komunikuju a zjišťuju skutečný stav.

No a pak narazím na tohle... https://www.zschvaleticka.cz/clanek/2019/02/office-365-pro-zaky-nasi-skoly
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 13:07:04
No to je super hnus jak to škola dělá? To je nějaká sponzorace nebo grant? Je otázkou kdo opravdu platí licence a z jakých peněz?

Asi by si na tuto školu měla došlápnout kontrola - většinou se jedná o příspěvkové organizace, ale jestli mají výhodu dík cílenému příspěvku tak je to nekalá reklama, či spíše soutěž.

Možná je to jiný typ soukromé školy a licence MSO už mají předlacené v platbách. To ale také smrdí jako MoneyBack.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
28. 07. 2019, 12:57:57
Necetl jsem to, ale pokud jde o of365, tak mi je máme taky, zakum to nenabizim, ucitelum jsem to nabídl a je to naprosto legální a opravdu zdarma. Stejne zdarma jako google apps fór edukation (neznám ten správný název), která jsou pro komerční sféru za peníze a pro školy zdarma...
Asi tak.
(píšu z tabletu, tak se omlouvám za chyby)
user avatar JP
Odpovědět
Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
10. 08. 2019, 19:36:06
Nevím jestli to ještě platí, ale některé pronájmy licencí MSO umožňovaly jejich použití jak zaměstatnanci, tak žáky (studenty) školy. Některé školy tento způsob licencování používaly z ekonomických důvodů (jiná "škatulka" peněz - pronájem/nákup...).
Office 365 je dokonce možné získat "zdarma" - pokud pod MS (outlook.cz) převedete svoji doménu a budou zaměstnanci i žáci používat tuto doménu. Jak píše zvedavec - je to stejné, jako Google Apps pro vzdělávání.
Soukromá nebo státní škola - to je fuk. Stačí být v registru škol.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
13. 08. 2019, 09:26:13
Prevod domeny není nutný. Poštu máme na googlu a MSO365 zdarma také, akorát to bylo "administrativně" složitější...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz