V čem je problém s OOo ?

Problém rozšíření OOo je zřejmě v Calcu. Textové editory jsou poměrně rozšířeny jako samostatné aplikace, a umí někdy opravdu hodně. Možná proto je Writer až druhořadou záleřitostí, ačkoliv by s podporou Calcu skutečně tvrdě dupal na paty balíku od Mikrosoftu. Když se podíváme do fóra, tak zdaleka nejvíce aktivity je na Calcu - asi o polovinu více nežli na Writeru. Ostatní součásti OOo jsou v naprosté menšině. Takže Calc je to, co zajímá veřejnost nejvíce. Přes to je Calc do určité míry popelkou - ať už v návodech, nebo jinde.  

Problém srovnávání Calcu s Excelem má určitou dimenzi, na kterou Calc zatím nedosáhl.

Je to užití v průmyslu. Tam schází práce programátorů, kteří by pracovali zadarmo, zatímco za Excelem stojí peníze. Excel se totiž dá užít nejen k použití v účetnictví firem, ale stojí na něm často řízení výrobních procesů.

 

Je docela pochopitelné, že většina uživatelů se naučí s Excelem v práci (nebo pro práci) -

Jsou to schopní lidé, kteří při srovnání možností raději volí Excel následně k veškeré činnosti. Calc tohle neumí uživatelsky - nebo spíš uživatelsky snadno. Nejde dobře spustit ani vlastní CD/DVD v počítači, natož pak externí zařízení přes USB, nebo RS 232. Způsob existuje - je to automatizace, kterou je nutné nejdříve připravit v Java UNO, nebo jiném scriptu. Dělá se to nejlépe v IDE, ale pak stejně přijde ke slovu C++, nebo jiný jazyk. Prostě ke sběrnicím je cesta dlouhá a nenašel jsem ani na anglicky psaných stránkách nějaký návod, kterým bych uměl spustit externí zařízení.

Tedy určitě takové existují, ale nejspíš jako placené. Já jsem nic nenašel. Přes to typický

příklad je tiskárna a jde to - ale přes Windows (i když i to je dobrý způsob). Americký autor psal, že čerpá z francouzkých materiálů, které jsou úplnější (lepší) ve smyslu postupů a návodů jak zapojit Calc do výrobních procesů, ale žádný konkrétní příklad ke zkopírování ve formě zdrojáků tam nebyl.

 

Při tom by asi stačilo postavit rozhraní pro sériovou a paralelní linku tak, aby zájemce

mohl spustit scriptem například krokový motor (nejlépe 3 osy pro amatérské obrábění, nebo robotiku, měření teplot ap.)

 

Ideální by byla možnost nastavení pro CNC z "Kresby", nebo prezentace - samozřejmě

nečekáme možnost pokročilých funkcí jako je rychlost řezného nástroje, a podobně jak to dělají CAD/CAM programy. Ale postačilo by i spuštění z Calcu a jednosměrná komunikace.

Myslím, že by to zapůsobilo na komunitu mladých jedinců, zaměřenou tím správným

směrem. Zbytek by udělali už sami.


Osobně bych měl zájem někdy si pohrát s externím zařízením. Je to také jeden z mých

koníčků, nyní asi už na dlouho, nebo dokonce na trvalo odložených.

 

Přes to bych chtěl zpřístupnit Calc pro zájemce s konkrétní představou. Desítky

let se zabývám kombinatorikou, a tak vím poměrně dost právě o téhle oblasti. Připravuji seriál o nahrávaných makrech v Calcu. Jde jednak o využití potenciálu vzorců (primární funkce Calcu), a následně automatizaci výpočtu pomocí nahrávaných maker ( tedy maker bez nutnosti psát do zdrojáků). Seriál by měl zahrnovat zejména různé generátory a jejich provedení, nebo užití.

 

K tomu přidám vždy kousek teorie, která je mou původní motivací. Následně by měly

přijít také sofistikované a optimalizované systémy maker - tedy makra psaná a "nadupaná na maximum".

 

Celou záležitost bych chtěl vložit na Wiki, ale před tím bych měl zájem o korekturu

směrem ke všem problematikám, které budu popisovat. Přece jenom víc hlav víc ví. A proto bych byl rád, když by se na to podívali autoři i laici. Zajímalo by mne každé hledisko - zda je to srozumitelné pro naprostého začátečníka, nebo i zkušeného programátora.

 

Tak tohle je můj záměr, ale měl bych také zájem vědět zda máte někdo praktickou

znalost (zkušenost) s ovládáním sběrnic (externích zařízení) jakýmkoliv protokolem z OOo.


Takže co si myslíte: vyplatilo by se "zaplatit" odborníkovi jednoduchý script na ovládání

sběrnice, nejlépe RS 232 - paralelní,  a sériový port, nebo akce typu "karty nápovědy"?

 

Ono to má totíž komerční rozměr. Ovládání sběrnic přímo z OOo a zadrmo je čára přes

rozpočet firmám, které si za to nechají zaplatit. Zase Klasická komunikace sériovou, nebo paralelní linkou už jen pro hračky. Průmysl je už dlouho neužívá (tedy pokud nejde o archaické systémy)

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
V čem je problém s OOo ?
6. 11. 2011, 22:53:04
Nevidím nejmenší důvod, proč by se taková věc nemohla vyrobit a prodávat, firma je bohatší než občan a může si to dovolit. Navíc je to jednorázová investice, která bude stát "jedno pivo", protože se cena rozloží na více uživatelů. Tohle je ohromně zajímavá myšlenka, teď jde o to, zda se toho chopí někdo, kdo to umí.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
V čem je problém s OOo ?
2. 12. 2011, 17:56:24
Nesouhlasim. Problem neni jen v Calcu a rozhodne bych netvrdil, ze Calc se poouziva vice.
Nevim z jakeho fora jste cerpal, ale podle http://www.oooforum.org pokud se nemylim je zrovna u Writeru vlaken vice nez u Calcu a to zhruba o polovinu, coz je dost.
Kazda (taky by se s tim dalo polemizovat) skupina uzivatelu vyuziva vice neco jineho. Pro radu lidi jsou dulezite prezentace (tam se Impress nechyta na Powerpoint), Temer kazdy tvori textove dokumenty ruznych slozitosti (i ten, kdo primarne tvori tabulky, vetsinou potrebuje nejaky text, opacne je to o neco slabsi).
Problemem OO je jejich celkova koncepce, zastaralost, chyby, chybejici funkce u vsech hlavnich casti, slaba podpora korporatniho prostredi, neresi dlouho nahlasenych chyb nebo nedostatku (nektere radu let).
SAmozrejme dalsim problemem je nekompatibilita a MSO a VBA (coz neni nutne chyba OO, ale to uzivatele nezajima).
A nakonec obrovska konzervativita :-) uzivatelu, kteri i jen v predtuse vyse uvedeneho (pricemz v praxi by se mozna jim zrovna nic nestalo) proste MSO neopusti. Obycejnni uzivatele chteji proste Word a Excel a vysvetlovat, ze by jim to mozna stacilo je zbytecne.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:V čem je problém s OOo ?
6. 12. 2011, 21:28:36
Konzervativita uživatelů je problém. Znám to ze své praxe. Uživatelé tvrdošíjně lpí na Wordu a Excelu, když 100% vím, že by jim Writer a Calc booooohatě stačil. Pokud se jich zeptáte proč, nedokáží relevantně odpovědět. Silně mi to připomíná nekvalitní sušenky zabalené do hezkého obalu, okořeněné nejlépe opakovanou reklamou v médiích.

OOo má a bude mít cejch méněcenného i kdyby se na hlavu postavil. Situace by se (snad) vylepšila, kdyby instituce placené ze státního rozpočtu začaly implementovat FOSS. To by byl jasný signál veřejnosti. Medializují se pouze úspory v podobě lidí, benzínu, elektřiny, vody atd, ale ještě jsem nezaznamenal ani jednu úsporu v oblasti IT. Stejně tak je to ve školství. Prozatím jsem žádný signál v dokumentech MŠMT o nějaké podpoře FOSS nečetl (možná jen neumím hledat). Stále se jen brečí, že nejsou peníze na platy, na energie, na papír, na pomůcky, na akce... Jenže to se u nás nestane. Našinec má rád, když se v médiích dozvídá, že někdo je na tom ještě hůř než on sám.

Můžete samozřejmě namítnout, že úspory přechodu z MSO na OOo vyváží náklady na samotný přechod. Krátkodobě možná, ale pokud se na to podíváte v dlouhodobém horizontu, jednoznačně to již tvrdit nejde. Pokud by již školy produkovaly žáky schopné pracovat s OOo (a jiným FOSS), situace by se obrátila. Jenže, to jsme zase na začátku ... u učitelů fixovaných na MSO, kteří ani neví, co OOo je. A kruh se uzavírá. Výjimky jsou, ale je jich zoufale málo a podpora MŠMT nulová. A u nás se vize nenosí.

"A pokud nezemřeli" ... tak jedna nejmenovaná soukromá komerční firma se tomu směje a dál vesele bohatne.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:V čem je problém s OOo ?
10. 12. 2011, 00:08:14
Myslíte tím firmu Office servisní a distribuční? ;-)
user avatar neutr
Odpovědět
V čem je problém s OOo ?
2. 12. 2011, 18:13:49
Ty příspěvky jsou z fóra OOo. Například k dnešku Writer 2270 příspěvků a Calc 3469 - to je ten poměr, který uvádám. Stačá se mrknout na odkaz téhle stránky "fórum" a je to tam hned na hlavní straně. Témat je sice více jen asi o 20% - ale i tak více.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
V čem je problém s OOo ?
2. 12. 2011, 20:44:23
To je ale forum pomerne maleho poctu uzivatelu. Podivejte se na "vetsi" forum, co jsem odkazoval.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Neudek

Petr Neudek

 
 
 
woo jaw demo hz