České školy používají open source software. Je to dobře?

Tento článek jsem vydal na několika webech a někde asi vzbudí podrážděné reakce. Měly by školy využívat výhradně open source? Nebo mixovat s uzavřeným softwarem?  

České školy objevují výhody volně šiřitelného softwaru a dokazují, že strach z tohoto programového vybavení je neopodstatněný. Programy jako OpenOffice.org poskytují dostatek funkcí a zároveň šetří už tak napjaté rozpočty. Díky volné licenci je možné software kopírovat studentům. Přečtěte si zkušenosti z několika škol.

Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí

Chceme podporovat alternativy, proto také už druhým rokem používáme jako druhý operační systém linuxovou distribuci Ubuntu, rádi bychom brzo přidali ještě další, např. Mandriva Linux. Chceme ušetřit peníze. Náklady na pořízení nové verze Microsoft Office do našich dvou učeben informatiky (26 počítačů) odhaduji podle nedávné zkušenosti jiné školy asi na 45 000 Kč. Přitom OpenOffice.org pro potřeby výuky i běžné práce bohatě stačí.

Zásadně nesouhlasíme s tím, abychom učili studenty pracovat s Microsoft Office a ještě k tomu firmě Microsoft měli něco platit. Domníváme se, že by naopak měla tato firma zaplatit nám, kdyby chtěla, abychom s jejími produkty seznamovali studenty.

Celý článek: Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org

Soukromá střední škola podnikatelská ve Frýdku-Místku

Proč používáme OpenOffice.org? A proč ne? Výhodou OpenOffice.org je jeho licence, nemusíme se starat, jestli jsme při nějaké reinstalaci nebo upgradu neudělali chybu a nemáme něco nelegálně. OpenOffice.org má licenční politiku jednoduchou a průhlednou. Obrovskou výhodou pro školu je, že nemusíme pokrytecky přivírat oči nad „schopnostmi žáků“ opatřit si jakýkoli software.

Celý článek: Používají kancelářský balík OpenOffice.org – PrimMat, Soukromá střední škola podnikatelská ve Frýdku-Místku

Gymnázium Jevíčko používá OpenOffice.org

Dalším velice významným důvodem proč používat OpenOffice.org je poslání školy: vzdělávat studenty v obecném povědomí o společnosti a jejich pravidlech. Což v tomto případě znamená respekt k softwarovým licencím, zákonům, vztahujícím se k autorským právům a k používání přenositelných datových formátů. […] Škola jako instituce přece nemůže po studentech (resp. po jejich rodičích) požadovat, aby si pořídili konkrétní, placený, komerční program.

Celý článek: Gymnázium Jevíčko používá OpenOffice.org

Analýza: Proč nepoužívám Windows

Vůbec jsem neměl v úmyslu Windows opustit a přejít na GNU/Linux, spíše jsem předpokládal, že se na GNU/Linux podívám, naučím se jeho základy a pak jej zase smažu. Jenomže GNU/Linux mne nadchl. Trávil jsem v něm stále více času, poznával jsem jej čím dál více do hloubky a porovnával s Windows. Za půl roku střídavého užívání obou systémů jsem nakonec úspěšně přešel na GNU/Linux. Proč jsem opustil Windows?

Celý článek: Analýza: Proč nepoužívám Windows

Další články

Jaký je váš názor - měly by české školy využívat open source co nejvíce, nebo jen s mírou? Jaká jsou podle vás rizika používání open source a closed source softwaru?

Článek vyšel také na Linux Živě, RVP.cz a jinde.

(Jako ve škole) Průměr: 2.40 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar Břetislav Kabrhel
Odpovědět
České školy používají open source software. Je to dobře?
16. 08. 2010, 14:55:49
Myslím že je to v naprostém pořádku, zde plně platí volná ruka trhu, jestliže je možné něco získat zdarma, proč za to platit? Bylo by to mrhání prostředky, jestliže pak je něco velmi kvalitní a nelze to nahradit prostředky, které lze získat zdarma a je to nutně potřeba, pak je to třeba tuto věc zakoupit. Jsem toho názoru, že co se osvědčí a svou výkonností dostačuje potřebám není nutné měnit, je potřeba se oprostit od reklam vychvalující jednu stránku věci a modních vlivů. Je třeba sledovat potřeby a cíle předem stanovené. U software převládá vliv "dodělávat věci za chodu, a maskovat to - přizpůsobením software na míru, vyžadovat silnější hardware apod. a to vše za velké peníze." tento nešvar u svobodného software částečně odpadá. Myslím že využívání svobodného software školami je správná cesta. Žáci vidí alternativu, sami si vyzkouší rozdíl a mohou si svobodně zvolit co budou v dalším životě preferovat.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
16. 08. 2010, 16:49:47
Jsem absolutně stejného mínění, ale dovolím si upřesnění. Software ze světa open-source - mnohdy - trpí právě tím, o čem píšete - dělá se za chodu a výsledek stojí za bačkoru. A hw náročnost daleko vyšší než u komerční konkurence. Příklady? Inkscape vs. CorelDraw, GIMP vs. Photoshop, OpenOffice.org vs. Microsoft Office - bohužel.... OpenOffice.org je hw náročnější než MS Office 2007 (a starší). Dodělává se za chodu. Je tam spousta naprosto viditelných věcí, které absolutně nefungují - viz moje vlákno zde: http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=664. Jistěže se má používat v co možná největší míře free soft. Jenže pakliže je to za cenu zničených nervů, pak vážně nevím nevím...
PS: Není pravda, jak někteří tvrdí, že třeba GIMP nesahá PS po kotníky, i když samozřejmě výpočtový algoritmus je někde jinde a je to prostě značně vidět, viz nástroj Léčení.... Ale třeba Inkscape, který by toho teoreticky mohl zvládnout celkem dost, je docela hw nenasytným bumbrlíčkem a něco kloudného v něm rychle vytvořit, to je porod. Například na http://screencasters.heathenx.org jsou velmi zajímavé tutory, ale když se podívám na ty postupy hlavně v Inkscapu, chce se mi brečet. To samé v corelu udělám za pár sekund nebo minut a bez problémů!!!
user avatar Pavel.S
Odpovědět
Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
31. 08. 2010, 23:18:40
Open source ve školách je hodně důležitý, aby žáci měli do života rozhled, uměli se rozhodnout pro nejlepší variantu, která vyhovuje jejich požadavkům. Názor, který je jim přímo či nepřímo podsouván, drahé je kvalitní, je jen jeden program pro danou úlohu (ms office atd.), prostě svět rozdělovat jen na černé a bílé je špatně.

PS. Ve firmě i doma na počítačích mam jen Open Office a za pět let jsem neměl potřebu používat ms of. Jednou u obchodního partnera jsem potřeboval na rychlo upravit některé dokumenty. Bohužel měl jen ms of. a já zjistil, že se v tom prostřdí nedá dělat hotový očistec.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
1. 09. 2010, 09:03:46
No jo, ale technicky vzato tedy pro zaky je OO z tohoto pohledu nevhodne, protoze nebudou mit ten rozhled o kterem pisete a nebudou schopni s majoritnim kancelarskym balikem pracovat...
user avatar Pavel.S
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
7. 12. 2010, 00:39:42
Právě na opak, budou se zajímat o více produktů a né jeden.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
7. 12. 2010, 06:39:33
No ale tim co pisete o sobe to popirate... Podle te Vasi teorie byste nemel mit zadny problem, ale pisete o ocistci.
user avatar Marta
Odpovědět
Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
23. 10. 2010, 15:35:15
Můj příspěvek nesouvisí s tématem...ale nebydlel jste náhodou v Hnátnici? :-))
user avatar Sandokan
Odpovědět
České školy používají open source software. Je to dobře?
23. 10. 2010, 13:19:51
Pokud nebude žák nebo student schopen pracovat s kancelářským balíkem např. MS Office, nebude pravděpodobně schopen zacházet ani s žádným jiným kancelářským balíkem.
Ne proto, že ho tenkrát ve škole naučili napsat si životopis v jen nějakém OpenOpice, ale proto, že je to asi tupoun.
Že by měl absolvent školy v zaměstnání nějaký výběr, jaký program bude používat, zřejmě nebude pravda. Firma, která ho třeba zaměstná, bude chtít, aby výsledky jeho práce mohli použít i ostatní a nebude brát ohled na to, že ho ve škole někdo naučil jiné klávesové zkratky.
Takže, ať je ve škole učí, co chtějí, pak se stejně budou muset přizpůsobit situaci.
user avatar Antonín Jirásek
Odpovědět
České školy používají open source software. Je to dobře?
9. 11. 2010, 15:53:17
Používání OO a jiných open source softwarů je určitě správné, jenže to má velké ALE. Po nástupu studentů do zaměstnání a to jak ve státní, veřejné, ale i soukromé sféře se setkávají s velkým hendikapem. Drtivá většina firem a institucí preferuje znalosti právě MS Office. Takže, vlastně paradoxně jsou ve velké nevýhodě právě Ti kteří na tomto SW nepracují. Další nevýhodou je velmi špatná kompatibilita maker, díky uzavřenosti kódu MS OFFICE a tak skoro nemožnost složitější dokumenty převádět a pracovat s nimi v OO.
user avatar worker
Odpovědět
Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
4. 12. 2010, 23:34:08
1) To se změní. Zvlášť ve státní sféře. :)
2) Valná většina postupů je stejná. A rozdílné klávesové zkratky odhalí strejda Google. (Mě nikdo z MS Office nepřezkoušoval, když jsem řekl, že je ovládám. Skutečně to ta drtivá většina firem dělá?)
user avatar Pavel.S
Odpovědět
Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
7. 12. 2010, 01:00:05
Bohužel, tohle je už hodně zastaralý názor. Děti nejsou tak strnulý, jako dospělí a s čím příjdou do styku berou brzo, jako samozřejmost. Děti, které přicházejí pravidelně do styku s Win i Linuxem, jim nedělá žádný problém přechod mezi systémy.
Doma mám dva počítacě s WinXP a OpenSUSE, syn příjde kvolnému počítači a dělá si v klidu věci do školy a neřeší u čeho sedí.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
7. 12. 2010, 06:44:56
Takze na zaklade Vaseho syna si troufate zobecnit schopnosti cele generace? To jste teda dobry. Ja tech decek ve skole vidim vic a IMHO s tim prirozenym chapanim ruznych systemu to plati jenom do nalezeni stranek facebooku, jinak jsou v p... at jsou kde jsou.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
7. 12. 2010, 06:54:41
Bohužel máte jako skoro vždycky pravdu. Situace není zrovna nejrůžovější. Děcka se proklamují jako machři na kompy, ale většinou jde o pěkný úlet. Výjimky se najdou, viz výše, ale jinak pokud jde o jejich znalosti, kde nic, tu nic...
user avatar Ichja
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
6. 01. 2011, 13:48:03
Jen jsen se začetl do diskuze a už se sem asi nevrátím, ale proč děti umí "jen" to co umí? Protože je nikdo nic lepšího nenaučil. Své děti jsem přihlásil do kroužku informatiky a první, s čím domu přišly, bylo, že uměly napsat do adresního řádku www.superhry.cz (nebo něco podobného). Když je ve škole učí právě toto, tak se není čemu divit, že znají jen facebook, seznam a ostatní blbosti.
Na druhou stranu dva ynich přeškz na jinou školu a hle, tam už si musely založit mail a posílat přes něj úkolz, vě škole vesele používají OOo a tak dál a tak dál...
Takže, je to především o tom, jaký přístup k nim bude společnost mít, co je bude chtít naučit...
user avatar Ladislav
Odpovědět
České školy používají open source software. Je to dobře?
6. 12. 2010, 16:28:05
Otázka není zcela případná. Ptal se někdo, zda je dobře, že české školy používají closed source software? Zde jsou důvody proč ne:

1. školy používající closed source software nutí žáky pořídit si takový software i domů, což je nepřípustné
2. školy používající closed source software nerespektují otevřené standardy (což má být zejména u vzdělávacích institucí dodržováno), které ve světě balíků kancelářského softwaru existují
3. školy používající closed source kancelářský software nevyužívají svěřené finanční prostředky dostatečně efektivně
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:České školy používají open source software. Je to dobře?
6. 12. 2010, 20:53:20
Pane kolego, máte samozřejmě pravdu, nicméně to co vy, tvrdím už spousty let. Je to tak, jistě.
user avatar LubomirP
Odpovědět
České školy používají open source software. Je to dobře?
5. 03. 2011, 14:51:56
Súhlasím, aby školy vyučovali aj iné OS, nielen Windows, a tiež iné kancelárske balíky, nielen MS Office. Ja používam Open Office a som spokojný. Občas mám problém, ale to si myslím, že sa môže vyskytnúť aj pri používaní MS Office. A problém by som nmal nikdy, keby MS uverejnil štruktúru svojich súborov. Open Office má problém otvoriť niektoré PPT alebo PPS súbory, alebo v doc súborch nehrá prložená hudba.
To mi vôbec nevadí, pretože nemusím za kazdú cenu vidieť nejakú prezentáciu alebo vtip, ktorý mi niekto poslal.
Ak hovoríme, že nie sme stádo, tak prečo vychovávame naše deti ako stádo? Prečo všade majú ísť za jedným baranom (jeden OS, jeden kancelársky produkt etc., etc.). Nechajme, nech si naše deti môžu vyberať. A argument, že v práci budú ľudia neschopní, lebo nepoznajú MS Office, je mylný. A keď náhodou príde na trh nejaký iný kancelársky produkt, tak všetky fimry skrachujú, lebo zamestnanci ovládajú len MS Office?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz