Dobrý den,
já si za svým názorem stále stojím ... Co se týká 1.1.x - je to pěkný produkt, ale chybí mu některé vlastnosti, které připravovanou 2.0 posunují o kategorii výše - importní/exportní filtry pro Microsoft Office, Base, přepracovaná hromadná korespondence, možnost nastavit chování alla Microsoft Office, ...
Já jsem neřekl, že se 1.1.x nedá používat. Dá, ale napsal jsem "ale ..." Sám ji používám a používají ji i naši klienti. Na druhou stranu je s tím mnoho problémů a to hlavně v interoperabilitě s Microsoft Office - mnoho dokumentů je zmršených, některé funkce se chovájí jinak (orámování buněk, tabulek, ...), apod.
Takže to, že nechtějí přejít není masírování Gatesem (i když v určité míře také), ale hrůza z toho, co budou dělat s dokumenty co mají a zda-li si neuříznou ostudu, když pošlou exportovaný dokumentu ve formátu Wordu, Excelu svým klientům. Tady namítnete, že to můžou poslat v PDF. Ano, ale ne vždy je to žádoucí, bohužel.
Ad cvičené opice - nejde o cvičené opice, ale o sníženou produktivitu lidí při přechodu. Jiné menu, jiné klávesové zkratky, jiné chování některých funkcí, chybějící funkce, ... Z toho plyne nutnost školení, mnohdá i opakoveného a to včetně technické podpory. Jaký je ten hlavní motivační faktor pro přechod na 1.1.4? Cena?
Ta ale někdy nevyváží všechny tyto problémy ... Někdy ano.
Z tohoto pohledu jsem velmi vděčný za OpenOffice.org 2.0 a to i za cenu, že rychlost nebude razantně zvýšena. Ten kdo používá OpenOffice.org 1.1.x dnes, bude moci 2.0 používat i nadále, protože rychlost nebyla ani snížena.
Ad "Uvědomte si ale, že na těchto subjektech prostě svět nestojí." - nestojí, to ano. Ale malý příklad - manželka zkoušela 1.1.4 a chtěla odevzdat některé své výtvory ve formátu Word a Excel (nutnost). Provedli jsme export a než jsme to odeslali, proběhla raději kontrola ve Wordu a Excelu. Výsledek? Za dva týdny byla zpět u Microsoft Office, protože i jako zástupce "vaší kategorie" si nemůže uříznout ostudu špatným dokumentem.
Shrňme to jinak - oba máme pravdu a diskutovat dál nemá smysl. Je třeba si uvědomit, že 1.1.4 je dostačující, ale ne pro všechny. Jde o prostředí v kterém pracují, zda-li si mohou dovolit ukládat své dokumenty ve formátu OpenOffice.org Text Document či OpenDocument a zda-li potřebují komunikovat s okolím ve formátu Microsoft Office či nikoli, množství připravených maker, složitost dokumentů, ... To jsou hlavní rozhodovací faktory, které jsou následovány stovkou dalších, méně důležitějších.
Pěkný víkend!