Komentáře Výpočet splátky hypotéky

user avatar neutr
Odpovědět
Výpočet splátky hypotéky
10. 01. 2020, 18:39:21
Zajímavé téma - ale s anuitními splátkami se asi nesetkáme. Myslím že je to už jen anachronizmus - nebo jen teorie.

Celkem podobná problematika se vyskytuje v rámci pojištění se spořením. Možná by to chtělo seriál ke specializovaným finančním funkcím. Finanční gramotnosti se věnuje dost pozornosti, ale obecně platí že půjčit si kdekoliv a na jakýkoliv účel je malér.

Největší špinavost je v tom že má přednost ušlý zisk. Když se splácet nedaří (a přijde ke slovu výkon rozhodnutí) mají přednost zisky - tedy úroky. To takzvané "lineární splácení" sestává ze stejných částek splátky (plus úroku).

Ale první splátky sestávají jen z úroků, nebo v lepším případě supremální díl je do úroků. Mimo toho hrají úlohu upozornění a pokuty které mají také přednost před splacením "jistiny" = výše půjčené částky. (To je podobné jako při pojištění se spořením, respektive s částkou "odstupného".)

Když to dostane do pracek exekutor, nebo "insolvenční správce" mají přednost ještě jeho náklady. Ve finále to znamená, že nejprve se platí úroky a tam může nastat paradox - splátky nestačí umořovat plánovaný zisk a jistina zůstává stejná. Až po umoření úroků se začne umořovat "jistina".

Ten dobytek nemusí dávat vyúčtování ani dlužníkům ani věřitelům - to co se děje je anarchie politicko - finančního charakteru. Navíc žádná byť sebelépe splácená půjčka (hypotéka) nedává záruku dosažení cíle. Když například hypotéční banka zbankrotuje (viz "kampeličky") tak zastavený, byť dobře splácený dluh dojde do konkurzního řízení a je po srandě - podívejte se na dobroděje "Monsporta". Lidé si zaplatili už 2x bydlení a budou muset nejméně potřetí - no fuj. Takže nad finanční teorií vítězí právní praxe - nehorázné špinavosti.

Jestli Vaše děti budou chtít půjčku - nedej bůh hypotéku - tak jim raději nafackujte pokud jim nemůžete poskytnout hotovost.

Nicméně je dobré znát teorii ale fakultativní teorie mají k praxi daleko, takže když opravdu nemusíte - o žádných půjčkách neuvažujte. Stejně se s věřitelem o výši pohledávek nemůžete shodnout - je lepší držet hubu a platit :-)

Je ale dobré umět posoudit co ty prasata chtějí a na co mají nárok :-) I když na tohle nemá každý, věřím že se najdou jedinci kteří se úspěšně postaví a svojí pravdu prosadí. Takže jestli je tady diskuse ke specializovaným tématům a pomůže to to k obraně práv – fandím.
user avatar ludvik
Odpovědět
Výpočet splátky hypotéky
13. 01. 2020, 10:55:40
Mne to nejako nesedí. Presne podľa hodnôt uvedených v článku podľa f(x) PMT mi to dáva výsledok -$525,000.00
=PMT(C5/12,C4*12,C3) alebo =PMT(4.2/12,30*12,1500000)
LibreOffice Verzia: 6.3.3.2 (x64)
 
 
woo jaw demo hz