OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?

lo_scribus48.png OpenOffice a LibreOffice jsou známé kancelářské balíky, které uspokojí většinu uživatelů.  Pro některé účely je však lepší si vzít na pomoc jiné programy. V tomto seriálu se zaměříme na první z nich – sazební program Scribus.  

Není program jako program…

Neexistuje program, který by byl určen pro univerzální použití. Každý počítačový software je dělán pro určité účely a pro určité uživatele. Možná se vám při čtení předchozí věty vybavil pojem „náročnost“, ale skutečně to není jen o „složitosti“ daného programu. Klíčový je vždy účel.

OpenOffice a LibreOffice (OO/LO) jsou dobré balíky, ale je třeba mít na paměti, že se jedná o kancelářské balíky. Pokrývají sice ohromný rozsah a lze s nimi dělat mnohé a s dobrým výsledkem. Jde však o téměř univerzální balíky – umí „od všeho něco“. Zvládnou spravovat velmi rozsáhlé textové soubory, sofistikovanou analýzu dat, spravovat relační databáze nebo nakreslit vektorový obrázek.

Jsou jednoduché na používání – s trochou snahy se lze poměrně rychle a snadno naučit vytvářet komplexní dokumenty. Je však řada oblastí, které nezvládnou, a ani nemohou, protože na to nejsou určené. Například:

  • 3D modelace (v Draw a Impressu jen velmi omezeně),
  • příprava grafiky pro tisk na ofsetu, řez na plotru,
  • profesionální DTP sazba,
  • vytváření konstrukčních (CAD) výkresů,
  • atd.

Okno Writeru s otevřeným rozsáhlým a komplexním dokumentem Okno Writeru s otevřeným rozsáhlým a komplexním dokumentem

Nelze čekat, že použijete kancelářský program na správu sítě – a stejně tak nemůžete v kancelářském programu čekat plnou podporu pro rastrové obrázky a aplikaci efektů, jaké znáte např. z programu GIMP.

Zkrátka žádný, ani kancelářský „skorouniverzální“ program, nemůže umět „všechno“. Resp. řadu operací, služeb, funkcí zvládnou jiné programy – jiné typy programů – lépe, protože jsou na tyto úkony stavěné. Jednou z takových oblastí může být hladká sazba.

Co na sazbu

Ve Writeru – ideálně – lze vytvářet dokumenty o mnoha desítkách či stovkách stránek. Writer má řadu podpůrných prostředků, které umožňují takto rozsáhlé soubory zpracovávat, spravovat a udržovat v nich přehled. (Nejvýznamnější jsou Navigátor a Stylista.)

Pro OO/LO byly vytvořeny stovky doplňků, z nichž mnohé pro Writer – umožňují např. vytvořit profesionálnější vzhled či zpracovat pořízený text podle pravidel sazby. Do Writeru lze přidávat i grafiku, tabulky, rámečky a podobně. Je tu možné zpracovat záhlaví či zápatí, poměrně důkladně zformátovat text na úrovni znaků, odstavců i stránek.

Nicméně nelze v něm tak dobře pracovat s grafikou jako např. v Draw. Nelze zde spravovat jednotlivé stránky a přesouvat je mezi sebou. Stránky tvoří jakousi plynoucí řeku, v níž řádek navazuje na další, a nelze tento princip změnit. Pokud byste si například přáli prohodit pořadí stránek, musíte dokument tvořit třeba v Draw. Ale tam nebudete mít typografickou podporu jako ve Writeru. Vytváření rozsáhlých textů v kreslicím modulu je absurdní, a stejně výsledek bude horší, než kdybyste použili Writer.

Takže Writer se skutečně hodí spíše do „kanceláře“ - na psaní knih, manuálů, článků, jež se pak budou redakčně zpracovávat, atd. Pro jiné účely – např. pro vytvoření letáku, posteru, časopisu – je lepší použít k tomu specializovaný software – sazební program. Komunita svobodného a open-source softwaru má co nabídnout; je jím sazební program Scribus.

Scribus coby přední DTP program

Scribus je předním představitelem tzv. sazebních programů, které svůj název mají odvozen od toho, že se s jejich pomocí sází stránky. Finálním výstupem těchto programů bývá PDF soubor (ovšem v tiskové kvalitě), resp. přímo tisk.

V kancelářských programech se tiskne do verze PDF, která není zpravidla určená pro profesionální tisk.

Na druhou stranu např. Scribus nedisponuje některými zajímavými funkcemi, na které jsme zvyklí z Writeru; ukládání a zobrazování změn či verzí dokumentu, nebo třeba vysoce funkční tabulky, rejstříky se zde dělají taky o poznání složitěji (ve Writeru je to úkon skoro na jedno kliknutí). Použití Scribusu coby profesionálního sazebního programu tedy není „frajeřina“ – jeho užití je třeba zvážit.

Otevřený (jednoduchý) dokument ve Scribusu Otevřený (jednoduchý) dokument ve Scribusu

Scribus je možno stáhnout z oficiální stránky programu. Uživatelé Linuxu to mají jednodušší, program naleznou v repozitáři, případně si jej velmi snadno nainstalují jednoduchým příkazem; například pro systémy Debian:

sudo apt-get install scribus

Na oficiální stránce programu však naleznete i vývojové verze, které si můžete otestovat. Samozřejmě pro vážnou práci se doporučuje používat stabilní verze. Mimochodem, po instalaci se můžete přesvědčit, že na překladu do češtiny spolupracoval bývalý šéfredaktor OpenOffice.cz Vlastimil Ott, i šéfredaktor Scribus.cz Michal Hlavatý.

Autoři českého překladu Autoři českého překladu

Jste-li zvyklí používat Writer poněkud více, umíte pracovat se styly a s Navigátorem, pak pro vás nebude učení se pracovat se Scribusem velký problém. Přesto je třeba mít na paměti, že jde o sazební program, ve kterém je práce poněkud odlišná. Lze říci, že na první pohled sazební program kombinuje možnosti a funkce grafického editoru a textového procesoru.

Scribus má skutečně velmi mocné grafické nástroje – nemusíte tak připravovat grafiku v jiném programu a do Scribusu ji importovat. Můžete zde vytvářet nejrůznější vektorové vzory, které můžete různě tvarovat, kombinovat, použít na ně různé efekty atd. Je zde možnost práce ve vrstvách, Scribus samozřejmě podporuje vodicí linky. Zároveň však máte kontrolu nad textem a typografií jako v textovém procesoru.

A v neposlední řadě vám umožňuje mít kontrolu nad tiskovým výstupem – je tu podpora pro různé barevné režimy, palety barev, „hlídací pes“ v podobě předtiskové kontroly vás informuje o možných problémech, které mohou nastat při tisku. Scribus je zkrátka uzpůsoben k tomu, abyste se nemuseli bát poslat do tiskárny PDF soubor jako podklad, z něhož má být vytištěn například časopis s velkým nákladem. Ostatně, příklady z praxe vás o tom mohou přesvědčit.

Předtisková kontrola pro zajištění správného velkonákladového tisku Předtisková kontrola pro zajištění správného velkonákladového tisku

Takže jaké jsou základní rozdíly Scribusu oproti Writeru?

  • Scribus pracuje se stránkou jako samostatnou jednotkou. Je tak možné stránky mezi sebou prohazovat.
  • Scribus umožňuje práci ve vrstvách, což oceníte, pokud nechcete narušit objekty na stránce, a přitom je nemít v předloze stránky (protože se nacházejí pouze na té dané stránce).
  • Scribus má výrazně větší podporu pro grafické objekty, včetně booleovských operací. Umožňuje editovat vektorovou grafiku na úrovni uzlů a má značnou podporu pro rastrové obrázky.
  • Scribus je zaměřen na profesionální DTP výstup na profesionální tiskárně.
  • Některé operace – například tvorba rejstříků, obsahů – jsou ve Scribusu složitější.
  • Scribus nemá a nebude mít takovou podporu pro tabulky – lze v něm tabulky vytvářet, ale ne v nich provádět početní operace, jak to umí Writer.
  • Příprava textů je paradoxně pro mnohé uživatele snadnější ve Writeru. Bývá zvykem si text připravit v něm a do Scribusu jej importovat.
  • Text se zapisuje do textových rámečků, jejich editace probíhá ve speciálním okně, ve kterém nevidíte náhled na styly textů.
  • Pokud budete chtít do Scribusu vložit cizí obsah, například tabulku z Calcu, prezentaci z Impressu, jako OLE objekt, narazíte na problém. Sazební programy nebývají k tomuto určené.

Takovéto hrátky ve Writeru nezažijete Takovéto hrátky ve Writeru nezažijete

Pokud se přes rozdíly a omezení daná typem programu dokážete přenést, pak bude pro vás Scribus velice užitečným a schopným pomocníkem, který vám pomůže připravit z vašich podkladů výstupy pro profesionální využití.

Okno pro editaci textu ve Scribusu Okno pro editaci textu ve Scribusu

Autor používá LibreOffice 5.1.2

(Jako ve škole) Průměr: 3.89 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar Paolo
Odpovědět
OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?
14. 04. 2016, 09:47:43
Zdravím. Zatím ten článek neukazuje, proč by měl člověk do scribusu jít, bude nějaké pokračování? Já osobně scribus používám na tvorbu obsahově nevelkého čtvrtletníku a nedám na něj dopustit. Ale prokousat se z počátku návody a pochopit chování programu je pro amatéra trošku složité. A pak - ne dokonalé překlady do češtiny (pro mě na jazyky analfabeta) to neusnadní. Děkuji však za všechny dostupné tutoriály na webu a také za tento článek. Scribus si to zaslouží.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?
14. 04. 2016, 12:46:28
Máme toho v plánu pro Scribus mnohem víc, tohle je v podstatě jen takové základní seznámení.
user avatar jik
Odpovědět
OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?
25. 08. 2016, 22:43:34
Kdysi jsem jednu knihu ve Scribusu vysadil, ale byla to docela hrůza. Limitem bylo asi 20 stran, potom to byla zoufalost. Změnilo se to?
user avatar jirik
Odpovědět
Re:OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?
5. 08. 2018, 08:43:12
To by mě taky zajímalo, jestli už nastalo nějaké zlepšení; podle některých šablon, by ve scribusu nemělo být problémem vysázet i knihu.
https://www.opendesktop.org/p/1106652/
user avatar Michal
Odpovědět
OpenOffice/LibreOffice – nebo Scribus?
16. 08. 2018, 21:16:23
Rychlost je hodně závislá na šikovnosti sazeče. Když používá styly a dobře Scribus nastaví, není problém vysázet i knihu.

Sázel jsem dokumenty o desítkách i přes stovku stran a naprosto v pohodě na průměrném kancelářském stroji.

Bohužel velká část problémů je způsobena uživatelem, ne programem.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz