OOo4Kids: kancelářský balík pro děti

OOo4Kids.png Aby se školní děti snáze naučily pracovat s kancelářským balíkem, vznikla speciální verze OpenOffice nazvaná OOo4Kids. Podívejme se na ni trochu blíže.  

Co je EducOO.org

EducOO.org (též EducOOo) je nezisková organizace, která má za cíl podporu využití svobodného a opensource softwaru ve vzdělávání. Zaměřuje se především na oblast kancelářských balíků a v této oblasti vyvinula dva produkty:

  • OOo4Kids – zjednodušená verze kancelářského balíku OpenOffice, určená v první řadě pro děti ve věku 7 až 12 let,
  • OOoLight – zjednodušená verze kancelářského balíku pro dospělé včetně seniorů.

Organizace se zaměřuje na frankofonní oblast světa, nicméně oba speciální kancelářské balíky jsou k dispozici i v angličtině.

Co je OOo4Kids

Běžné kancelářské balíky, jako jsou Apache OpenOffice nebo LibreOffice, jsou doslova napěchovány funkcemi a ve výchozím nastavení je jejich uživatelské rozhraní poměrně složité. Přestože by bylo chybou podceňovat schopnosti školních dětí, množství funkcí je při výuce základního používání kancelářského balíku na závadu.

Balík OOo4Kids je zvláštním klonem balíku OpenOffice, který ponechává k dispozici téměř kompletní sadu programů (Writer, Calc, Impress, Draw a Math; chybí pouze databázový program Base), ovšem velmi výrazně redukuje škálu dostupných funkcí – nabízí pouze ty nejdůležitější.

Úvodní obrazovka OOo4Kids Úvodní obrazovka OOo4Kids

Přestože je nyní ke stažení jen dva roky stará verze (novější k dispozici není), lze říci, že to nevadí. Nové verze OpenOffice nepřinášejí nic, co by mělo význam pro použití v tomto „dětském“ klonu.

Uživatelské rozhraní OOo4Kids a dostupné funkce

O uživatelském rozhraní balíku OOo4Kids lze říci, že je „obrané až na dřeň“. Například Writer má standardně zapnutý jediný nástrojový panel, na něm je osm tlačítek a rozbalovací seznam písem. Podobně i nabídky oproti standardnímu OpenOffice výrazně prořídly. Zkuste si ale ve Writeru napsat jednodušší dokument a zjistíte, že v podstatě nic důležitého nechybí.

Standardní vzhled programu Writer v OOo4Kids Standardní vzhled programu Writer v OOo4Kids

Dá se tomu samozřejmě vytknout, že se nedají používat styly. Ale ona to není tak úplně pravda – styly jsou totiž jen schované a lze je z nabídky (nebo klávesou F11) snadno zapnout. Kdo zapátrá v nastaveních, zjistí i další věc: „chybějící“ funkce z balíku nezmizely, jen nejsou standardně přímo dostupné. Lze si je ale přidat podle potřeby.

Co to znamená? Pokud chce například učitel poskytnout žákům nějakou funkci, která ve standardní instalaci není, může ji snadno přidat nebo žákům vysvětlit, jak si ji přidají sami. Především si lze pozapínat potřebné panely nástrojů, úplně stejně je ale možné přidávat na panely tlačítka a další ovládací prvky.

Uživatelské rozhraní lze snadno změnit Uživatelské rozhraní lze snadno změnit

Na obrázku vidíte, jak se GUI aplikace změní, když se místo výchozího panelu nástrojů Beginner zapne panel Standard. Ovšem lze to i snáze. Pod funkcí View → User level je k dispozici přepínání úrovně znalostí uživatele. Tím se přepíná právě hlavní panel – pro začátečníka je úplně vypnutý, další dvě úrovně uživatelů mají k dispozici různě rozsáhlé škály funkcí na hlavním panelu.

Některá tlačítka na panelu nevolají funkce, nýbrž slouží k zapínání/vypínání zobrazení dalších nástrojů. V nejjednodušší verzi panelu se to týká galerie obrázků a kreslicích funkcí.

Zapnuté nástroje: galerie a kreslicí funkce Zapnuté nástroje: galerie a kreslicí funkce

Podobné je to i v dalších programech. Na následujícím obrázku je vidět výchozí podoba uživatelského rozhraní programu Calc.

Vzhled uživatelského rozhraní programu Calc Vzhled uživatelského rozhraní programu Calc

Upravena byla také nápověda. Ta samozřejmě vychází ze standardní podoby v OpenOffice, reflektuje ale úpravy, které byly provedeny v OOo4Kids.

Nápověda balíku OOo4Kids Nápověda balíku OOo4Kids

Zhodnocení

Myšlenka vytvoření speciální dětské verze kancelářského balíku je velmi zajímavá a může významně napomoci posilování znalostí a schopností práce s balíky u školních dětí. Že tato verze vychází z jednoho z populárních svobodných balíků je o to lepší – například v českém školství se zatím zhusta využívají proprietární kancelářské balíky (převážně od firmy Microsoft), takže to může pomoci zvětšit pestrost nabídky.

Dojmy z provedení jsou však poněkud rozpačité. Design uživatelského rozhraní působí nedodělaně, možná až „neotesaně“ – oproti běžné verzi Apache OpenOffice vypadá hůře. Někdo zkrátka jen vytvořil zjednodušené panely nástrojů a nabídky (plus možnost přepínání), více péče tomu nedal. Je to patrné hlavně u programu Impress, kde je většina GUI ponechána v zásadě v původní podobě.

Vzhled uživatelského rozhraní programu Impress Vzhled uživatelského rozhraní programu Impress

Je otázka, do jaké míry je projekt OOo4Kids ještě živý. Pokud se na balíku pro děti stále pracuje, měli by tvůrci posunout celé dílo ještě o kus dál, protože jinak asi nebude mít nikdo příliš chuť učit na tomto balíku své žáky, kterým by se ostatně asi do práce v současném OOo4Kids také moc nechtělo.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Zvedavec
Odpovědět
OOo4Kids: kancelářský balík pro děti
25. 06. 2014, 14:14:06
Přijde mi to jako zbytečné, v řadě případů na základních školách jsou učebny sdílené oběma stupni.
Malé děti, opravdu malé, by se měly napřed naučit pořádně číst, psát a počítat. Nějaký ten "dokument" zvládnou i v jednodušších editorech. Děti jako například páťáci na druhé straně nemají problém pracovat s Writerem "jak je".

Co by možná stačilo, je rozšíření, které by dalo na výběr přednastavenou konfiguraci panelů, aby se zapnulo opravdu jen to nejnutnější a na kliknutí se to vrátilo nebo proste zapamatovalo v profilu.
Rozhodně si nemyslím, že je kvůli tomu nutné udržovat nějakou jinou verzi OO/LO. Už tak programátoři nestahjí.
user avatar VL
Odpovědět
OOo4Kids: kancelářský balík pro děti
26. 06. 2014, 02:08:38
Podle mých zkušeností ideální verze pro státní úředníky a politiky. Možná i pro absolventy různých humanitárních a gendrových fakult vysokých škol.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OOo4Kids: kancelářský balík pro děti
26. 06. 2014, 05:19:39
Podle mých zkušeností (hlavně co se zpracovávání dokumentů ze státní správy týče) to sedí naprosto přesně.

Jinak podle mě nemá tenhle projekt opodstatnění, a dostupná stará verze říká, že si to uvědomili i tvůrci.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz