Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví

ubuntu1.png Snad žádnému jinému systému se nepodařilo pojmenovat Linux tak, jako právě linuxové distribuci Ubuntu. Mnoho lidí dnes už ví, co si má představit, když se řekne právě „Ubuntu“. Srozumitelný systém, který je připravován profesionály pro širokou množinu uživatelů na celém světě.  

Systém, který si získal obrovské množství příznivců na všech kontinentech, protože jim poskytuje to, co od něj očekávají – srozumitelné a atraktivní prostředí, které je bezpečné a snadno se používá. Pod barevnou slupkou běží moderní operační systém, který možná vypadá jako hračka, ale to bychom ho podcenili. Jedná se o progresivní linuxový systém, který se s odvahou pouští do srovnávacího souboje s konkurencí. A bojuje následujícími zbraněmi.

Jednoduché a srozumitelné ovládání

Pracovní prostředí GNOME se sice vizuálně liší od jiných systémů, ale to neznamená, že by bylo horší nebo že by za nimi zaostávalo. Obsahuje jen nezbytně nutné množství voleb, nezahlcuje uživatele přílišným nastavováním, funguje ihned a spolehlivě. Začínající uživatelé nemají obvykle důvod cokoliv měnit, protože vše je po ruce a funguje, jak má. Prostředí je pochopitelně česky, i když je možné, že některé méně používané programy budou anglicky.

Podpora hardwaru

Ubuntu a jeho klony, který je velké množství, mají excelentní podporu hardwaru všeho druhu. Ovladače jsou již součástí systému, není nutné (často ani možné) hledat něco na internetu a dodatečně instalovat. Zprovoznění probíhá automaticky při startu systému nebo při aktivaci služby či zařízení. Takto jsou pro provoz připraveny bezdrátové karty, tiskárny, web kamery, multimediální klávesnice a bezdrátové myši, grafické a zvukové karty a další periférie. Systém dokáže pracovat s USB disky, datovými kartami (a fotoaparáty), diskovými oddíly Windows a jiných systémů.

Česká příručka

Na trhu je k dispozici ryze česká příručka, kterou připravili autoři portálu LinuxEXPRES.cz pod vedením Ivana Bíbra a ve spolupráci s Občanským sdružením Ubuntu pro Českou republiku. Kniha je primárně určena začínajícím uživatelům, vysvětluje principy, navrhuje postupy a zodpovídá typické dotazy. Nechybí také představení oblíbených aplikací a her. Její součástí je upravený systém, který oproti klasickému Ubuntu obsahuje navíc OpenOffice.org verze 3, aplikace jako Java Adobe Reader, Skype, Opera a další, celkem přes 16 GB dat.

Knihu si můžete koupit za akční cenu: shop.qcm.cz.

Bezpečnost

Ubuntu 8.10 není ohrožováno viry ani žádným malwarem. Částečně proto, že se tvůrci škodlivého softwaru soustředí na platformu Windows, částečně proto, že v Ubuntu by byla existence viru - díky struktuře uživatelských oprávnění - technicky v podstatě nemožná. Přesto jsou k dispozici antivirové programy, jejichž smyslem je kontrola dat směřujících na systémy Windows. Samozřejmou součástí Ubuntu je firewall, ve verzi 8.10 nastavitelný např. pomocí rozhraní GUFW nebo FireStarter.

Univerzálnost a variabilita

Ubuntu je díky své vnitřní struktuře a dalším okolnostem ideální pro klonování, česky řečeno - na základě Ubuntu vznikají jiné operační systémy, které si nesou klady původního systému a přidávají něco navíc. Jako příklad uvedeme Easy Peasy, dříve Ubuntu Eee, což je systém určený pro netbooky řady Asus Eee PC. Okamžitě po instalaci podporuje všechen hardware přístroje a celkově je prostředí připraveno pro malý displej a další charakteristiku počítače.

Easy Peasy je varianta Ubuntu pro netbooky Asus Eee PCEasy Peasy je varianta Ubuntu pro netbooky Asus Eee PC

Množství dostupných aplikací

V základu obsahuje Ubuntu vybraný počet aplikací, které jsou zaměřeny na konkrétní činnosti (webový prohlížeč, klient pro IM, prohlížeč obrázků, přehrávač videa atd.). Software se instaluje pomocí správce softwaru ve formě balíčků - uživatel vybere programy, které chce nainstalovat a správce softwaru je nainstaluje včetně všech požadovaných součástí. Vše probíhá komfortně a bez stresujícího hledání na internetu. Informace o dostupném softwaru se uchovává v tzv. zdrojích softwaru - repozitářích. Právě tyto archivy obsahují obrovské množství programů, které lze v Ubuntu nainstalovat - jsou sjednoceny do skupin podle svého zaměření a pokrývají veškeré činnosti, které mohou uživatelé požadovat.

Správa softwaru se provádí prostřednictvím jednoho programuSpráva softwaru se provádí prostřednictvím jednoho programu

Silná komunita, progresivní vývoj

Uživatelé Ubuntu se sdružují na fórech, jako je např. české forum.ubuntu.cz, kde řeší a pomáhají řešit problémy s hardwarem, výběrem či nastavením aplikací nebo celkovou odlišností systému od Windows. Začínající uživatel tak získá rozsáhlou pomoc, protože zároveň s fórem obvykle fungují také stránky s návody - wiki stránky - kde jsou pomocí obrázkových návodů předvedena řešení situací (např. instalace softwaru, nastavení firewallu, správa hardwaru apod.). Síla uživatelské základny je ohromná a využít jí může každý (nebo se sám přidat a pomoci jiným).

Systém Ubuntu je vyvíjen firmou Canonical, která dává šanci také jiným subjektům, nicméně vývoj drží ve svých rukou. Spolupracuje s výrobci hardwaru, implementuje nové technologie, podporuje různorodost systému, zároveň zůstává zdravě konzervativní, aby systém dobře sloužil a budoval si nadále pevnou pozici na trhu operačních systémů.

Klady

  • srozumitelnost a ergonomie používání
  • bezpečnost a stabilita
  • množství softwaru

Zápory

  • některé neklíčové aplikace anglicky
  • funguje jen vybraný software z Windows

Článek vyšel v časopise Connect a vznikl ve spolupráci s portálem LinuxEXPRES.

Náhled článku v časopise ConnectNáhled článku v časopise Connect

(Jako ve škole) Průměr: 1.44 | Hodnotilo: 16
 

Komentáře

user avatar Elven
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
5. 04. 2009, 13:57:22
velmi pekny a zrozumitelny clanok :)

osobne som ubuntu objavil uz davnejsie a som s nim spokojny. teda nie celkom, upravoval som si medium (licencia to dovoluje) a som s tym spokojny uplne. na internet, na hry, na vsetko. windows vobec nepotrebujem a nechyba mi
user avatar Petr
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
5. 04. 2009, 19:08:41
Ano ubuntu je super, windows už me štve, ale kvůli našim muýsí v pc zůstat. :(
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
6. 04. 2009, 06:16:58
Syn má dualboot mandriva/ubuntu a je super spokojný. Myslím si, že oba tieto systémy stoja za to, aby ich vyskúšali tí, ktorí chcú začať robiť s Linuxom.
user avatar Petr Tichý
Odpovědět
Xubuntu
6. 04. 2009, 10:40:14
Kdo nemá rád GNOME a ani nestojí o pomalé KDE4, ať zkusí XUBUNTU s Xfce rozhraním. Viz http://xubuntu.xf.cz/
Je to osvobození od všech grafických nesmyslů, stínování nabídek atd. atd. Pro starší stroje nebo mini notebooky typu Eee PC ideální, zvláště tehdy, když na tom kompu chce opravdu něco dělat a ne se donekonečna kochat tím, jak nabídky mají krásnou průhlednost.
Nikomu nevnucuji, ale za zkoušku to stojí !
user avatar Joe
Odpovědět
Re:Xubuntu
6. 04. 2009, 11:26:17
Dobrý den, spíš než XFCE bych ze své vlastní zkušenosti doporučil LXDE. Je velice dobře konfigurovatelné, má moderní vzhled a neuvěřitelně nízké nároky na hardware. Distribuce GNU/Linuxu Mandriva jej nabízí jako výchozí prostředí pro netbooky právě kvůli jeho výjimečným vlastnostem.
user avatar salatnik
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
11. 04. 2009, 08:58:04
Ubuntu mám a jediné, co mi na něm vadí je to stálé zadávání hesel. Jak při instalaci, tak při aktualizacích.
user avatar PetrV
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
11. 04. 2009, 23:45:16
Zkouším různé linuxové distribuce a na poli linuxu jsem největší primitiv. Přesto právě Ubuntu si mě získal. Na druhou stranu, nechápu, proč nejnovější verze ubuntu, kubuntu a opensuse nejsem schopný nainstalovat, zatímco s těmi předchozími verzemi není problém...
user avatar Roman H
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
1. 06. 2009, 19:29:24
Může mě někdo poradit jak rozchodit web kameru v Ubuntu?
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
1. 06. 2009, 21:14:51
No nejprve nám musíte říct, co vám nefunguje a jaký máte model.. ;-)
user avatar Patrik R
Odpovědět
Co je Ubuntu a proč o něm všichni mluví
18. 10. 2009, 09:51:36
Mě se také nedaří web kameru sprovoznit mám Labtec webcam 1200
A po zapojení jen blikne a Xubuntu vůbec neoznámí že byla přidána ve vidlích funguje - kdyžtak odpovězte na email :)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Vlastimil Ott

Vlastimil Ott

Starám se o weby na WordPressu

 
 
 
woo jaw demo hz