Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice

Průzkum Technický řídicí výbor TDF zjišťoval, které ze starých funkcí mají v balíku LibreOffice zůstat i nadále a které je možno označit jako zastaralé (a později odstranit).  

Z celkových 10 449 respondentů průzkumu jich třetina neodpověděla (podívali se na otázky a průzkum zavřeli). Z dotazovaných funkcí se nejméně využívá export do Flashe, editace HTML, rychlé spuštění a export do HTML.

Po diskusi ohledně interpretace výsledků došel výbor k závěru, že zatím žádná funkce nebude označena jako zastaralá. Což ale samozřejmě znamená, že bude potřeba těmto funkcích i nadále věnovat úsilí při jejich správě ve zdrojových kódech. Výsledky ale poslouží jako výchozí materiál pro přípravu dalších, lépe cílených průzkumů.

Výsledky průzkumu využívání funkcí (zdroj: LibreOffice Design Blog, CC BY-SA 3.0) Výsledky průzkumu využívání funkcí (zdroj: LibreOffice Design Blog, CC BY-SA 3.0)

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar jnet
Odpovědět
Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice
5. 07. 2017, 10:53:37
Ono by to asi chtělo rozdělit si uživatele podle toho, které aplikace OO nejvíce používají a např. u CALCu, kde se funkce vůbec nejvíce používají, tak jaký typ funkcí je nejvíce zajímá (a tedy na co CALC používají). Úplně postačí tématická nabídka funkcí v CALCu (matametické, databázové statistické....). Důležité je také, zda uživatel aplikace OO používá jen uživatelsky (pak funkce používá minimálně a asi jen v CALCu) nebo zda uživatel píše nějaké skripty Pak se s výsledky dá nějak pracovat aby měly vypovídací schopnost.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice
6. 07. 2017, 11:32:01
Tohle se zaprvé týká LO a nikoli OO, zadruhé "funkcemi" je myšleno cokoliv, co aplikace balíku dělají, nikoli funkce pro výpočty. Dělit uživatele nemá smysl, tady jde o to, že jsou v balíku nějaké funkce, které nepoužívá skoro nikdo a je otázka, zda má smysl na jejich údržbu spotřebovávat čas vývojářů, kteří by se místo toho mohli věnovat důležitějším věcem.
user avatar imcon
Odpovědět
Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice
7. 07. 2017, 00:02:23
Překvapuje mě, že třetí nejmíň používaná funkce je Rychlé spouštění. Tedy předpokládám, že se myslí načtení knihoven a jádra LO po startu PC. Vzhledek k tomu, že problémem LO je právě rychlost, resp. pomalost, toto je jedna z důležitých funkcí, šetřících desítky sekund až minuty pro všechny, kteří LO používají pro práci a otevírání desítek souborů deně. Je rozdíl, jestli se vám text/tabulka otevře za 0,4 vteřiny nebo za 4 vteřiny.
Možná je to proto, že LO má odvěkou neopravenou chybu v instalaci a i když si při aktualizaci zaškrtnete že chcete nahrávat LO po spuštění systému (celou dobu mluvím o Win), neprovede se správné nastavení a je ho potřeba vždy udělat ručně. Což asi málokdo ví a dělá.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice - rychlé spuštění při startu
7. 07. 2017, 06:16:29
Tato funkce ve skutečnosti pomáhá jen při prvním spuštění souborů. Pokud je už nějaký soubor otevírá se vše rychle.

Většina lidí ale pracuje jenom jednou, nejvýše dvakrát za den se spuštěním nějakého souboru. Při tom ale LO zatěžuje paměť a to dokonce poměrově jako spuštěný proces ve Win.

Je pravda že by to pomohlo zejména v případech kdy uživatel otevře soubor a nechá ho "vyschnout" - překročí čas nastavený na soubor. Stačí jít na cigaretu, záchod nebo oběd a znovu se načítá.

Já to nepoužívám ale je možné že to lidé opakovaně testovali a pokud se to automaticky nenainstaluje tak to přestanou používat - nepoznají rozdíl a je to navždy zbytečnost. Pak by byla tato funkcionalita obětí své chyby.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice - rychlé spuštění při startu
7. 07. 2017, 08:54:04
Mám ověřeno z dřívějška, že to stejně neurychlí tolik, jako když už se LO spustilo předtím a zavřelo. Na novějším PC je to zbytečná funkce.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice - rychlé spuštění při startu
11. 07. 2017, 12:32:50
Také jsem s Rychlým spuštěním nezaznamenával takové zrychlení, aby to "stálo za řeč".
user avatar Tonda
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Výsledek průzkumu o funkcích LibreOffice - rychlé spuštění při startu
1. 08. 2017, 18:41:38
Tak možná to je ten problém, proč to málo lidí používá - že je to špatně naprogramované. Podívejte se, jak rychle se spouští MSO. Výmluvy, že MS využívá ve svém produktu knihovny, které už má natažené systém, a podobně, jsou jen výmluvy. Rychlé spuštění by právě mělo tyhle věci vyrovnat. Jestliže běží s nezanedbatelnou režijí a přesto se LO spouští stále pomalu, je chyba v implementaci.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz