Komentáře Programovanie makier v LibreOffice: Otváranie súborov (1) – príkazy Open a Close

user avatar Mik
Odpovědět
Programovanie makier v LibreOffice: Otváranie súborov (1) – príkazy Open a Close
5. 05. 2020, 18:49:34
Promiňte, teď budu mluvit jako "stará Dymáková" (Jiří Grygar - Okna vesmíru dokořán). K čemu je to dobré? Chtělo byto nějak zasadit do kontextu praxe.
Děkuji
user avatar Eduard Boldižár
Odpovědět
Re:Programovanie makier v LibreOffice: Otváranie súborov (1) – príkazy Open a Close
6. 05. 2020, 03:04:55
Manipulácia so súbormi je jedna z najpraktickejších a najpreferovanejších oblastí pri práci s LibreOffice. Možno túto oblasť tromfnú len tabuľky v LE Calc. Môžete otvárať, čítať alebo zapisovať akýkoľvek súbor, aj s koncovkou .odt. Takže nejde o tému s nejakou abstraktnou témou pre akademické hlavičky, ale skutočne je to téma do praxe.

Tiež ešte dodám, že ten, kto chce skutočne programovať makrá v LE, tak mu pomôžu aj tie menej populárne témy, ktorých je v mojom seriáli asi tiež dosť. Budem sa snažiť vyhýbať témam, ktoré sú moc akademické, ako napr. algoritmy a pod., i keď taký dobrý algoritmus na triedenie by mal vedieť každý programátor, nielen múdre hlavičky niekde vo vedeckom ústave. :-)
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Re:Programovanie makier v LibreOffice: Otváranie súborov (1) – príkazy Open a Close
6. 05. 2020, 11:54:06
Já čtu vaše články rád, byť zpočátku mi to připadalo spíše jen jako defakto o něco více rozepsaná Nápověda. Nicméně dodáváte tam nějaké věci které již v Nápovědě pro ty příkazy nejsou, něco rozvedete více, uvedete příklady - za mě pěkné.
Já téměř vše co jsem si přečetl z Nápovědy beztak zapomněl - a to ji otevírám každou chvíli a zase zapomínám :-). To co dodáte navíc do článku je kolikrát pro mně příjemné zjištění - jako třeba v tomto že Close může uzavřít více souborů najednou tím, že se mu připíší identifikátory prostě do řádku za sebou (Close #id1 #id2 #id3). Pravděpodobně jsem to sice někde již viděl, ale nevěnoval jsem tomu třeba tehdy pozornost, neb jsem to třeba na nic nepotřeboval.

Nesestavujete - nebo nechystáte se - z vašich článků udělat třeba jedno PDF jak to má A. Pitonyak nebo jako třeba Malá makra J. Pasterieka? Má zkušenost je, že takováto PDF se velmi rychle otevírají a dobře prohledávají, fungují offline a nemusí na něco člověk proklikat třeba i několik webů a zkoumat jestli v nějakém dalším odkazu to zrovna bude ono.
Mám třeba na disku uloženou již docela pěknou hromadu různých HTML stránek s různými příklady na makra, ale to už se prohledává fakt špatně, zlaté jedno pořádně zpracované PDF. To samý v modulech v Basicu, hromada příkladů na něco co jsem zkoušel a už se v tom sám pořádně nevyznám. Zmiňujete třídící algoritmy - tak třeba se někdy dostanu k tomu to nějak setřídit, ale věru na to nyní nemám čas ani chuť. Též mě napadá, že na takovéhle třídění jaké bych potřeboval (asi nejen já) s různými postahovanými příklady, očividně známý algoritmus není :-). Známé jsou ty na jasně daná data, ale na ta všelijak zabordelená kde už člověk přestal i tušit co je vlastně co ... tam to z hlediska časové náročnosti dává tušit spíš fiasku potenciálního tříditele a tedy ani nepouštění se do toho :-).

Co se týká tématiky práce se soubory, jsem zvědav jestli to pojmete komplexně a uvedete třeba i otevírání souborů s různými kódováními (CP1250, Latin2, UTF8, UTF16 apod.) - na to už Open nestačí a jsou na to potřeba streamy (alespoň co já vím).
A jelikož jste zmínil otevírání ODT souborů, tak ty je potřeba nejdříve rozzipovat a teprve potom z nich načítat třeba jednotlivé podsoubory. ZIPování je sice již docela pokročilá práce se soubory, ale téma by tak bylo popsáno alespoň kompletně :-).

Držím palce do dalších článků.
user avatar Eduard Boldižár
Odpovědět
Re:Re:Re:Programovanie makier v LibreOffice: Otváranie súborov (1) – príkazy Open a Close
6. 05. 2020, 15:19:12
Vďaka za podporu. :-)

Áno, snažím sa robiť články tak, aby mali nejakú pridanú hodnotu a nebolo to ako z nejakého nudného manuálu.

Čo sa týka pdf, nie ste prvý, ktorý sa to pýta. Dávnejšie som urobil skript napísaný v bash shell, ktorý zoberie moje články a spojí ich do jedného pdf súboru. Bolo to pre kamaráta a mám to stále niekde uložené vo svojom HDD. Skúsim ho pohľadať, dokončím ho o nové články a zverejním ho v github a odkaz pripnem pod týmto článkom. Súčasťou projektu v github bude aj výsledne pdf, takže ani nebude treba spúšťať skript. Budem sa ho stále snažiť aktualizovať pri ďalších článkoch. Môže byť?
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:PDF
6. 05. 2020, 16:25:28
S tím PDF by to tak bylo super, stejně tak když bude aktualizované třeba po každém článku :-).
 
 
woo jaw demo hz