Jak změníte barvu hypertextového odkazu?

obecna.png Vytváříte dokument, který má několik hypertextových odkazů; to je odkazů, které vedou na nějakou internetovou stránku. Obvykle je modrým písmem a pokud na něj klepnete a stránku navštívíte, změní se jeho barva na červenou. Vám tyto barvy nevyhovují, nechcete je v dokumentu mít a potřebujete je změnit. V článku se dovíte, jak na to.    

Modrým písmem napsaný hypertextový odkaz je standard. Navštívený se změní na červenou barvu. Je možné tuto normu změnit? Vy ve svém dokumentu nepotřebujete modrou a červenou, nutně potřebujete jinou barvu, dejme tomu zelenou. Pojďme se společně podívat, jak to lze udělat v kancelářském balíku OpenOffice.org. Nejprve se podívejte na výchozí chování hypertextových odkazů.

 

Nenavštívený odkazNenavštívený odkaz

 

Navštívený odkazNavštívený odkaz

 

Pokud nevíte, jak se nastavují v kancelářském balíku OpenOffice.org hypertextové odkazy, tady je krátký návod. Můžete postupovat několika způsoby, ale já popíšu jen jeden. Napište svůj text a vyberte si několik slov, na kterých chcete mít hypertextový odkaz. Na panelu nástrojů Standardní klikněte na ikonu s názvem Hypertextový odkaz nebo z nabídky Vložit | Hypertextový odkaz. Poté se otevře okno a v poli s názvem Cíl pouze doplníte internetovou adresu, která se bude otevírat ve vašem výchozím internetovém prohlížeči po kliknutí levým tlačítkem myši a zároveň stlačením Ctrl.

 

Okno voleb hypertextového odkazuOkno voleb hypertextového odkazu

 

Po vašem souhlasu kliknutím na Použít se volby uloží a můžete v tuto chvíli vidět, že se zvolená slova podtrhla a zbarvila do modra.

Nastavte si barvu nenavštíveného odkazu

Jak změnit barvy odkazů? Otevřete si okno Styly a formátování [F11] a klikněte na druhou ikonu zleva se jménem Znakové styly. V poli pod ikonami si najděte styl, který je pojmenovaný Internetový odkaz. Klikněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte Upravit. Otevře se okno s několika kartami, na kterých si můžete zvolit spoustu různých nastavení. Vy, pro tuto chvíli, potřebujete kartu s názvem Efekty pro písmo. V sekci Barva písma si z rozbalovacího pole vyberte svou preferovanou barvu. Tentokrát to bude pro nenavštívený odkaz. Tady je vybraná dost tmavá zelená.

 

Výběr nastavení pro nenavštívený odkazVýběr nastavení pro nenavštívený odkaz

 

Na kartě si vyberete barvuNa kartě si vyberete barvu

Na další kartě Písmo si můžete zvolit tučné a to hlavně kvůli tomu, že nenavštívený odkaz bude takovým způsobem více viditelný.

Zvolte si tučné písmoZvolte si tučné písmo

Pak s volbami souhlasíte kliknutím na OK.

Navštívený odkaz si také nastavíte

Teď vás čeká nastavení navštíveného odkazu. Je to zrovna tak jednoduché, jako ve výše popsaném návodu. Nemusíte se obávat, že nastavení bude příliš složité. Budete postupovat skoro úplně stejně, jako při volbě barvy v prvním případě. Otevřete si opět okno Styly a formátování [F11] a klikněte na druhou ikonu zleva s názvem Znakové styly. Tentokrát si pravým tlačítkem myši zvolte Upravit na stylu Navštívený internetový odkaz, který je hned pod vaším starým známým Internetovým odkazem z popisu výše. Opět se otevře vám známé okno a na kartě Efekty pro písmo si v sekci Barva písma tentokrát vyberte světlou zelenou. Ta bude symbolizovat navštívený odkaz. Kartu Písmo nechte tentokrát bez povšimnutí, protože chcete zachovat viditelný rozdíl ve stylu fontu mezi navštíveným a nenavštíveným internetovým odkazem.

Uvedený postup nastavení barev ve Styly a formátování platí pouze pro současný dokument. V nově otevřeném dokumentu budou barvy nastaveny opět na výchozí hodnoty.

A jak dokument bude vypadat po vašem úsilí? Podívejte se na obrázek níže. Na první pohled je vidět, který odkaz už navštívený byl, a který ještě ne.

Navštívený a nenavštívený odkaz pod sebouNavštívený a nenavštívený odkaz pod sebou

Globální nastavení barev pro internetové odkazy

Můžete mi namítnout, že potřebujete nastavit jiné barvy nastálo. Nevyhovují vám ty výchozí modro/červené. To můžete v kancelářském balíku OpenOffice.org také a není to vůbec těžké. Otevřete nabídku Nástroje | Volby a v otevřeném okně v levém panelu klikněte na OpenOffice.org | Vzhled. V pravém panelu v poli pod prvním nadpisem Obecné najděte řádek Nenavštívený odkaz a Navštívené odkazy. Výchozí volba barev je Automaticky. Tu si můžete z rozbalovacího pole změnit tak, jak budete chtít a volba bude platit pro všechny hypertextové odkazy.

V tomto případě bude mít vždy přednost vámi ručně nastavená barva v nabídce Nástroje | Volby | OpenOffice.org | Vzhled. Pak nastavení barvy z okna Styly a formátování nebude mít vliv. Pokud chcete vlastní barvu hypertextového odkazu v dokumentu, musíte vrátit globální nastavení barvy na automaticky nebo tam nastavit takovou, jakou si přejete.

Globální změna barev odkazů je jednoducháGlobální změna barev odkazů je jednoduchá

Popsaný postup platí pro moduly kancelářského balíku Writer, Calc, Impress i Draw.

 

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Lucka Ž.
Odpovědět
Jak změníte barvu hypertextového odkazu pro Calc?
15. 01. 2011, 10:23:45
A jak můžu upravit formát odkazu tabulkový editoru OpenOffice Calc? Mám několik sloupcu plných odkazů a ty mají barvu textu modrou, což by mi nevadilo, ale podklad je šedý. To je nejen ošklivé, ale hlavně špatně čitelné. Ve stylech (F11) pro Calc nemám Internetový odkaz jsou tam jen Nadpis, Výchozí a Výsledek. Mělo by jich tam být snad víc??
I když si vytvořím vlastní styl, nevím jak jej spojit s odkazy.. A poslední problémem je, že každé nastavení pozadí v Calc se týká celých buněk, ale ty odkazy mají šedé pozadí jen za textem..
Moc děkuji za každou radu.
LZ
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Jak změníte barvu hypertextového odkazu pro Calc?
15. 01. 2011, 12:17:09
Hm tak tímhle jste mě dostala. Snažím se na to přijít, ale nevím.
Můžete odkaz formátovat jako jako výchozí styl, to si zvolíte z kontextové nabídky, ale odkaz přestane být odkazem a bude z toho obyčejný text. Můžete vytvořit namísto odkazu tlačítko :-) (panel Internetový odkaz), ale tohle je nářez... zkouším Formát buňky, Vzhled, záložku Calc ve Volbách... nic. Vůbec nic.
Pane Pastieriku, realizujte se, čekáme na váš plugin :-)))))))))))))
Ptejte se ale ve fóru, tohle je rok starý článek.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
Re:Jak změníte barvu hypertextového odkazu pro Calc?
12. 03. 2011, 22:17:58
Je to jednoduché, ale poněkud nešikovné. Stínování hypertext. odkazu se děje prostřednictvím stínování polí, takže to musít zrušit v nastavení vzhledu a stínování polí zvolit bílé. Ale je to pod položkou Writer. Ale pak zase nebudou fungovat jak podbarvená klasická pole ve Writeru. Další nevýhodou je, že můžete zvolit jinou barvu, třeba bílou, aby to nebylo vidět, ale když budete mít jiné pozadí buňky, tak se bude překrývat, transparentní barvu nastavit nelze. Hm, co dodat, no...
user avatar valtr
Odpovědět
Jak změníte barvu hypertextového odkazu?
23. 02. 2014, 21:31:56
Léta a verze běží, a na problému se nic nemění. Po čtyřech letech článek stále kecá. Postup prostě pro Calc neplatí. Už někdo přišel jak pozadí hyper odkazu v Calcu změnit? Dík.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Jak změníte barvu hypertextového odkazu?
23. 02. 2014, 22:07:10
Pravé tlačidlo myši a vybrať voľbu "Východzie formátovanie" (Apache OO 4.0.1).
user avatar vil
Odpovědět
Jak změníte barvu hypertextového odkazu?
3. 01. 2017, 15:03:02
nástroje - možnosti / LibreOffice / Barvy Aplikací / Textový dokument / Stínování polí (nastavit bílou)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz