Vychází LibreOffice 7.2.3 Community

LibreOffice 7.2 Nadace The Document Foundation oznamuje vydání opravného balíku LibreOffice 7.2.3 Community, určeného pro komunitní použití.   

Nadace The Document Foundation oznamuje vydání LibreOffice 7.2.3 Community, třetí opravy řady LibreOffice 7.2. Tato opravná verze opravuje 112 chyb (jejich přehled je zde a zde), což je nadprůměrný počet. Tato verze je určena pro fanoušky, nadšence a komunitu, nikoliv pro průmyslové nasazení, a to ze dvou důvodů. Jednak není tak důkladně otestována, jednak je z řady Community, tedy poskytována zdarma. Úřady, podniky a další komerční subjekty by měly používat buď verzi LibreOffice 7.1.7 Community, případně využít komerční verze LibreOffice od certifikovaných partnerů. Jedná se o tentýž software (s jinou značkou), který je však poskytován s komerční podporou – z utržených peněz je pak hrazen další vývoj LibreOffice. Tři čtvrtiny příspěvků do zdrojového kódu pochází právě od těchto společností, pouze čtvrtina pak z komunity. Bez podpory komerčních partnerů by vývoj LibreOffice celkem jistě přešel do „udržovacího“ režimu, jako je tomu v případě konkurenčního Apache OpenOffice.

Stáhnout LibreOffice 

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Honza
Odpovědět
Nová verze office
29. 11. 2021, 10:22:42
Ahoj,
musím si stěžovat na novou aktualizaci. Měl jsem naprogramované soubory a po aktualizaci mi byl změněn font písma a teď se mi nevejde text do buněk. Když se font pokouším změnit, tak to nejde na 100%, takže to vypadá že budu musel všechno dělat znovu a doufat že mi to zase za týden nezměníte. Navíc je font dost odporný. Existuje nějaký způsob jak vrátit tuto změnu fontu tak jak to bylo? Děkuji.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nová verze office
29. 11. 2021, 18:54:02
Pane Honzo, ve vašem komentáři jste se dopustil hned dvou omylů:

1. Tato redakce NENÍ VYDAVATELEM LIBREOFFICE. Obracet se na ni jako na zdroj vašich potíží je omyl.

2. "Tato verze je určena pro fanoušky, nadšence a komunitu, nikoliv pro průmyslové nasazení, a to ze dvou důvodů. Jednak není tak důkladně otestována, jednak je z řady Community, tedy poskytována zdarma." Tím je řečeno vše. Používání v podstatě testovacích verzí LibreOffice je vždy na vlastní riziko a nemělo by být nasazováno na produkční práci.
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Nová verze office
1. 12. 2021, 10:59:44
Na to aby se to dalo nějak řešit jste neuvedl v podstatě žádné relevantní informace.

"Měl jsem naprogramované soubory?" -> Co to znamená? Snad že jste měl něco "exotického" a nikoliv standartní dokument ODT pro Writer, ODS pro Calc apod.?

Že by Writer sám od sebe změnil fonty, s tím jsem se ještě nesetkal. Něco jiného však může být substituce fontů které nejsou přítomné na daném počítači a které ale "dokument" obsahuje. Jestli to co jste "naprogramoval" byla nějaká úprava třeba nějakého dokumentu od Microsoftu, je možné, že v tom dokumentu byly nějaké majkrosoftí fonty které nemáte v počítači.
V případě kdy jsou v dokumentu fonty které ale nejsou k dispozici na daném počítači, provádí primárně operační systém náhradu za nějaké jiné fonty. Nahrazování fontů se dá nastavit i v LibreOffice (Nástroje/ Možnosti/ LibreOffice/ Písma) a teprve pak je fontová substituce záležitostí LibreOffice.
A je možné, že nová verze - ať již díky nějaké chybě, nebo nějakému přenastavení - dala zasubstituovat fonty jinými. Ovšem to by nejspíš platilo jen pokud máte ty fontové substituce v Libreoffice zapnuté.
Také ale může jít o nějakou substituci kterou dělá operační systém a která se změnila třeba díky aktualizaci operačního systému a LibreOffice který obviňujete v tom může být třeba nevinně :-).

"Když se font pokouším změnit, tak to nejde na 100%" -> A proč by to nemělo jít? Protože máte spoustu ručního formátování namísto použití stylů? Nebo to prostě děláte v jiném formátu než formátu LibreOffice a chyba je v různé mutantnosti jiného formátu?
user avatar Oxigen
Odpovědět
Re:Re:Nová verze office
1. 12. 2021, 11:53:17
Zdravím, problém je zcela popsán "Navíc je font dost odporný", řešení problému tedy bude změna fontu. :-)
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Re:Re:Nová verze office
1. 12. 2021, 15:15:54
Právě že ani tak triviální operace jako změna fontu přes dialog Najít/Nahradit a volbu Formát nemusí proběhnout na 100% úspěšně. Můžete si zkusit dát Vložit/ Textové pole a v tom Textovém poli vám to Ctrl+H nenahradí.
user avatar Mik
Odpovědět
Vychází LibreOffice 7.2.3 Community
7. 12. 2021, 08:16:23
Tato verze je opravdu nepovedená. Už dvakrát jsem se musel vrátit k 7.1... Důvodem je to, že při změně čáry rámečku v již existujícím souboru Calc vždycky havaruje sotva se pokusím změnit styl čáry nebo barvu čáry. Dělá to i 7.2.3
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Vychází LibreOffice 7.2.3 Community
7. 12. 2021, 10:43:59
Zkusil jsem měnit barvu i styl čáry pro pár označených buněk v 7.2.4 (https://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/) jak přes pravé tlačítko a Formát buněk, tak přes ikony v liště a Calc nespadl.
user avatar Mik
Odpovědět
Re:Re:Vychází LibreOffice 7.2.3 Community
8. 12. 2021, 08:50:52
Zapomněl jsem dodat, že to dělá jen ve W10. Pokud to bude dělat i 7.2.4, bug nahlásím.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Vychází LibreOffice 7.2.3 Community
7. 12. 2021, 21:32:09
Ještě jednou - LibreOffice 7.2 je větev prozatím určená k testování, nikoliv k produkčnímu nasazení. Rozhodně může obsahovat závažné chyby.
user avatar z
Odpovědět
Re:Vychází LibreOffice 7.2.3 Community
8. 12. 2021, 07:14:43
Zadejte chybu do bugzilly https://bugs.documentfoundation.org/ a do hlášení vložte soubor na kterém to padá.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz