LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli

Pokud uvažujete o instalaci LibreOffice, byť jen na zkoušku, The Document Foundation nabízí ke stažení LibreOffice 3.3 ve verzi RC 3.  

Na stránkách The Document Foundation, resp. na stránkách LibreOffice je dostupný kancelářský balík LibreOffice 3.3 ve verzi RC 3, stačí si jen vybrat soubory podle typu operačního systému.

Pod Windows je nyní možno instalovat oba dva kancelářské balíky, tedy jak LibreOffice, tak OpenOffice.org, aniž by si vadily. Instalace pro Linux je detailně rozvedena v samostatném dokumentu. Podrobný popis změn se nachází v protokolu změn (tzv. changelog).

(Jako ve škole) Průměr: 2.33 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Slavo
Odpovědět
LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
13. 01. 2011, 17:15:15
Mňa zaujíma kedy vyjde finálna verzia OpenOffice.org 3.3 a nie ten sprostý klon, ktorý vyvíja nejaká banda ideologických fanatikov.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
13. 01. 2011, 18:52:24
Mňo, trochu drsně řečeno, ale když odmyslím dikci, tak obsahem souhlasím. I když asi nebude souhlasit redakce :-)
user avatar LK
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
13. 01. 2011, 21:14:11
Já proti přidané funkce vítám a konkurence také jistě není na škodu, ale měli by se vyvarovat zanášení nových chyb, které v OOo nejsou.
[url]http://www.uloz.to/6906362/desktop-video-5-mp4[/url]
user avatar LK
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
13. 01. 2011, 21:15:43
korekce: připletlo se mi tam slovo "proti" :-(
user avatar petr
Odpovědět
LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 09:18:06
Na serveru www.openoffice.cz se více píše o LibreOffice než o OpenOffice.org. Poslední RC9 OOo byla vydána před třemi dny.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 10:35:30
Tady vidíte, že jsem měl pravdu, když jsem nebyl nadšený ze vzniku LibreFoundation a tvrdil jsem, že dojde k rozkolu v rámci komunity OO. LibreOffice je špatný tah, je to špatně načasovaný tah a je to něco, co bude mít jepičí život a jak uvedl Slavo, pouhopouhý klon oficiální distrube, nadto zabugovaný. LibreOffice nebude dělat dobré jméno programu OpenOffice (jde o TENTÝŽ program, jen je přejmenovaný). Je dobré vytvářet konkurenci. Ale nesmí vznikat odštěpením nějakých vývojářů odněkud na prostest proti něčemu - to opravdu jen škodí. Jestli ti, kteří zakládali LibreOffice a jsou jeho účastníky, chtěli udělat dobrou medvědí službu celému projektu, tak se jim to povedlo v maximální míře. Je nemyslitelné, aby projektu jakkoliv přispěli, a fakticky nejde ani o konkurenci, protože to není fork, ale kopie.
Někdo si myslí, že tato organizace bude pružněji reagovat na potřeby uživatelů a opravovat chyby programu, které je trápí. Podle mě nemá na to kapacity a bude to jen prachsprostý "výrobce pluginů". Vývoj povede tak daleko, že budou vytvářet funkcionalitu, která bude nekompatibilní s OOo, aby lidé byli nuceni si stáhnout právě tu "jejich" verzi. No, dočkáme se ještě mnohých překvapení. Podle mě je chybou, že redakce tomu projektu fandí; podle mě je celý projekt na vodě a nic nedokázal a nic nedokáže, jen škodit. (A dost možná, že o to mu taky jde...)
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 10:56:57
V souvislosti s opravovanim chyb ne napadla jedna otazka (tyka se i jinych variant OO, ne nutne LO):
Maji vubec vyvojari "klonu" moznost opravovat chyby "hlavni materske" distribuce (vanila?). Jde o to, ze kdyby to oni opravili, stejne se chyba zustane v "originalu" a oni zase znovu vemou tento original a budou jej upravovat.
Nevim, jestli jsem se vyjadril dost srozumitelne.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 11:07:36
Možnosť majú (majú predsa zdrojové kódy), ale iba v "klone" a preto je otázne, či to robia. A presne ako hovoríte - chyba v "materskej distribúcii" zostane a ak sa neopraví tam, budú ju musieť opravovať dookola...
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 11:03:04
Ale no... Odišlo niekoľko vývojárov, väčšina zostala v Oracle, vývoj OO.o pokračuje... (napokon, aj keď vy odídete z práce, nahradí vás niekto iný a je iba vaša slobodná vôľa, prečo z práce odchádzate). LO bude nové Go-oo a to je všetko - nainštaluje si ho ten, kto bude chcieť.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 11:40:07
Je to mozne, ale nepamatuju, ze by kolem GO OO bylo tolik publicity a vzruchu, malokdo resil, jestli GO OO nahradi OO a podobne, jako ted u LO.
Zda se mi, ze je v tom hodne emoci a ocekavani.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 14:39:22
Áno, je v tom veľa emócií, to priznali aj tí, ktorí sú vo veci osobne zainteresovaní.

Nemôžem a ani nechcem riešiť to, prečo, kto, kam a po akej dobe odišiel. Každý názor v tomto smere je nesprávny - je to ich slobodné rozhodnutie, ktoré zrelo určitý čas (možno dni, možno roky) a ktoré musí každý rešpektovať, inak ostatní nemôžu rešpektovať jeho názor. Tieto slová sú určené hlavne pre PetrV - môžete si o tom myslieť čo chcete, ale ako sám píšete - odniekaľ ste aj Vy odišli a teraz si zoberte, že tí, ktorí "tam" zostali začnú o Vás písať: "nejjednodušší řešení problému - utýct!"
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 14:59:30
Ale oni nejen že demonstrativně odešli jak naši skvělí doktoři, ale založili si vlastní "firmu" a začali "podnikat" na vlastní pěst. A to jméno projektu strašlivě poškozuje. Znáte Jaroslava Foglara? Jste z učitelské rodiny, měl byste znát našeho "popredného" literáta významově totožným s Karlem Čapkem. Možná znáte i jeho vynikající knížku "Devadesátka pokračuje". Vzpomněl jsem si na případ, z oddílu odešli tři kluci, dva byli ve vleku jednoho z nich. A rádce jiné družiny na poradě říkal: "Kdyby jen vystoupili, ale oni se přihlásili do jiného oddílu, Co si tam o nás pomyslí? Kdoví, jak to tady není hrozné, když musejí utéct od nás, prosím, z Devadesátky, která byla a je pro jiné oddíly vzorem!" Tak nějak to tam je. Nepřipomíná vám to něco? ;-)

"…sprostý klon, ktorý vyvíja nejaká banda ideologických fanatikov…"
Pan kolega má pravdu.
user avatar PetrV
Odpovědět
ještě k tomu utíkání
15. 01. 2011, 17:13:36
Utéct od začaté práce nebo od problémů je vždycky až poslední řešení, ale někdy je sebezáchovné. Pokud dotyčnému o nic nejde není s tou věcí spjat, nic mu nepřináší, ať uteče. Ale pokud mu na ní záleží, měl by se snažit. V mém případě tomu bylo stejně tak. Ze skauta jsem utekl, protože (konkrétně Junák) je rozežranou zpionýrizovanou bandou a způsob, jakým mi tam byl vymýván mozek, a jkému ponížení jsem musel čelit, je otřesný. Zažil jsem zneužívání, patnáctiletou školní šikanu, pokus o vraždu, velkou loupež a domácí teror od nejútlejšího dětství po dospělost, ale to, co jsem zažil v Junáku, je proti tomu nic. Ze Sdružení přátel Jaroslava Foglara jsem utekl poté, co jsem odhalil, že můj vedoucí je pedofil a zneužívá děcka a vedení to zakopalo pod koberec. Pedofila jsem následně udal a odpočívá v chládku. No a co se týče ČAS, pak si myslím, že člověk znalý věci ví své, a je to jeden z důvodů, proč se skuteční astronomvé vůči tomu spolku staví víc než rezervovaně.
Utéct od něčeho, to není nikdy nejlepší, ale život má člověk jeden, pane Pastieriku. Ale pokud to dělá natruc a začne podnikat ve stejném ražení někde jinde a myslí si, že uspěje, a je to všechno jenom natruc, pak je to znak nedospělosti a nevyzrálosti.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:ještě k tomu utíkání
16. 01. 2011, 08:38:25
Som programátor a tiež som musel riešiť odchod (nie raz) z počítačových firiem. Následne som zakladal novú firmu, pravdaže, počítačovú - "truc podnik" to rozhodne nebol, je to moja práca. Vaše príklady s nejakými spolkami sú síce zaujímavé, ale úplne z iného súdka - aj také odchody som už musel osobne riešiť. Programovanie je tvorčia práca a osobne som mimoriadne citlivý na neslobodu (nielen) v tomto smere. Preto znovu hovorím, že nemôžem a ani nechcem riešiť to, prečo, kto, kam a po akej dobe odišiel, lebo som to sám zažil.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 11:40:35
Je to mozne, ale nepamatuju, ze by kolem GO OO bylo tolik publicity a vzruchu, malokdo resil, jestli GO OO nahradi OO a podobne, jako ted u LO.
Zda se mi, ze je v tom hodne emoci a ocekavani.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 11:58:32
Nemám vážně čas sledovat zahraniční weby, takže nemohu posoudit, zda nálada, která vyzařuje z tohoto portálu, je obecnou záležitostí. Pokud ano, tak jsem z toho na rozpacích. Dávám vám za pravdu, že to, co se děje, není zdravé a není to prospívající. LibreOffice NIKDY OpenOffice.org nenahradí. Pokud by se Oracle na projekt vykašlal (což by udělal dávno), pak nevěřím, že se najde dostatek šílenců, kteří by podporovali LibreFoundation, tvořenou zrádci a odpadlíky.
Nejjednodušší řešení problému - utýct! Je to ale vždycky o lidech na obou stranách. Já jsem se třeba rozhodl zvednout kotvy ze skauta až po hodně dlouhé době, když jsem zjistil, že není vůle ke změně a že tam jsou opravdoví volové, kteří si umějí s dětmi hrát, ale ne vychovávat. A podobně s Českou astronomickou společností jsem to táhl asi šest let, než jsem se přesvědčil, že jedinou její činností, kterou se chlubí, je, kolik peněz se jí podařilo vyžebrat od Akademie věd. Takže mám pochopení pro ty, kteří se rozhodnou odejít, člověk má život jen jeden, ale nemyslím si, že by podmínky v Oraclu byly tak děsivé, když neodešel - pokud vím - žádný skutečný VÝVOJÁŘ.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 10:53:58
RC9 bola na http://download.openoffice.org/all_rc.html oficiálne zverejnená pred chvíľou, ráno to ešte nebolo, včera totiž na http://download.services.openoffice.org/files/extended/3.3.0rc9/ neboli k dispozícii súbory pre Windows.
user avatar Josef Molnar
Odpovědět
Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 12:44:58
Dobrý den,
ano, píše se více o LO, ale ono se to nepíše samo. Mě projekt LO zaujal a tak píšu víc o něm. I za cenu, že by LO jen zvířilo vody a za půl roku zaniklo. I za cenu, že to spoustu lidí naštve, a začnou více psát novinky pro openoffice.cz o OOo ;-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na www.openoffice.cz
14. 01. 2011, 15:16:49
Ale pane kolego, vy jen děláte svou práci a děláte ji dobře a vůbec nechápu, proč vám tu někdo cpe známku horší než jedna. O to přece vůbec nejde, pište a přispívejte a pokud se vám líbí LibreOffice, pak je to fajna můžete tak poreferovat, jaké jsou jeho výhody a tak dále. To je přece super. Tady spíš jde, jak se nehezky říká, o "filozofii projektu", a ta mi přijde u toho týmu náramně pochybná. Kdyby jim šlo opravdu o věc a chtěli věci měnit, zůstanou pod křídly Oraclu. Takhle mají akorát prázdné ruce.
Já Oralce nehájím, nevím o něm nic, natož jaké tam jsou vztahy, jde mi o akt a to, co následovalo.
user avatar marecekk86
Odpovědět
LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
15. 01. 2011, 16:02:34
Dobrý deň,

mne je v podstate jedno čo s LO bude, viac ma zaujíma GO OO. Podľa niektorých názorov som si domyslel, že LO by malo v podstate nahradiť GO OO a to aj tým, že sa začne distribuovať v linuxe ...

Zaujímala by ma ešte jedna vec, oo od novellu je vlastne postavené na čom ? Dnes som si ho nainštaloval a mám pocit ako by som zostal v GO OO...


A taký malý postreh na záver, viete OO je pekný balík, ale je takmer nepoužiteľný čo sa týka makier, nakoľko či chcem, alebo nie, musím používať excel, lebo len ten dokáže "rozbehnúť" kalkulačky ...
Ak bude nejaká verzia, ktorá bude zvládať makrá tak ako potrebujem, tak mi bude šum fuk či to bude GO OO, LO, OO, prípadne OO od Novellu ...

Hlavne nech to ide ...
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
15. 01. 2011, 16:29:53
Ja už kričím pri slovách "OO.o nevie makrá", pretože všetky rozšírenia, ktoré programujem sú makrá!!! Od roku 2005 píšem na inet.sk seriál o programovaní makier v OO.o - akoby som to ani nerobil??? Áno, OO.o nepozná VBA, ale to je iba JEDEN programovací jazyk z mnohých, zato v ňom môžte programovať makrá v StarOffice Basic, Java, Python - to vari nestačí?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
15. 01. 2011, 16:59:22
Pane kolego, vím, že jste myslel trochu jiné kalkulačky, ale pro OOo lze vytvořit makra v podobě kalkulaček... podívejte se na moje články, před několika dny vyšel další!! TO JE MAKRO. Napsané v Javě. Stejně jako Solvit, další kalkulačka, kterou jsem objevil včera.
Netvrďte, že OOo nepracuje s makry, když jich jen v čisté instalaci bez pluginů najdete dost a dost. A každý plugin je makro. Stačí prohledat nabídku Nástroje že ;-)
user avatar marecekk86
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
17. 01. 2011, 02:01:05
Dobrý deň,

asi sme sa nepochopili, ja nespochybňujem OO a jeho funkčnosť, ale tvrdím, že kalkulačky dané priamo inštitúciami mi nefungujú v OO.

Ja som obyčajný užívateľ, ktorý nevie nejako programovať a tak to bolo aj celé poňaté, že bolo by dobré mať nástroj, ktorý by vedel riešiť aj to čo MS Office ...

Ak by chcel niekto vedieť o akých kalkulačkách je reč, nech mi dá na seba kontakt a rád mu ich zašlem ...
user avatar dsfgdsg
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
17. 01. 2011, 12:45:10
Přesvědčte Microsoft, ať povolí implementaci VBA do OO....
user avatar marecekk86
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
20. 01. 2011, 12:35:59
Skúsil som OO od Novell a mám pocit, že je to o niečo lepšie (aspoň pre mňa) ako OO ...

Napokon OO - Novell edition podporuje aj VBA, aj keď nie celkom ako by som chcel, no je to rozhodne lepšie ako OO ...
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
20. 01. 2011, 17:04:27
Pane kolego, děkuji za postřeh, ale jak říká pan Ott, tohle jsou řeči u kafe. Byl bych rád, kdybyste toto tvrzení mohl něčím dokázat, čtenáře i mě by vaše zkušenosti určitě zajímaly. Každý postřeh je cenný. Děkuji.
user avatar marecekk86
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
20. 01. 2011, 22:45:16
Moje tvrdenie zakladám na poznatku z praxe. Skúšal som jednu kalkulačku od nemenovanej finančnej inštitúcie a výsledok je takýto. V OO 3.2.1 (XP Home SP3) nešla, v OO - Novell (7 HP), GO OO (XP Home SP3) a LO 3.3 RC4 (XP Home SP3) šla bez problémov.

Taktiež som skúšal inú kalkulačku a tá pre istotu nešla nikde okrem Excel- u :)
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
20. 01. 2011, 23:10:56
Excel VBA Macro Interoperability
OpenOffice.org Novell Edition eases the migration of many macros from Microsoft Excel. Although not all macros can be successfully migrated, this interoperability offers more than the standard edition, which does not support migration of macros.
je to kafe Novellu
http://www.novell.com/products/openofficewindows/latest_version.html
user avatar Miro
Odpovědět
LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
21. 01. 2011, 17:28:57
Dnes se s RC roztrhl pytel - LO RC4 a OOo RC10. U LO jim pořád hapruje ukládání do docx v případě, že je tam záhlaví a zápatí - ve Word to pak nejde otevřít a pokud to otevřu v LO nebo OOo, tak stránka má velké okraje a díky tomu je dokument rozhozený a při víceřádkovém zápatí se po opětovném otevření docx zobrazí jen jeden řádek.
user avatar LK
Odpovědět
Re:LibreOffice RC3 zase o krok blíže k cíli
21. 01. 2011, 23:59:51
Hlavně že je v LibO rc4 zpátky offline nápověda.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz