Jak pracovat s poli ve Writeru - Databáze

writer.png Je pro vás karta Databáze z nabídky Vložit | Pole | Jiné, užitečná? Můžete ji využít například při vytváření hromadných dopisů, obálek, pozvánek, apod.    

Na hromadné dopisy s Databází

Nechci vás nudit popisem karty Databáze. Bude daleko lepší, když si ukážeme, jak můžete kartu využít prakticky.

Nejdříve si musíte vytvořit – pokud ji už nemáte – databázi adres. Je mnoho cest, jak lze udělat takový jednoduchý adresář s kontakty, které budete používat.

Můžete si, například, vytvořit jednoduchou tabulku v Calc.

 

Tabulka s adresamiTabulka s adresami

 

Poté je nutno sešit s adresami zaregistrovat v Base. Otevřete si tedy program z OpenOffice.org Databáze, spustí se průvodce jejím vytvořením.

 

Vytvoření Databáze ze sešitu KontaktVytvoření Databáze ze sešitu Kontakt

 

Hned v prvním kroku si rozbalte pole Připojit se k databázi s volbou Sešit. V dalším kroku vyhledejte uložený sešit Calc s vašimi adresami. V posledním kroku povolíte Ano, zaregistrovat databázi a Otevřít databázi pro úpravy, pokud budete chtít nějakou adresu ještě přidávat, měnit nebo mazat. Pak stačí už jen Dokončit.

 

Je nutné, zaregistrovat databáziJe nutné, zaregistrovat databázi

 

Vkládáme pole adres v dopise

Vytvořte si dopis a místo jmen jednotlivých firem, adres a dalších údajů, vložte jednotlivá pole. Z nabídky Vložit | Pole | Jiné [Ctrl+F2], karta Databáze, v poli Typ vyberte Pole standardního dopisu. Pak z pole Výběr databáze rozbalte zaregistrovanou databázi s adresami a jednotlivá pole přidávejte kliknutím na názvy polí a stlačením Vložit.

 

Vytvoření dopisu s využitím karty DatabázeVytvoření dopisu s využitím karty Databáze

 

Veliká výhoda otevřeného okna je, že se nezavírá po volbě Vložit. Můžete si také zvolit, která pole využijete a která ne.

A můžete dopisy vytisknout.

Ještě k nim chybí obálka.

Vytváříme pole adres na obálce

Vytvoříme si podobným způsobem pole s adresami na obálce.

 

Vytvoření adresy na obálceVytvoření adresy na obálce

 

Otevřete si nabídku Vložit | Obálka. Otevře se okno a hned na první kartě s názvem Obálka si zvolíte zaregistrovanou databázi z rozbalovacího pole Databáze. V tomto případě Kontakty. Také rozbalte pole Tabulka a zvolte název listu, z kterého se údaje adres budou zobrazovat. Tady je to List1. Pak stačí si z rozbalovacího Pole databáze volit jednotlivá pole a černou šipkou je přemisťovat do náhledu adresáta.

Pokud použijete obálku s průhledovým oknem, dopis poskládáte tak, aby v něm byla adresa příjemce vidět, nemusíte do pole Adresát údaje vkládat.

Pole s nápisem Odesílatel se vyplní automaticky, ale pouze tehdy, jestliže máte vyplněné údaje v nabídce Nástroje | Volby | OpenOffice.org | Údaje o uživateli.

 

Nezapomeňte na kartu Tiskárna ve stejném okně. Tam si zvolíte, jakým způsobem bude vaše tiskárna tisknout obálku. Může být natočena různým způsobem.

 

Volby tisku obálkyVolby tisku obálky

 

Nakonec klikněte na tlačítko Nový dok. Otevře se nové okno dokumentu s náhledem obálky.

 

Náhled obálky k tiskuNáhled obálky k tisku

 

Pokud zjistíte, že rozměr obálky neodpovídá té vaší, můžete si ji upravit v nabídce Formát | Stránka na kartě Stránka. V rozbalovacím poli Formát v sekci Formát stránky, si můžete vybrat přímo typ obálky nebo zadat její rozměry ručně.

Na obrázku také vidíte, že můžete rozměry jednotlivých polí změnit tím, že kliknete do pole a na šedém ohraničení se objeví zelené čtverečky. Pokud na některý z nich najedete myší, lze se stisknutým levým tlačítkem myši změnit rozměry adresy a přizpůsobit ji. Nezapomeňte na skutečnost, že některé názvy jsou dost dlouhé. Může se tedy stát, že příliš zmenšíte rozměry pole a adresa se nevytiskne celá.

Už stačí hromadně vytisknout.

 

(Jako ve škole) Průměr: 1.56 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Moc hezké :-)
17. 09. 2009, 20:12:17
Děkuju.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Moc hezké :-)
18. 09. 2009, 11:50:31
Není zač :-D
user avatar Václav Krhounek
Odpovědět
Jak vytvořím databázy klintů v open office CALC
29. 07. 2010, 15:12:28
Dobrý den,
zajímá mne, jak vytvořím databázy klientů v open office CALC ?
Děkuji za Vaší odpověď
Václav Krhounek
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Jak vytvořím databázy klintů v open office CALC
29. 07. 2010, 20:01:07
Podobně, jak je psáno v návodu. Záleží na tom, kde se zaseknete a nebudete vědět, jak dál. Pak dejte prosím dotaz do fóra. Tady vám málokdo odpoví. Děkuji.
user avatar Honzeek
Odpovědět
Jak pracovat s poli ve Writeru - Databáze
27. 10. 2010, 21:04:57
Dobrý den,
mám následující potřebu. Chci vytvořit šablonu, kde si comboboxem vyberu firmu a následně se mi z databáze v calcu doplní jednotlivá pole adresy a dalších údajů. Combobox jsem zvládl, dokonce mi v něm vyjedou názvy firem z calcu, nevím jak to celé ale propojit, aby writer vytáhl z calcu požadované údaje.

Děkuji
user avatar Ivo
Odpovědět
Jak pracovat s poli ve Writeru - Databáze
13. 11. 2014, 18:53:40
Tak jsem vytvořil podle návodu a vždy mi to nejprve vytiskne / projede obálku bez potisku a napodruhé ji to potiskne :oD

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz