Skvělá funkce Writeru - automatický text

Při práci na knize o OpenOffice.org jsem přečetl hodně materiálu a hodně různých postupů jsem taky vyzkoušel. Některé funkce Writeru (o dalších modulech nepíšu a nebudu tvrdit, že je nějak extrovně znám) jsou prostě skvělé - třeba autotext.  

Automatický text

Mezi mé velmi oblíbené funkce patří automatický text, k němuž jsem nahrál následující video. V podstatě jde o to, že si vytvoříte obsah a k němu nadefinujete textovou zkratku. Pak zkratku napíšete, stisknete F3 a onen obsah se vloží do dokumentu.. Je to super pomůcka. Používáte to? Jaké oblíbené funkce máte vy?

(Jako ve škole) Průměr: 1.80 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar Mach
Odpovědět
Skvělá funkce Writeru - automatický text
28. 06. 2010, 14:51:10
Není to sice pravý smysl této funkce, ale používal jsem jí ve výuce především jako výplňový text při výkladu práce s textem. Typicky: potřebuji něco rychle demonstrovat a nemám po ruce žádný text. Tuším ve verzi 3.0 (nebo 3.1? už přesně nevím) byl automatický text "dt". Pozdější verze ho již nemají. Škoda.

Lze si ho lehce vyrobit (viz video), ovšem raději používám Pastierikovo rozšíření JP Lorem Ipsum generator (http://www.openoffice.cz/doplnky/rozsirenie-pre-generovanie-textu-lorem-ipsum) - čímž autora zdravím a děkuji mu :-)

Každopádně si dovedu představit, že funkce autotext může chytrému člověku tvorbu dokumentů značně zefektivnit.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
28. 06. 2010, 17:34:20
To chybějící dt mi pěkně pije krev, už jsem ten text uměl skoro zpaměti. Ano, díky JP, ani neví, jak mi cli3 pomáhá... ;-) :-D
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
28. 06. 2010, 18:53:57
Mne sli5. Môžte mi napísať na mail, čo obsahoval dt? Dorobím ho do rozšírenia :)
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Re:Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
28. 06. 2010, 21:38:17
Posteskl jsem si primárně na to, že autotext "dt" byl již součástí standardní instalace. Kdo ho z ní vyřadil, nevím. Obsahoval text (ještě že archivuji):

Uslyšel za sebou tiché kroky. To nevěštilo nic dobrého. Kdo by ho mohl sledovat tak pozdě v noci, v tomhle zapomenutém koutě města? A právě teď, když se mu tak zadařilo a prchal s prachama. Je to další ničema, který měl stejný nápad a teď ho sleduje a čeká na svou šanci, aby mu vzal plody jeho práce? Nebo to byly kroky jednoho z mnoha policistů ve městě, který ho sleduje, aby ho drapnul a nasadil mu želízka? Nervózně se rozhlédl. Náhle uviděl uličku. Jako blesk se vrhnul doleva a zmizel mezi dvěma skladišti. Málem přitom zakopl o popelnici, která ležela na chodníku. Nervózně se snažil našmátrat cestu tmou černou jako inkoust. Náhle ztuhl. Byla to slepá ulička. Musí se vrátit, odkud přišel. Kroky byly stále hlasitější. Už viděl tmavou siluetu muže přicházejícího zpoza rohu. Tak to je konec, pomyslel si. Tisknul se ke zdi a snažil se s ní splynout. Bylo všechno to plánování a energie vynaložena na nic? Strach, studený a lepkavý jako pot, prostupoval jeho šaty. Náhle, se sotva slyšitelným vrznutím, pootevřel noční vánek dveře vedle něho. Je to útočiště, za které se modlil? Pomalu se sunul ke dveřím. Víc a víc se snažil vtlačit do zdi, do tmy, pryč od nepřítele. Poskytnou mu tyto dveře úkryt?

Docela by mne zajímalo, z jaké knihy ten úryvek je? Předpokládám, že z nějaké oblíbené někoho z překladatelů. A určitě byla Public domain :-)))

P.S. Slovo "vrhnul" není ve slovníku, červené podtržení kazí výsledný WOW efekt při ukázce ve třídě :-)
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
29. 06. 2010, 08:05:22
Môže to byť v skratke DC? Rád by som totiž urobil aj DS - už som to preložil ;-) Skúšal som ten text vyhľadať, ale nič mi nenašlo (okrem výskytov na OpenOffice.cz), takže snáď bude public domain.
Do rozšírenia dám aj FN vo forme tabuľky so vzorcom a automatickým číslovaním v tvare (x).
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
29. 06. 2010, 08:52:00
Kouzlo efektu spočítá také v tom, že dt znamená "dummy text", výplňový text; ds už nemá ty grády... (ale samozřejmě je to jedno ;-)))
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Skvělá funkce Writeru - automatický text
29. 06. 2010, 12:43:59
Ja viem, bude aj dt - text, ktorý uviedol p. Mach), aj dc (Dummy text Czech) a ds (Dummy text Slovak) - úryvok z poviedky "Prázdny dom", Arthur Conan Doyle.
user avatar František
Odpovědět
Skvělá funkce Writeru - automatický text
25. 04. 2012, 08:17:44
Je to velmi užitečná funkce. Používám toto intenzivně jako doplněk Text complete ve Firefoxu a Thunderbirdu. A používal jsem utilitu TypeIt4me na Macu, dokud byla zadarmo. Měly obrovskou výhodu. Klávesová zkratka, kterou se text vkládal se dala nastavit. Stejně tak existovala u TypeIt4me zkratka pro vložení textu přímo do databáze. Žádný klikání ap.
To je, co mne od této funkce v OO odrazuje. F3 není v běžném dosahu prstů a vkládání je také kostrbaté. Je to podobné jako Auto text v Mac OS X, není na výběr klávesa a vkládání je ještě složitější.
Používám to již 20 let, tak už od toho očekávám nejen tu základní funkčnost, ale i komfort.

A tady na stránce, pokud chci doskákat tabulátorem na odeslat, tak to nejdříve skočí na odeslat a teprve až pak do políčka, kam se píše antispam.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Skvělá funkce Writeru - automatický text
25. 04. 2012, 13:23:08
Klávesu F3 lze změnit za jinou - Nástroje | Přizpůsobit | Klávesnice.

Odeslání komentáře - zjistím, jestli to jde pro tabulátor poskládat lépe, díky.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz