Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0

calc.png Přiblížíme si základy práce se sešitem, buňkou a vzorci v tabulkovém procesoru Calc, který je v OpenOffice.org obsažen.  

Sešit a listy

Co v textových procesorech nazýváme textový dokument, se v tabulkových tabulkových procesorech nazývá sešit. Nový sešit vytvoříte výběrem nabídky Soubor z hlavního panelu a pak z podnabídky Nový, ve které vyberete položku Sešit. Vytvořený sešit pak můžete uložit na pevný disk výběrem nabídky Soubor z hlavního panelu a položky Uložit, nebo – pro nově vytvořený sešit – Uložit jako. Pro otevření již vytvořeného sešitu slouží položka Otevřít, která naleznete opět v hlavní nabídce Soubor.

Nový sešitNový sešit

Základním a na první pohled viditelným prvkem sešitu je list. List je tvořen mřížkou, která se skládá z řádků a sloupců. Jednotlivé řádky jsou jednoznačně identifikovány čísly a jednotlivé sloupce jednoznačně písmeny. Čísla a písmena tvoří vzestupné řady. Počet řádků i sloupců je limitován. Limit je však natolik veliký, že vás v ničem nebude omezovat.

Jeden sešit může obsahovat až 256 různě pojmenovaných listů. Nově vytvořený sešit obsahuje v základu tři listy. Ty jsou označeny názvy List1, List2 a List3. Přepínat mezi jednotlivými listy můžete klepnutím na jednotlivé záložky, které jsou umístěné vlevo dole. Nebo pomocí klávesové zkratky Ctrl-PgUp pro přepnutí na list vlevo a Ctrl-PgDn pro přepnutí na list vpravo.

Základem listu je buňka

Buňky jsou základními stavebními elementy listu. Jejich jednoznačná poloha je určena průsečíkem příslušného řádku a sloupce. První buňku vlevo nahoře identifikuje sloupec A a řádek 1. Polohu takové buňky pak zapíšete jako A1, A2 nebo B1, B2 apod. Polohu buňky určíte ukazatelem myši a stisku levého tlačítka; pohybovat se můžete také pomocí kurzorových kláves.

Obsahem buňky může být číslo, text, měna, datum, čas. Abyste mohli do prázdné buňky zapsat hodnotu, klepněte na ni levým tlačítkem a hodnotu do buňky napište. Pokud již hodnota v buňce je a vy ji chcete pouze upravit, vyberte buňku a stiskněte klávesu F2. Poté hodnotu upravíte.

Vložení hodnoty do buňkyVložení hodnoty do buňky

Změna formátu buňkyZměna formátu buňky

Důležitým nastavením buňky je formát. Protože tabulkový procesor sám nepozná, zdali například vloženou hodnotou 12 myslíte číslo 12, nebo 12 korun, nebo 12 hodin, musíte mu to sdělit sami. Formulář pro nastavení formátu konkrétní buňky vyvoláte tak, že nejprve vyberete buňku, jejíž formát chcete nastavit. Stiskem pravého tlačítka myši pak vyvoláte kontextové menu a z něho vyberete položku Formát buněk. Pro určení formátu hodnoty v buňce použijete první záložku, kde v části Kategorie vyberete, jaký údaj vložená číselná hodnota reprezentuje.

Určení formátu číslaUrčení formátu čísla

První krůčky v Calcu

Nyní si pro ilustraci ukážeme, jak si v Calcu můžete jednoduše spočítat průměrnou známku z jednoho předmětu vašeho dítěte a celkový počet zameškaných hodin. Do buňky A1 (tj. buňka v průsečíku první řádek, první sloupec) napište: Známky za předmět. Od řádku 2 sloupečku A (buňky A2) pak pod sebe napište deset známek. Do sloupečku D a řádku 1 (buňka D1) napište: Zameškané hodiny. Od řádku 2 sloupečku D (od buňky D2) pak pod sebe napište počet zameškaných hodin, které se vztahují ke konkrétním dnům.

Známky a zameškané hodinyZnámky a zameškané hodiny

Nyní vyberte buňku A13 a do pole pro zadání vzorce, které se nachází hned nad mřížkou, napište =AVERAGE(A2:A11) a stisknete klávesu Enter. Do buňky D13 pak pro výpočet aritmetického průměru napište =SUM(D2:D11) a opět potvrďte klávesou Enter. Vysvětlení toho, co jste nyní udělali, je snadné. Vše napsané za znakem = Calc chápe jako výpočet. SUM (součet) a AVERAGE (průměr) jsou funkce, které zadané parametry (rozsah buněk) zpracují a zobrazí výsledek.

Průměr zameškaných hodin a známekPrůměr zameškaných hodin a známek

Klávesové zkratky:

  • Ctrl-n - vytvoření nového sešitu
  • Ctrl-s - uložení sešitu
  • Ctrl-o - otevření již vytvořeného sešitu
  • Ctrl-Home - přesune kurzor do první buňky v listu (A1)
  • Ctrl-End - přesune kurzor do poslední buňky, která obsahuje data

Pokud jednotlivé hodnoty postupně vkládáte do buněk, které spolu sousedí, můžete pro potvrzení vložené hodnoty namísto klávesy Enter použít kurzorové klávesy. Ta nejen vložený údaj potvrdí, ale ukazatel zároveň přesune ve směru stisknuté kurzorové klávesy na následující buňku.

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 1.85 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar Martin Bajer
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
10. 10. 2008, 16:21:44
Dobrý den,

1/ nemohu přijít na to jak Calc donutit, aby nezobrazoval okraje buněk. Např. označím si buňky v řádcích 1-5 a sloupcích A,B a vybarvím je třeba žlutě. V M$ Excelu vznikne jednolitá žlutá plocha o velikosti 2x5 buněk, kdežto v OpenOffice.org stále vidím okraje buněk, přestože nemají žádné ohraničení. Mám verzi OOO300m5 (Build:9350).

2/ Jakým způsobem se přesouvají jednotlivé buňky? V Excelu najedu myší na okraj buňky až se kurzor změní, pak zmáčknu levé tlačítko a buňku přesunu kam potřebuji. Opět nemohu přijít na to jak tuto operaci provést. U více buněk mi to jde, ale u jedné ne.

Díky za tipy.
user avatar Vlado
Odpovědět
Re:Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
26. 11. 2008, 11:41:57
Dobrý den,

Na Vaši první otázku odpovím asi tak, že mně to funguje normálně. Okraje buněk nevidím.
Odpověď na druhou taky neznám.
user avatar Jiří Mrázek
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
16. 02. 2009, 21:26:06
Dobrý den,
potřebuji poradit se zaznamenaným makrem. Nahraji makro, uložím ho, vytvořím tlačítko pro spuštění. Všechno funguje perfektně, ale když soubor uložím a pak ho znovu otevřu tlačítko nefunguje a makro není tam kam jsem ho ukládal. Může mi někdo poradit co dělám špatně?
Děkuji
Mrázek
user avatar radixradix
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
16. 12. 2010, 21:12:43
V Office je tučná šipka směřující dolů. Když si označím vyplněnou buňku a pod ní jednu či více prázdných buněk a klepnu na zmíněnou tučnou šipku, zkopíruje se mi do označených prázdných buněk text z označené vyplněné buňky. V Open Office tuto šipku nebo její náhradu nemohu najít. Kde hledat?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
16. 12. 2010, 22:38:58
Office myslíte Microsoft Office?
V OpenOffice.org funguje stejný postup, ale tlustou šipku nehledejte. Funguje klávesová zkratka Ctrl+D nebo nabídka Úpravy | Vyplnit - pak si vyberete.
Prosím, ptejte se ve fóru, taky váš dotaz nikdo nedohledá.
DÍKY
user avatar Rudolf Čtvrtlík
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
6. 04. 2014, 16:47:11
Potřebujeme velikost okénka!!!
user avatar LALALULA LALA
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
6. 04. 2014, 16:51:24
Dělám křížovku a nejde mi udělat velikost okénka!!! Prosím poraďte mi!!!
Vaše Lalalula Lala!

PS: PORAĎTE MI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
user avatar Pavel
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
14. 05. 2015, 12:04:52
potřebuji vzorec na výpočet ovodu! poraďte prosím
user avatar Michal
Odpovědět
Re:Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
15. 05. 2015, 20:49:26
Pavel: ale noták, měl by ses stydět, tohle je matematika prvního stupně ZŠ. Navíc nepíšeš obvod čeho.
user avatar Miro
Odpovědět
Re:Re:Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
16. 05. 2015, 12:48:48
On nechce obvod, ale OVOD. Což je firma provádějící odečet vodoměrů. Takže hledá asi nějaký kalkulační vzorec. Přece by se neptal na takovou základní věc.
user avatar Aex
Odpovědět
Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
12. 09. 2015, 10:42:36
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu. Když zadám do A5 vzorec =AVERAGE(A1:A4), tak mi po "odentrování" zůstane napsaný onen vzorec nebo ###, ale ne výsledek funkce ... nevím, kde dělám chybu. Děkuji za pomoc!
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Základy práce v OpenOffice.org Calc 2.0
12. 09. 2015, 12:59:20
Dobrý den, není důvod, proč by to nemělo fungovat. Jinak dotazy tohoto typu je lepší dávat do fóra (http://forum.openoffice.cz), tam je mnohem větší šance, že se na ně najde odpověď.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz