Překvapivě silný Writer

V roce 2004, kdy jsem se poprvé začal seznamovat s projektem openoffice.org, jsem předpokládal, že nadejde doba, v níž bude tento program ceněný a nebude mít četná pejorativní přízviska. Máme rok 2011 a ta doba je tady.  

Koncem března jsem začal spolupracovat s jednou moc prima firmičkou na vývoj softwaru. Jelikož šéfové jsou na mě moc hodní a umožňují mi experimentovat, bohatě toho využívám. Mým hlavním úkolem je - dostat do kupy uživatelskou nápovědu. Jenže ta se prezentuje ve wiki formě. Bastlit wiki kód se mi nechtělo... tak jsem zapřemýšlel.

Vzpomněl jsem si, že existuje jisté rozšíření (přímo od společnosti Sun), které se implementuje do Writeru a umožňuje export do wiki; v praxi tedy do textového souboru s wiki syntaxí. Stačí pak jen nakopírovat a vložit.

Tak jsem to vyzkoušel. A jede se… Používám Writer, protože nic na psaní delších textů nepoužívám, protože jsem se přesvědčil, že používání například Wordu je sebeprznění nejvyššího rázu. Takže zatímco kolegové přede mnou se mořili s wiki při psaní přímo do webu a louskali wiki syntaxi, já si jedu jako nabušená mašina. K tomu využívám plné typografické podpory Writeru, především jde o smečku pluginů od Julia Pastierika pod názvem Typografie. A pak TypoJTP Tomáše Bílka. Wiki totiž podporuje takové věci jako nezalomitelnou mezeru a podobně. Šéf neplánuje PDF verzi nápovědy. Nevidí k tomu důvod, ale myslím si, že se s tím spíš nechtěl dělat. OK. Tak teď ji má klepnutím jednoho tlačítka. A trojím klepnutím tlačítek myši má verzi pro wiki. Buch - a další troje klepnutí a má verzi pro html.

Uživatelům OOorg – či spíš neuživatelům – mnohdy nedochází, co je ta mašina zač. Že například Writer není jen "pitomý psací stroj" – zvláště po doplnění pluginy je to vskutku použitelný program na pokročilejší typografické práce. Odhadem polovina nástrojových lišt v mém Writeru jsou dílem pana Pastierika nebo Bílka – to je přece naprostá senzace. Ke spoustě pluginů, které lze v OOorg použít, jsem sepsal článek a Vy jste si jej tu mohli přečíst – právě vychází další. A těšte se na další. Včera jsem představoval další plugin pro výpočet dráhových elementů planet a jejich simulaci. Můžete se těšit, že článek k této věci zde bude také. O OOorg bude neustále co psát. Dokud nevymřou dobrovolníci, kteří k němu píší své vymoženosti. Děkuju jim za to nesmírně.

 

EDIT: Tak, bohužel. OpenOffice.org se neujal. Teda vlastně ano... používám ho na tvoření článků a jejich konverzi do wiki. Jinak program nepoužívá nikdo ho použití u mě je spíše trpěno.

(Jako ve škole) Průměr: 1.60 | Hodnotilo: 15
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Překvapivě silný Writer
4. 08. 2011, 22:26:23
… dokazuje svoje síly. Dostal jsem dnes na krk bulletin, které psalo nějaké hovádko neznající úpravu textu a stylování a tak dále. Byl to ten nejsprasenější dokument, jaký jsem kdy viděl. Upravoval jsem ho celý den, ale bohužel... ve wordu. Kdybych použil Writer, byl bych hotový raz-dva. Stálo by mě to pouze několik hodin práce.

Bohužel.... "investice" do ooo se vyplatí, ale člověk, který o tom rozhoduje, nesmí být uzavřený.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Šokující zjištění
17. 08. 2011, 23:41:31
Dnes jsem se dověděl šokující věc od svého šéfa. Řekl mi, že OpenOffice je program pro socky, kteří nemají na to, aby si koupili windows.

Šéf je programátor...
user avatar mirekl
Odpovědět
Re:Šokující zjištění
20. 08. 2011, 19:42:55
Já bych spíše řekl, že pan šéf je magor, ale nechci vám brát iluze. :-)
Jestli je to jediný lapsus pana "ŠÉFA", lze to přetrpět. Pokud je však pouze jedním z dlouhé řady podobných "manažerských názorů", možná je na čase se poohlédnout po lepším šéfovi.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Šokující zjištění
27. 08. 2011, 18:08:23
Děkuji za názor. Ne, nikoliv, v té firmě (tvořenou dvěma šéfy a několika brigádníky vč. mě) panuje, řekl bych, celkem averze vůči a. linuxovým distribucím, b. zdarma dostupným programům jako takovým. Docela mě tento přístup mrzí, zvláště poté, co jsem pomocí writeru opravil, upravil a částečně sepsal nápovědu pro náš program. Píšu o tom v blogu.

Lepší šéf... je zbytečné tady ventilovat, jací jsou/nejsou mí šéfové. Je tedy pravda, že v dané společnosti kolega tady tohoto mi napsal několik mejlů, ze kterých jsem se dověděl, že jsem skoro asociální psychopat a narovinu mi napsal, že nebýt jeho kolegy, dávno by mě okamžitě, na hodinu vyhodil. Na druhou stranu je taky pravda, že jsem trochu cvok a moji šéfové to se mnou nemají ani trochu jednoduché. Mám ještě několik dalších zaměstnání, je pravda, že jinde jsou šéfové lepší, protože mě možná mají za debila, ale nedávají to tak okatě najevo, resp. v jedné firmě mám tak božího šéfa, že by si ho mohl přát každý; a výborně si rozumíme. Mimochodem je vystudovaný programátor a o OOo má úplně jiné mínění. Jasně, mohl bych se na svého bývalého spolužáka vykašlat, ale to neudělám. Já jsem na to, co tam dělám, celkem hrdý, nadto on je fakt prima, i když to není ideální, ale to je průšvih na mé straně. Totiž až příliš často jsem tam v zoufalé situaci, že nevím, co po mně chce, jak to chce. A když se ho zeptám, řekne mi třeba, že mám blbý otázky. To jinde není, protože tam jsem (a nepopírám to) opravdu profesionál, který v dané oblasti nad ostatní vyniká, nebo dokonce je jedinečný, a tam tedy vím, co mám dělat a jak. Takže to, že šéf odmítá OOo, mě až tak nežere jako spíš to, že mě má za idiota a jeho kolega by se mnou nejradši vytřel podlahu a vyhodil na ulic.
user avatar Radek H.
Odpovědět
POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
19. 08. 2011, 11:32:27
Dobry den
Touto cestou bych chtel upozornit na falesne faktury ktere rozesila firma

OFFICE SERVISNI A DISTRIBUCNI 2011 , na castku 2940,- za kancelarsky software
a dalsi sluzby na zadni strane teto faktury se doctete ze jde o Open Office.
Toto me velice nastvalo a proto tuto udalost tady zverejnuji.
Prosim upozornete sve zname a kamarady aby nenalitly teto Zas... firme nejakeho madara. Sken dokladu muzu poslat mejlem..

Hezky den .. pratele,...
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
19. 08. 2011, 12:17:42
Děkujeme za upozornění. Mohl byste prosím sken faktury poslat na adresu redakce?
Děkuji
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Re:POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
19. 08. 2011, 12:26:48
E-mail redakce: redakce@openoffice.cz
Děkuji
----
Irena Šafářová
redakce
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
19. 08. 2011, 14:01:53
Je-li to pravda, je to na jednu stranu skandální, na druhou mě ale těší, že OOo má takovou hodnotu, že si někteří myslí, že se na něm dá nelegálně rejžovat.
user avatar sedlacekdan
Odpovědět
Re:Re:POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
19. 08. 2011, 14:29:33
A je dražší než MSO na internetu.
Přátelé je to tu, teď ještě zpoplatněme vzduch.

OpenSource začíná "rejžovat zlato"

;o)
user avatar Dušan
Odpovědět
Re:POZOR-falesny prodejce Office z 2011 z Brna
23. 08. 2011, 08:07:07
Po přečtení i zadní strany této "faktury" zjistíte, že částka 2940,- je pouze čtvrletní záloha jejímž uhrazením se zavážete k jednoroční smlouvě. Takže ve finále zaplatíte 11760,- za SW kterej je zadara.
Otázkou je kdo je větší idiot, jestli ten co tenhle podvod vymyslel anebo ti (a nebude jich málo) co na to skočej.
user avatar Radovan H.
Odpovědět
Překvapivě silný Writer
23. 08. 2011, 09:38:41
Myslim si ze dovolit si toto muze jen podvodnik a hajzl...pardon, Vazeny Dusane myslim si, ze zkuseny podvodnik by Vas na necem jinem dostal take...Myslim ze bychom si my to nemeli nechat libit at se to tyka softu nebo cehokoliv jineho..Alespon by o techto podvodnicich se melo psat aby byla vsech informovanost vetsi,...
user avatar Honza
Odpovědět
Překvapivě silný Writer - export do HTML
26. 08. 2011, 17:02:54
Jak prosím provést export z Writeru do čistého HTML? Je na to nějaký plugin? Nemůžu to nikde najít. Díky!
user avatar sedlacekdan
Odpovědět
Překvapivě silný Writer
26. 08. 2011, 18:05:00
Soubor -> Export -> Formát souboru XHTML a vybrat umístění.

Pro dotazy je určeno forum, prosím využívejte ho.
Děkuji

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz