Komentáře Chystá se LibreOffice 7.0, proběhne webinář o FOSS a aktivity komunity LibreOffice

user avatar neutr
Odpovědět
Chystá se LibreOffice 7.0, proběhne webinář o FOSS a aktivity komunity LibreOffice
16. 04. 2020, 10:17:00
V této době bych očekával nastavení zájmu komunity na prostředky "HomeWork", ale samozřejmě také "HomeLearning".

Možnosti jsou okamžitě dostupné pro Off-line zadávání úkolů, které se mohou odesílat na určený email (portál a podobně).

Ale největší potenciál je v cloudovém propojení spolu s využitím Skype, Microsoft Teams, nebo lépe Google Google Hangouts (freeware). Nejsem zběhlý v užívání, ale uživatelé určitě umí najít vhodný program kterým by se dalo nejen komunikovat, ale propojit i mobilní aplikace, desktopy, školní servery a úložiště pro přeposílání dokumentů.

Problematika je jistě velice široká. Zejména formáty audia a videa které by šly využívat nejlépe nejen v rámci LO (AOO asi dost problematicky), ale také aplikacemi MSO. Ve školách je dominantně vyžadováno MSO - tedy fuj, ale nic s tím neuděláme. Má to ale i výhodu - lidé mohou pracovat jenom pomocí LO a zdarma.

Ideální by bylo kloudové prostředí které by umožňovalo spouštět makra, respektive by mohlo umožňovat jednoduchou konferenci (přednášku) se stahováním uložených materiálů.

Zase narážíme jen na problém šablon. Dnes vyrábí učitelé mnoho podobných "testů", respektive "anket". Viděl jsem několik zadání úloh - prostě hnus. Obyčejná fotka z telefonu (učebnice, nebo testu, ale i rukou psané zadání) která je často deformována ohybem na středu (dík sešití na hřbetu).

Celkem nepochybuji, že komerční firmy makají jako "šalené ťavy" aby nabídly své řešení ministerstvu pro případy podobné situace - no a my řešíme grafiku :-(
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Chystá se LibreOffice 7.0, proběhne webinář o FOSS a aktivity komunity LibreOffice
16. 04. 2020, 15:03:06
1. Je dobře, že Krainz aspol. řeší grafiku. Protože MSO je v tomto přece jenom dál. Tohle je zanedbaná oblast, která se v posledních letech dala do pohybu. Zaplaťpándůh. A nedělají to bandy lidí. Dělají to jednotlivci.
2. Je hezké psát, co by se mohlo, nedělá se. Ale někdo to musí udělat. Rozpočet LibreOffice není neomezený, vývojáři mají co dělat, aby se poprali s OOXML, natož aby řešili implementaci do dalších nástrojů Microsoftu či dalších třetích stran. Microsoft Teams jaksi nevyvíjí tým LibreOffice, že? Specifikace ODF je daná, veřejně dostupná. Ostatně je těsně před dokončením můj článek na toto téma.
user avatar AA
Odpovědět
Re:Chystá se LibreOffice 7.0, proběhne webinář o FOSS a aktivity komunity LibreOffice
16. 04. 2020, 18:29:37
nevím jak maká ťava, ale LO vývojáři takto: https://gerrit.libreoffice.org/q/status:merged
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Chystá se LibreOffice 7.0, proběhne webinář o FOSS a aktivity komunity LibreOffice
16. 04. 2020, 23:34:06
Ani u Teams (Microsoft) a ani u Classroomu (Google) nepotřebujete žádný "off-line" kancelářský balík, vystačíte si (až na výjimky) s tím, co ta prostředí nabízejí...
user avatar kamlan
Odpovědět
první dojmy z alpha 7.0
11. 05. 2020, 11:18:37
Zkusil jsem alpha verzi 7.0 z pre-releasů (https://dev-builds.libreoffice.org/pre-releases/) a určitě je se na co těšit.
Výhoda alpha verze je že se nainstaluje jako paralelní, tudíž nijak neovlivní současně nainstalovanou verzi.

Rychlost instalace dobrá, rychlost běhu samotného Libre výborný, celé Libre běhá znatelně rychleji - v nastavení je místo OpenGL nová vykreslovací knihovna Skia a zatím tedy všechna čest. I makra jedou o něco rychleji.

Trochu mě rozhodilo úvodní logo, 6 obarvených kostiček nebylo z hlediska prvního dojmu rozhodně tak intelektuálně náročných jako nové logo, ale lepší logo bych sám stejně nevytvořil, tak nebudu zbytečně hanět. (Nedávno jsem si vytvářel asi 15 ikonek pro další používaná makra a musím říci, že i tvorba ikonek je tedy pořádná fuška - doteď nechápu jak je tvůrci mohli vytvořit tak "ostře" viditelné i ve starých bitmapách s rozměry 16x16px)

Všechny sady ikon jsou již v bitmapové i SVG verzi, čili tam není mé oblíbené Tango. Ale překopírování zipu s Tango ikonami do adresáře LibreOffice\share\config to vyřešilo.

Toť zatím první a věru potěšující dojmy :-).

Jinak kdyby si někdo chtěl zkusmo crashnout celé Libre (všechny verze) makrem pro Calc se dvěma příkazy, tak může zkusit https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=132939
 
 
woo jaw demo hz