LibreOffice Viewer pro Android

LO.png Společnost Collabora nedávno uvolnila alfa verzi prohlížeče LibreOffice pro Android. Jde o první významný krok k fungující LibreOffice pro tuto plaformu. Jde o krok správným směrem nebo o krok do prázdna?  

Máte-li na svém chytrém mobilu nebo tabletu Android verze 4.0 a vyšší, můžete si LibreOffice Viewer jednoduše nainstalovat z Google Play. Po spouštění vás prohlížeč přivítá vcelku standardně vyhlížejícím rozhraním pro práci se složkami. K němu je nutno dodat, že si musíte vystačit s vnitřní pamětí zařízení. Na paměťovou kartu vás prohlížeč ze složek nepustí. Uvedené omezení ale neplatí, budete-li jednotlivé dokumenty otevírat přímo z operačního systému, z některého ze správců souborů.

02_slozky.png

Základní vlastnosti

Testovaná verze 4.5.0.0.alpha+ Build ID 2f6bc9c podporuje následující formáty:

  • Open Document Format (.odt, .odp, .ods, .ots, .ott, .otp)
  • Microsoft Office 2007/2010/2013 (.docx, .pptx, .xlsx, .dotx, .xltx, .ppsx)
  • Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (.doc, .ppt, .xls, .dot, .xlt, .pps)

Při otevření složky s dokumenty se žádné překvapení nekoná. Symboly dokumentů vypadají dle očekávání a také je možné použít filtrování jednotlivých typů dokumentů v rozbalovací nabídce vlevo nahoře. Zkusme nyní, jak si prohlížeč poradí s několika testovacími dokumenty uloženými ve formátech LibreOffice.

01_soubory.png

Textové dokumenty

Začněme dvěma dokumenty Writeru. První z nich je poměrně střídmě formátovaný dokument, který ale obsahuje spoustu objemově rozměrných obrázků. Druhý je konvertovaný z MS Wordu a obsahuje kromě textu sadu tabulek.

03_writer_obrazky.png

S oběma dokumenty si LibreOffice Viewer umí poradit stejně dobře jako jeho desktopový protějšek. Jenom bych chtěl dodat, že objemné obrázky tabletu Lenovo IdeaTab A 1000, na němž jsem prohlížeč zkoušel, se příliš neosvědčily a na jejich zobrazení bylo nutné si trochu počkat.

04_writer_tabulka.png

Tabulky

Pro další úlohu byly vybrány dva dokumenty Calcu. První z  nich obsahuje jednoduchou barevně formátovanou tabulku, druhý je těžším oříškem. Obsahuje totiž můj původní systém fakturace, který jsem před léty vytvořil v OpenOffice.org a který jsem dál používal i po mém přechodu na LibreOffice. Tento dokument obsahuje komplikované vzorce a formulář pro vkládání dat.

05_calc_barvy.png

Formátování tabulek zjevně nepředstavovalo problém. Kamenem úrazu se stala fakturace. K mému překvapení ji testované sestavení (build) prohlížeče neumí otevřít, přestože předchozí to zvládlo bez potíží.

Prezentace

Pokračujme v testech dále a zkusme LibreOffice Viewer nakrmit dvěma prezentacemi. Zde se žádné nepříjemné překvapení nekoná.

06_prezentace_graf.png

Vzhled prezentací zůstal věrný podobě vytvořené v desktopové verzi LibreOffice a také přepínání jednotlivých stránek prezentace bylo vyřešeno poměrně intuitivním způsobem pomocí položky Parts z roletky v pravém horním rohu.

07_prezentace_vicestrankova.png

Shrnutí

Co se týče stability, zaznamenal jsem velký posun k lepšímu. LibreOffice Viewer během testů na rozdíl od předchozích sestavení ani jednou nespadl. Když už si s některým z dokumentů nevěděl rady, vždy se dokázal vrátit do složky s dokumenty. Co dodat na závěr? Nepohrdejme dny malých začátků. Alfa verze programu stále vyžaduje velkou míru shovívavosti od svých uživatelů. Pro rychlé nahlédnutí do některého z dokumentů, které máte ve svém tabletu nebo chytrém mobilu, ale může posloužit už teď.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 12:46:31
Vítám v našich řadách dalšího kolegu a díky za pěkný článek.
user avatar Petr
Odpovědět
LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 14:12:03
Proč tyto typy souborů neumí google disk v androidu?
user avatar neutr
Odpovědět
Re:LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 14:41:17
No protože tohle Google nedělá. Je to práce komunity kolem Libre Office. nevím přesně jak se jmenuje, ale zabývá se jen těmito aplikacemi. Možná by to také udělali, ale kdo by to platil z příspěvků uživatelů LO, AOO?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 15:58:46
Google už ty dokumenty umí (od prosince), ale ne zrovna dobře. Je to proto, že když si člověk na Google Disk uloží například ODT, dokument se překonvertuje do interního formátu Googlu a při stahování se zase překonvertuje zpět. Proto i bez úprav člověk stáhne jiný dokument, než tam uložil.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 18:39:23
To si nejsem jistý (hádat se nemůžu) :-).
Když nahraji odt na disk google a nijak jej neupravuji přes google dokumenty, IMHO se nezmění. Až, když chci soubor na webu editovat - aspoň se to tak tváří, teď jsem to testoval.

G disk používám vcelku dost a na něm mám téměř výhradně odf soubory, které upravuji z práce a domu - ale výhradně lokálními balíky, teď doma LO a v práci OO. Myslím, že tyto soubory nejsou nijak konvertovány.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 18:41:48
Ještě pro pořádek doplním, že k souborům, přistupuji přes synchronizačního klienta "Disk Google" - nevím, jestli to má nějaký speciální nebo přesnější název.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice Viewer pro Android
4. 03. 2015, 21:21:02
Já jsem to předtím nezkoušel - vycházel jsem z toho, co k tomu napsal dánský vývojář Lodahl. Vyzkoušel jsem to teď. Pokud se synchronizuje pomocí klienta nebo přes web Disk Google, tak to skutečně zůstane beze změny a konvertuje se to až při otevření k editaci. K té automatické konverzi dochází jen v případě, že se upload/download dělá přímo v Dokumentech Google.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lubomír Čevela

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela (*1968) pracuje jako vývojář pro jednu velkou nadnárodní společnost. Pokud zrovna něco nesepisuje, zabývá se fotografováním nebo hraním na basu.

 
 
 
woo jaw demo hz