Lepší podpora PPTX, statistiky stažení LibreOffice, LibreOffice ve Windows

LO.png QA tým LibreOffice pokračuje ve vylepšení podpory Impressu pro binární i otevřené formáty Microsoft Office. Podívali jsme se na problémy spojené s používáním LibreOffice ve Windows. A máme statistiky ohledně používání LibreOffice.   

Vylepšení podpory PPTX

17. ledna 2020 jsme vás informovali, že počátkem září 2019 byl oznámen vznik specializovaného týmu s cílem vylepšit podporu mezi Impressem a PowerPointem (resp. formáty ODF a formáty Microsofotu používanými pro prezentace, a to jak binární, tak otevřené). V prosinci byly oznámeny první výsledky a nyní přinášíme souhrn dalších, které se objevily na blogu TDF. V něm najdete odkazy na reporty k jednotlivým chybám a v nich i verze LibreOffice, v nichž byla (nebo bude) chyba opravena.

Je třeba zdůraznit, že problémy s kompatibilitou mezi LibreOffice a Microsoft Office nevychází z toho, že by vývojáři LibreOffice „zaspali“. Zásadní problém je s formáty Microsoft Office jako takovými – viz článek Problémy spojené s používáním OOXML.

  • Při importu PPTX souboru, obsahujícím tabulku s vybarveným pozadím, do Impressu je barva pozadí tabulky zachována.

  • Je-li tabulka v PPTX souboru formátována nějakým stylem, zůstane styl zachován i v Impressu.

    Oprava stylu tabulky Oprava stylu tabulky

  • Při importu PPTX souboru se zachovává pořadí textových řetězců.

  • Při exportu do PPTX se podporují ovládací úchyty vlastních tvarů.

  • Korektní zobrazení SmartArt objektu, v němž je na druhém řádku text odsazený s odrážkou. Dříve se namísto odrážky zobrazovala dvojitá mezera.

    Korektní zobrazení odrážkového textu po opravě Korektní zobrazení odrážkového textu po opravě

  • Popisky diagramu se zobrazují korektně. Dříve se popisky zobrazovaly v podobě „název pole“[PERCENTAGE]. Nyní je popisek správně načten jako „název pole“ „počet procent“, například Počet mužů 45 %.

    Popisky grafu před opravou a po ní Popisky grafu před opravou a po ní

  • V některých případech nebylo možno zobrazit všechny snímky importovaného PPTX souboru. Chyba byla opravena.

16 milionů řádků v Calcu

LibreOffice 7.0, jehož vydání se očekává v srpnu tohoto roku, bude podporovat 16 milionů řádků a 16.384 sloupců v Calcu. Pro aktivaci této možnosti je třeba v okně Možnosti povolit experimentální funkce a poté (je třeba mít otevřený sešit Calcu) v sekci LibreOffice Calc | Výchozí nastavení tuto možnost povolit. Pozor, v beta verzi LibreOffice 7, kterou si můžete stáhnout ze stránky libreoffice.org, tato funkce ještě není, je třeba použít build ze stránky dev-builds.libreoffice.org.

Povolení maximálního podporovaného počtu řádků a sloupců v Calcu Povolení maximálního podporovaného počtu řádků a sloupců v Calcu

Statistiky stažení LibreOffice

Na kterém operačním systému běží nejvíc instalací LibreOffice?

Objektivně vzato je to Windows, jak vychází ze statistiky počtu stažených instalací. Na této stránce vidíte rozložení stažení podle dnů, týdnů a měsíců, dále podle architektury, operačního systému a verze LibreOffice.

Zastoupení operačních systémů Zastoupení operačních systémů

Jak si můžete všimnout, v květnu 2020 je zdaleka nejvíce stažení LibreOffice 6.4, na druhém místě pak LibreOffice 6.3. Data jsou však získávána ze stránky libreoffice.org, takže nebudou vypovídající co do počtu uživatelů. Jelikož v linuxových distribucích najdeme převážně stabilní verze LibreOffice z řady Still, bude i počet uživatelů LibreOffice 6.3 vyšší. Právě ti uživatelé (i linuxoví), kteří chtějí nejnovější verzi LO, navštíví stránku libreoffice.org, kde najdou nejnovější instalačky.

Poměr stažených verzí LibreOffice Poměr stažených verzí LibreOffice

Zajímavé je, že v anketě, kterou uspořádala nadace TDF na svém Twitteru, dopadl výsledek přesně opačně. Důvodem může být přístup k LibreOffice – uživatelé Windows se nestarají o věci kolem LibreOffice, kdežto linuxáři jsou většinou lidé zvídaví. Vychází to ze samotné podstaty operačního systému a jeho otevřenosti. Jelikož linuxové prostředí je velmi otevřené a zvídaví uživatelé v něm najdou spoustu příležitostí si procvičit svůj důvtip a vynalézavost, Windows je systém rigidní, který tuto touhu naopak potlačuje. Možná právě proto v anketě odpovídali převážně uživatelé Linuxu, protože od uživatelů Windows můžeme očekávat, že twitterový účet LibreOffice ani nesledují a k LibreOffice mají vztah jako k běžné uživatelské aplikaci (spotřebnímu zboží).

