Komentáře Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!

user avatar zvedavec
Odpovědět
Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 14:47:43
Toto je navod vhodny pro skoly (myslim to v dobrem, ne jako urazku). Sam pouzivam teda Callisto5 a k nemu navod z casopisu na deskovou hru (Computer z r. 2001/2 nebo tak nejak).
Decka neumi zpracovat samostatne "ukol podle navodu" a toto je idealni (popripade po uzpusobeni pro vek a schopnosti zaku). Jsou naucena, ze je porad nekdo bude kopat apostrkovat dopredu, aniz by se musela namahat.

Mozna by stalo za uvahu to nabidnout to i panu Wagnerovi na CS jako inspiraci do vyuky.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 15:59:39
Pana Wagnera neznám... teda jen Vladimíra, z ÚJF v Řeži u Prahy. Takže nemohu sloužit...
Já teda používám CorelDraw :-)) Callisto je zajímavý produkt, ale pokud jde o školní prostředí, není nad Inkscape. Jestli učíte ve škole grafiku, tak považuju licence na Callisto za vyhozené peníze. V současné verzi je Inkscape slušný nářez a nápověda na webu velmi dobrá.

Na freelogo.sk najdete stejný článek, ale pro corel draw (měl vyjít i na grafika.cz, ale šéfredaktor nakonec zahrál mrtvého brouka). Doufám, že v dohledné době totéž jako na freelogo vyjde i na corelclub.cz, aby si to mohli přečíst všichni bez nutnosti se registrovat na freelogu.

Ještě poznámka, na příští týden chystám článek právě o Inkscapu, tak doufám, že se objeví v openMagazínu... bude se vztahovat k článku, který dneska dodělávám pro openoffice.cz - tvorba vizitky. K tomu chystám udělat i nějaká videjka, tak doufám, že tu budou taky... ocením za tipy na programy pro tvoření pohyblivých screenů, já používám wink, asi je to good, ale doslova bumbrlíček.

Doufám, že tu co nevidět vyjde i můj článek, který jsem před několika dny dokončil, jde o výrobu návrhu loga OOo v Draw. Což by se Zvědavče taky mohlo hodit do školní výuky...

Nicméně - použití Draw na jakékoliv grafické dílko je z nouze ctnost. Je to totiž hotové utrpení. Na stranu druhou to, co tenhle prográmek dokáže, je naprosto fantastické. Tedy na kancelářský program.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 18:44:09
S Inkscape jsem koketoval, ale na radu veci jsem proste neprisel intuitivne a tim padem je to jasne. Callisto 5, ac toho patrne umi min nez Inkscape (z hlavy treba vektorizaci neumi) je podle meho soudu velmi uzivatelsky privetive, coz na zakladni skole, kde se grafiky dotkneme, ale nejsou to nejaka stradni graficka, je dost dulezite. Takze ac zastavan nazor neutracet zbytecne, v tomto pripade si myslim, ze to vyhozene penize nebyly a kdyz uvazim, ze tu licenci napred 4 a pak 5 jako upgrade mame uz radu let, bylo to temer zdarma (skoro pet let od upgr. na verzi 5).

Dnes uz je situace jina, Zoner vcelku pritlacil a ceny jsou IMHO uz dost nevyhodne, zejmena, kdyz se porad prodava ta sama verze 5 a chteji za to 2x tolik. Kdybych mel dnes, v dobe, kdy penize nejsou skoro na nic, stat pred volbou, co koupit nebo poridit, patrne, ac nerad, bych do Inkscape sel.

Myslel jsem Janka Wagnera z www.ceskaskola.cz
user avatar Zvedavec
Odpovědět
polo-OT dodatek :-)
7. 04. 2010, 19:03:10
A jeste k te volbe, Inkscape jako samotny projekt existuje od r. 2003, to uz jsme, mam takovy dojem, meli ve skole prave Callisto 4 a s tim se na zakladce opravdu dalo dobre delat, rozdilu proti petce neni tolik.
Dnes se casto podobne veci ozyvaji i smerem k OO, ale fakt casto lidem nedochazi, ze treba urad/organizace maji licenci MSO 2003 nakoupenou uz 7 let a porad jim staci.

To uz jsem odbocil, ale upozornuji na fakt, ze ve skolnim prostredi (a nejen tam) se da ledacos pouzivat mnoho let ve stejne verzi bez jakychkoli potreb upgradu nebo aktualizaci a kdyz to srovnam s vyvojem konkretne OO, tak se spravce site s OO za sedm let musel uapgradeovat k smrti (a stejne tak uzivatele museli projit radou zmen) proti spravci s MSO 2003.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 22:16:10
Znám CorelDraw (od verze 9), Callisto 5, Inkscape, trochu Illustrator, možná sem tam něco z FreeHandu a dalších. Pokud jde o uživatelskou přívětivost, pak na prvním místě je CorelDraw, na druhém asi Callisto, na třetím Inkscape a pak už to jde hodně dolů. Na posledním je Illustrator.
Nicméně tohle hodnocení je takové všelijaké... Inskcape je zkrátka JINÝ, dají se s ním dělat věci, jaké jsou v callistu zcela mimo (aplikace á la bitmapových efektů na vektorovou grafiku a podobně) a především umožňuje export do .odg, dále do .pdf a v neposlední řadě je jeho nativním formátem svg, takže si s ním dobře potyká Gimp, který má v sobě knihovnu na čtení tohoto formátu.
Další věc, stačí se podívat do nejnovější verze. Ten program je prostě někde úplně jinde než Callisto. To je asi stejný rozdíl jako mezi PaintNetem a Photoshopem.
Ledacos tam chybí dopřekládat, hlavně nové věci. Ale jinak je to celkem fajn(až na nefungující správu barev).
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 23:07:58
No dyt jo a myslite ze pro vyuku zakladu pro "maly decka" PaintNet nestaci?
Vite, vy porovnavate co ty programy umi a to me, kdyz to prezenu, nezajima. Me zajima, jak si s tim potyka decko, ktery se v osme tride neumi podepsat bez chyby nebo obecne krome "cetovani" neumi nic, eventuelne ho grafika nezajima.
Pro vyuku jsou dulezita zcela jina hlediska.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 23:28:17
Milý kolego,
zaregistrujte se na freelogo.sk a přečtěte si tamní dvojčlánek, který jsem o člobrdu napsal. Abyste rozuměl, tohle udělal můj nevlastní devítiletý synovec!!!
PaintNETem nikoho neohromím. Ohromím možnostmi, které program má. Učil jsem po ICQ jednoho patnáctiletého studenta pracovat s GIMPem a s Dia. Třebaže ten dotyčný nevěděl o grafice nic, byl schopný pod mým vedením za pár hodin (celá sobota...) udělat mimořádně zajímavé dílko.

Vím, co myslíte, ale jste vedle... uvažuju nejen možnosti, ale i způsob ovládání. A ten by se měl maximálně podobat profesionálním programům. Protože když se děcko k nim náhodou dostane, bude jak cizinec na pobřeží. Když se navykne na filozofii Gimpu, Callista nebo Inkscapu, nebude poak mít problém s opravdu profesionálními programy, pokud je bude kdypoužívat.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
7. 04. 2010, 23:51:30
Nezlobte se, ale tady musim dost nesouhlasit. Ze neco udela neci syn/ovec nebo nekoho neco naucite po ICQ, to je vsechno mozne, toto dost casto slysivam/ctu na internetu. Bezte si stoupnout na tu zakladni skolu do tidy na par let a pak s prominutim mluvte o synovcich...

Jinak si uvedomte, kdy se muj zak z osme tridy dostane k profesionalnimu programu... Kolik budoucich grafiku myslite, ze mam v prumerne tride v pomeru k negrafikum?

Vite, neodvazil bych se polemizovat s Vami o moznostech Inkscape nebo Corelu nebo je nejak funkcne srovnavat - nemam na to, jsem ucitel, krome te grafiky musi neco vedet o sitich, neco programovani, neco o CSS neco o Linuxu, "bitmapach" a neco z dalsi aprobace... NEMUZU se merit v odborne strance s grafikem a nemelo by to smysl.

ALE nesnazte se Vy me vysvetlovat, co pro NORMALNI decko zakladni skoly bude lepsi, protoze tady jste na nepoznane pude zase Vy - ja vim, nikdo tomu neveri, protoze zna skolu pres synovce, pres deti, pres kvedeni krouzku a nakonec do ni kazdy sam chodil, ale opravdu to neni ono.

Jinak k te JEDNE sobote - ja muzu v nekterych tridach venovat vektorum treba i 4 x 45 minut na 15 zaku, pricemz ne kazdy do toho jde ze sve vule a nejsou to studenti gymnazia nebo ceho jste myslel, kdyz jste psal studenta.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
8. 04. 2010, 15:37:16
"uvažuju nejen možnosti, ale i způsob ovládání"

Pane kolego, čtěte nejprve, na co reagujete. Možná to nevíte, ale jsem taky pedagogem a před tou tabulí jsem nejednoukrát stál. Rozhodně vím, o čem jsem psal. Neprosazuju nějaký program, pokud jste myslel tohle. Šlo mi o princip. Víte, moje komentáře zde - i když se netýkají OOo - nemají co dočinění s vámi. Spíš jsem reagoval na jednu šílenou knížku pro učitele, která prosazovala program Malování a byla to půlka knížky. Druhá půlka Callisto. (Přeháním. Taky tam byl Blender a FrontPage a další věci.) Neuvěřitelné. Nutit kreslit děcka v Paintbrush je zločin. Naopak, umožnit jim používat co nejintuitivnější věci, ty nejlepší pro pochopení, ale i takové, s nimiž dokážou pocítit, že se jim výtvor líbí. To můžou i s callistem. Ale Inkscape je lepší v tomto směru v celé řadě věcí. Nevím, zda Callisto umožňuje přizpůsobit text křivce (asi ano..), ale zmiňoval jsem další důležité atributy. Čtěte...
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
8. 04. 2010, 21:51:06
A mate tedy nekolikalete zkusenosti s deckama na zakladce jako ucitel nebo ne? :-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
11. 04. 2010, 05:05:52
Pane kolego, učitelem nejsem a nebudu, zvláště ne v pražských základkách, nejsem si jist, zda bych měl odvahu do nějaké přihlásit svoje dítě... je jich opravdu jen pár těch, kterých si vážím. Ale k věci. Podle mě limitujícím faktorem je skutečně licence, protože já velmi stojím o to, aby si děti mohly to, co dělaly ve škole, zopakovat doma. A nutit je používat dva programy - ve škole placený a doma ten zadarmo - mi přijde proti lidskosti. To si prostě můžete dovolit u pokročilejších, resp. velmi pokročilých, ale ne u těch, kteří se teprve učí pracovat s technikou vytváření určitých grafických prací.

Ještě upřesnění. Koukal jsem se pozorněji a vidím, že u nové veze Inkscapu je již funkční color management, a myslím, že je lepší než u Callista. Mám dojem, že jde o tentýž jako v případě Gimpu, tyhle programy jej mají společný. A opět opakuji - provázanost s gimpem přes formát svg, který je pro inkscpae nativním, je pravý poklad. Callisto nevyexportuje grafiku do dále použitelného nebo editovatelného tvaru!!! (Použití EPSu může být určitým východiskem, ale bez možnosti dále ovlivnit export je to na kočku.) Btw i v případě exportního dialogu je to nebe a dudy.

Nepopírám, že Zoner Callisot je velmi zajímavý projekt a mně se ten program líbí. Ale jeho uzavřenost vůči okolnímu světu je zničující. Výrazně ho nedoporučuju používat ve školním prostředí. Inkscape má leckteré mouchy a nedokonalou češtinu (nevím, zda už někdo opravil ty paskvily typu "ůhly" apod. - jak známo, česká gramatika bohužel není silnou stránkou kolegy Vybírala), ale to jsou nicotnosti v porovnání s tím ostatním.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
11. 04. 2010, 08:28:35
Porad se na to divate "z Vaseho pohledu", tezko se muzeme shodnout. Vychazite z predpokladu, ze zaci prvni, co chteji udelat po prichodu domu je nejaka vektorova grafika...

Proto jsem psal o tech zkusenostech s zaky a proto tvrzeni ze "jte take pedagog" je pro me validni jako moje, ze "jsem taky grafik" :-)

Mimochodem, netvrdim, ze na Inkscape (nebo neco jineho) jednou nedojde, protoze dalsi penize dat Zoneru nehodlam, ale v situaci, kdy licenci mam a ovladani Inkscape je zatim takove jake je, menit nebudu.
user avatar PetrV
Odpovědět
http://www.zoner.cz/produkty/
7. 04. 2010, 22:22:56
Tak nevím. Před několika lety ten program stál o 5 stovek víc. To ale nic nemění na faktu, že Inkscpae a Callisto jsou nebe a dudy.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:http://www.zoner.cz/produkty/
7. 04. 2010, 23:01:19
Bavime se o multilicenci nad 15 pocitacu (tedy neomezenou)?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:http://www.zoner.cz/produkty/
7. 04. 2010, 23:30:37
V tom případě je Callisto drahý jak CorelDraw Graphics Suite 12.
Děkuji, nechci.
To už radši two for the price of one. Tedy CorelDraw a PhotoPaint za cenu Callista.
Já vím, já vím... zase míchám hrušky s jabkama. Nevím, kolik stojí multilicence corelu...
user avatar Vladimír Vojta
Odpovědět
Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
10. 04. 2010, 18:10:22
Poněkud mi uniká argumentace Zvedavce, tento článek byl o něčem jiném.
Jak jsem pochopil, článek si kladl za cíl, ukázat na nějakém jednoduchém příkladu, např.hrací deska "Člověče nezlob se" možnosti Draw. A to dle mého udělal dobře.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
10. 04. 2010, 23:08:30
Ano to je pravda.

Nicmene se vlivem debaty vyvinula jista otazka v niz jsme si panem Valachem vymenili nazory, ma "argumentace" samozrejme nemirila na clanek - k tomu jsem se vyjadril v prvnim prispevku, ktery Vam mozna unikl (poznal byste, ze opravdu vuci clanku nic nemam:-) ) a z reakce pana Valacha na tento prispevek se vyvinul zbytek o vhodnosti/nevhodnosti/pouzitelnosti/nepouzitelnosti toho ci ktereho vektoroveho editoru na ZS.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
11. 04. 2010, 13:38:54
"Poněkud mi uniká argumentace Zvedavce"
Popravdě mně taky a souvisí s lehce (občasným) zjednodušeným a povrchním nazíráním na věci od Zvědavce. Nicméně jelikož se zdejší debata točí kolem něčeho, o čem v příštím týdnu budu psát článek pro openMagazín, tak jsem svoje poznámky psal. Jak jste si mohl všinout, Zvědavec v diskuzi posuzuje program na základě osobních pocitů, nikoliv na základě faktů a skutečností, a to především bez znalosti věci. Předpokládám, že jeho názor je postaven na pětiminutové přehlídce stařičké verze Inkscapu 0.43 s dost těžkopádným ovládáním. Současná podoba není ideální, ale v porovnání s callistem je neporovnatelná. Chce to nebýt povrchní. Proto považuji jakoukoliv další diskuzi o tomto tématu za zbytečnou.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
11. 04. 2010, 15:22:33
Tak takovy zaver po tak dlouhe diskusi me uprimne receno dost mrzi. Pokud jste nerozumel tomu, o co mi jde mohl jste se zeptat (jink opravdu nechapu, proc jste ztracel cas), stejne tak neprosazuju program na zaklade pocitu - napsal jsem pomerne jasne z jakych duvodu jsem pro Callisto v mem pripade na zakladni skole (jsou to DIDAKTICKE duvody), mozna jste necetl pozorne a uniklo Vam to, ale kvuli tomu byste nemusel moje nazory a nazirani oznacovat jako povrchni. Napisete, ze jste TAKY pedagog a pritom nemate zlomek mych zkusenosti z teto oblasti v zakladnim skolstvi a me napisete, ze naziram povrche, kdyz nemate poneti o problemu?

To jste si opravdu mohl odpustit.
user avatar Renda
Odpovědět
Bude si možné hru na počítači zahrát, ale samozřejmě s fyzickou kostkou...
11. 04. 2010, 17:48:12
Je to jistě nad rámec autorova záměru, ale fyzická kostka potřeba není. Lze ji nahradit jednoduchým makrem:

REM ***** BASIC *****

Sub HodKostkou
Dim iCislo As Integer
iCislo = Int((6 * Rnd) )+1
if iCislo = 6 then
MsgBox " Padlo číslo: " & iCislo,48," Hod kostkou"
Else
MsgBox " Padlo číslo: " & iCislo,64," Hod kostkou"
End If
End Sub

Makro lze přidat do uživatelského panelu. Víc by se mi líbilo spouštět makro klepnutím na obrázek kostky, ale to se mi nepodařilo.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Bude si možné hru na počítači zahrát, ale samozřejmě s fyzickou kostkou...
12. 04. 2010, 10:24:58
Není to nad rámec autorova záměru, ale jeho záměrem je teprve se makra v OOo programovat :-)) když to neumím, tak o tom nebudu psát, že jo. Takže za příspěvek děkuju, jsem rád, že to jde i v OO. Hm, ale víte, já bych byl radši, kdyby se opravdu zobrazoval i obrázek obsahující počet hozených teček... popravdě k tomuhle nápadu mě přivedla vlastní hra, která je ke stažení myslím třeba na stahuj.cz, je free jmenuje se Intelli Mench. Tam to samozřejmě je.
user avatar Renda
Odpovědět
Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
11. 04. 2010, 18:57:36
"...klepnutím na obrázek kostky se" podařilo pomocí tlačítka s obrázkem.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
15. 04. 2010, 23:42:09
Njn, kdo umí, umí :-)
user avatar hanka
Odpovědět
Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se!
15. 04. 2010, 14:04:52
ahoj to je zajimave
 
 
woo jaw demo hz