Nové vlastnosti v OpenOffice.org 3.4 Beta

obecna.png Vývojáři svobodného kancelářského balíku OpenOffice.org uvolnili do oběhu betaverzi chystaného vydání 3.4. Zastoupena je celá řada nových vlastností a funkcí, ale i oprav nejrůznějších chyb.  

V sekci určené pro stahování na stránkách openoffice.org si mohou uživatelé stahovat a následně instalovat OpenOffice.org 3.4 Beta nejen výchozí anglické provedení, ale mohou vybírat z dalších 69 jazykových provedení, mezi kterými nechybí čeština ani slovenština. Na výběr jsou i soubory pro Windows, Linux (DEB a RPM) a Mac OS. Následující článek vychází ze srovnání verzí OpenOffice.org verze 3.4 Beta a 3.3 na počítači s Ubuntu Linux 10.10 Maverick Meerkat. Podívejme se tedy na vybrané novinky.

Uživatelské prostředí obecně

Je změněna klávesová zkratka vložení komentáře; ta se již neprovádí přes [Ctrl-Alt-n], nýbrž [Ctrl-Alt-c].

Navigace v položkách v panelu Styly a formátování, Navigátoru a jiných nabídkách: V e verzi 3.3 jste mohli v různých dialozích navigovat tak, že jste začali psát název položky, např. u dialogu pro „Znak“ v kartě „Písmo“, pokud bylo aktivní pole „Jazyk“, tak opakovaným stiskem klávesy „N“ (začáteční písmeno hledaného jazyka) bylo možno vybrat němčinu.

Výběr jazyka prostřednictvím klávesniceVýběr jazyka prostřednictvím klávesnice

V nové verzi je možné takto procházet i položky v okně Styly a formátování a Navigátoru. To znamená např. když je aktivní Stylista (Styly a formátování), stačí např. opakovaným stiskem klávesy „N“ (začáteční písmeno hledaného názvu) vybírat jednotlivé úrovně nadpisů apod.

Aktivní okno Styly a formátováníAktivní okno Styly a formátování

Import souborů SVG je podporován ve všech typech dokumentů.

Při exportu do PDF je ve Volbách PDF opticky zjednodušená nabídka na kartě Bezpečnost. Dosavadní dvě tlačítka „Nastavit heslo pro otevření…“ a „Nastavit heslo pro oprávnění“ zastupuje jen jedno: „Nastavit hesla…“. Po otevření nového dialogového okna je možno zadat oba původní typy hesel.

Dialogové okno pro zadávání hesel u PDF v 3.4 BetaDialogové okno pro zadávání hesel u PDF v 3.4 Beta

Specifikace formátu ODF 1.2 umožňuje využít algoritmy W3C pro kódování dokumentů typu ODF 1.2.

Jak je patrno z ukázek, i výchozí barva písma už není černá, ale tmavě šedá. Otázkou je, jak to bude komu vyhovovat, možná se ušetří pár kapek inkoustu (či pár zrnek toneru) při tisku, při čtení na monitoru to osobně vnímán negativně. Komu šedá barva písma nevyhovuje, může si výchozí barvu změnit v nastavení programu: Nástroje | Volby | OpenOffice [verze] | Vzhled | Barva písma .

Draw

Vylepšené vlastnosti kreslení a ovládání bitmapových grafik (výchozí barva, přesun, kopírování přesunem, přichycování k mřížce) jsou v modulu Draw a Impress stejné, proto se tu nebudou podrobně rozepisovat, níže jen dva příklady, zbytek v článku Petra Valacha OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu.

Původně výchozí barva výplně „Modrá 8“, teď „Modrá 9“.

Výchozí barvy při kreslení objektů v OpenOffice.org- vlevo 3.3, vpravo 3.4 BetaVýchozí barvy při kreslení objektů v OpenOffice.org- vlevo 3.3, vpravo 3.4 Beta

Výchozí hodnota vzdálenosti stínu od objektu je menší, z původních 0,3 cm ve verzi 3.3 to v nové 3.4 Beta dělá už jen 0,2 cm.

Vzdálenost stínu od objektu ve srovnání verzí 3.3 (vlevo) a 3.4 Beta (vpravo)Vzdálenost stínu od objektu ve srovnání verzí 3.3 (vlevo) a 3.4 Beta (vpravo)

Prostředí Calcu

Položka v nabídce „Data“ označovaná jako „Průvodce daty“ nyní nese (‚vhodnější‘) název „Kontingenční tabulka“ a přispívá tak k lepší orientaci. (Podotýkám, že prázdné pole v nabídce z verze 3.3 ve verzi 3.2 neslo název „DataDialog…“ a v nové verzi již není v této nabídce zastoupeno. Není to chyba zobrazení příkladu.)

Nabídka „Data"Nabídka „Data"

Kontingenční tabulky umožňují vložit více než osm datových polí. Více informací ke kontingenčním tabulkám se nachází v článku Martina Charváta Základy: Jak vytvořit kontingenční tabulku.

Funkce pro vkládání časových údajů pohlídá, aby po 23:59:59 následoval údaj 00:00:00 místo chybného 24:00:00.

Při exportu do formátu CSV je možno vynechat nadbytečné uvozovky u textových polí. Během ukládání si v dialogovém okně můžeme v nové volbě vybrat, jestli chceme „přidat uvozovky do všech textových polí“, nebo je vynechat, jak to nabízí výchozí nastavení.

Dialog „Exportovat textový soubor“ u formátu CSV, 3.4Dialog „Exportovat textový soubor“ u formátu CSV, 3.4

Legendu vloženého grafu lze nyní upravovat. Zatímco v předchozí verzi bylo možno ji jen přesunovat jako celek, tak v nové verzi se k posunování přidává i možnost upravit rozměry legendy, a to tažením za její hranu nebo roh.

Úprava rozměrů legendy grafu v nové verziÚprava rozměrů legendy grafu v nové verzi

U specifických typů grafů je možno přidat datumovou osu.

Base

Adresář Mozilla již nebude dále podporován, místo něj je zavedena podpora pro Seamonkey.

Ve výchozím zobrazení Base je možno vybírat jednotlivé tabulky tak, že uživatel napíše jejich název (podobně např. jako u výše zmíněného popisu výběru stylů)

Editor rovnic Math

Katalog symbolů v editoru rovnic Math podporuje také znaky v kódování UTF-32. Ve výchozím nastavení je určeno, že se budou ukládat jen použité symboly (místo obsáhlých katalogů), což u souborů Writeru s mnoha vzorečky může vést ke snížení velikosti souboru.

(Jako ve škole) Průměr: 1.67 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar Petr
Odpovědět
Nové vlastnosti v OpenOffice.org 3.4 Beta
28. 05. 2011, 13:16:19
Zdá se mi to nebo u té legendy je beta verze málo zaostřená?
user avatar Josef Molnár
Odpovědět
Nové vlastnosti v OpenOffice.org 3.4 Beta
31. 05. 2011, 06:43:30
OOo 3.4 Beta používá světlejší barvu písma, jestli je to rozostřené, tak je to jen záležitost toho obrázku, nikoliv programu. Pokud jsem udělal snímek pro 3.4 přes Printscreen menší než pro 3.3, a dorovnal pro ilustrativní účely jejich velikost, může se stát,že původně menší obrázek při zvětšení ztratí na kvalitě, za což se omlouvám.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Nové vlastnosti v OpenOffice.org 3.4 Beta
31. 05. 2011, 10:24:45
No je to trochu rozostřenější, ale myslím, že to vůbec nevadí a můj jmenovec to přežije :-)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Josef Molnar

Josef Molnar

 
 
 
woo jaw demo hz