Komentáře Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy

user avatar Pavel Hlad
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
18. 12. 2013, 16:41:30
Jenom malý doplněk k odstavci "A co pošťák?". K doporučovanému programu Mozilla Thunderbird je k dispozici doplněk Lightning - je to kalendář a správce úkolů a událostí. Používám jej už několik roků a jsem s ním naprosto spokojen a to i jako bývalý uživatel MS Outlook.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
18. 12. 2013, 17:36:49
Ano, Lightning tyto funkce plní. Pokud jsem ale používal vzdálený kalendář v R/W režimu (iCalendar přes WebDAV), občas s tím byly problémy - jak se zapnutou podporou off-line, tak bez ní. Stalo se dokonce, že z kalendáře zmizela všechna data. R/O přístup funguje v pohodě a lokální kalendáře rovněž. Navíc už je to nějaká doba a třeba už jsou ty chyby opravené, neověřoval jsem to.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
18. 12. 2013, 19:21:38
Lightning v TB mam skrze "Poskytovatel Google Kalendare" a chodi to odhadem dva roky bez problemu. Ovsem mam to jenom ja, ale TB s Ligthningem na dvou mistech.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
19. 12. 2013, 04:10:59
Mě v Lightningu nehorázně štve, že při vytváření pozvánek je třeba vypisovat adresy separátně, nelze vložit pojmenovanou skupinu kontaktů. A taky busy přehled není optimální.

Vůči kalendáři v Thunderbirdu mám řadu výhrad. Bohužel je neřeší ani doplňky.
user avatar neutr
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
19. 12. 2013, 09:35:55
Se vším se dá souhlasit. Já bych ale viděl veliké rezervy ať už AOO, nebo LO v práci s dokumenty XML. Samozřejmě jde o XML obecné, ne to na kterém chodí přímo uvedené kancelářské balíky (to by mělo být spíš zabudováno do Basicu asi jako samostatná aplikace, nebo jako rozšíření ap).
Jedná se o nabídku "XML" dokument. Neznalý syntaxe XML (jazyk podobný HTML) si prostě neporadí. Filtry XML se musí zřejmě někde stáhnout. K nahlédnutí je nabídka, která nejde otevřít. Existuje sice jakoby specializované řešení - konvertor dokumentů, ale ten potřebuje hotové filtry. Bludný kruh se uzavírá. Hledal jsem XML fitry jak v instalacích, tak i přímo v dokumentech - a nikde nic. (Tedy je možné že jsou nějak dobře schované, ale spíš si myslím, že se pro potřeby běhu (startu, vytvoření například "manifestu ap") vytváří jako součást z Javy, nebo v Libre - Python. Ony ty filtry nemusí být uloženy fyzicky jako XML a zřejmě nejsou. Ale našel jsem fůru souborů s příponou .bin a .hex. Takto se ukazují například i "zipy" prostě archivy komprimovaných dokumentů. O ty ale nejde. Mám výkonný 7-ZIP - který je velice agresivní a dělá asociaci snad všech kompresních formátů a tyto neoznačí - nejsou to ani spustitelné soubory (programy). Takže jsou zřejmě zašifrované. Když by to byly šablony XML tak to nezjistím.
Jednoduše - když by měl konvertor dokumentů, ale spíš "nový" - dokument s XML formulářem k dispozici šablony - je to o něčem jiném. Jde o to, že každý nějak uzavřeně užívaný formát XML má omezení ze všeobecných možností (logické). No a poslat do nějaké sítě (intranet, nebo i nějak nastavený stroj - u nás je to také tak - OO.o chodí na XML), tak může být malér. Také proto jsou zřejmě používané šablony XML zašifrované.

Ale když by byly k dispozici šablony pro uživatelské použití, bylo by to o něčem jiném. Například pro státní správu existuje také omezení. Jenomže státní správa dala k dispozici vše dostupné od nápovědy přes šablony jak jednotlivých prvků, tak šablony vzorů pro dokumenty (podstata je v rozmístění a chování prvků - prostě spíš grafika) pro oblasti (sociálka, MV, obranu a podobné). Ale mimo šablon také poskytuje možnost ověření (validace) vytvořeného dokumentu - zřejmě jak pro vnitřní, tak vnější okruh komunikace. Dělá se to samozřejmě přes internet, takže vývojáři mohou ladit a hnedle i krokovat. http://cedr.mfcr.cz/SMTP/ciselnikyPozadavek_112/Documentation/Default.htm - Tady jsou šablony
koncovka .xsd. Jak málo stačí k tomu nabídnout validní konverzi pro státní správu? (poz. - už se na to chystám delší dobu, ale potřeboval bych 3 životy navíc :-)


Merit věci : - Jak rychle by přebíraly instituce států i komerční a jiné firmy balík s uživatelskou konverzí, nebo i "konstrukcí nových" XML?
Připomínám jenom, že XML je také značkovací jazyk jako HTML, jenomže těch "značek" je podstatně víc. Na XML jsou specializované editory - ale XML jdou otevřít jako zdroják i v OO.o prakticky bez úpravy.
Já to standardně otevírám v PsPadu, kde se mi soubory XSD otevírají a chovají jako šablony PsPadu. To jde jistě i v Linuxových editorech. Takže je vlastně záhadou, proč nikdo nenabízí z okruhu vývojářů to co naše státní správa (ale nejen asi naše - je to dané zákony EU).


Tady je slabé místo proprietárních balíků. Takže podobnou vlastnost asi MSO a nikdo jiný z komerčních dodavatelů - také nikdy nenabídne. Vyplatilo by se zabudovat nějaký takový nástroj, nebo možná i poskytnout online validaci tvořených dokumentů. Pro zabudovaný nástroj je prakticky vše připraveno a na první pohled to i vypadé, že to jde. Ale stačí aby nějaký koumák chtěl sečíst, nebo vynásobit 2 políčka v dokumentu s XML formulářem. Jde sice postavit, ale není k ničemu dobrý. (nedavno byl takový dotaz na fóru, zabralo mi to 2 dny a stejně jsem nenšel cestu jak to jen v tuším AOO (ale totéž LO) udělat. Bylo mi trapné zjistit, že to ani neumím najít. Tedy samozřejmě vývoj je prudký, a tohle postesknutí brzy nemusí být pravdou.
Petr má pravdu OpenOffice v celku nabízí nejméně tolik co MSO, ale má mnohem na víc. Určitě dojde k tomu, že komerční balíky nebudou mít co nabídnout za peníze navíc. A když jsme u MSO - konverze mezi MSO a OO.o by byla pro každého trošku zdatnějšího uživatele hračkou - na netu by lítaly šablony jako patche, ale to je zase jen nadsázka. Komerční vývojáři vědí jak se bránit, ale nikdo by jejich řešení nechtěl - proč když nebudou mít co nabídnout. Důkazem jsou MS opratě (ribbons) s dlařdicemi které spoléhají, že si na ně veřejnost zvykne a bude odmítat jiné ovládání (oni ho mají patentované). Ale reakcí OO.o jsou ty nové panely. Takže kdo dnes vsadí na OO.o nebude se muset přitpůsobovat stále se měnícímu rozhraní - což u MS už nastalo. Při přechodu z MSO 2003 na LO, nebo AOO budou mít uživatelé méně problémů s adaptací, než při přechodu na ty vopratě s dlaždicemi nebo cloudy (office 365) - což je trend. Veškerou práci vázat na MS. Já se ptám proč?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
22. 12. 2013, 15:17:56
Petře, moc vám nerozumím, XML neovládaje, ale při instalaci LO a myslím i OO si přece můžete zvolit, že se doinstalují i XSLT šablony. To není ono?

Omlouvám se, opravdu do věci nevidím.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
22. 12. 2013, 20:40:11
Ti je právě dost sporná věc. Zrovna všera jsem si instaloval RC1 a tohle tam vůbec není jako volba v základní instalaci. Já si myslím, že to jde, ale sehnat se musí individuálně. Oni existují import/export filtry - tedy třeba ty na MS, ale není k nim přístup - nedají se editovat, ani se nedají otevřít. To je zablokováno kvůli bezpečnosti základní instalace. IMHO jak se říká na BugZille :) Takže je jen jediná možnost - sehnat si svoje filtry. a pak je tudy protlačit :(
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
22. 12. 2013, 21:03:04
No ale v instalátoru přece máte položku Příklady XSLT filtrů. To není ono?
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
25. 12. 2013, 16:29:02
Ano je to ono. Jenže postup je správně takovýhle : Vybrat filtr (který tam vidět je, ale nejde přímo otevřít). Ten se musí nejdříve uložit - pojmenovat podle sebe.
Jenže se to uloží v Java a to se nedá otevřít interně. proto říkám, že je to zašifrované v instalaci.
Když to načtu zpět, tak mi to oznámí, že filtr už je nainstalován (proto se nemusí ověřovat). Když to mám otevřít jako filtr chci aby to bylo opravdu XML a ne Java.

No a tohle je pojištěno šifrováním - jako soubor v instalaci. Žádné "jar" jen bin a hex, pokud jsem se dobře díval.

Navíc je to opravdu Java (koncovka".jar")a ne XML i po exportu. Bohu žel s Javou nedělám a nemůžu otestovat upravený filtr - tedy jestli by mi to šlo ověřit (to je v té nabídce dialogu XML filtry) a spustit.
Kdysi jsem si chtěl udělat vlastní okno úplně bez nabídek jen rám který se dá pouze schodit. Tak jsem naivně doufal, že najdu soubory s koncovkou .xml a podobně. Faktem je, že když bych to opravdu chtěl, musel bych jít do té Javy. Dnes to vypadá, že by LO mohlo mít Python místo Java i tady - ale pro mne je to totéž jako Java.
user avatar ruddy
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 12. 2013, 13:55:09
krásně oslavně napsaný článek na oslavu OO,LO . Je to jako rétorika za starých časů. Oni na západě to mají hezké ale my to máme zadarmo( viz kutilské časopisy).
Jedu na Windows 7 dual boot Ubuntu,Mandríva. Bohužel komofort v porovnání s Windows 7 a MS office se nedá srovnat.Nehledě na to ,že zákazník vyžaduje komfort. Nechce hledat jak přečíst moji poptávku nebo cenovou nabídku v OO nebo LO. Velká firma pošle nabídku v pdf formátu soukromníček v OO ,LO s blikajícím ndapisem.Hlavně ,že ušetří na softu a zaplatí drahého admina .
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 12. 2013, 16:02:40
Čistě pro zajímavost: výstup do PDF přímo v aplikaci byl v OO již před řadou let (od verze 1.1, tedy rok 2003), MSO ho má až od verze 2010.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 12. 2013, 17:06:50
Nezlobte se, ale neomlouvejte svou neschopnost nekvalitním softwarem. Po letech jsem přesedlal na Linux a LO a nemohu si stěžovat. MSO tak nepoužívám aspoň 5 let.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
23. 12. 2013, 08:23:22
Projdete sve vlastni prispevky za posledni 4 roky, najdete radu VLASTNICH vyroku o problemech, ktere OOx mely, casto maji. Nechapu, proc pak ostatni urazite kvuli necemu, co jste casto sam psaval.
Copak kdyz nekdo poukaze na nedostatky, ktere OOx ma a dovoli si napsat, ze v MSO je prace komfortnejsi, je to neschopny clovek?

Vase militantni podpora OOx je opravdu dost nekriticka a clanek vypada opravdu jako politicka agitka, kde se napred sikovne stanovi pozadavky tak, aby se odboural MS a pak se vesele hledaji nahrady.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Neničte mě!
23. 12. 2013, 09:32:08
Opakovaně jsem vás žádal: Nemáte-li co říci, raději mlčte. Děkuji.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Neničte mě!
23. 12. 2013, 12:02:44
Ja mam co rict. Vadi mi, ze se z lidi delaji blbci a zbytecne jsou urazeni. A to Vam napisisu pokazde, kdyz to budete delat Vy nebo nekdo jiny, protoze k tomu neni duvod - urazet nekoho ve jmenu kancelarskeho baliku.

Sam jste se casto a velmi expresivne ke kvalite OO/LO vyjadroval a nijak to nevadilo. Nevim co se stalo, ale v posledni dobe delate, jako byste se ke svym vlastnim vyjadrenim neznal - zase tak velke zmeny v balicich neprobehly, aby z nich najednou byly bezchybne idealni a bezkonkurencni kousky software.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 12. 2013, 17:10:07
Prováděl jsem implementaci LO v různých firmách a vždy se ukázalo, že řešení podobě LO bylo přínosem.
user avatar Peter Furmaník st.
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 12. 2013, 23:16:56
Neviem, asi som to neporiadne čítal, aj keď som to celé prečítal aj viackrát, ale v tom výpočte alternatív k Microsoft Office 2003 mi chýba Google Docs. A možno - teraz ma napadlo - že tam nie je spomenutý len preto, že to nie je typická desktopová záležitosť ako MS Office 2003, ale online balík. Ale alternatívou k MS Office 2003 aj k vyšším verziám MSO Google Docs je. A navyše je hojne používaný, dobre funguje a ako online kancelársky balík má jednu bohovskú výhodu, že užívateľ sa nemusí starať o aktualizácie. A možno to je aj trochu - aspoň podľa mňa - bolesť LO aj Apache OO, že treba sledovať nové verzie a inštalovať ich. Pre bežného užívateľa, nie nadšenca!, to býva dosť útrpné... Aj preto si myslím, že budúcnosť takýchto aplikácií a balíkov je v online fungovaní a možnože to (časom?) bude jedna z ciest, kam by sa mohol aj uberať vývoj Apache OO a LO. Kto vie? To len tak ako téma na ďalšie uvažovanie.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
21. 12. 2013, 23:08:07
Máte pravdu s tím, že je pohodlnější se o nic nestarat. Když bude dělat Google (aktualizace) automaticky. Jenomže tyto věci mají poměrně nebezpečné vlastnosti. Navíc třeba Google jednoho dne z čista jasna může říct - dost od nynějška se platí za aktualizace (a možná taky za všechny služby).
Probém je v tom, že je to stále jen na síti - stačí malý black out a co pak? - Jasně sedím doma - tak půjdu na pivo a přežiju. Ale když se na to spolehnu a budu něco nutně potřebovat, tak to umí s člověkem zacvičit. Zákon schválnosti funguje dobře.
AOO i LO jsou kancelářské aplikace - tedy spíš pro práci, nežli pro zábavu. Nikdo mi nevymluví, že je lepší nějaké cloudové řešení, nežli můj HDD, a to ke cloudům nemám žádný negativní vztah - spíš naopak. Ne snad proto, že bych měl připomenout, že Google špehuje celý svět pro CIA, nebo bůh ví pro koho, ale spíš proto, chci mít co nejrychlejší odezvu a to se nikdy nestane. Počítač běží jak běží - ale jen tak rychle jak se dostanou data z disku. U sítě sice teoreticky disk být nemusí, ale nějaká paměť ano. A ta musí být vždy před rychlostá sítě.
Soukromí je také alespoň někdy důležité. Vy víte kdo a proč se možná hrabe ve Vašich souborech na GoogleDocs a podobně? Nemusíte být ani moc zajímavý pro bezpečnostní složky bůh ví jekého státu, ani jako cílená kořist marketingové kampaně - co když Vám někdo ukradne identitu a příjde na Vás čert s kladívkem?

Ona se pro ODF už nějaká úprava dělá na Googkle dost dlouho, ale nevím že by to bylo opravdu funkční. Existuje nějaké rozšížení (vím že je tam v názvu nějaká dvojka, dělá to nějaký polák, ale o tom nemluvím).

Nevím jak dnes Zoho ale jediný rozumný cloud je asi OwnCoud. Také je poměrně logické, že Google nás musí vidět jako konkurenci, tak nás mají v merku, ale nic moc pro ODF nedělají. Už jsem to zase dlouho netestoval, tak bych měl mlčet.

Takže cloudy jsou vhodné a šikovné do tabletů a podobně, ale když se jedná o práci, tak jen klasika na stole a balík na disku.
Tady se musí rozlišovat na mobilní a nemobilní. Takže žádný cloud není variantou ke klasické instalaci - jen nouzovým řešením, ale spíš je to dobré pro tranzit dokumetů a volný přístup - ne na pravidelnou práci.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
cloud?
22. 12. 2013, 20:59:36
Asi takhle. Bývalý šéf odmítal sdílet data dokonce i na kalendáři googlu. Z důvodu, který uvádíte; špionáž.

Jsem si skoro jist, že např. v odvětí sw a hw vývoje by nikdo neriskoval, že nebude mít nad daty plnou kontrolu. Google docs opravdu není řešením pro firmy.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Oprava
21. 12. 2013, 00:09:35
V textu je uvedeno, že MSO obsahuje 30 chyb. Počet je na tisíc řádků zdrojového kódu, jak si můžete přečíst v odkazovaném článku.
user avatar lp.
Odpovědět
Re:Oprava
21. 12. 2013, 12:33:16
Pokud se odvoláváte na sledování chybovosti otevřeného sw, bylo by asi vhodné zmínit, že se jedná o chybovost základních programů (kernel linuxu, gcc, apache, gnome, ...), office tam není, na druhé straně odkazy vůbec explicitně nezmiňují MSO, je zmíněno, že podle nějakého výzkumu propriatarní sw obsahuje 20 - 30 chyb na 1000 řádků kódu, jak z toho vzniklo 30 chyb / 1000 řádků u MSO netuším.
Zmiňovaný výzkum mne docela zaujal, hledal jsem podrovnosti, ale kromě podobných odkazů jsem na rozdíl od výzkumu otevřeného sw nic nenašel.
Obecně vím, že porovnávat čísla z různých statistik je docela ošemetné - co se počítá za řádek, co se zahruje do kódu, jak se zjišťují chyby, ...
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Oprava
22. 12. 2013, 14:56:46
Dík, v tomhle fakt nemám jasno, a jak jsem se tak poptával, tak v tom nemají jasno ani daleko ostřílenější profíci :-(( Dobrá, nechme statistiky statistikami a čistě podle pocitu - jaký balík podle vás obsahuje více chyb ve zdrojovém kódu?

A ještě jinak - který balík obsahuje víc BEZPEČNOSTNÍCH chyb?
user avatar lp.
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
23. 12. 2013, 11:02:02
Krátká otázka, těžká odpověď. Pokud jde o subjektivní pocit, více mne trápí chyby a nedodělky v aoo (LO občas sleduji, ale nepoužívám).

Co se týká bezpečnostních chyb, MSO opravuje bezpečnostní chyby pořád. LO uvádí několik řešených chyb na stránkách http://www.libreoffice.org/advisories/.

AOO vydává bezpečnostní buletin http://www.openoffice.org/security/bulletin.html + security-alerts mailing list.

Oba seznamy jsou hodně stručné, uváděné chyby se týkají hodně importů souborů. Minimální výskyt chyb mne docela překvapuje. Nevěřím, že v rozsáhlém balíku s java kódem, s více makrojazyky, přístupem na web, ... žádné chyby nejsou.

Na druhé straně, bezpečnost je poměrně komplexní pojem. Nespoléhám jen na vlastní zabezpečení kancelářského balíku. Očekávám základní zabezpečení, hlavně ochranu dat (mé práce) a na to další tu jsou specializované nástroje.

Z pohledu bezpečnosti považuji aoo/lo a mso za prakticky vyrovnané.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
26. 12. 2013, 14:28:43
Já si vybavuju jen jeden případ z nedávné doby - tuším rok 2009, kdy se v OO objevila bezpečnostní chyba a bylo třeba urychleně vydat opravu, novou verzi.

V médiích se dočtete, že došlo k průniku skrz MSO, ale o OO/LO ani slovo.

Asi je divné přijmout myšlenku, že to je tím, že ty dva balíky jsou prostě natolik bezpečné, že průnik malwaru neumožňují - každopádně, jak říkáte, bezpečnost se dá posuzovat z nejrůznějších hledisek, a dokud se nedohodneme, jaké hledisko sledujeme, těžko můžeme posuzovat bezpečnost komplexně.

Škoda, že je k tomu tak málo informací...
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
26. 12. 2013, 17:09:50
Ono je to také o tom, jak je nastavena výchozí bezpečnostní politika (je to podobné jako při porovnání Windows vs. Linux). AOO/LO je v tomto konzervativnější/restriktivnější (což má ale samozřejmě zase dopady na funkčnost) a LO navíc teď ještě více přitvrdí.

Tvrdit, že v tom či onom programu nejsou bezpečnostní chyby, by bylo velmi odvážné a velmi pravděpodobně nepravdivé. Důležité je, aby se nalezené bezpečnostní chyby urgentně a kvalitně řešily.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
26. 12. 2013, 17:14:15
To je i můj názor.
user avatar Laco
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
26. 12. 2013, 08:00:10
Softvér na úrovni kancelárskeho balíka je súčasťou digitálnej gramotnosti. Vyučuje sa na školách ako základná zručnosť, ktorou sa má disponovať. Pochopili už v Nemecku, kde je súčasťou vládneho programu presadzovanie open source. Softvér sa stal súčasťou spoločenskej infraštruktúry, štát by mal mať dostatok svojich zdrojov na jeho poskytovanie ako základnej služby občanom. Napríklad ako udržiavanie ciest, základné vzdelanie, bezpečnosť, vymožiteľnosť práva atď.
Podmienka otvorenosti a dostupnosti bude zohrávať neustále väčšiu úlohu pri výbere softvérových aplikácií. Prečo majú verejnoprávne inštitúcie robiť službu globálnej akciovej spoločnosti pri presadzovaní jej produktov? Len zato, že tí ktorí "sú zodpovední" za štát môžu byť a) skorumpovaní, b) nepružní, c) neschopní prijať spoločensky akceptovateľnejšie aplikácie? Naviac, pýtať sa "zodpovedných" na financovanie takýchto aplikácií z verejných zdrojov. Ide ich na rôzne softvéry dosť, nech sa vynakladajú efektívne.
Som názoru, že aspekt uprednostňovania základných aplikácií súvisiacich s digitálnou gramotnosťou na báze otvoreného softvéru, je potrebné uvádzať ako jednu z kľúčových mantier v článkoch takéhoto typu porovnávania.
user avatar Pavel Chudík
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
19. 01. 2014, 21:46:38
Souhlasím. Pokud bude od dětství běžný uživatel pracovat jen v balíku MS, tak pro něj bude normální v tom pokračovat a nehledat alternetivy, dokud nepřijde a)na svědomí(pirátské licence) b) na peníze. Stát hledá neustále kde ušetřit, přitom 95% úředníků stačí napsat text a stvořit tabulku, vyjma spec. software a toto by mělo jít shora jako v Německu.
user avatar Petr Tv.
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
31. 01. 2014, 20:44:29
@Pavle ano souhlasím, a co mne opravdu zlobí, je že ve školách je učí POUZE na a o OS Windows a v MSO, a vše ostatní je jen na nich.
Asi jsem velmi striktní, ale nelegální software doma nechci, nevidím důvod.
A proto na všech PC/laptopech ve všech OS jsou pouze LO, zvláštní je, že moje děti (a jsou malé) a ani moji dobří známí neměli s tím jediný problém = tedy jo, musel jsem asi u dvou přejmenovat zástupce na ploše z Write na Word a z Calc na Excel.... ale to byla jediná změna.

A dokonce když zjistili někteří moji klienti, že za těch 8-10 licencí by zaplatili 50-60tisíc kdyby chtěli všechno hned a stejné, tak po předvedení a osahání si LO, už neřešili již nákup MSO. A obtíže s užíváním ????
Jo dokonce i koexistence MSO s LO je možná, je to jen a jen o schopnosti IT a potřebách uživatelů.
Pochopitelně ve státní správě raději dají přednost pancéřovaných audinám pro úředníka co nosí poštu vedle přes ulici, či kopíruje 30-40 .doc už posledních 10-12 let, než zauvažovat CO vlastně ten úředních a v ČEM potřebuje pracovat. Však to nikdo neplatí = platí to daňový poplatník, kdyby to měl úředník koupit z vlastní kapsy, začal by myslet.
Bohužel v česku JE obecným zvykem prostě SW krást, i když to nepotřebuji, tak si to zkopíruji a nainstaluji doma. Přeci to nikdo nevidí.
Kdyby si měli všichni co mají doma MSO ho koupit, tak je tak minoritně používaný software, že by se v Redmontonu hodně divili.
Je to o výchově lidí.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
31. 01. 2014, 23:14:56
Na "mé" škole pracují žáci i učitelé výhradně v AOO - takže ne všude je to stejné.
user avatar Petr Tvaróg
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
6. 02. 2014, 22:08:19
@Zvědavče: Nevím která je tvá škola, ale je-li opravdu tvoje = vlastníš-li ji = pak máš u mne chválu.

Bohužel na "státních" školách by to bylo velmi výjimečné.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
6. 02. 2014, 23:13:12
Je to normální státní škola, která na rozdíl od některých zde nelituje, že se tam vyskytuji.

Věnujte prosím pozornost uvozovkám u zájmena "mé".
user avatar Frantisek Dobrota
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 01. 2014, 11:40:09
Rád bych také přidal polínko do ohně. Pracuji v nejmenovaném rezortu státní správy, kde jsme někdy pře cca 7 lety začali postupně přecházet na balík OO a to především z důvodu úspory finančních prostředků.
Úspora se pohybovala při přechodu z MS Office 2000 a starších v řádech milionů korun. Tuším, že někde kolem 5mil. Byla vytvořena směrnice o používaných formátech, aby byla zajištěna maximální kompatibilita a bezproblémové sdílení obsahu v rámci rezortu i mimo něj.
Postupnými krůčky jsme naučili uživatele pracovat s OO, nyní LO a zdálo by se to ideální. To však platilo pouze u "obyčejných" uživatelů, kteří produkují nejvíce dokumentů a to především správních řízení.
Ale jak víme, ryba smrdí od hlavy. Od počátku nebylo generální ředitelství schopno uhlídat vlastní zaměstnance, kteří vytvářeli nekompatibilní dokumenty v dobíhajících MS Office 2003 i vyšších verzích, porušováním vlastní směrnice a především při komunikaci s ministerstvem, jejíž úředníci a ani IT nebyli schopni zajistit přenositelnost dokumentů ODF souběžnou instalací OO/LO nebo alespoň doplňkem pro čtení dokumentů ODF v MS Office.
Proto na jaře roku 2012 došlo k nákupu licencí na MS Office 2010 (z finančních důvodů ne pro všechny uživatele) a jejich spontánnímu použití. Čímž došlo k nejhorší variantě při vytváření a sdílení dokumentů a to i přes soustavné porušování stále ještě platné směrnice.
Pokud si kdokoliv přečte normu o vytváření dokumentů v textových editorech, zjistí, že na normalizované dokumenty stačí i WordPad. A věřte, že i přes všechna školení jen hrstka lidí umí používat styly při vytváření dokumentů, kde by využili Writer, přesto požadují nejnovější Word. Je to stejné, jako požadovat Bugatti Veyron pro všechny referenty, co jezdí do vedlejší ulice pro poštu.
Tlak musí jít od občanů, kteří nebudou krást SW a pak jim při komunikaci se státní správou nezbyde než použít otevřené aplikace a z druhé strany jasný příkaz shora. Toť mé postřehy... =FD=
user avatar Petr Tv.
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
31. 01. 2014, 20:30:02
K tomu co píše F. Dobrota, u svých klientů měním MSO2003 za LO4.1/4.2 a vždy nastavím "základní" formát na formát MSO2003. Tím zajistím 100% kompatabilitu jejich výstupů. Můžete si o tom myslet co chcete, ale prostě dokud budou MSO2003 existovat je to nutné.
Instalace jsou většinou kvůli rychlosti, kompatibilitě s MSO2007-13, a také ně každý má x tisíc na nové licence.
Zvláště, když 80% uživatelů píše běžné jednoduché písemnosti, 15% uživatelů dělá jednoduché tabulky ... a těch zbývajících 5% jsou natolik fundovaní/zodpovědní, že se naučí vše ostatní během týdne.
Obávám se, že ve státní a veřejné správě se instalují MSO jen z důvodu, že se za ně PLATÍ, a díky tomu je možno cenu "upravit" a dodat na správná místa ty správné obálky. Z jiného důvodu to opravdu od ministra počínaje, po poslední úřednici na obci není.
Těch co potřebují speciální funkce MSO je takové minimum. A kompatibilnost mezi MSO a OO a LO je dnes 99%

Nebudu tady polemizovat, zda ten či onen software umí to či ono, a jak. Proboha uvědomte si, k čemu je ten Word/Excel používaný.
Už jsem zažil, že Word je používaný prakticky na vše = od psaní dopisu, přes kreslení letáků až po dělání tabulek - a uživatel se strašně rozčiloval, proč ten Word neumí ani jednoduché sčítání.
Když jsem mu tu tabulku udělal v Calcu (LO) na svém laptopu a ono to i sčítalo byl udiven. Když jsem mu pak ukázal, že tam má i Excel byl unešen.
Nicméně stejně ty tabulky dělá ve Wordu...

Mám-li však srovnat funkčnost, použitelnost a cenu na základě 15 let zkušeností s produkty MSO, OO a LO tak konstatuji, že MSO2003 byly dobré, ale přestal jsem je používat v okamžiku, kdy jsem zjistil, že program co z toho používám většinou je Outlook, protože jsem jej nahradil TB, pak přišly OO, po vzniku LO jsem přešel na ně.
Funkčnost je stejná, nové MSO jsou jiné designově, ale funkčnost je prakticky totožná = pro běžného uživatele a těch je nejvíce.
Avšak velmi velká množina uživatelů MSO je má nelegálně = a tady říkám = "Proč bych měl používat něco nelegálně, když to samé mi udělá a dobře legální open source software"
A pro @globvus máš prosím nějaký soubor .doc který nejde správně otevřít v LO ?? Rád bych takový viděl. Protože poslední který jsem viděl byl soubor .xls udělaný v MSO2003 na zavirovaném PC, a ten v LO v.3 měl jakési chyby.
A to bylo před hodně lety a verzemi, když dnes mám LO 4.2
Tedy pokud ovšem nemluvíš o chybách, že místo TAB jsou používané mezery a pod... To ale máš problém otevřít i v MSO2010, tam to rozhodí formáty také.
user avatar Mario Radev
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
20. 01. 2014, 16:42:06
Za mňa má celá OO/LO komunita veľké vďaka, že existuje funkčná a legálna alternatíva ku MSO. Je onmoho lepšie ľudí učiť ako hľadať legálne alternatívy ako vychovávať SW pirátov.
Na to, že je v tomto produkte veľa dobrovoľnej práce a úsilia, je výsledok skvelý.
user avatar globvus
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
26. 01. 2014, 11:42:22
A je tu další srovnání mo2003 vs oo / LO. Dokud nebude umět oo/lo otevírat správně doc, tak neni zpusob jak prejit.
user avatar Petr Tv.
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
31. 01. 2014, 20:45:42
@globvus máš prosím nějaký soubor .doc který nejde správně otevřít v LO ?? Rád bych takový viděl. Protože poslední který jsem viděl byl soubor .xls udělaný v MSO2003 na zavirovaném PC, a ten v LO v.3 měl jakési chyby.
A to bylo před hodně lety a verzemi, když dnes mám LO 4.2
Tedy pokud ovšem nemluvíš o chybách, že místo TAB jsou používané mezery a pod... To ale máš problém otevřít i v MSO2010, tam to rozhodí formáty také.
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
9. 02. 2014, 13:53:14
Zdravim Vas.
Mam DOC subor vytvoreny v MSO od obchodneho partnera. Subor ma niekolko stran a jeho obsah-text je takmer na kazdej strane vlozeny do ramcov, ci skor tabuliek. V MSO (od cca 2003 vyssie) dokument vyzera vporiadku. V AOO a aj v LO 4.2.0.4 su tie tabulky s obsahom posunute cez strany a dokonca sa na jednej strane prekryvaju dve tabulky tak, ze je ich obsah necitatelny. Ak by sa medzi vami nasiel niekto, kto vie pomoct vyliecit LO, aby tento typ formatovania dokumetu zobrazoval korektne, prosim nech ma kontaktuje na adrese lubokendra (at) gmail bodka com. Subor naschval nechcem nikde zverejnovat, lebo obsahuje citlive obchodne udaje. Po dohode/porade by som ten subor poslal mailom tak, aby nedoslo k uniku informacii a zaroven bolo mozne dostatocne reprodukovat problem pre bugzillu.
Vopred dakujem za pomoc.
user avatar Mario
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
3. 02. 2014, 10:37:31
@Petr Tv: moze sa vyskytnut "problem" ak subor (doc/xls) obsahuje makro. Samozrejme to nie je problem LO/OO ale jazyka, v ktorom je makro napisane.
Ale LO/OO na makro upozorni. Ostatny text je zobrazeny korektne.
Pouzivam sice OO pomerne kratko, ale ziadny problem s citanim doc/xls/ppt som nezaznamenal.
user avatar Petr Tvaróg
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
6. 02. 2014, 17:17:53
@Mario: ano souhlasím, že se může vyskytnout problém... znám to. I když musím uznat, že více nekompatibilností jsem zažil při otevírání XLS s Makry z MS OFFICE 2003 v MSOFFICE 2007/10/13 a naopak...
Ale jistě že jisté problémy tam jsou. Ale kolik takových případu je ?
Ano chápu, že někdo potřebuje "absolutní" kompatibilitu, pak si koupí MS.
Kdo však nedělá absolutní excelentní výpočty v Excelu, či nepíše 1000 a více stránkové knihy v Wordu, pak opravdu je velká otázka, zda je MS nutnost. A to i ve firmách.
A upřímně, abych musel firmě koupit 10x licenci MSOffice, jen proto, že jednou za 5 let jim dojde nějaký soubor co mají problém otevřít... a většinou takový soubor neotevře ani MSOffice :-) za xtisíc licenci, pak odpovídám, ne.
To raději pošlu donate organizaci co zašťituje LO - a mimochodem už jsem poslal.
user avatar Mario
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
7. 02. 2014, 12:30:48
@Petr Tv: preto som dal "problém" do uvodzoviek. Uplne suhlasim... Stále sa však zdá, že o OO/LO sa medzi bežnými užívateľmi málo vie. Preto kvitujem každý príspevok z praxe (napr. zvedavec)ktorý aj náhodným čitateľom na fóre ukáže, že sa to dá aj bez MO a legálne. To by som sa však opakoval. Keď sa na fórach riešia blbosti typu "toto mi nejde" väčšinou (nie vždy samozrejme) zavinené zlým prístupom užívateľa, ktorý ani nečítal návod, potom vzniká dojem že OO/LO je nejaký nedorobok, čo je dosť kontraproduktívne pre tak dobrý produkt. A skvelá správa je (ako bolo spomenuté) že open sw pomaly ale iste zavádzajú do učebných osnov aj školy.
user avatar Praktik
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
7. 02. 2014, 17:34:34
Vo firme pouzivame OpenOffice a LibreOffice asi na vyse 50-tich PC. Zastupenie MS Office /v ramci multilicencie pouzivame verziu 2003/ je asi 20 percent + 1 licencia pre MS Office 2010. Mame za 10-15 rokov vytvorenej mnozstvo dokumentacie vo verziach MS Office 97-2000/2003. DOC aj XLS tabulky. Prednastaveny format DOC/XLS bol u OO/LO len zo zaciatku. U XLS dokumentov sme zacali pouzivat aj prechod na ODT/ODS. Podpora DOC a XLS totiz u OO/LO neni 100 percentna a v ramci toho, ze viacero uzivatelov s roznymi verziami pristupuje k jednemu dokumentu to robilo problem.
V podstate kadzy mesiac riesim problemy s kompatibilitou, niekedy 1-2x mesacne.

Pred par dnami napr. tlacivo ziadosti o rocne zuctovanie dane napisane v DOC formate a zobrazene v OO 4.x, alebo LO 3.6, sa sice zobrazovalo, ale jeden odsek chybal. U LO verzie 4.1, ci 4.2 to uz bolo OK, ale aj tak bolo oproti Wordu, posunute niektore casti.

Toto bolo len maly problem, ale bezne mam zbierku cca 20 dokumentov, kde niekde robi problem to, inde ono. S XLS tabulkami v OO/LO bolo dost problemov s kompatibilitou, kde to mrsilo vzorce. Verzia od verzie ine. Niekde siel subor nacitat bez problemov, niekde bol problem ho otvorit a niekde slo extra pomaly ulozenie. Dokonca casto sa stalo, ze dokumenty XLS/DOC, ulozene do ODT/ODS reagovali vo vlastnom formate horsie, nez v DOC,XLS.

V poslednej verzii OO /4.0.1/, zase bol napr. problem u XLS suborov, co zobrazovanim zafixovanej hlavicky stlpcov u zapnuteho filtra, kde to po ulozeni a znovunacitani nezobrazovalo hore, akoby filter nebol zapnuty. U ODS formatu to slo zase dobre.

Na druhu stranu aj prechod z MS Office 2000 na 2003 nastal problem u par dokumenoch, ze nesli otvorit, vraj poskodene a OO a LO ich nacital.

OO a LO vyuzivame uz vyse roka a musim povedat, ze za ten cas bolo s nimi dost problemov. Staci, ze nejaka firma posle nejaky formular, clovek ho vypise a je to poposuvane niekde inde. Dokonca aj problem kompatibility Powerpointu bol, pretoze jeden zakaznik pisal v nom nejake udaje a chcel ich tam aj vyplnovat. O pomalosti OO/LO sa nebudem radsej ani zmienovat, napr. oproti klasike ako MS Office 2000-2003.

Uz sme vsak narazili aj na problem, ze sa vyzadoval MS Office 2010, lebo jeden zakaznik si v nom robil reporty a ina verzia OO/LO/MSO v nom nefungovala.

Co som este trochu skusl ine baliky, tak zaujimava alternativa, ale zdarma len pre domacnosti, bol Kingsoft Office. Skoro akoby klon MS Office, odlahceny. Tusim aj kompatibilitu mal lepsiu.

Takze suma sumarum - OO a LO z hladiska kompatibility s MS Office caka este dlha cesta, aby to bolo bezproblemove. Firmy, ktore neriesia mnozstvo starej dokumentacie a kooperaciu v roznych verziach za X rokov, to samozrejme riesit nemusia, alebo male firmy. Ale v strednych a vacsich je to casto problem, aby bola funkcnost zachovana.
user avatar Tomáš
Odpovědět
Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
10. 10. 2014, 10:23:35
Ahoj, mam takovy problem. Ve firmě pouzivame Is cygnus ktery ma moznost exportu do excelu, ale podpuruje pouze microsoft excel, protoze kdyz mam nainstalovan openoffice nebo library office, tak mi vypise pouze chybu ze nelze exportovat do excelu. Kdyz jsem volal primo na podporu iresiftu, tak mi rekli ze podporuji export pouze do microsoft excel, protoze jsou partneri a nepodpuruji jine alternativi a ani nebudou. Ale operator mi mimo zaznam rekl ze nejake firmy uz tento problem resili a vyresili, tak vas zadao o radu s teouto asociaci pro exportu. Dekuji
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
10. 10. 2014, 17:50:08
Záleží na tom, jak je v IS Cygnus ten export řešený (navíc je Cygnus a cloudový Cygnus 2 - předpokládám, že jde o ten první) - já to bohužel nevím. Pokud by to bylo prostřednictvím Open XML SDK (nebo něčeho podobného), tak by úprava neměla být problém (pro někoho, kdo ví, jak je to tam udělané), protože se data generují nezávisle na MSO a jde tedy jen o to, upravit jejich předání k otevření. Něco jiného by bylo, kdyby se k exportu využívaly přímo komponenty MSO, tam by úprava nebyla možná.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nahrazování Microsoft Office 2003 – požadavky a alternativy
11. 10. 2014, 17:25:24
Připojil bych k tomu jen nějaký kec. Řešením je nespoléhat se na proprietární soft. V maximální možné míře tam, kde to jde, používat otevřený nebo svobodný soft. Výhod je celá řada a jednou z nich je i to, že při jeho použití s vámi nikdo nebude takto vyj..bávat. A to si myslím za to stojí.
 
 
woo jaw demo hz