Je rychlejší HSQLDB nebo Firebird?

Base Andrzej Hunt porovnával rychlost dvou embedded databází (HSQLDB a Firebird) při přístupu z LibreOffice Base.  

Andrzej Hunt je znám především jako tvůrce nástroje Impress Remote, určeného ke vzdálenému ovládání prezentace běžící v programu Impress. Nyní provedl test rychlosti přístupu ke dvěma embedded databází z programu LibreOffice Base.

Těmito databázemi byly HSQLDB (výchozí databáze v LibreOffice Base a Apache OpenOffice Base) a Firebird (další hojně používaná open-source databáze). Obě databáze mohou běžet jak v režimu klient-server, tak i v režimu embedded, tedy vestavěné do aplikace.

Test byl velmi jednoduchý, jednalo se pouze o ukládání a čtení řetězců. Velmi drtivě (s řádově vyšší rychlostí) zvítězila databáze Firebird. Podle autora testu to bylo zřejmě proto, že při přístupu přes API SDBC jde komunikace s HSQLDB ještě přes rozhraní Java/C++ a JNI, čímž se výrazně zpomaluje.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar PN
Odpovědět
Je rychlejší HSQLDB nebo Firebird?
2. 10. 2013, 18:09:22
To je zajímavé. Přivítal bych ještě podobné otestování dalších - například MySQL.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz