LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby

LO.png Do nového školního roku s novým LibreOffice… Tak by mohlo vypadat heslo žáků, učitelů i ostatních uživatelů kancelářského programu LibreOffice. Na přelomu července a srpna bude zveřejněna nová verze tohoto programu, která uživatele potěší celou řadou novinek a vylepšení; v některých případech dlouho očekávaných, ale v jiných překvapivých.  

Třebaže tato verze nebude natolik přelomová, jakou byla 3.5, uživatelé jistě ocení nové a vylepšené funkce a dlouho očekávané opravy chyb. Stejně jako při vývoji jiných programů tohoto a podobného typu se vývojáři mohou ubírat třemi základními směry:

  1. Vylepšení vzhledu aplikace .
  2. Oprava stávajících chyb.
  3. Vylepšení ergonomie, přidání nových funkcí.

Verze 3.6 uživatelům poskytne naplnění všech těchto bodů. Pojďme se na ně podívat.

Vylepšení vzhledu aplikace

  • První změnou, které si všimne určitě každý uživatel, je nový splash screen v zelené barvě; jeho podoba je na následujícím obrázku. Taktéž startovací centrum a okno O LibreOffice je laděno do zelena. Startovací centrum má tři spodní ikony v jiném barevném provedení.

Barevné ikony se ve startovacím centru zobrazí jen tehdy, pokud nejsou ve stylu Galaxy. S ikonami stylu Oxygen nebo Tango změny uvidíte.

Nový splash screen je laděný do zelené barvy a stejně tak i startovací centrum Nový splash screen je laděný do zelené barvy a stejně tak i startovací centrum

Upravené startovací centrum má nyní vybarvené spodní ikony a záhlaví v zeleném provedení Upravené startovací centrum má nyní vybarvené spodní ikony a záhlaví v zeleném provedení

Nová podoba startovacího centra ve Windows 7

Nová podoba startovacího centra ve Windows 7

A nakonec – upravené bylo též okno O LibreOffice A nakonec – upravené bylo též okno O LibreOffice

  • Verze pro Mac OS X má nastavenou jako výchozí sadu ikon ve stylu Tango.
  • Byl vzhledově pozměněn stavový řádek a pravítka, která ztratila 3D okraje, byl odstraněn okraj nástrojových panelů a uživatelé Windows Vista a Windows 7 se mohou pokochat čistším vzhledem, s přechodem na horním okraji okna.

Upravený vzhled LibreOffice ve Windows 7

Upravený vzhled LibreOffice ve Windows 7

  • Při klepnutí na rozbalovací šipku skryté části panelů se již nezobrazuje v nabídce možnost úpravy panelu, ale pouze skryté ikony. K jeho nastavení se dostaneme po klepnutí pravým tlačítkem. Pozor, netýká se lišt s doplňky; ty jsou stále problematické, protože je stále nelze zamykat.

Některé položky nabídky, která se zobrazí kliknutím na šipku skryté části panelu, byly přesunuty do kontextové nabídky Některé položky nabídky, která se zobrazí kliknutím na šipku skryté části panelu, byly přesunuty do kontextové nabídky

  • Uživatelé některých desktopů si užijí přechodového efektu na pozadí, který se bude tvořit okolo otevřených nabídek, polí, lišt, oken apod.
  • Okraje záložek dialogových oken jsou v GTK schématu barevně zvýrazněné.

Oprava stávajících chyb

Writer

Byly opraveny dvě chyby týkající se počítání slov a znaků.

  • Pokud byla spuštěna funkce zaznamenávání změn, byl počet slov chybný.
  • Bylo-li zapnuto číslování, dostali jste taktéž chybný výsledek počtu slov.

Automatický formát tabulky neukládal veškerá nastavení tabulky (platí taktéž pro Calc).

Calc

  • Při pokusu o přejmenování listu nekorektním názvem (například stejným jménem, jakým je pojmenovaný již existující list daného sešitu) se zobrazí upozornění, které je v nové verzi pro uživatele srozumitelnější.

Pokud se pokusíte list pojmenovat nekorektním názvem, budete v nové verzi nejen upozorněni, že to nelze, ale také proč. Pokud se pokusíte list pojmenovat nekorektním názvem, budete v nové verzi nejen upozorněni, že to nelze, ale také proč.

Impress

  • Přídavné obrazovky se detekují korektně, prezentační konzole je správně na místní obrazovce.

Vylepšení stávajících funkcí a přidání nových

Samozřejmě, že nejrozsáhlejší část změn se týká vylepšení stávajících funkcí, možností a přidání nových. Vezměme si je popořadě:

  • Seznam nedávno otevřených dokumentů se aktualizuje při otevření, zavření a uložení dokumentů.
  • Dokumenty určené jen pro čtení je možné upravovat bez nutnosti vytváření kopie.
  • Použití Lanczos algoritmu při přeškálování obrázku vede ke zvýšení jeho kvality v porovnání s použitím klasického interpolačního algoritmu.

Příklad Lanczos algoritmu (zdroj obrázku The Document Foundation Wiki)

Příklad Lanczos algoritmu (zdroj obrázku The Document Foundation Wiki)

  • Zaškrtnutím pole Enable macro recording (limited) (ve finální verzi snad bude přejmenováno) v nastavení programu bude umožněno použití omezených funkcí bez nutnosti zapínat experimentální funkce.

Chcete-li používat makra s omezením, aniž byste museli povolit nestabilní funkce, povolte tuto možnost v nastavení

Chcete-li používat makra s omezením, aniž byste museli povolit nestabilní funkce, povolte tuto možnost v nastavení

  • Nová verze přichází s podporou grafického formátu *.cdr. Je však třeba upozornit, že tato podpora samozřejmě není kompletní. Při vytváření kreseb v programu CorelDraw se raději vystříhejte všech možných efektů (například kontury, lineárního přechodu atd.), resp. tyto efekty rozložte. Nejlepším řešením je exportovat nejprve danou grafiku do formátu .cmx, což je corelovský archivační formát, který se vám o převod postará sám. Tento soubor pak můžete zpětně uložit jako .cdr a bude tak téměř jisté, že jej dokážete importovat do LibreOffice bez ztráty kvality.
  • Do dialogu exportu do PDF byla přidána možnost podepsat daný dokument vodoznakem. Používejte export do hybridního PDF, vyplatí se vám to. Došlo též ke změně pojmenování funkce vytvoření hybridního dokumentu (tento název málokomu něco říkal, takže funkce byla opomíjena).

Soubory PDF lze nyní podepisovat vodotiskem

Soubory PDF lze nyní podepisovat vodotiskem

  • LibreOffice umožňuje exportovat dokument do formátu ODF 1.2 rozšířený (režim kompatibility). Toto zvláštní pojmenování má znamenat, že se soubor uloží ve formátu, který více odpovídá starším verzím ODF, avšak za tu cenu, že se poněkud ztratí shoda se standardem ODF.

Chcete-li, můžete ukládat do staršího formátu ODF, který je však poněkud odchýlen od toho standardního

Chcete-li, můžete ukládat do staršího formátu ODF, který je však poněkud odchýlen od toho standardního

  • Pokud je aktivní pouze jeden uživatelský slovník, nebude nabízen výběr slovníků při kontrole pravopisu.
  • Aktualizoval se český tezaurus.
  • Databáze se při ukládání velikostně minimalizují.
  • Mnohé moduly prošly renovací, aby pracovaly rychleji.

Změn je, samozřejmě, daleko více. V druhém díle se podíváme na ergonomii a přidání nových funkcí.

Napsáno v LibreOffice 3.6.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar Ravensun
Odpovědět
LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
9. 08. 2012, 12:31:02
Je fajn, že ten vodoznak už jde vložit. Ještě kdyby šlo vložit i obrázek jako vodoznak, to by bylo fajn.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
10. 08. 2012, 14:48:51
Pokud vím, tak vodoznak jako obrázek šel vložit už delší dobu např. článek:
http://www.openoffice.cz/navody/styly-stranek-vlozte-si-vodoznak-na-pozadi-stranky
------
Irena Šafářová
redakce portálu
user avatar Radek Dostál
Odpovědět
LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
13. 08. 2012, 14:51:25
Bylo by fajn, kdyby šlo vybrat u vodoznaku barvu písma a orientaci, osobně bych uvítal diagonální vodoznak v šedé barvě. Třeba se časem dočkáme.
user avatar Luboš Polák
Odpovědět
LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
14. 08. 2012, 14:03:46
Po celou dobu, co využívám mám problém s exportem textového soboru obsahujícího rejstřík (obsah) do formátu *.DOC. Po exportu se "upraví" vlastnosti rejstříku, já pro mnou požadované zobrazení využívám "Vytvořit z - Další styly", kde si řídím, jaký styl bude na jaké pozici.
JENOMŽE když exportnu do MS office formátu, vždycky se to přepíše na "Vytvořit z - Osnova" a výsledkem je paskvil sad. Bohužel ani nová verze softwaru toto nevyřešila.
user avatar Milan Ulej
Odpovědět
LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
6. 09. 2012, 10:15:52
Mám s touto verzí [Verze 3.6.1.2 (ID sestavení: e29a214)] problém na Windows XP SP3 - nelze LibreOffice po instalaci vůbec spustit pod uživatelem s běžnými právy (tedy pokud je pouze členem skupiny Users). Jedná se o lokální instalaci - ověřeno na více počítačích, instalace proběhla s Admin. právy a pod Administratorem ho spustit lze. Existuje nějaké řešení?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.6 v novém kabátě (1) – vzhled a chyby
6. 09. 2012, 15:49:05
Zkoušela jsem nainstalovat na stejnou verzi WindowsXP LibreOffice ve stejné verzi, ale jako uživatel(ka). Instalace proběhla dobře a balík šel spustit bez problémů.
Pokud se vám nedaří spustit balík, mohl byste svůj problém napsat do fóra? Jsou tam velmi znalí uživatelé, kteří vám rádi poradí.
děkuji

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz