Komentáře Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek v LibreOffice

user avatar neutr
Odpovědět
Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
25. 01. 2018, 11:49:34
Velmi dobře zpracované, ale není vidět jestli budete pokračovat. Celkem je to vyhovující, ale například když se tiskne do obálek s průhledným okénkem, které zobrazuje adresu není třeba obálky upravovat. Stačí jen do formuláře umístit správně adresu a pak dopis správně ohnout (stačí jednoduché udělátko na ohyb do třetin.)

Další záležitostí jsou štítky které lze vytisknout následně podle pořadí a tyto později nalepit na obálku. Štítky jsou uvedeny v nadpisu a proto usuzuji, že tento článek bude mít pokračování - například emaily z hromadné korespondence.

Toto téma je zajímavé zejména pro státní správu a samosprávu která zřejmě aktuálně ale pozvolna přechází na Libre Office. Z toho mám radost protože pak lze snadno migrovat na Linux.

Právě proto je popis úpravy šablon pro hromadnou korespondenci velice důležitý a také velice aktuální.

Díky za tohle téma.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
25. 01. 2018, 18:30:12
Ahoj, neboj se, ještě se k tomu vrátím v dalším článku.
user avatar M.Havlík
Odpovědět
Re:Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
27. 01. 2018, 17:38:41
Je to hezky zpracováno, ale pořád LO ani OO neumí, to co Word, a to je vkládat obrázky z databáze, když vytvářím štítky nabo katalog s obrázky tak ve Wordu stačí jen merge filed a vyberu si adresář s obrázky...
Pokud by toto řešení existovalo , tak je to výborné
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
28. 01. 2018, 07:57:46
Pane Havlík tohle není pravda. LO i AOO tohle umí, jen je to možná jinak obsluhované nežli ve Wordu.

Pro hromadnou korespondenci se používá vždy nějaká šablona ať už jde o dopis, nebo email přímo, nebo o přílohu emailu. Do té šablony se obrázky načítají do předem připravené pozice která má většinou stabilní rozměry a umístění, nebo je to v podkladu dokumentu.

Běžně jde o loga, ale může jít i o nabídkové či poptávkové listy s náčrty, fotografiemi aj. Takže "Hromadná Korespondence = HK" vyžaduje přípravu ve formě šablon.

Takže ono přímo vkládat obrázky lze. Jako databáze se používá často právě sešit tak jak uvádí autor článku. S databází je to maličko jinak, ale i to se dalo dělat sice trošku složitěji - odkazem z databáze (modul BASE), ale šlo.

Nově (ale už to jsou 2-3 roky) má Base LibreOffice také zabudovaný motor databáze Firebird s typem pole BLOB (Binary Large Object, Basic Large objekt). Tohle pole by to mělo umět přímo. Přes to se postup na šablonách o moc nezmění ať už jsou řízeny sešitem (sekundárně načtenou tabulkou), nebo přímo pomocí konstruované tabulky Base.

Takže to je ta skutečnost která Vám zřejmě unikla - tedy konkrétně že LO už to umí přímo databází (ale ještě jsem to netestoval na konkrétním případu s obrázkem). Také Vám zřejmě unikla možnost vkládat odkazem nepřímo. Jde tedy o koncept a zejména schopnost nastavit správně šablony.

Sešity Calcu samozřejmě BLOB umí dobře a existují i rozšíření, která umí vytvořit "katalog" obrázků různého typu, ale nejčastěji se stejnými rozměry. Pak stačí odkaz na tuto databázi (sešit načtený do Base), ale ani to není nutné.

Kdysi tady byl dotaz na šablonu pro nějakou cestovku která odesílala mnoho příloh emailů svým bývalým klientům s obsahem o který měli původně zájem. Tedy různé lokality, různé hotely, pláže, zázemí a proto více fotek. Šablona měla určité rezervy ale to jsem neřešil. Já jsem s úpravou pomáhal, ale práce byla jen v přizpůsobení pomocí maker. Takže vzor který dík tomu mám (byl postnut veřejně) patří autorce šablony. Přestože tato nebyla licenčně specifikovaná patří jí nelze to použít bez jejího souhlasu. Zejména také proto, že jde o komerční sektor.

Přes to je to typický příklad pro HK. Osobně bych to udělal maličko jinak, ale šablony jsou velice variabilní co do účelu, a pak také co do postupů vytváření a uspořádání obsahu. Přes to uznávám, že například u emailové komunikace by postačovalo přiložit obrázek nebo ho dát do pozadí bez použití šablony. Ne všechny portály ale umožňují stejný typ emailu s načteným pozadím (obrázkem) takže tato funkcionalita je diskutabilní.

Sám za sebe mohu vyjádřit jen to, že mne šablony zajímají zejména v rámci potřeb Státní správy a samosprávy. Zde jsem také už pomáhal právě s úpravou šablon. Ta problematika je sice stejná jako je u šablon soukromého či komerčního typu, ale účel má význam mnohonásobně větší nežli běžné komerční šablony. Při tom jsou zde specifika daná předpisem resortů, nebo jen vzorem který je požadován konkrétní osobou (nadřízeným ap.). Zejména pak jde o Spisovou službu která mnoho věcí specifikuje přesně.
user avatar M.Havlík
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
27. 02. 2018, 15:51:31
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Práci s databází jsem zkoušel, ale nepodařilo se mi docílit načtení obrázků z databáze do dokumentu. Toto je na mě již poměrně složitý postup.
U wordu jsem zadal pouze adresář na disku a on podle názvu vkládal obrázky.
Mám prostě štítky, cca 10 na stránce a u každého bych chtěl vložit onrázek podle popisného čísla, takový katalog.
A to se mi nedaří udělat, ani databázovým polem jako obrázek..
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
27. 02. 2018, 18:11:05
Ono jde o šablonu. Šablona mívá více obrázků, ale ty mají každý svou URL. Takže načítání 10-ti obrázků si může vyžádat i nějaký čas podle velikosti.


Pokud si představujete že každý z 10-ti obrázků bude mít ještě volbu tak to se musí udělat jinak. Standardně jinou šablonou - byť shodnou - jen s jiným obsahem obrázků. Ale ani to není až tak velký problém. Jen by si to vyžádalo dva úkony navíc. Konkrétně vybrat makrem vhodné obrázky a potvrdit. Obrázky už mohou být uspořádány do sady, nebo se musí vybrat jednotlivě - to je složitější řešení na víc kliků.


Ovšem potom už je snadnější nadefinovat celé různé šablony s různými obsahy obrázků. Také je možné, že existuje řešení ve formě rozšíření nebo hotových šablon. To ale nevím musel bych hledat a testovat. Zase - to bych to raději naprogramoval sám.


Celkem pochybuji, že by to Word uměl lépe. Pokud do stejné šablony umí vložit variantně obrázky musí používat individuální výběry, nebo variantní šablony - stejně jako Writer.
user avatar JirkaZ
Odpovědět
Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek
25. 01. 2018, 13:54:18
Díky za názorný článek s problematikou, které se úspěšně dlouhodobě vyhýbám... Ukládám si do záložek, určitě se bude hodit.
user avatar imcon
Odpovědět
Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek v LibreOffice
17. 03. 2019, 10:03:39
Skvělé návody díky!

Jak udělat sheet s datovými poli v Calcu?
Chtěl bych udělat tabulku s údaji, kterou budu tisknout pro různé zaměstnance (datové pole).
Jak ale do buňky vložit v Calcu databázové pole a pak se mezi záznamy pohybovat?

(PS: špatně jsem článek ohodnotil a nemohu to změnit...)
user avatar PeterL
Odpovědět
Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek v LibreOffice
20. 03. 2019, 17:28:04
mne neprečítal databázu, pretože som mal v prvom riadku v nadpisoch polí bodky (skúšal som aj .xls aj Calc). Prišla na to moja šikovná manželka :). Potom to už šlapalo.
Ešte treba pred tlačením obálok zadať "formulárový list - ano", a pri tlači zrušiť "tlač prázdnych strán".
user avatar Ludvík
Odpovědět
Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek v LibreOffice
3. 04. 2022, 09:02:38
Při hromadném tisku obálek z propojené tabulky (díky za velmi pěkný návod!) nemůžu najít možnost podmíněného vkládání polí tak, aby se netiskly prázdné řádky, pokud hodnota v tabulce není vyplněna. MS Office tuto možnost nabízí velmi intuitivně.
user avatar Ludvík
Odpovědět
Re:Příprava hromadné korespondence, štítků a obálek v LibreOffice
3. 04. 2022, 20:46:39
Už to mám. Sice trochu komplikovanější než ve Wordu, ale jde to.
 
 
woo jaw demo hz