Komentáře LibreOffice 7.0.6, komunita LO v roce 2020, migrace na Discourse

user avatar kamlan
Odpovědět
migrace na Discourse
14. 05. 2021, 12:18:29
1) Jaké jsou prosím důvody pro přechod z Asku na Discourse?

Co jsem zatím shlédl tak mi nepřipadá, že by to mělo pro uživatele nějaký zásadní přínos a že by Discourse byl nějakou bombastickou změnou. Je to zase trochu něco jiného na co se musí zvyknout, ale nic zásadního co by nějak víc pozvedlo "práci s fórem" v tom nespatřuji.

Zatím mě na tom nejvíc pobavila fráze na konci "There are no more Čeština a slovenčina topics" :-) = taková podivná lokalizaceNelokalizace s pokračující degradacíVšeho pod anglo-nadvládou která se však snaží dále tvářit že jde o cosi prý lepšího? I si říkám jak by tu větu nějaký rodilý anglofon vůbec vyslovil :-) - nebudu hanět za neznalost dikakritiky, ale přeci jen slabikování slov čeština/slovenčina je pro anglinu hodně netypické :-).


2) Dále, nešlo by přeci jen trochu zahýbat s grafikou? Ask dle mého názoru lépe barevně odlišoval jednotlivé "sekce" na stránce, tedy měl lepší oddělení třeba toho že je uživatel přihlášen&nastavení, že je na dotaz zodpovězeno, potvrzení odpovědi (alá vyřešeno) atd. Na ukázce Discourse je všechno na bílém pozadí a něco se tak snadno "smíchává" s něčím jiným i když informačně či funkčně jde o něco jiného.
Napadlo mě že bych mohl zkusit si s tím trochu vyhrát a udělat ukázku trochu pozměněné grafiky a naroubovat to více to té libreofisácké černo-zeleno-bílé. Ale jak jsem viděl tak je to dost obsáhlé a má to na stránce až podle mě zbytečně moc různých položek, takže se do nějaké ukázky asi ani pouštět nebudu.

Za nejhorší z hlediska přínosu (nikoli grafiky) považuji ta barevná kolečka který uživatel odpověděl, tady fakt nechápu k čemu by to mělo být - byť nějaká výchozí idea o přínosu tam bude - ale myslím si, že pro češtináře je to hodně nevhodné. Třeba rozepíši později, avšak teď se mi do toho nechce - zase by mi možná jedna A4 nestačila :-).


3) Dobrá je ta migrace odpovědí. Co však kdyby nebyly přemigrovány ty na které není odpovězeno? V té ukázkové stránce jsou některé co mají nula odpovědí. Možná mají nějaké komentáře, ale mnohdy to bude tak, že dotazovatel přestal komunikovat a nedodal třeba ukázky. Tak ať tam nejsou zbytečně. Pokud nikdo nedokázal odpovědět, tak k čemu to tahat dále? Spoléhat na to že třeba někdy v budoucnosti to přeci jen kousíčkem k něčemu bude? Jsem názoru, že když to bude v budoucnu potřeba, udělá se to třeba odznova ale již mnohem lépe :-), žádné budování domu na bahně :-).


4) Trochu si říkám jestli to není poněkud podivně načasováno. Květen vyhlášen jako měsíc ve kterém bude hodnoceno i přispívání na Asku a rozlosovány nějaké odměny, a zároveň v půlce května vyhlásit konec Asku :-).
Nicméně je dobré že když Ask nevyhovoval, tak že je snaha se posunout někam dále a neulpět. Jistě ani na Discourse nebude ulpěno.


5) Nestálo by ale zato nechat název Ask? Přece jen je to písemně i foneticky jednoduché i foneticky stejné pro vícero jazyků.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:migrace na Discourse
14. 05. 2021, 14:08:00
Kamile, dostanete na budku :DDDD
1. Nikde nikdo nepsal, že přechod se uskuteční v KVĚTNU.
2. Psal jsem, že příčinou migrace je ukončení vývoje Asku.
3. Ačkoliv nejde o utajovanou skutečnost, nebyla oficiálně oznámena.
Ergo: Buďte v klidu ;)
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Re:migrace na Discourse
14. 05. 2021, 15:56:05
Skutečně mi to "tlak nezvýšilo", v "klidu" jsem dál, přispíval jsem na Ask a hodlám tak činit i na Dyskurz (když se tedy rozjede) :-). Ale nebylo mi jasné proč se končí s Askem. Přeci jen ta věta v článku je: "ukončení podpory aktuálně využívaného fóra Ask LibreOffice" -> z toho jsem prostě nepochopil, zda-li jde o ukončení ze strany libreofisáků kvůli nějakým nevýhodám, nebo ze strany Askbotu tedy systému https://askbot.com na kterém jede ask.libreoffice.org.

Z komentáře "příčinou migrace je ukončení vývoje Asku" tedy snad již správně chápu, že jde tedy nejspíš o ukončení vývoje či provozu systému askbot.com, z čehož je jasné že do budoucna se bude muset přejít na aktualizovaný systém, kterým je tedy Discourse (jež co jsem tak shlédl na první pohled je snad to samé jen v poněkud jiném dyzajnu).

Máte pravdu že jste nepsal že přechod na Dyskurz bude v květnu, ale já to také tak nenastiňoval, jen jsem tím "v půlce května vyhlásit konec Asku" myslel to samé co vy, tedy že někdy dojde na to, že Ask skončí -> byť přesněji by to tedy bylo formulované třeba "v půlce května vyhlásit, že někdy (třeba již letos) dojde na ukončení Asku". Takže né že bych z toho byl v nějakém šoku apod., ale že mi to prostě přišlo poněkud paradoxní či ironické :-).
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Re:migrace na Discourse
14. 05. 2021, 21:04:44
Ano, důvodem je to, že autor Askbota dál nevyvíjí a nereagoval na dotazy. Askbot jako software si hostuje TDF, takže Askbot.com na to nemá vliv, ale i tak není takový stav dlouhodobě udržitelný.

Ještě k té pololokalizaci: "čeština a slovenčina" je název kategorie na tomto fóru a připadá mi logické ji nepřekládat.
user avatar z
Odpovědět
Re:migrace na Discourse
14. 05. 2021, 21:12:52
Dobrý den,
1 - Byl obecně problém s vývojářem (vývojáři) Asku. TDF nebyla spokojena s reakční dobou na na požadavky na úpravy Asku.
2 - Toto nemá smysl řešit na tomto portále. V případě zájmu je možné se připojit k LibreOffice komunitě, kde se přechod na Discourse řeší. Tento přechod se již řeší cca 2 roky, bylo to komunikováno na mailing listech, konferenci i na CZ twitteru: https://twitter.com/LibreOfficecz/status/1294887112949395460?s=03.
3 - Migrace bude 1:1. Na testovací instanci by mělo být vše zmigrováno (nicméně z testovacích důvodů se může migrace opakovaně spouštět a občas může sekce CZ chybět). Pokud chybí nějaké texty (otázky, odpovědi, komentáře apod.), je možno to řešit jako bug migrace.
4 - viz bod 2, řeší se to již dlouho a testovací servery běží minimálně od léta minulého roku.

Díky za vaši práci na Asku!
user avatar kamlan
Odpovědět
migrace na Discourse
15. 05. 2021, 11:18:58
Díky za odpovědi. Víc zde řešit nebudu, toto mi v češtině stačí :-). Na mailing listy jsem zkoušel kouknout sem: http://document-foundation-mail-archive.969070.n3.nabble.com -> a vyhledat Discourse, ale je to na mě poněkud náročnější, přeci jen deficit s angličtinou je znát. Navíc si uvědomuji, že realizování některých případných změn nemusí být z hlediska přeprogramování tak snadné a bylo by potřeba pořádně probrat důvody proč/jak/co. No nechávám být, třeba někdy v budoucnu to půjde lépe.

Strepon: o té pololokalizaci se dá různě diskutovat jak moc to přeložit či ne, ale ono to takhle není zas tak špatné, dokáže to působit i vtipně :-), nicméně určitý "zmatek v pocitech" to vyvolává. Možná by bylo dobré mít tam ta slova z jiného jazyku odlišené třeba kurzívou, aby bylo již od počátku jasně vidět, že v té frázi je zrovna tohle slovo s jiným jazykem. Koukal jsem že to je v tagu : There are no more Čeština a slovenčina topics. -> takže s kurzívou by to třeba bylo There are no more čeština a slovenčina topics. (obě slova třeba s malými počátečními písmeny když by to bylo odlišené kurzívou). Ale nevím jestli se to generuje automaticky jako fráze z prostého textu nebo jestli třeba do překladu lze dodat ty tagy aniž by se něco muselo přeprogramovávat.
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:migrace na Discourse
15. 05. 2021, 11:22:23
Koukám že systém zde filtruje html tagy, mělo tam být {h3}blabla{i}čeština{/i}blbla{/h3} akorát namísto složených závorek znaky "jeMenší" "jeVětší"
"" je větší - >
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Re:migrace na Discourse
15. 05. 2021, 11:33:55
Tak snad jsem na to přišel:

<h3>There are no more <i>čeština</i> a <i>slovenčina</i> topics.</h3>

Jestli vám to do překladu umožní dát tagy <i></i> aniž by se muselo něco přeprogramovávat.
user avatar kamlan
Odpovědět
Dyskurz v srpnu
3. 06. 2021, 11:19:51
Na EN Asku po rozkliknutí libovolné otázky přibylo oznámení s odkazem, že na Dyskurz se přemigruje v srpnu.


We will migrate from Ask to Discourse on the first week of August. Please read the details here: https://listarchives.libreoffice.org/global/website/2021/msg00096.html


V tom odkazu jsou ještě další odkazy. Nejvíc mě v tom dalším pododkazu https://listarchives.libreoffice.org/global/website/2020/msg00116.html (i když jsem si to musel přečíst přes gúgltranclátor) potěšila zmínka o tom, že se ví o tom že Dyskurz není dokonalý (takže na něm jistě nebude lpěno :-)), ale že jiná možnost v současnosti asi není. Že Ask je tedy vyvíjen jen jedním člověkem a tedy velmi pomalu jsou zapracovávány požadavky na změny; že Ask je příliš složitý pro mnohé uživatele neb mnozí neví jak s ním pracovat (neb to není klasické diskuzní fórum, povolena 1 odpověď jednomu uživateli, trochu bordel v komentářích, jak přidávat body za správné odpovědi atd.); a také že Libre má pod Ask má 15 jazyků a jiné systémy nemají podporu různých jazyků třeba vůbec.

Dá se toho napsat hodně o klasickém diskuzním fóru a tím, jak se Askbot pokusil změnit velkou nevýhodu diskuzních fór - a to eliminovat množství všelijakého textu které je v budoucnu pro různé další hledající většinou jen přítěží. Nicméně nemyslím že by to mělo smysl řešit nyní, neboť by toho bylo stejně akorát moc a k jednoduché funkční změně bychom se stejně nedostali. Jsem zvědav co se ukáže s Dyskurzem, jistě se na něm také získají nějaké zkušenosti, než se pokročí k něčemu, co již třeba bude vyhovovat mnohem více :-).
 
 
woo jaw demo hz