Anketa nadace TDF Anketa nadace TDF

LibreOffice ve Windows

Italo Vignoli z nadace TDF ve svém blogpostu připomíná, že je stále řada uživatelů Windows 7, kteří si nenainstalovali Service Pack 1, vydaný v roce 2011. Ten je nutný k provozu LibreOffice na tomto operačním systému. Uživatelé jsou pak překvapeni, když jsou při instalaci LibreOffice žádáni o instalaci tohoto servisního balíčku. To znamená, že 9 let používali nezabezpečený operační systém. Pokud mezi ně patříte rovněž, stáhněte si Service Pack 1 ze stránky Microsoftu.

Při provozu LibreOffice ve Windows se může projevit řada chyb, které však jdou na vrub operačnímu systému, nikoliv LibreOffice. Italo Vignoli v dalším blogpostu upozorňuje na několik zdrojů, odkud lze získat informace o problémech LibreOffice ve Windows:

Přehled aktualit připravujeme s českou komunitou LibreOffice.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar vydrysek
Odpovědět
Lepší podpora PPTX, statistiky stažení LibreOffice, LibreOffice ve Windows
6. 06. 2020, 20:39:44
Jen dvě poznámky:

Nedokážu si představit pracovat v Calcu s dokumentem o 16 milionech řádcích. Už současný milion tomu dává zabrat tak, že to není moc použitelné. Excel je v tomto směru o trochu lepší, ale o nějaké použitelnosti taky nemůže být řeč - musel jsem .csv soubory s milionem řádků začít zpracovávat v Pythonu.

V Linuxu Mint mám LO ve verzi 6.1, novější je k dispozici pouze manuálně. I to zřejmě může ovlivňovat statistiku.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Lepší podpora PPTX, statistiky stažení LibreOffice, LibreOffice ve Windows
7. 06. 2020, 05:41:16
Petr píše :

LibreOffice 7.0, jehož vydání se očekává v srpnu tohoto roku, bude podporovat 16 milionů řádků a 16.384 sloupců v Calcu. Pro aktivaci této možnosti je třeba v okně Možnosti povolit EXPERIMENTÁLNÍ FUNKCE a poté (je třeba mít otevřený sešit Calcu) v sekci LibreOffice Calc | Výchozí nastavení tuto možnost povolit.

Zatím je to tedy jen ve stádiu vývoje. Ale i po plném zprovoznění to bude asi volitelné. Takhle to je například u Gnumeric(u) který jsem používal právě pro data obsahující více než 1,044 milionu řádků. Otevíral jsem v tom například databázi adres ČR - přes 3 miliony řádků CSV (DBF ap.), ale existují i jiné "vydatné" - a není jich málo.

Gnumeric jsem používal prakticky jenom k rozsekání na vhodné menší díly, které už Calc pobere. (Je to statistický speciál, který umí, nebo "uměl" nahradit i funkcionality které v Calcu nebyly - ale jsou například v Excelu - není jich moc ap.)

Musíme si asi připomenout, že původní tabulkové procesory pokud si dobře pamatuji uměly "jenom" 256 sloupců a 16 tisíc řádků. Ještě před pár roky byl milion řádků pro Calc "velká novinka". Ve skutečnosti jde jen o tom jak se přistupuje k datům.

Můžeme si to představit například jako funkci "Hlavního dokumentu" pro Writer, který načítá dílčí sekce. Jinou podobností je možnost slučovat v Calcu listy z jiných sešitů. Také bych měl asi citovat podobnost s kontingenční tabulkou, která z databáze extrahuje jenom vybrané položky z některých sloupců.

Uvedené procesy někdy chvíli trvají, ale když se udělá správná obsluha dat uložených na disku tak člověk nepozná rozdíl mezi komplexním a sekvenčním přístupem. Například na obrazovce bude vždy jen několik sloupců a řádků, takže screen bude vždy nějak konstantně veliký. Když zadáme vzorce přes mnoho milionů řádků, tak si můžeme o půl vteřinku počkat - ale bude to tam.

Vývoj jde dopředu a proto mají vliv například SSD disky (Solid State Drive) s řádově rychlejším přenosem i kapacitou nežli klasické rotační (magnetické) disky, velké operační paměti a stoupající rychlost přenosů, používání OpenCL (sekundární paměti dostupné z grafických karet) a tak dál. Takže s přirozeným vývojem se zvětšuje a zrychluje a to umožňuje zpracovávat větší bloky s daty.

Takže jde jen o to vyladit program tak, aby dovedl používat dostupné možnosti. Vaše připomínka vlastně evokuje otázku "proč?".

Už dnes si lze dobře poradit s velkými objemy dat, ale ne každý to umí. Takže je zde uživatelský komfort. Ta tom je dobré, že i ten kdo si umí poradit nemusí vynakládat čas na přípravu dat - nemluvě o těch co to neumí.

Pro velké objemy dat byly vytvořeny databázové aplikace, jejichž význam a potřeba asi nikdy nezmizí, ale v drtivé většině případů je možné databáze plnohodnotně nahradit Calcem (respektive tabulkovým procesorem). To zpětně klade otázku zda v budoucnu bude potřebné umět práci s databázemi. Dnes je to velice ceněná specializovaná profese, ale tato už zaznamenala určité krize. Specialista na databáze neví dne ani hodiny kdy bude bez práce.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz