Komentáře LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021

user avatar kamlan
Odpovědět
LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021
9. 11. 2021, 13:25:39
K přednášce

Koukl jsem na tu přednášku a dovolil bych si nějaké to okomentování :-). Měl bych i nějaké otázky, ty budu uvádět se zavináčem a číslem [nakonec jsou jen @1 po začátku a @2 na konci].

Jistý obdiv máte ode mně za to dát se do asi hodinového přednášení nějakých znalostí s výhledem na to, že to bude v průběhu téměř bez odezev. Ty onlajn sólo přednášky asi všeobecně jsou takový nemastný neslaný (když to tedy pojmu ještě slušně) - a když v nich přednášejcí ze sebe nedělá trotla jak nějaký influencr na jůtubu, dá se předpokládat, že hodinový monolog jej značně vyšťaví. Mám dokonce dojem, že jste si na to po loňské přednášce i někde posteskl, že takhle onlajn už fakt ne :-). Ale co bylo to bylo, díky za přednášku.
Ročníky 40+ si však možná mohou vybavit projevy porevolučního poslance Bendy, který svými odhodlanými rétorickými výroky typu předlouhé "uhhhhhhhhhhhhh", "bléééeeeeeeeeeéééééé", "hhhhhhhHHHHHHHHHHhhhhh" nasadil rétorickou laťku do tak nezvyklých pozic, že až tak to pohnojit už jen tak někdo nedokáže. Sám o sobě však nevím, jestli bych - kdybych měl někde hodinu sólo-přednášet, onoho zmiňovaného řečníka nepředběhl :-).

Jako první jsem měl problém to vůbec pustit. Jak nemám internet, tak si video musím napřed někde stáhnout. Trvalo mi asi 10 minut než jsem si vzpomněl jak stáhnout video z jůtubu jen v určitém čase, ale pak už to šlo. To se však netýká LibreOffice a organizátory OpenAltu tím nebudu zatěžovat, počítám že pro "individua" možná v počtu jednotlivců (či možná jen mně) by se jim nevyplatilo ta videa nějak stříhat na jednotlivé přednášky - pak by na stránce zase měly přehršel jednotlivých videí a to by třeba dělalo problémy jiným -> ale pak by zase mohly vymyslet nějaký dobrý způsob "katalogizování" těch videí :-).
Pak mě ještě hned v úvodu zarazilo jak se LibreOffice různě říká :-). Pořadatel řekl "Líbrofis", vy spíše "Librofis". Já to tedy říkám s tím "e" -> "Libreofis" :-). Taková drobná rétorická zajímavost :-).

Na úvod říci něco o sobě také bylo příjemné. Sám nevím co bych o sobě kde plácal, ale něco už by se našlo aniž bych si připadal trapně :-).

@1) Kde jste to tábořili? Tu krajinu jsem nedokázal identifikovat, nejdřív mě napadaly nějaké "pouštní hory" někde v Asii, ale jistě to bude v Čechách. U nějakého lomu? Nebo dolu na uhlí?

Bylo rozhodně příjemné vidět, že jste (oproti loňsku) dost vyměkl v tom jak nějaká firma zle nakládala s OpenOffice. Ty informace letos již v podstatě nezatížené pocity jisté křivdy byly pro mně záživnější a ku svému podivu i snáze "vstřebatelné" :-). Ale nechci se v tom nějak víc hrabat, to bych pak rovnou mohl psát seminárku na několik hodin. Shrnout tu historii nějak takto třeba do nějakého PDF (aby se nemuselo něco o té historii i poslouchat) by myslím mohlo být dostačující pro to, aby se takových postupů člověk sám (nebo zájemci o tu historii) vyvarovali třeba i někdy v budoucnu.

Co je však podle mě "palčivější" téma je to srovnávání s MS Office. Osobně se mi vůbec nelíbí ten styl prezentace který v tom podle mého názoru libreofisáci v podstatě zaujímají -> a to určité - a nejspíš i ne moc uvědomované si - podbízení se vůči Majkrosoftu. Skutečně "podbízení se". Bylo pro mě zajímavé zjistit jakýsi "cíl TDF" -> "získat mocné, aktuální a dobře udržované nástroje nástroje produktivity do rukou co největšího počtu lidí". Leccos mi to osvětluje v tom proč je LibreOffice propagováno tak jak je propagováno. Nicméně v tom srovnávání s MS mi to vždy zatím vychází tak, že Libre je v tu chvíli nabízeno jako jakási "hodná" zadáčo alternativa vůči "zlému" placenému ale o dost mocnějšímu mocipánu. Se snahou ukázat těm "pomýleným cálujícím chudáčkům" že když by přešli na Libre, že by to pro ně bylo prý skvělé.
Nebo trochu z jiného pohledu. Libre nabízeno s určitou autsajdrovskou vinou - ale nabízeno v tu chvíli tak, že "hodný autsajdr" zase dál zůstane tím "chudáčkem autsajdem" a tomu "mocného zláři" to zase v pohodě projde a dál si poroste.
Nevím jestli to "podbízení se" v tom srovnávání s MS dokážete vnímat a nejste na mě teď zrovna nějak vytočen. Troufnul-li bych si nějak "podefinovat" aktivnější uživatele LibreOffice, tak mi vychází, že půjde spíše o lidi kteří něco dělají i sami (za sebe) a chtějí něco dělat i sami (za sebe). Oproti tomu typický uživatel MSofis bude nejspíš silně zaujímat přístup: "co je v práci, to je pro mě svatý" -> takže to co má v podstatě povinně k dispozici ve faše, tomu nebude v podstatě nijak vzdorovat. Druhá věc bude v samotném marketingu -> u placeného softvéru v podstatě "ty sis to koupil, ty si skvělej!"; případně po čase "ty sis to koupil, ty si alespoň teď skvělej!"; případně dále "ty sis to kdysi kupil a byl si tak skvělej, tak si to kup znova a znova budeš skvělej!"; a ještě dále "ty si to už necheš koupit? ty si ten špatnej a je potřeba tě vystaršit že když si to nekoupíš, tak už nikdy nebudeš ten skvělej – ba navíc budeš trpět!"; a pak "finálové": "ty si to odmítáš koupit, takže si ten špatnej a je potřeba tě potrestat!".
A nabízet lidem kteří jedou (a chtějí ject) na pocitech o své údajné skvělosti (i když to třeba nikdy nepřiznají) produkt typu: "hele je to zadáčo, umí to to samý i něco jinýho i něco líp; a dělej si v tom co chceš"+"ale to jestli tim někdy budeš skvělej nikdo z nás neví" -> to se zajisté nemůže setkat s přívalem "rádoby-furt-skvělistů". Propagátor LibreOffice po takovém přístupu podle mě musí nabýt dojmu typu, "že sám je jakýsi debil", "že svět je špatnej", "že lidi sou v něm špatný" apod.
Občas mi tenhle druh propagace Libre a hlavně jak z toho vybruslit vrtal hlavou. Nejdříve mě napadal jen ten arogantní a agresorský způsob kdy se jen agresí "otočí vina", např. třeba jak "současní šéfící" OOo odmítli spolupráci na Libre -> "my že jsem ti špatní?! TAK TO TEDA NE!!! TO VY JSTE TI ŠPATNÍ A JESTLI CHCETE SPOLUPRÁCI, TAK SE PŘIPOJTE VY K NÁM (= podvolte se nám!)!!". Tak takhle ne.
Avšak na majkrosoft se prostě vykašlat a jít si dál již jen svojí cestou. A dnes ráno mě tedy přeci jen napadlo i něco inteligentnějšího :-). Když si jako člověk nebudu na nic hrát a nebudu se snažit dělat ze sebe před jinýma něco lepšího než jsem, tak by měla stačit pravda a smysl pro humor :-).

**Co se týká kompatibility s MS Office. LibreOfis je více kompatibilní s formáty MSofis než samotný MSofis. MSofis je založen na jakémsi neustále mutujícím formátu a různé mutace toho formátu pořádně nefungují ani na různých mutacích toho softvéru. Vývojáři Libre však v importu a exportu oněch různých mutanťáren udělali ohromný kus práce a výsledek je ten, že je to již lepší než v MS produktech." (případně ještě pro rejpaly dodat: "není to tedy 100%-ní, ale je to zcela zdarma lepší než u originálu, který si třeba za několik tisíc ročně pronajímáte.")


Co mě fakt rozesmálo (né že bych z toho tzv. chcal smíchy, ale byl jsem fakt příjemně pobaven), bylo když jsem viděl jak se snažíte vyhledat ty dotazníky ohledně toho jak někdo z institucí apod. používá Libre. Tam fotka s haldou lidí kteří mají zvedlé ruce a nápis SMYSLUPLNÝ PROJEKT. To nemá chybu :-), sejít se někde na ryňku a zvednout ruce a to teda dodá smysl :-). Pod tím nápis 'Pracujte rychle, efektivně a jednoduše' a asi minutu částečně zmateného ježdění myší a prohledávání nabídek kde to teda je :-). Menší efektivita a větší složitost a pomalost by byla, kdyby třeba spadl prohlížeč nebo spojení :-). Pak mezi tím další obrázek, opět bez chyby :-) -> SKVĚLÍ LIDÉ a tam změť jakýchsi barevných trojúhelníků. Možná jsem blbě civěl, ale člověka jsem v těch trojúhelnících nenašel ani jednoho :-). To pero a SVOBODNÝ KANCELÁŘSKÝ BALÍK už mě nějak nemohlo ohromit, to už jsem viděl víckrát, taková reklamní přestávka o ničem - kdybych to měl k něčemu přirovnat. A zase SMYSLUPLNÝ PROJEKT s proslovem "máme tady dotazník ..." ale ještě nějakou chvíli tam přeci jen nebyl :-).
To fakt nemělo chybu :-) Libreofis po česku :-). Fakt v podstatě naprosto lidský :-). Česky lidský :-).
Kdysi jsem četl nějaké vyprávění původem od severoamerických indiánů Hopiů kde tvrdili, že předci dnešních Evropanů a Afričanů si prý kdysi strašně rozflákali paměť a z tehdejších obrovských znalostí prý mohli používat jen nepatrné střípky. No a nějak z toho vyplývalo, že tu rozflákanou paměť stále mají "v genech" i dnešní lidé :-). Občas mi připadá že to s tím zapomínáním fakt máme asi nějak (možná hodně) "domrdaný".

Malej koment ještě na ty dva dotazy na konci - pokud se autor dotazu na python ozval, můžete mu přeposlat:
Jeden na doménu libreoffice.cz. Ono by vůbec nebylo špatný mít lokální blog pro daný jazyk. A na něm ale nejenom články apod. jako na openoffice.cz. Mít to mnohem komplexnější. Je to však záležitost asi spíše budoucnosti i nějakého toho náročnějšího programování. Články by se daly psát přímo ve Writeru a využít nějaké konverze do HTML z LibreOnline. Pak by si je mnohem více lidí mezi různými jazyky bylo schopno překládat mezi sebou. V tomhle směru trochu na způsob wikipedie, ale mnohem propracovanější - né že by to někdo pro nějaký jazyk jenom odflákl. No a v sekci se seznamem "posledních komentářů" mít třeba možnost i nechat si vypisovat ohlášky z "centrálního" blogu TDF, z bugzilly, z průběhu oprav - jak by si kdo navolil. Ale to jen tak naokraj, tohle může být lehce mnohem složitější záležitost a ani se mi nechce to nyní nějak víc "nastiňovat" - bylo by to spíš na mluvené slovo a nějaké ukázky, ne na psaný text.

Druhý dotaz na Python a zda bude Basic nahrazen Pythonem + že python nejde v Calcu. On je to poněkud masochizmus rozchodit v Libre skripty Pythonu. Když je python zabudován v rozšíření, jde to samo a není pro to třeba nic nastavovat. Když jde o to udělat si funkční skript v pythonu, musí se Libre spustit s parametry kde je naslouchání na portu pro python. Všechno docela snadno dohledatelné třeba i jen na Asku. Také je potřeba rozšíření APSO a nějaký externí editor - nejsnažší je rozchodit asi Pyzo, které nabíhá i rychleji než Pycharm.
A co se týká jisté nevraživosti k Basicu a prosazování Pythonu. Hodně jsem toho popsal v komentářích pod článkem zde (a je tam i odkaz na to spuštění pythonu s parametry v příkazovém řádku aby naslouchal na portu):
https://www.openoffice.cz/novinky/macro-team-libreoffice
Doplnil bych jen, že v dobách, kdy byl aktuální Basic (Pascal/Asembler/C), tak se také určitým způsobem vysvětlovala (nebo alespoň nějak zmiňovala) práce překladače. Ta syntaxe basicu určitým způsobem odpovídá i tomu, že ten kdo to navrhoval nějakým způsobem dělal i na překladači (a se strojovým kódem). Když se dnes učíte python, tak o překladačích nemusíte vědět vůbec nic, kdežto dříve byly více zmiňovány. A to jak je psán basic prostě z nějaké části odpovídá tomu jak pracuje překladač. Kdežto python už se na vysvětlování překladače nijak nemusí ohlížet a přidělává více pohodlí uživateli -> což znamená, že uživatel už nemusí vůbec vědět jak to v tom keplu vlastně funguje, ale jen si memoruje jak má něco napsat aby to udělalo to a to. Netvrdím že to je nějak špatně, to vůbec ne, jen se snažím dovysvětlit co mě v dřívějším popisu vůbec nenapadlo -> a to je tedy to, že dříve byl dáván větší důraz na to objasnit, jak ten kepl vlastně funguje; kdežto dnes je to více o tom, jak si můžeš zapamatovat že to máš dělat aniž bys musel vědět něco o tom jak to vlastně probíhá. Taková větší pohodlnost, a v něčem větší nevědomost :-). Bude se to lámat, když dojde na chyby :-). Ten kdo má jen namemorované příkazy si nebude nejspíš umět poradit s nějakou "interní chybou".
Druhá část je ta, že pokud si myslíte, že umíte v pythonu, tak v něm umět sice něco dobře můžete, ale to neznamená, že v objektovém modelu celého Libre budete jako doma. Nebudete. Je to tak obsáhlé a složité, že budete zajisté mnohokrát tápat. Tak nějak "umím připustit", že člověk který vyrostl třeba na pythonu může mít ze syntaxe basicu hrůzu -> vlastní zkušenost na En Asku kde jsem některým kolegům přes jisté výtky objasňoval proč neposílám makra v Pythonu ale v Basicu. Páč hlavně Python neumím a nemám čas se ho pár let učit :-). A na basicu jsem "vyrůstal" a nemám z něj vyšponované vlasy na hlavě :-).
Takže pokud někdo myslí, že odstranit basic by bylo prospěšné, tak já říkám, že v současnosti by to moc k užitku nebylo. Nejsou pořádné dokumentace ani hromada příkladů co jsou za ty roky k makrům Basicu. A absence vestavěného editoru skriptů je také velké mínus. A zkuste si ještě představit, že do Libre by byl implementován nějaký editor pythonu. Já znám 3. Thonny, Pyzo, Pycharm. První nejjednodušší a asi by něco takového bylo nejsnažší. Nabíhá i nejrychleji. Jenže pokročilejší pythoňáři by možná brblali že je to moc primitivní. Jenže Pyzo se samotné spouští již o dost pomaleji a asi by vám nebylo příjemné, kdyby se kvůli tomu start celého Libre zpozdil o několik sekund. No a Pycharm je sice hodně sofistikovaný, ale taky nabíhá o znatelně sekund dýl. S takovou prodlevou by to už asi štvalo každého.
Korm pythonu lze dělat i v BeanShell a JavaScriptu, ale nikdy se to moc nerozrostlo a vestavěný editor pro BeanShell je spíš tragédie; myslím že Rhyno pro Javascript je na tom o něco lépe. Před pár měsíci jsem viděl nápad, že by bylo pěkné do Libre implementovat Rust. Fakt "super nápad" :-). Je součástí nějakého MS studia či co. Chtěl jsem v něm něco zkusit, ale chtělo to po mě nějakou otravnou registraci tak jsem ho ani nestahoval. A jak ho implementovat? Tak nekomfortně jako současný python? Nebo nějak pořádně jako Basic editor ale s tím, že to třeba znatelně zpomalí nabíhání celého Libre (což by naštvalo snad všechny) nebo alespoň nabíhání nějakého editoru Rustu (což by štvalo ty co by v tom nedělali víc profi a nebyli tomu vyloženě uvyklí?)



@2) Co je za bug ten kvůli kterému máte ve firmě na jednom stroji AOO? Nepřemýšleli jste, že byste opravu té chyby zaplatili u některého vývojáře? Nechci vás podezřívat z přístupu "kážeme vodu lemtáme víno", ale přeci jen je v rámci propagace Libre pro firmy doporučováno aby podpořili komerční partnery :-). Sice se mi líbí že jste si s tím "po česku" poradili, ale přeci jen "vyvinuté řešení" již jistě není úplně to pravé. Odhadovali jste třeba někdy i na kolik by zaplacená oprava mohla přijít?
user avatar z
Odpovědět
Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021
13. 11. 2021, 08:37:26
@2: domnívám se, že jde o bug https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=74577
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021
13. 11. 2021, 10:33:33
Ano, Zdeňku, jde o to, co jsme spolu řešili. Díky za dohledání.
user avatar z
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021
6. 02. 2022, 12:15:14
Bug je opraven. Otázka @2 zatím bez odpovědi, což je škoda. Bylo by zajímavé vědět jak nad tím reálně přemýšlejí a co jsou pro ně za překážky.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2021
6. 02. 2022, 13:14:40
Bohužel (bohudík) nejsem šéfem firmy. Takže jejich přístup nezměním. A souhlasím. Upozorňoval jsem, že by UOL měl přejít na placenou verzi, ale nebylo na to nijak reagováno.
 
 
woo jaw demo hz