Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3

obecna.png V ďalšom (a zároveň poslednom) pokračovaní seriálu o novinkách v OpenOffice.org 3.0 sa zameriame na ostatné moduly OpenOffice.org, v ktorých nájdeme viaceré veľmi zaujímavé novinky.  

Calc

Podobne, ako to bolo v roku 2005 pri verzii OpenOffice.org 2.0, tak aj teraz, v roku 2008 pri verzii OpenOffice.org 3.0 dochádza k zväčšeniu rozsahu tabuliek v zošitoch modulu Calc. Vtedy sa rozšíril počet možných riadkov jedného listu na 65536, teraz sa rozšíril počet stĺpcov z doterajších 256 na 1024, takže posledná bunka, ktorú môžeme adresovať, má teraz adresu AMJ65536.

Posledná bunka AMJ65536Posledná bunka AMJ65536

Ďalšia novinka v module Calc sa týka tých používateľov, ktorí riešia optimalizačné problémy, pričom hodnota príslušných buniek je vypočítavaná na základe obmedzení, ktoré sú zadané v iných bunkách. Pre nich bola pridaná v nástrojoch funkcia Solver. Žiaľ, pretože sa týmito problémami profesionálne nezaoberáme, nemôžeme ich lepšie popísať.

Optimalizačný nástroj SolverOptimalizačný nástroj Solver

Zmeny nastali aj v oblasti grafov, kde je teraz možné vkladať do grafu rozdiely oproti predpokladaným hodnotám, vzorec vypočítanej regresnej krivky, korelačný koeficient či čiaru predstavujúcu priemernú hodnotu.

Regresné funkcie a rozdielové hodnoty v grafeRegresné funkcie a rozdielové hodnoty v grafe

Medzi najviac očakávané novinky bezpochyby patrí možnosť zdieľania tabuliek. V menu Nástroje teraz nájdeme možnosť Zdieľať dokument, pomocou ktorej nastavíme, že zošit tabuľkového procesora môže naraz editovať viacero používateľov. Pokiaľ takto označíme práve vytváraný dokument, OpenOffice.org nás ihneď vyzve k jeho uloženiu. Pokiaľ takto označíme dokument už vytvorený, budeme upozornený, že sa jeho definícia v tomto smere zmení.

Povolenie zdieľania zošitu modulu CalcPovolenie zdieľania zošitu modulu Calc

O tom, že pracujeme so zdieľaným dokumentom, sme pri jeho otvorení informovaný jednak hlásením (pokiaľ ho nezakážeme) a jednak tým, že vedľa názvu dokumentu je v zátvorke uvedené, že je zdieľaný (shared).

Informácia o tom, že otvárame zdieľaný zošitInformácia o tom, že otvárame zdieľaný zošit

Ako sa vlastne s takýmto dokumentom pracuje? Skoro rovnako ako s ostatnými dokumentami s tým rozdielom, že už do neho nedokážeme vložiť grafy či iné objekty. Preto, ak ich tam chceme mať, musíme si ich pripraviť ešte pred zdieľaním, alebo musíme zdieľanie zrušiť. Zrušenie zdieľania sa robí tak isto, ako jeho povolenie, čiže cez tú voľbu Zdieľať dokument v menu Nástroje.

Zrušenie zdieľania zošitu CalcZrušenie zdieľania zošitu Calc

Ak počas práce niekto iný zmení údaje, tieto sa automaticky neprenesú do nami zobrazovaného dokumentu, ale najprv musí ten, kto zmenu urobil, dokument uložiť (menu Súbor | Uložiť, klávesová skratka Ctrl+s). Ani to však ešte nestačí, aby sa nám zmeny prejavili a zobrazili, ale tieto sa prenesú tiež pri ukladaní súboru. Vtedy nám OpenOffice.org oznámi, že v súbore boli prevedené zmeny inými používateľmi a príslušné bunky farebne zvýrazní. Po prejdení na ne vidíme, kto a aké zmeny urobil. Toto označenie sa zruší až opätovným uložením súboru.

Zmena bunky prevedená iným používateľomZmena bunky prevedená iným používateľom

Žiaľ, pri praktickom skúšaní sa ukázalo, že zdieľanie nie je ešte úplne doriešené, pretože napríklad pri vložení vzorca =A2+B2+1 sa prenieslo iba =A2+B2+, čo, samozrejme, OpenOffice.org označil ako chybu. Všetko ostatné však fungovalo tak, ako má.

Nesprávne prenesená zmena funkcieNesprávne prenesená zmena funkcie

Zaujímavá je aj situácia, pokiaľ došlo k tomu, že jednu a tú istú bunku sme zmenili ako my, tak aj iný používateľ, pričom tento medzitým prácu s dokumentom ukončil. Vtedy sa nám pri ukladaní súboru zobrazí možnosť akceptovania alebo odmietnutia takýchto zmien, pričom si môžeme vybrať medzi tým, či prijmeme naše zmeny, alebo zmeny, ktoré previedol iný používateľ.

Potvrdzovanie zmien po ukončení práce iného používateľaPotvrdzovanie zmien po ukončení práce iného používateľa

Impress

Posledné najvýraznejšie zmeny, ktoré nastali v OpenOffice.org 3.0, sa týkajú modulu Impress. Prvá, pomerne žiadaná novinka, je tá, že priamo v prostredí prezentačného nástroja môžeme vkladať tabuľky, ktoré sme museli doteraz importovať z modulu Calc. Samozrejme, je tam zachovaná plná funkčnosť tabuliek s výnimkou vkladania grafov a pod.

Vkladanie tabuľky v prostredí modulu ImpressVkladanie tabuľky v prostredí modulu Impress

Druhá zmena, ktorá sa dotkla prezentačného nástroja, je možnosť jednoduchého orezávania obrázkov priamo pomocou myši. Žiaľ, je iba na škodu, že táto možnosť nie je pridaná aj do ostatných modulov OpenOffice.org, pretože je často požadovaná aj v module Writer, takže tam sme zatiaľ stále odkázaní na starý spôsob orezávania resp. na rozšírenia, ktoré to umožňujú.

Orezanie obrázku v prezentáciiOrezanie obrázku v prezentácii

V stručnosti sme si predstavili hlavné zmeny, ktoré nás čakajú v OpenOffice.org 3.0. Samozrejme je tých zmien o mnoho viac, väčšina je však skrytá pod povrchom – nespomenuli sme napríklad zmenu vonkajšieho vzhľadu panelov nástrojov a pod. Jednoznačne však môžeme povedať, že už teraz sa môžeme tešiť na to, čo všetko nám nová verzia prinesie.

(Jako ve škole) Průměr: 3.26 | Hodnotilo: 19
 

Komentáře

user avatar Petr
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
2. 10. 2008, 13:12:02
"Medzi najviac očakávané novinky bezpochyby patrí možnosť zdieľania tabuliek."

Omyl! Nejočekávanější (již několik let) je možnost vypnout tu s prominutím dementní vlastnost skoro všechno v buňce zkoušet převádět na datum. A počítám, že se opět nedočkáme.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
2. 10. 2008, 17:21:40
A ako máte nastavené možnosti vstupu dát? Pretože mne to nerobí - akurát ak dám číslo a bodku, čo je formát dátumu, tak to prevedie na dátum, alebo ak napíšem 5.január, čo je naozaj dátum. Ak napíšem 5.jan, tak to už neprevedie. Ale plačete na nesprávnom hrobe - treba sa obrátiť na český lokalizačný tým s otázkou, ako to nastavili, pretože toto záleží od nich a od konkrétneho jazyka.
user avatar Zdenek
Odpovědět
Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 13:52:13
Tak tohle jistě nezáleží na lokalizaci, bo používám anglický office a dělá to taky.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 16:33:48
Ja používam českú verziu a mám nastavený ako jazyk dokumentu slovenčinu - to je to jazykové nastavenie. Skúste si nastaviť povedzme ako jazyk dokumentu jazyk Zulu a uvidíte, že Vám nebude ten dátum prevádzať (toto mám odskúšané).
user avatar Petr
Odpovědět
Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
4. 10. 2008, 20:28:21
Máte pravdu, když nastavím locale na Zulu, chová se to dobře, nejhůře ze všeho se chová čeština! Slovenština si s některými zápisy poradí. Nevím, jak kontaktovat lokalizační team, nemůžete jim vzkaz předat? Co jsem četl po fórech, trápí to spoustu lidí. Děkuji.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
6. 10. 2008, 06:31:17
Vedúcim českého lokalizačného tímu je p. Pavel Janík, mail na neho by mal byť Pavel zavinac Janik.cz
user avatar Zdenek
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 13:50:43
To sedí. A já myslel, že něco dělám špatně, i když mám zvoleno číslo - vyleze datum... :-(
user avatar Petr
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
2. 10. 2008, 15:10:21
No, já spíš čekám kdy konečně půjde vložit sloupec do sloučených buněk. Zatím musím pořád pitomě buňky rozdělit, vložit sloupec a pak zas zpětně buňky sloučit... A zatím jsem nepřišel na to, jak jednoduše přehodit sloupce - pokud to vůbec jde... :-(
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
2. 10. 2008, 17:10:58
Na prehadzovanie stĺpcov odporúčam prečítať tento článok, je to tam v skratke uvedené:
http://www.inet.sk/clanok/5711/co-je-nove-v-openoffice-org-2-4-pohlad-pouzivatela

Neviem, aké máte problému pri vkladaní vzorcov do zlúčených buniek, práve som odskúšal, že to ide (verzia 2.4.1).
user avatar Petr
Odpovědět
Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 13:00:15
Díky za odkaz na článek s přehazováním sloupců. Jinak to vkládání sloupců jsem myslel tak, že když sloučím buňky například B2:D2, a mezi sloupece B a C chci vložit nový sloupec, tak mi to napíše že: "Vkládání do sloučených oblastí není možné". Tak nevím... :-(
user avatar Juro
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
2. 10. 2008, 18:57:09
Zaujíma ma, či Calc dokáže čítať excelovské makrá. Alebo existuje nejaký konvertor?
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 06:44:20
Nie a neexistuje konvertor. Dokáže Vám makro síce uložiť, ale je zakomentované a musíte si ho preprogramovať. Ale existujú distribúcie OO.o (teraz neviem ktorá), ktorá ich vraj podporuje - OxigenOffice?, Novell? - naozaj neviem presne.
user avatar Risik
Odpovědět
Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 09:00:53
Excel makra umí 602Office, který vychází z Novell edice, ale nevím, jestli je doplněno u 602, či je to standard Novell.
user avatar Confused
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 09:40:30
Dobrý den,
již několik týdnů se marně snažím najít referenční příručku jazyka StarBasic. Takovou, kde by byl uveden seznam všech dostupných příkazů a jejich syntaxe. Ze zdrojů, které jsou všeobecně známé (např. AndrewMacro.odt, StarOffice8 Basic Programming Guide a všelijaké tutoriály), mě žádný neuspokojil. Pokud ovšem taková referenční příručka neexistuje, znamená to bohužel naprostou nepoužitelnost v PRAXI :-(
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 16:39:31
Tak to by som privítal aj ja, dnes som programoval dve hodiny to, čo mohlo byť hotové za 15 minút iba preto, že som musel cez rozšírenie Xray hľadať objekty a čo je kde ukryté a napokon som to aj tak musel naprogramovať inak, lebo som to nenašiel. Tuším však, že niečo je vydané - ale kde sa to dá kúpiť a do akej miery je to aktuálne, to neviem.
user avatar FT
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 19:58:19
Nová verze přináší mnoho vylepšení, to je pravda, ale osobně jsem čekal ještě malinko víc (mám RC1). Například, že bude OO konečně umět vyhladit hrany vektorových objektů (Anti-aliasing), že umožní "přesahování" grafický objektů mimo stránku nebo že zpřehlední práci s výplní, čarami a barevnou.
user avatar Macro
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 10. 2008, 20:41:54
Zdravím všechny StarOffice programátory. Taky jsem hledal jaké příkazy obsahuje StarBasic. Nakonec jsem byl pěkně zklamán!!! Na fóru
openoffice (http://www.oooforum.org/forum/viewtopic.phtml?t=23881) se o tom taky dohadujou :-) A samotný B. Marcelly (autor XRayTool) na otázku "Is there someplace that actually documents what is in this language and what isn't?" odpovídá "An official and complete description of the language ? I think there is none, and the Basic designer has probably left long ago omitting to document its work.
For a practical and empirical documentation you may read one (or both) of the books describing OOo Basic and API :
In english : Andrew Pitonyak OpenOffice.org Macros Explained
In french : Bernard Marcelly & Laurent Godard Programmation OpenOffice.org" Tyhle knížky jsou samozřejmě placené. Ale to by nevadilo. Horší je, že tak základní věc jako referenční příručka jazyka, neexistuje. TAKŽE NEMÁ CENU SE NĚJAKÝM STARBASICEM VŮBEC ZABÝVAT, PROTOŽE BÝT ZÁVISLÝ POUZE NA ÚTRŽCÍCH KÓDU, KTERÉ ŘEŠÍ NĚJAKOU KONKRÉTNÍ ÚLOHU, ODMÍTÁM. Sice nám důkladně rozpitvali API, ale to mi nepomůže. SNAD BY BYLO ŘEŠENÍ PORGRAMOVAT MAKRA V PYTHONU, KTERÝ MÁ DOKUMENTACI KOMPLETNÍ. Ale tím se tady bohužel asi nikdo nezabývá:-( Abych to zkrátil :-) Když srovnám MS Office s OpenOffice podle poskytovaného IDE pro Basic, je mi smutno. StarBasic jako takový může klidně konkurovat VBA, avšak IDE je tragédie.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
4. 10. 2008, 15:26:06
Ten Python by ma náhodou zaujímal, pretože sa tam dajú riešiť veci, nad ktorými si teraz márne lámem hlavu - napríklad on-line dopĺňanie nezalomiteľných medzier za predložky (predpokladám to na základe nejakých rozšírení v Pythone, ktoré vedia on-line meniť veci). Kde sa dá zohnať kompletná dokumentácia pre OO.o? Naozaj nemám teraz čas to hľadať a odkaz by potešil aj iných.
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
4. 10. 2008, 17:32:42
A pište to prosím pěkně rovnou na wiki, děkuji.

http://wiki.openoffice.cz/wiki/Dokumentace
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
6. 10. 2008, 06:39:46
Zabudol som a mám to nainštalované - tá moja skleróza - v SDK príručke sú popísané štruktúry a spolupracuje s ňou aj Xray, pre verziu 2.4.1 k stiahnutiu na http://ftp.linux.cz/pub/localization/OpenOffice.org/2.4.1/SDK/
user avatar Ladislav Jaroš
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
6. 10. 2008, 16:37:36
V nějakém předpřípravném článku když ještě vznikal OO 3.0 jsem četl, že by konečně měl OO 3.0 řešit problémy s kompatibilitou s Visual Basicem. Patrně to bylo jen optimistické přání.
user avatar Confused
Odpovědět
Re:Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
7. 10. 2008, 06:43:08
Do OpenOffice VBA nedostanete, protože používá zcela jiný objektový model. Maximálně lze vyrobit konvertor. Ale ten objektový model je natolik rozdílný, že 100% převod není z technického hlediska vůbec možný. Ono těžko půjde očekávat od Sunu, že by třeba do win32 verze koupil VBA od Microsoftu a implementoval ho tam :-) Zase na druhou stranu Starbasic není zas až tak rozdílný, takže se naučte (stačí jenom základ) objektový model OpenOffice a můžete začít programovat. Mimochodem - Starbasic je přímo v nápovědě OO.org v menu "Makra a programování" -> "Přehled funkcí". Zde naleznete popis všech dokumentovaných příkazů. Potom stáhnete SDK - získáte popis API. Samotné SDK v nové verzi 3.0 se bude instalovat jako podadresář do OO.org a bude rozšířené o spoustu nových rozhraní. A z hlediska integrace do OpenOffice je na tom Starbasic nejlépe :-) viz. http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/DevGuide/AdvUNO/Advanced_UNO
user avatar david
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
9. 10. 2008, 20:55:39
pls zhanim program pr tisteni seků
user avatar Laco
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
12. 10. 2008, 12:55:51
Funkcia Solver v konkurenčných programoch je zavedená už minimálne šestnásť rokov (viď napr. Quattrro pre Windows a samozrejme, Excel). Jeho cieľom nájsť najlepší spôsob, ako vykonať určitú činnosť. Ak chceme nájsť hodnoty určitých buniek na pracovnom hárku, ktoré optimalizujú (maximalizujú alebo minimalizujú) určitý cieľ. Nástroj má riešiť takéto problémy s optimalizáciou.
Pochváleno jest, že Solver v programe Calc r. 3.0.3 funguje, aj keď nie je zatiaľ lokalizovaný. Nedostatkom, ktorý túto funkciu diskvalifikuje ale je, že hodnoty sa neukladajú, to znamená, že je ich potrebné neustále otrocky zadávať pri každom spustení tabuľky.
user avatar Miro Safranek
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
17. 10. 2008, 08:01:21
Dobre rano, mam celkem dobre zkusenosti s VBA v Excelu, je nejake podobne programovaci prostredi v OOo? //MIRO
user avatar Lerak
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
27. 10. 2008, 10:19:05
Ve Drawu nefunguje přiřazení stylů ke klávesovým zkratkám - viz.Přizpůsobit-Funkce-Kategorie-Styly. V F11 se nezobrazují použité styly a tím i příkaz Použij styl. S každou novou verzí je tato část OO méně funkční.
user avatar rado
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3 - zamknut dokument
29. 10. 2008, 14:50:48
chcem sa spytat, ci sa da zamknut dokument ako je to vo worde alebo v calc, dakujem
user avatar Petr
Odpovědět
Novinky v OpenOffice.org 3.0 - 3
3. 11. 2008, 14:27:14
nevíte jak je podporována možnost práce s Excel soubory která mají makra. doposud to nefungovalo.
user avatar rasto
Odpovědět
zdielanie suborov v calc
29. 02. 2016, 15:43:40
mne to nejde, nech robim, co robim. na druhom pc mi vypisuje, ze "nemozu bzt nacitane vsetky atributy" a program sa zruti. vie mi niekto poradit?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz