OpenOffice.org ve firemním prostředí

Zase (už tradičně po čtvrt roce) jsem se na několik dní upíchl v jedné velké nadnárodní potravinářské firmě. Moje práce v ní se točí kolem tabulek, tabulek, tabulek... vytvořených v Excelu. Bohužel na mém stroji je Microsoft Office 2003 a práce s ním je hrozná. (Hrozná!!!)  

V hlavní tabulce, kterou mi naservíroval šéf, jsou ale asi nějaká makra psaná ve vižulu a bylo by velmi nemoudré je ničit použitím nějakého jiného programu. Ale na ostatní... dnes už jsem toho měl dost a provedl pirate akci. Prostě jsem si nakopl OOo 3.3 a jedu. Práce svižná, pohodlná, velmi výkonná.

Ano, Calc není tak parádní jako Excel 2007 (ale je hezčí než 2003). To fakt ne a jako důkaz budiž například zbarvení ouška listu… stačí porovnat. O dalším nemluvě. Excel 2007 je parádní kousek po stránce vzhledu....

…ale prase aby se v něm vyznalo. Skutečně, použití ribbonu zrovna na Excel je opravdu úchvatné. A když jiný výrobce hodí jiný ribbon do svého programu, tak je uživatel úplně v háji...

Takže je dobře, že se Calc drží svého tradičního pojetí, a že práce s ním je opravdu mimořádně NEotravující. Což je pro mě velmi důležité.

A jaké zkušenosti máte s Calcem vy?

(Jako ve škole) Průměr: 2.43 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
KTERAK PROBÍHÁ VÝTĚR
28. 12. 2011, 21:11:14
Včera jsem zase kolegáčkům utřel zrak. Kolega se patlal nehorázně dlouho s jakýmsi programem, údajně se mu říká Excel. Pro neznalé, to je ten shit za spousty peněz, který slouží k tomu, aby uživatele přivedl do blázince (ještě když byl Bill Gates funkční, uzavřel se cvokhausy po celém světě tajnou dohodu, že mu budou za tuto činnost posílat pravidelnou apanáž). Potřeboval odsunout obrázek do pozadí, aby šlo přes něj vyplňovat buňky. Jak myslíte, že tohle asi mohlo skončit? - No - jak. Přece tak, jako většina úkonů v Excelu - nezdarem. Takže jsem jen ukázal, jak se to dělá v Calcu. Raz, dva, tři - ostatně jako všechno.

Tak dál. Dneska jsem si vyplňoval výčetku. Víte, jak se to dělá? Ostatní hošánci si jak idioti zapisují nějaká strašně důležitá data do Excelovské tabulky, nemají v tom lautr žádný přehled a vědí houby. Mně stačí vyexportovat kalendář z Thunderbirdu jako .csv a trochu si pohrát v OOo nebo LO a hotovo. Mám tam funkce jako hrom, které mi jsou nápomocny, takže jsem spokojený.

Vždycky se dá něco vylepšovat; určitě. Ale já jsem rád, že je k dispozici, a to zdarma, program, který prostě válcuje jeho konkurenčního komerčního rivala. Na poli grafiky to třeba tolik neplatí, ale tady určitě.

Jo - a ještě někde. Kdo zná Thunderbird, potvrdí. Světem se potulují jen samí masochisti, kteří znají jen jednu modlitbu: neustále drmolí "microsoft, microsoft", jak smyslů zbavení. Samozřejmě používám leckteré programy od Microsoftu, které považuju za vhodné, ale tohle je kapánek na mozek.
user avatar Eduard
Odpovědět
OpenOffice.org ve firemním prostředí
6. 02. 2012, 07:47:05
Měl jsem za to že tento web je seriózní ...
Možná vám nedochází že tato zaslepená zaujatost více škodí než prospívá ....
To že jeden či více něco neumí na něčem ještě neznamená že to "neco" to opravdu neumí ...
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:OpenOffice.org ve firemním prostředí
6. 02. 2012, 13:27:59
Toto je príspevok v blogu, ktorý, podľa môjho názoru, nepodlieha kontrole redakcie a preto je škoda, že podľa neho hodnotíte web.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OpenOffice.org ve firemním prostředí
6. 02. 2012, 16:05:52
Pane Edo, kolega Pastierik má pravdu, prosím, nevnímejte tyto blogy jako oficiální názor redakce (ten snad ani neexistuje). Jsou to jen provokativní výkřiky, které mají vyvolat diskusi a zvednout lidi ze židle, zvýšit jim hladinu adrenalinu. Sice to, co píšu, tak taky myslím, ale moje skutečné myšlení je trochu uhlazenější. Tak to tak berte.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz