Práce s databází Base z OpenOffice.org (1)

base.png Pro zájemce o práci s databázemi, popř. pro studenty středních škol, přinášíme seriál o práci s modulem Base. Do textu je umístěna také potřebná teorie k porozumění databázím, najdete zde i praktické příklady práce s Base a úkoly, které vám pomohou ověřit si, jestli jste všemu porozuměli. Odpovědi najdete vždy v následujícím dílu. Věříme, že by seriál mohl pomoci s výukou databází jako důležitého, ale spíše obtížnějšího tématu informatiky.  

Seriál je věnován ovládání programu Base pro práci s databázemi z kancelářského balíku OpenOffice.org. Zároveň se seznámíte se základními teoretickými pojmy, které by tvůrce databáze měl znát (primární klíč tabulky, cizí klíč, vlastnosti klíčů, referenční integrita, násobnost vazeb). Během výkladu si vše můžete vyzkoušet při tvorbě vlastní databáze podle pokynů v textu. Zvolil jsem databázi knih – knihovnu. Dala by se pak použít třeba pro správu knih v menší školní knihovně nebo doma. Můžete si ale zvolit jiný příklad podle vlastních zájmů. Pokud chcete, můžete si tvorbu databáze usnadnit postupným plněním zadaných číslovaných úkolů.

Všechna tři témata – ovládání Base, teorie k databázím a tvorba databáze – se budou podle potřeby v textu střídat.

Seriál by mohl být prvním krokem při seznamování s jinak dost obtížným tématem databází, takže je určen spíš začátečníkům se zájmem o toto téma, studentům středních škol při výuce informatiky apod. Může snad posloužit i těm, kteří už mají zkušenost s programem Access z Microsoft Office, ale přecházejí na kancelářský balík OpenOffice.org. Obzvláště studentům, kteří chtějí maturovat z informatiky, by snad seriál mohl pomoci s přípravou: v Katalogu požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky, platném pro šk. rok 2011/2012, se u vyšší úrovně obtížnosti uvádí u databází mimo jiné toto: „Žák dovede

  • definovat pojmy databáze, tabulka, záznam, pole – jeho datový typ a jeho vlastnosti;
  • vysvětlit pojem primární klíč, vztah mezi tabulkami, cizí klíč, referenční integrita;
  • navrhnout strukturu tabulek pro řešení databázového problému a jejich provázání přes primární klíče;
  • vytvořit navrženou databázi ve zvoleném databázovém prostředí a naplnit ji daty.

Všem těmto pojmům se v seriálu budeme postupně věnovat."

Úvod do databáze

Dva významy slova databáze

Odlišujme od sebe dva významy slova databáze:

  • databáze je program pro efektivní zpracování dat, přesněji databázový systém, také Systém řízení báze dat (SŘBD; v angličtině Database Management System, DBMS). Příklady databázových systémů: Base, Access, MySQL, Oracle, dBase, FoxPro atd. S pomocí SŘBD může být vytvořen jednoúčelový databázový program (aplikace) např. pro zpracování účetnictví, pro správu knihovny, lékařských údajů o pacientech apod.
  • Databáze jako data – souhrn přehledně uspořádaných dat – z jisté oblasti (data v kartotéce u lékaře, databáze knih v knihovně, data z účetnictví jistého podniku atd.). Je pochopitelné, že data v databázi musí být uspořádána rozumně, podle různých ověřených pravidel a podmínek (jim budou věnovány poznámky z teorie k databázím).

Databázové programy by se daly stručně rozdělit takto:

Srovnání databázových nástrojů OpenOffice.org Base a Microsoft Office Access

Program Base (i Access) je určen přednostně pro menší databáze v domácnosti (seznam CD, knihovna apod.) nebo v menší firmě. S jejich pomocí se tvoří spíše lokální databáze, opakem jsou systémy typu klient – server, kdy je databáze uložena na jednom počítači – serveru – a je k ní přístup i z ostatních počítačů – klientů.

Jde tedy o jednodušší databázové programy. Jejich výhodou ale je, že jde zároveň o vstřícná grafická vývojová prostředí, takže tvůrce databáze nutně nemusí znát jazyk pro tvorbu a práci s databází (především jazyk SQL) a programy navíc nabízejí různé šablony a průvodce při práci. Access má těchto pomůcek víc, Base je zase zdarma. Base může být koncovým rozhraním s příjemným ovládáním pro spolupráci s jiným databázovým serverem typu klient – server, například Base - MySQL.

Pro první seznámení s databázemi Base myslím dobře stačí a považuji ho za další silný argument pro používání balíku OpenOffice.org ve výuce. Zatímco Base je přímo součástí OpenOffice.org, za přidání Accessu do balíku Microsoft Office musí uživatel ještě připlatit. Ceny jsou značné; v září 2010 byly zhruba následující (zaokrouhleno na stovky):

Porovnání některých kancelářských balíků na našem trhuPorovnání některých kancelářských balíků na našem trhu

Balík OpenOffice.org je zdarma. Navíc funguje nejen nad operačním systémem Windows, ale také nad Linuxem, Mac OS X i jinými, což je pro stále větší množství uživatelů zásadní plus. Obsahuje Writer, Calc, Impress, Draw a Base. Lze ho doplnit zdarma dalšími kvalitními programy, např. obdobou Outlooku – programem Thunderbird, v Linuxu pak spoustou dalších připravených programů opět zdarma.

MySQL + PHP

Pro tvorbu databází na Internetu se běžně používá nástroj MySQL v kombinaci s jazykem PHP a serverem Apache (běžně vše zdarma). Nevýhodou těchto nástrojů je, že si tvůrce databáze musí sám naprogramovat nejen tabulky pomocí prostředí MySQL (opět jsou ale k dispozici grafické nadstavby), ale i rozhraní internetových stránek pomocí jazyka PHP. Jsou na něj tedy kladeny další nároky navíc.

Příkladem produktu, vytvořeného v MySQL/PHP (čili pro práci s databázemi používá přednostně MySQL, ale podporuje i další databázové systémy), je výborný výukový systém moodle (moodle.cz), používaný v posledních letech na celém světě k výuce přes Internet.

TIP: Pokud máte zájem o použití databáze na internetových stránkách, vytvořte si paralelně se studiem Base účet na vhodném webhostingu a zkuste i práci s MySQL a PHP. Jestliže máte do této práce chuť, jistě si najdete na Internetu nebo v literatuře dost pokynů a návodů. Teorie o databázích z tohoto seriálu vám může pomoci.

Profesionální databázové nástroje

Dále existují různé profesionální a zároveň většinou dost drahé databázové nástroje (Oracle, Microsoft SQL Server, Visual FoxPro...). Příkladem produktu vytvořeného systémem FoxPro je školní systém Bakaláři, používaný k celkové evidenci, tvorbě rozvrhů, správě knihoven, tisku vysvědčení atd. na mnoha školách v České republice. K dispozici jsou ale i kvalitní programy zdarma, např. open-source projekty PostgreSQL a FirebirdSQL.

Jak získat Base?

Víte už, že jde o součást balíku OpenOffice.org, takže stačí tento balík nainstalovat (nejspíš ze stránek openoffice.cz).

V linuxových distribucích je obvykle OpenOffice.org nainstalován automaticky, výjimečně ale bez Base, protože je tento program používán méně než Writer nebo Calc. V takovém případě je snadné doinstalovat Base pomocí nachystaného balíčku.

Otevření Base v linuxové distribuci UbuntuOtevření Base v linuxové distribuci Ubuntu (prázdná databáze)

Otázky na závěr – Shrnutí

  1. Uveďte dva různé významy slova databáze.

  2. Jaké je přednostní určení programu Base? Uveďte některé jeho výhody i nedostatky.

  3. Stručně vysvětlete, jak uživatel může získat program Base.

Odpovědi najdete v úvodu dalšího dílu seriálu.

Co vás čeká v dalším dílu?

V první části povídání o teorii se seznámíte s vývojem uspořádání dat v databázích a s pojmy záznam, položka (atribut) a relační databáze. V programu Base pak založíme databázi a v ní vytvoříme několik tabulek.

(Jako ve škole) Průměr: 2.66 | Hodnotilo: 91
 

Komentáře

user avatar Kit
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
9. 10. 2010, 09:06:37
Kdy má vyjít slíbený 1. díl?
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
9. 10. 2010, 10:43:58
Toto je 1. díl, další by měl vyjít příští pátek. J. Svoboda
user avatar PetrV
Odpovědět
díky
10. 10. 2010, 23:00:09
Moc děkuji za zahájení seriálu o Base. Tento modul je pro mě do určité míry záhadou, i když Access trochu znám. Tak uvidím :-)
Děkuju, tohle tady bylo třeba jako sůl.
user avatar student
Odpovědět
Re:díky
11. 10. 2010, 12:50:41
Base sa stáva jedným z "najsilnejších" modulov OOfice. Osobne ho používam ako na 1-užívateľské databázy ale aj v spojení MS SQL Server (spravil by som to aj s MySql, ale narušilo by mi to kompatibilitu v sieti). Čo je však GENIÁLNE, tak to je prepojenie modulu Base s ostatnými modulmi (cez funkciu - Dátové zdroje) - to znamená, že beľmi jednoducho sa dajú tvoriť výstpy z Base do Calc resp Write, čím dáta z Base sa dajú využiť aj v ostatných moduloch. (ale to určite autor popíše.

Pekný počin - seriál o Base.
user avatar Fhronek
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
12. 10. 2010, 10:20:50
Konečně se někdo dal do popisu tohjoto modulu. Díky a budu se těšit na další díly.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
12. 10. 2010, 13:15:44
Myslím, že jeden seriál o práci s Base už před pár lety někdo udělal (pan Pastierik? nevím). V poslední době se mi ale nedaří ho na netu najít, což je škoda. J. Svoboda
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
12. 10. 2010, 13:42:08
Ano, psal o něm pan Pastierik na webu LinuxOS.sk. (http://www.linuxos.sk/clanok/282/index.html). Úplně dole pod článkem je seznam všech kapitol a některé jsou o Base.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
12. 10. 2010, 14:16:36
Mal 6 dielov, vyšiel na pc.sk, ale po prejdení na nový redakčný systém sa tohto roku všetky staré články zrejme stratili. Môžem sa naň pozrieť, upraviť podľa najnovšej verzie OO.o a poslať na openoffice.cz.

A asi zrejme "oprášim" viacero takýchto návodov, ktoré sa už stratili z iných portálov, je ich škoda.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
12. 10. 2010, 14:58:07
Pane Pastieriku, pokud byste staré články "oprášil", přizpůsobil novému OpenOffice.org a poslal je do redakce, bylo by to vynikající.
Díky za nápad, líbí se mi.
user avatar Drakomir
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
14. 10. 2010, 22:33:32
Je to už len na archive.org

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 1/6.
http://web.archive.org/web/20071029094655/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5367

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 2/6.
http://web.archive.org/web/20071029093845/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5368

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 3/6.
http://web.archive.org/web/20071029094132/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5369

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 4/6.
http://web.archive.org/web/20071029092032/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5370

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 5/6.
http://web.archive.org/web/20071029091219/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5371

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 6/6.
http://web.archive.org/web/20071029085805/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5372
user avatar ott
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
15. 10. 2010, 14:47:48
http://www.linuxexpres.cz/kancelar/openoffice-org-base-v-kratkom-predstaveni
user avatar Drakomir
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
14. 10. 2010, 22:33:45
Je to už len na archive.org

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 1/6.
http://web.archive.org/web/20071029094655/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5367

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 2/6.
http://web.archive.org/web/20071029093845/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5368

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 3/6.
http://web.archive.org/web/20071029094132/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5369

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 4/6.
http://web.archive.org/web/20071029092032/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5370

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 5/6.
http://web.archive.org/web/20071029091219/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5371

OpenOffice.org Base v krátkom predstavení 6/6.
http://web.archive.org/web/20071029085805/www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5372
user avatar mkaluza
Odpovědět
Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
20. 10. 2010, 23:09:06
:-) Detektivka -> J.Pastierik momentlane pise na inet.sk ak chcete tam urcite zozeniete kontakt ... :-)
user avatar mkaluza
Odpovědět
Re:Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
20. 10. 2010, 23:11:18
Tak sorry pisem rychlejsie ako citam ... :-) vidim, ze sa ozval ...
user avatar Tomáš
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
22. 10. 2010, 15:57:19
Je načase už BASE začít užívat a propagovat . Včetně toho že k němu bude pro běžné uživatele zdarma napsáno dostatek aplikací. Typu účetnictví a podobně. Jeho potenciál je velký a záleží jen na komunitě zda se ho bude snažit využít nebo zda se tu bude tlachat otom že je to dobré proto že to je zdarma. Je jedno zda je to zdarma nebo placené důležité je mít vtom napsané adresáře datové sklady účetní aplikace vlastní datové organizéry . Bez aplikací je to i zdarma na nic.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
22. 10. 2010, 17:50:41
To je pravda. Snad takové databáze budou postupně vznikat (pokud už nějaké na netu někde nejsou). Není to ale legrace. Zde by se asi mohly realizovat vysoké školy - proč by v rámci kurzu databází nemohli zájemci udělat pořádný návrh a pak i databázi v Base? Každá aktivita by jistě byla dobrá.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
22. 10. 2010, 19:28:35
Jinak po svých zkušenostech s Base bych její potenciál zatím nepřeceňoval, hotová databáze je dost pomalá, obzvláště pomalý je hlavní panel, když ho k databázi vytvoříme. Proto si zatím cením Base právě jako prostředek k seznámení s databázemi, a zde je fakt, že je zdarma, velmi důležitý. Napsal jste: "záleží jen na komunitě zda se ho bude snažit využít nebo zda se tu bude tlachat o tom, že je to dobré proto že to je zdarma" - nemáte tedy sám chuť nějakou tu databázi vytvořit? To by bylo fajn.
user avatar starsi
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
27. 10. 2010, 13:57:23
Konečne niekto s týmto začal. Som mu za to veľmi povďačný. Skúšam to trápim sa s tým a nejde mi to. Anglicky neviem aby som si zohnal nejaký návod ak vôbec ekzistuje. Ak sa to naučím určite budem niečo (databázy) vyrábať a prilepím nejaký vzor aj sem.
Len by som ešte uvítal, keby tu bol tento článok na konci na stiahnutie vo formáte pdf alebo aj nejakom inom.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
28. 10. 2010, 17:52:00
Děkuji a věřím, že se Vám bude seriál líbit a bude Vám užitečný. Jako pdf by měl vyjít až na konci, po posledním dílu, jak je to na tomto portálu zavedeno. Zdravím Vás.
user avatar Jirásek
Odpovědět
Re:Re:Práce s databází Base z OpenOffice.org, 1. díl
1. 12. 2010, 20:25:56
Pane Svobodo,

líbí a je.

Děkuji.
user avatar Martin Růžička
Odpovědět
Práce s databází Base z OpenOffice.org (1)
31. 01. 2013, 22:45:23
Také mne velmi těší nový seriál článků o Base.
Je to podle všeho celkem šikovná databáze, navíc kompletně zdarma pod všemi hlavními OS.
Bohužel, manuálů a především výukových materiálů k Base je velmi málo. Pro nás nepříliš jazykově vybavené není v češtině (slovenštině) kromě několika starších článků nikde nic. Ty články, např. pana Pastierika, byly fajn, ale bohužel rozsahem nestačily pojmout příliš mnoho. Na to, abych se naučil používat Base a dělat v něm databázové aplikace, a propojit se s daty a výstupy na další části Open/Libre Ofice samy o sobě ani zdaleka nestačily. Doučit se další potřebné z materiálů v cizích jazycích je pro mne, a nejpíš i řadu dalších, těžko překonatelný problém.
Jsem tak zatím odkázán na komerční Access od Microsoftu, ke kterému je v češtině nejen kompletní manuál ale i poměrně dost výukových a dalších materiálů. Rád bych to změnil. Zatím jsem ale při svých pokusech s Base vždy brzo narazil na nějaký problém který jsem se svými chabými cizojazyčnými schopnostmi nebyl schopen vyřešit buďto vůbec, nebo jen velmi obtížně a zdlouhavě.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Josef Svoboda

Josef Svoboda

J. Svoboda učí M, F a IVT na Gymnáziu ve Frýdlantu nad Ostravicí

 
 
 
woo jaw demo hz