LibreOffice 3.3 finišuje

Na webu projektu LibreOffice je ke stažení první RC tohoto kancelářského balíku . V první řadě přináší tato verze opravy, ale její vývojáři také odstranili další odkazy na OpenOffice.org a nahradili je právě označením LibreOffice.  

The Document Foundation uvolnila první verzi LibreOffice s označením Release Candidate, tzn., že verzi balíku považuje za hotovou a následuje finální testování a stabilizace programu. Odstraněny byly chyby známé od poslední beta verze. Ze zdrojového kódu byly odstraněny další odkazy na značku OpenOffice.org, kterou i nadále vlastní Oracle.

Tým LibreOffice, který již čítá 118 přispěvatelů, chystá v nové verzi několik vylepšení. Během času se má snížit závislost kancelářského balíku na Javě a má být přidána podpora jazyka VBA pro psaní maker. Navíc se zvažuje nové uspořádání uživatelského prostředí ve stylu Ribbon známého z novějších verzí MS Office.

Verze RC sice ještě není určená do ostrého provozu, nicméně zájemci ji mohou stahovat ze stránek documentfoundation.org a instalovat jak pod Windows, Mac OS X a také Linux/Unix. Datum vydání konečné verze ještě není stanoven.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Michal
Odpovědět
LibreOffice 3.3 finišuje
6. 12. 2010, 18:13:35
No to si dělají srandu? Ribbon-like rozhraní, proč??? Jasně můžu zůstat u OO.org od Oraclu, ale ...
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
LibreOffice 3.3 finišuje
6. 12. 2010, 18:44:54
... tohle nové info mě jen utvrzuje v tom, že LO je jen Go-oo přesunuté od Novelu do nadace.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.3 finišuje
9. 12. 2010, 23:54:01
... a z těchto důvodů je na Oraclu bytostně závislý, i když jeho příznivci se holedbají, že ne.
No jo, no... dvacet let uplynulo, že ;-) už zase máme odpor vůči trhu, vůči firmám, které zaměstnávají lidi a tvoří statky, že... už je zase načase všecko zbořit, vše z dob současných je fuj a my prostě chceme levičáckou anarchii bez koncepce, hlavně, že se postavíme na odpor vůči nenasytným žroutům-mastodontům, ať je to Microsoft, Oracle anebo... třeba někdy (dnes už neexistující) Novell?
Anebo Canonical?
Nene, to ne, to se jaksi momentálně nehodí do krámu...
Tupé, blbé, stádovské uvažování v myslích nemyslících, jednoduchých protoplasmat.
user avatar volani.webnode.cz
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 3.3 finišuje
13. 12. 2010, 07:48:01
Ty tu pláčeš, jako by tě někdo nutil používat svobodný software, který nedodržuje standardní formáty :D

Používej co chceš, ale já budu preferovat svobodný software a otevřené standardy...

Nemám nic proti firmám, pokud nabízejí kvalitní služby a mají konkurenci, nevyužívají otrocké práce (nedodržování zák. lid. práv a svobod "čína") a nebo neznalosti/hlouposti zákazníků..

Jsem rád že je tu libreoffice a všem lidem kteří budou po mě chtít kancelářský balík (a předpokládám že za něj nebudou chtít platit) budu instalovat libreoffice..
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice 3.3 finišuje
13. 12. 2010, 15:39:20
Jenže já taky používám svobodný software... a v míře daleko větší, než si myslíte, a zatraceně rád. Dštím oheň a síru na GIMP, ale musím přiznat, že z bitmapových programů se mi s ním pracuje asi nejlíp, pokud pominu směšně malé náhledy v efektech a hrozné provedení vykreslování, které způsobuje jeho šnekovitost. Používám OpenOffice.org od r. 2004 a dnes již vůbec nijak nepoužívám MS Office (nanejvýš na prohlížení prezentací z powerpointu). Používám Thunderbird, 7-zip, PDF Creatore (pardon, nevím, jestli je free nebo OSS) a celou řadu dalších programů. Kde to jde, používám free nebo OSS alternativy.
Na druhou stranu si jsem vědom toho, že skutečně kvalitní OSS dělají firmy a říkat "fůůj, to je firma, to je moloch", to je dětinské, to se hodí na žáčky osmé třídy základní školy, kteří mnohdy ke komunismus a k levičáctví inklinují více než ti vyzrálí a věcí znalí. Řvát "to je soft firmy, a proto je to blbý soft", to je ubohost a naprostá pitomost. Dobrý soft může dělat i komerční fiirma. Kdesi kdysi jsem tu psal, že je to vítězství kapitalismu, že se toto děje. A jsem rád, že se nemusím stydět toto takto psát, i když v dnešní době a v Evropě skoro jo...
user avatar Pavel
Odpovědět
LibreOffice 3.3 finišuje
6. 12. 2010, 19:12:41
Doufám, že do budoucna z toho neudělají šmejt, jako je Mso. To jejich zozhraní navrhoval nějaký idiot, který o nějaké použítelnosti a funkčnosti nemá ani potuchu. Poslední dobrá verze byla 97
user avatar VašekV
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.3 finišuje
7. 12. 2010, 13:01:14
Proč? Já bych hlasoval pro 2003 - vyhledávací okno a možnosti, hromadná korespondence; kontingenční tabulka; grafy.
Hromadná korespondence, více variant grafů a kontingenční tabulka mne u MSO drží. Jinak převažuje práce v OO.o
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 3.3 finišuje
7. 12. 2010, 18:00:03
Já tu už několikrát psal, že pro mě top je asi verze XP... na 2003 jsem si moc nezvykl, protože jsem přeskočil z XP na 2007, ale kdyby tomu tak bylo... no, asi by to bylo jiné :-)
Je to sice blbý říkat, ale OOo MSO XP nesahá po stránce úrovně UI ani po kotníky. A to se týká samozřejmě i LibreOffice.
Mimochodem, na Linuxexpressu se lze dočíst, že LibreOffice je nezávislý na Oraclu... je to teda jen nadpis článku. Kdo takovou pitomost vymyslel, to snad ani nechci vědět. Každý ví, že jediný, kdo skutečně vyvíjí OOo, je komunita kolem OOo... podporovaná firmou Oracle. Mně už ty kecy o prohnilosti Oraclu lezou krkem a připadají mi ještě směšnější než podobné žvásty o Microsoftu (na nějž to ale někdy trochu přece jen sedí). Když se takhle divoce a anarchisticky komunita kolem OOo chová, pak se nedivím, že odezva Oraclu je taková, jaká je.
user avatar PetrV
Odpovědět
LibreOffice 3.3 finišuje
6. 12. 2010, 20:51:33
Menší závislost na Javě? Proč? Neptám se, že bych to odsuzoval, naopak to považuju za asi dobré, protože Java asi zpomaluje... je to jediný důvod?
Ten uvažovaný vzhled je jeden z kandidátů z projektu Rennaissance a popravdě jako všechny předložené stojí za starou belu. Já jsem schopný odporné barvy jakž takž překousnout u Firefoxu, u Thunderbirdu a OOo, protože tam to má jasné opodstatnění - jednoduchost, přehlednost (na rozdíl od přeplácaného UI MSO). Ale jakmile se tam pustí takovéhle zvěrstvo, je konec.
Obecně proti ribbonu nic nemám, pokud je uděláno účelně a dobře. Jeho hlavní výhoda je, že pokud někdo dělá určitou operaci vícekrát, nemusí se potulovat nabídkami jak idiot a milionkrát za sebou, ale jen buchat na tlačítko...
Ale tady pánové přestřelili, tohle je vážně nevhodné.
Podle mě asi jediné, co OOo z pohledu UI chybí (momentálně nejvíc), je panel úloh resp. něco známého z Lotus Symphony. Jestli někdo zafunguje v celkovém vylepšení, bude to jen dobře. To stávající je staré (nechci zde psát, kolik let, je to fakt moc) a popravdě, mládež na něj nezískám... jeden kluk mi vyloženě řekl, že je to ošklivý program a že vzhled je pro něj důležitý. Pro mě taky, ale už jsem si zvykl...
user avatar sj
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.3 finišuje
9. 12. 2010, 20:11:20
nu jak tu nekdo nadava na MSO... dle meho nazoru, je to jeden z nejlepsich kancelarskych baliku vubec a konkurence jen stale dotahuje, a ze by se ji to nejak darilo se moc rict neda, rok od roku se MSO zlepsuje, prace je s nim ted naprosto jednoducha a intuitivni... a treba letos spustene Office Web Apps je paradni pocin, kam se hrabou takove g.docs ci ostatni, nemluve o tom ze OOo ani LO nic podobneho nenabizi a nejspis ani nebudou a opravdu bych uvital kdyby konecne LO presel na neco podobneho Ribbonu a nejake intuitivnejsi ovladani a nastavovani, jelikoz zatim jak OOo tak i LO jsou v tomhle docela tezkopadne a i lepsi podporo MS formatu by neskodila, kdyz uz je to schalene jako norma.... konec koncu MS je take plne podporuje a dokonce umoznuje pri prvnim spusteni si vybrat zda chcete pouzivat "open document formaty" ci ty jeho... jinak se mi docela take libi, ze se snazi minimalizovat zavislosti na Jave... i kdyz se domnivam ze to nebude jen tim, ze by Java mohla ci zpomaluje LO, ale spis bych si vsadil na to, ze je pod kridly Oraclu... nicmene nechci tu vyvolavat nejakou slovni bitku... a nez me zacnete kamenovat, tak jsem uzivatel jak MSO tak i LO, jednu dobu jsem pouzival jen LO, nicmene kvuli jeho (resp. i OOo) tezkopadnosti jsem musel i doinstalovat MSO a rocnikovku psat v nem... a takova mensi "kosmeticka" poznamka, docela by se mi libilo kdyby zacali rozlisovat verze od nuly nebo treba rocne (LibreOffice - pro 1 verzi ci LibreOffice 2011), LibreOffice 3.3. se mi osobne moc nezda...
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 3.3 finišuje
9. 12. 2010, 23:56:57
Víte, kolego... já se používáním MS Office takříkajíc natvrdo i živil. Takže můžu srovnávat. Je škoda, že jste neporozuměl možnostem OpenOffice.org, ten program je prostě fakt jiný... kdybyste si tu práci dal, možná byste byl velmi, ale opravdu velmi překvapen. Podobně jako vaši vrstevníci, kteří pro sepsání takovýchto věcí MS Office právě odkládají.
user avatar Robo
Odpovědět
LibreOffice 3.3 finišuje
10. 12. 2010, 10:06:45
Precital som si Vase prispevky, ale nikde som sa nedozvedel porovnanie
LO a OOo.
- Aky je medzi nimi rozdiel? (okrem toho ze su 2 vyvojove skupiny)
- Ake su vyhody a nevyhody jednotlivych SW
- Co mam ja ako "bezny user" pouzivat a preco?
- ktory soft bude na tomto portali preferovany a podporovany?
- ...
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:LibreOffice 3.3 finišuje
10. 12. 2010, 13:39:29
Na toto sa odpoveď tak ľahko nedočkáte, lebo už veľa rokov je tu napr. Go-oo (odteraz zrejme LO, pretože Novell, ktorý podporoval vývoj Go-oo už akosi nie je) a doteraz som nevidel poriadne zrovnanie s OO.o.

Osobne používam OO.o (aj v Linuxe - nepoužívam tam Go-oo balíčky, ktoré sú súčasť distribúcie - v budúcnosti majú byť LO, ale sťahujem a inštalujem OO.o priamo zo stránok Oracle), lebo má niektoré vlastnosti, ktoré Go-oo nemá (paradoxne, Go-oo tvrdí opak). Napr. OO.o má možnosť nastavenia každodennej kontroly aktualizácii rozšírení (v slovenčine je každodenne generované rozšírenie so slovníkom synoným, takže pre mňa veľmi užitočná vlastnosť).

S rozšíreniami v Go-oo nemám najlepšiu skúsenosť, písal som dokonca článok o tom, ako "rozhodiť" zamknuté panely nástrojov.

Portál OpenOffice.cz momentálne preferuje LO, ale nebojte sa, bude tu stále podpora OO.o.

Záver - vývoj vedie Oracle, LO je fork, ktorý k tomu niečo pridáva ale (ak pôjde smerom Go-oo) aj uberá. Najlepšie bude, ak si nainštalujete jeden aj druhý (na Win nejdú nainštalovať paralelne), odskúšate a uvidíte - možno budete potrebovať vlastnosti, ktoré pridá LO, možno nie.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Josef Molnar

Josef Molnar

 
 
 
woo jaw demo hz