Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice

Informace Každý software může obsahovat (a většinou obsahuje) chyby. Týká se to samozřejmě i kancelářských balíků – tím spíš, že jde o velmi složité a rozsáhlé programy. Aby mohly být chyby odstraněny, musí se o nich tvůrci dozvědět. Proto je důležité je hlásit. Jak se to dělá?  

Známé přísloví praví, že v každém programu je nejméně jedna chyba. V reálném světě a v reálných programech bývá těch chyb obvykle větší počet. Zejména se to týká složitých a rozsáhlých programů, které jsou překládány do mnoha jazyků a musejí být schopny fungovat na více operačních systémech. Přesně takovými programy jsou i kancelářské balíky LibreOffice a Apache OpenOffice.

Najdete-li v programu chybu, je vždy nejlepší ji ohlásit. Tedy nejlépe až poté, co si ověříte, že ji dosud nikdo neohlásil. Hlášení chyb může třeba někomu připadat jako černá magie, ve skutečnosti je to ale jednoduché. Podobně jako s chybovými hlášeními se nakládá i s návrhy na vylepšení.

Na openoffice.cz je k dispozici návod, jak v takových případech postupovat. Návod byl nyní čerstvě aktualizován, takže vystihuje všechny dnes používané postupy, jak lze hlásit chyby jak v obou balících, tak i například na webech jednotlivých projektů. Pokud jste tedy našli chybu, neváhejte ji ohlásit!

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
8. 10. 2013, 16:33:44
Ono je to pekny, ale kdyz ja tu chybu chci nahlasit, ona uz mozna nahlasena je, ale ja nepoznam, jestli je to presne ono, pac tak dobre anglicky neumim.

Mam treba obrovske problemy s vicenasobnym spustenim soffice.bin a soffice.exe ve spravci procesu (XP, W7).
Bug je tady:
https://issues.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=114963
a tady:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=38915

Treba toto je chyba (umozneni spusteni vice procesu), jakou si bezny uzivatel nedovede predstavit. Co to dela ve skole, kdyz se to pose.e deckam nebo ucitelce, ktera potrebuje v hodine pustit prezentaci, to je normalne na "zabiti". V techto chvilich decka i ucitele lituju (me se to nestane, ja si to ohlidam, ale malo zkuseny uzivatel je v tom raz dva).
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
8. 10. 2013, 18:25:21
Opakovaná nahlášení téže chyby je lepší, než nenahlášení vůbec. Duplicita skončí pravděpodobně tím, že to někdo uzavře s příslušným příznakem. Sice to někoho stojí určitý čas (proto se to má předem kontrolovat, zda to tam už není), ale je to pořád přijatelnější, než když tam ta chyba zůstane jen proto, že ji nikdo nenahlásil.

Co jsem se díval do těch reportů, tak to vidím nejspíš na problém nějaké konkrétní konfigurace Windows, takže se to dá jen velmi obtížně nasimulovat. Například já jsem se s tím nikdy a nikde nesetkal (na žádné verzi Windows, ať už Home či Professional, na samostatných počítačích či v doméně atd.).

Tady by to chtělo, aby se na daný počítač podíval (ten konkrétní, kde se to objevuje) někdo, kdo dobře vidí do toho, jak se přesně ve Windows chovají procesy. A případně aby to nějakými vývojářskými nástroji (samozřejmě v rámci možností - tak transparentní jako Linux to není) zkusil sledovat.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
8. 10. 2013, 19:40:43
No IMHO to neni problem PC. Objevuje se mi to nekolik let na kdejakem PC. Konkretne v mem pripade si myslim, ze je to tim, ze OO se "nestihne spustit", vetsinou jsou to starsi stroje (start cca 30 sekund) a decko/ucitelka spusti program (nebo klikaji na dokument) znova. Potom podle natury uzivatele najdu v procesech bud 4 nebo i 30 stejnych procesu. Pocet je dan evidentne uzivatelem.
Delaly to verze 3.x delaji to i verze 4.0.1 nainstalovane minuly tyden.
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
9. 10. 2013, 11:05:24
Přesněji řečeno máte problém s tím, že se program při spuštění / otevření daného dokumentu zaseknul. Uživatel si pak dokument otevírá znovu a znovu, místo toho aby se podíval jestli se ten program spustil nebo ne. Stačí ukončit ten zaseknutý proces a všechny ostatní se rozjedou.

Osobně jsem tento problém v posledních dvou letech neviděl.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
9. 10. 2013, 11:45:46
"Stačí ukončit ten zaseknutý proces a všechny ostatní se rozjedou."

To ja vim taky. Ale nejde o me, jde treba o decka pocinaje 5., 6. tridou a ucitelky. Je to proste chyba ktera jim znemoznuje pracovat. Je to stejne, jako byste dal manzelce pionyra (jawa 20/21) a rekl, ze kdyz ji to nepojede, musi profouknout trysku. Ja s tim problem mit nebudu, ale manzelka by nikam nedojela...
user avatar jarinek
Odpovědět
Jak hlásit chyby v Apache OpenOffice a v LibreOffice
9. 10. 2013, 05:21:06
Mám rovněž problémy o kterých píše "zvedavec". A stejně tak zastávám názor, že se jedná o problém OOo(LO nemám nainstalováno), a ne PC. Vyskytuje se na PC různých konfigurací s různými OS(WinXP, Vista, dvě různé verze Win7). Ve verzích OOo 3.x i 4.x. Řešilo se to např. tady http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=3337

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz