Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?

writer.png Tabulátory jsou skvělým pomocníkem při tvorbě nejrůznějších seznamů. Běžným zlozvykem začínajících uživatelů je zarovnávání jednotlivých položek mezerníkem. Jak si zjednodušit a zefektivnit práci v dokumentech, se dozvíte v tomto článku.  

Vynikajícím pomocníkem při tvorbě nejrůznějších dokumentů jsou tabulátory. Běžným zlozvykem začínajících uživatelů je zarovnávání jednotlivých položek mezerníkem. Kdykoliv máte při práci s textem nutkání stisknout mezerník více než jednou, nedělejte to – zřejmě jste v situaci, kdy lépe využijete tabulátorů. Práci s jejich nastavením oceníte zejména při pozdější editaci textu, například v okamžiku, kdy si rozmyslíte velikost písma či způsob zarovnání. Místo úmorného mazání přebytečných mezer zvládnete úpravu celého textu během chvilky.

Tabulátory se používají jednoduše – pokud při psaní textu stisknete tlačítko [TAB] (na některých klávesnicích je značen pouze jako vodorovná šipka se svislou čárkou, je umístěn nad klávesou [Caps Lock] ), odskočí kurzor na místo vloženého tabulátoru. Pokud nezvolíte nastavení tabulátorů vlastní, bude kurzor při každém kliknutí na klávesu tabulátoru odskakovat v pravidelných intervalech asi po jednom a čtvrt centimetru stránky.

Výchozí nastavení tabulátorů se zdůrazněným tlačítkem na změnu jeho zarovnáníVýchozí nastavení tabulátorů se zdůrazněným tlačítkem na změnu zarovnání

Vlastní nastavení tabulátorů

Tabulátory můžete nastavit jak obecně pro všechny vaše dokumenty, tak pro určitý styl, nebo jen v konkrétním dokumentu pro všechny odstavce anebo jen pro jeden. Výchozí nastavení kroků tabulátoru pro všechny nové dokumenty zvolíte v nabídce Nástroje | Volby | OpenOffice.org Writer | Obecné, kde v poli Kroky tabulátoru můžete přepsat výchozí hodnotu 1,25 na jiné číslo. Chcete-li v dokumentu změnit rozestup tabulátorů, pak klikněte pravým tlačítkem myši na odstavec a zvolte z kontextové nabídky Upravit styl odstavce, kartu Tabulátory. Ke stejnému dialogovému oknu se dostanete také z nabídky Formát | Odstavec, karta Tabulátory. Chcete-li vyplnit vzniklou mezeru tabulátoru nějakým znakem, můžete si ho vybrat na stejné kartě v sekci Vyplnit znakem. Dokonce si můžete zvolit vlastní, který napíšete do políčka po volbě posledního přepínače Znak.

Nastavení tabulátorů ve WriteruNastavení tabulátorů ve Writeru

Nastavení tabulátorů přímo na pravítku

Kliknete-li levým tlačítkem myši kdekoli na pravítko, nastaví se do zvoleného místa tabulátor. Standardně se bude text zarovnávat vlevo. Klikáním na jeho značku, která se nachází v průsečíku svislého a vodorovného pravítka vlevo nahoře, si však můžete vybrat, zda se text bude zarovnávat vlevo, vpravo, na střed anebo desítkově. U poslední volby máte možnost definovat znak určující zarovnání (například desetinná čárka, desetinná tečka, mezera nebo i jiný znak). Tabulátor zarovnaný „desítkově“ nemusíte používat jen pro zarovnání čísel. Pokud definujete jako rozdělovací znak mezeru, dá se využít i při tvorbě podobných seznamů:

Seznam jmen a příjmení formátovaný pomocí tabulátoru pro desítkové zarovnáníSeznam jmen a příjmení formátovaný pomocí tabulátoru pro desítkové zarovnání

Standardně jsou pro výplň mezery tabulátoru nabízeny tečky, pomlčky a podtržítka, můžete si ale zvolit jakýkoli jiný znak. Pokud zvolíte například rovnítko, bude váš text v operačním systému Windows vypadat takto:

Příklad použití vodícího znaku při tvorbě seznamů ve WindowsPříklad použití vodícího znaku při tvorbě seznamů ve Windows

V operačním systému Linux ale takto:

Příklad použití vodícího znaku při tvorbě seznamů v LinuxuPříklad použití vodícího znaku při tvorbě seznamů v Linuxu

Poznámka redakce: Nemáme vyzkoušeno chování vodícího znaku ve všech operačních systémech, proto se  jeho vzhled může lišit.

Chcete li posunout několik tabulátorů najednou, držte současně klávesu [Shift] a táhněte s prvním z tabulátorů.

Tabulátory můžete posouvat přímo na pravítku. Chcete li jich posunout několik najednou, držte současně klávesu [Shift] a táhněte s prvním z tabulátorů. Zároveň se posunou všechny ostatní ležící napravo od něj a jejich vzájemná vzdálenost se nezmění.

Použití tabulátorů ve WriteruPoužití tabulátorů ve Writeru

Odstranění tabulátoru

Každý jednotlivý tabulátor můžete vymazat z menu podobným způsobem, jakým jste ho vytvořili. Z kontextové nabídky vyberte Upravit styl odstavce, kartu Tabulátory a klikněte na tlačítko Odstranit vše. Chcete-li odstranit pouze některé tabulátory, můžete si v levém sloupci stejné otevřené karty vybrat a po kliknutí na tlačítko Smazat, tabulátor zmizí. Tabulátor můžete také odstranit pomocí myši – stačí jej „uchopit“ na pravítku (kliknout levým tlačítkem myši a držet) a přetáhnout ho mimo něj a tlačítko pustit.

Článek byl vytvořen v OpenOffice.org 3.2.1 a opraven v LibreOffice 3.3.

(Jako ve škole) Průměr: 2.27 | Hodnotilo: 22
 

Komentáře

user avatar Vlado
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
4. 04. 2011, 15:17:17
Vítám vyskytující se nové skutečnosti. Proto hodnotím velmi kladně uváděné novinky.
user avatar Mach
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
15. 04. 2011, 22:59:08
Pro tabulátory mám vytvořený screencast (bez zvuku) na http://www.youtube.com/watch?v=4Vo36rIg3bk

Ze zkušenosti vím, že mnoha lidem činí značné problémy jejich princip pochopit. Snad video poslouží jako doplněk článku...
user avatar Mr. Tabulator
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 09:57:59
Takže,já si myslím že tabulátor nejvíc vychytaná věcička co se jako Openoffice týče. Myslím, že si ho oblíbí každý je to takový writerový mazlíček :)
user avatar Mr. Proper
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 09:59:57
Tak tabulátor si zas tak nechválím, nesouhlasím s Mr. Tabulator !!
user avatar Mr. Tabulator
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 10:01:16
Tak hele ty Mr. Propere.. je to každého věc a tabulátor je nejlepší zábava,a rychlé usnadnění! Ty blbečku :'(
user avatar gábinka 18
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 10:01:34
já si tabulátor velmi chválím markéta..:)!
user avatar Mr. Proper
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 10:03:17
Omlouvám se nechtěl jsem tě rozbrečet :) ale jen jsem dal svůj názor :) já používám něco jiného než ty, ale určitě se pokusím s tabulátorem seznámit :)
PS: dáš mi číslo ???
user avatar Mr. Tabulator
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 10:03:33
Tak hele Tomáši,nebo jak se vůbec jmenuješ,podle psaní by ses mohl jmenovat tak maximálně Tomáš nebo Igor, ale taky tě nikdo nesoudí za jméno tak nechej tabulátor být! :'(
user avatar gábinka 18
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
14. 09. 2011, 10:06:12
S tabulátor jsem konečně našel smysl života:)
user avatar Klára
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
30. 10. 2011, 17:43:10
Mám s tabulátorem menši problém.Napíšu si nějaký text kliknu na pravítko a objeví se mi odrážka.S odrážkou hýbu ale text zůstává na stejném místě.Už fakt nvm co s tím je.
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Re:Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
30. 10. 2011, 19:14:43
Je to jednoduché,
nejdříve si musíte ten text zarovnat na tabelátor pomocí klávesy tabelátoru. Pak se text posunuje společně s odražkou.

;o)
user avatar Kika
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
25. 09. 2014, 18:50:05
Dobrý den,
přepisuji scénář, mám tam osoby a text. Chci použít tabulátor. Nastavím ho jak potřebuji, vytvořím jednu repliku, chci přejít k další osobě, tabulátor zmizí. Jak ho mám nastavit, aby tam zůstal pořád a nemusela ho při každé osobě znova zapínat

Děkuji
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
25. 09. 2014, 23:09:40
Dobrý den,
tohle je nejlepší řešit přes styly. Čili vytvoříte si nový styl odstavce (nebo můžete použít nějaký existující; tady je kdyžtak starší článek o práci se styly: http://www.openoffice.cz/navody/jak-pracovat-se-styly-ve-writeru) a nastavíte pro něj tabulátor (karta Tabulátory). Pak kdekoli použijete tento styl, bude tabulátor nastaven tak, jak je potřeba.
user avatar Brej den pááni
Odpovědět
Tabulátory ve Writeru – Jak na ně?
21. 11. 2014, 11:53:32
no ako sa máte ludia ? :D

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz