LibreOffice 4.2: Důraz na rychlost a kompatibilitu, vylepšená integrace s Microsoft Windows

LibreOffice Organizace The Document Foundation oznámila vydání LibreOffice 4.2, nové hlavní verze vhodné obzvláště pro nadšence a vizionáře – „early adopters“, která je pro nejlepší svobodný kancelářský balík dalším významným krokem vpřed.  

Berlín, 30. ledna 2014 (tisková zpráva) – Organizace The Document Foundation oznámila vydání LibreOffice 4.2, nové hlavní verze vhodné obzvláště pro nadšence a vizionáře – „early adopters“, která je pro nejlepší svobodný kancelářský balík dalším významným krokem vpřed. LibreOffice 4.2 přináší četná vylepšení v oblasti výkonu aplikace a kompatibility dokumentů, která se projeví ve všech instalacích, ale zejména je ocení pokročilí a podnikoví uživatelé. Navíc je balík lépe integrován se systémem Microsoft Windows.

V programu Calc byl zásadním způsobem přepracován zdrojový kód, což má za následek výrazné zvýšení rychlosti při práci s rozsáhlými daty (především při výpočtu hodnot v buňkách a načítání velkých a komplexních sešitů XLSX). Nový volitelný interpret vzorců umožňuje provádět paralelní výpočty na grafickém procesoru (GPU) s využitím standardu OpenCL. Tyto výpočty fungují nejlépe s technologií Heterogeneous System Architecture (HSA), kterou disponuje například nový procesor AMD Kaveri APU.

Významně byla také vylepšena kompatibilita s dokumenty formátu Microsoft OOXML, zvláště s DOCX, či se zavedeným formátem RTF. Doplněn byl nový filtr pro import dokumentů programu Abiword, či možnost načítání prezentací z Apple Keynote.

LibreOffice 4.2 nabízí dvě specifická vylepšení pro firemní uživatele: zjednodušený dialog pro vlastní instalaci, který snižuje riziko chyb, a schopnost centrálně spravovat a zamykat nastavení pomocí nástrojů Group Policy Objects a Active Directory. Všech uživatelů se týká lepší integrace se systémy Windows 7 a 8, na hlavním panelu se nyní náhledy otevřených dokumentů seskupují podle aplikace a zobrazuje se zde seznam posledních dokumentů.

Pokročilým a podnikovým uživatelům přijde vhod nové okno Expertní nastavení, jež bylo přidáno do dialogového okna Možnosti.

LibreOffice 4.2 přináší novou úvodní obrazovku, která je přehlednější, lépe využívá prostor (a to i na netboocích) a zobrazuje náhledy posledních dokumentů.

K dispozici je nyní mobilní aplikace Dálkové ovládání prezentace pro iOS, jež doplňuje již existující Dálkové ovládání prezentace pro Android. Díky této aplikaci je možné na obrazovce zařízení iPhone prohlížet a spouštět prezentace otevřené na notebooku. Aplikace momentálně prochází procesem ověření ze strany Apple a bude oznámena, jakmile se stane dostupnou v iTunes Store.

LibreOffice 4.2 je prvním otevřeným balíkem, který ve verzi pro Windows obsahuje nový nástroj pro zpřístupnění vyvinutý IBM (založený na IAccessible2). V tomto vydání je považován za experimentální, ale v další hlavní verzi nahradí zastaralý systém zpřístupnění založený na Javě.

Významné úpravy jsou nadále prováděny v uživatelském rozhraní LibreOffice, dosud 70 % dialogových oken bylo převedeno na moderní formát a vylepšeno. Toto vydání obsahuje také nový hezký motiv „plochých“ ikon nazvaný Sifr a aktualizovanou sadu výchozích stylů dokumentů.

Všechny nové a vylepšené vlastnosti LibreOffice 4.2, včetně těch, které zde nebyly popsány, jsou shrnuty na webové stránce: https://www.libreoffice.org/download/4-2-new-features-and-fixes/.

Poznejte komunitu

Začátkem února se komunita LibreOffice zúčastní konference FOSDEM 2014 v Bruselu, kde budou vývojáři prezentovat v sekci Open Document Editors DevRoom nejnovější špičkové technologie použité v LibreOffice, a další dobrovolníci se budou setkávat s příznivci svobodného softwaru v kiosku LibreOffice.

Začátkem března bude The Document Foundation prezentovat LibreOffice 4.2 na veletrhu CeBIT v Hannoveru: Hala 6, stánek H14.

Stažení LibreOffice

LibreOffice 4.2 je možné stáhnout na stránce: http://cs.libreoffice.org/download/. Rozšíření jsou dostupná na stránce: http://extensions.libreoffice.org/extension-center.

Podpořte The Document Foundation

Uživatelé LibreOffice, příznivci svobodného softwaru a členové komunity mohou The Document Foundation podpořit finančním darem na http://donate.libreoffice.org/cs/. Získané peníze budou použity na rozvoj infrastruktury a na marketingové aktivity ke zvýšení informovanosti o projektu, a to jak na globální, tak na místní úrovni.

Díky úsilí mnoha překladových projektů je tato tisková zpráva dostupná také v angličtině, arabštině, holandštině, francouzštině, galicijštině, němčině, italštině, japonštině, brazilské portugalštině, slovinštině, španělštině a turečtině na těchto stránkách: http://blog.documentfoundation.org/libreoffice-4-2/. Postupně budou přidávány také další překlady.

Odkaz na blog The Document Foundation: http://blog.documentfoundation.org/

O nadaci The Document Foundation (TDF)

The Document Foundation je otevřená, nezávislá, samosprávná a meritokratická organizace, jež navazuje na desetiletou práci komunity kolem balíku Open­Office.org. Za vznikem TDF stála myšlenka, že pouze nezávislá nadace vytvoří nejlepší prostředí pro tvorbu svobodného kancelářského balíku tím, že spojí úsilí firemních a dobrovolných přispěvatelů. TDF je otevřená pro každého jednotlivce, který souhlasí s jejími hodnotami a podílí se na jejích aktivitách, a vítá firemní partnery, kteří mohou například podporovat jednotlivce pracující spolu s ostatními přispěvateli komunity. TDF měla k 1. lednu 2014 přes 190 členů a přes tři tisíce dobrovolníků a přispěvatelů po celém světě.

Kontakty pro média

Florian Effenberger (poblíž Mnichova, Německo, UTC+1)
Telefon: +49 8341 99660880 - Mobil: +49 151 14424108
E-mail: floeff@documentfoundation_org

Charles H. Schulz (Paříž, Francie, UTC+1)
Mobil: +33 6 98655424 - E-mail: charles.schulz@documentfoundation_org

Eliane Domingos de Sousa (Rio de Janeiro, Brazílie, UTC-3)
E-mail: elianedomingos@documentfoundation_org - Skype: elianedomingos

Italo Vignoli (Milán, Itálie, UTC+1)
Mobil: +39 348 5653829 - E-mail: italo.vignoli@documentfoundation_orgSkype: italovignoli - GTalk: italo.vignoli@gmail_com

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Důraz na rychlost a kompatibilitu, vylepšená integrace s Microsoft Windows
30. 01. 2014, 21:57:00
"zamykat nastavení pomocí nástrojů Group Policy Objects a Active Directory."

Tak toto by pro mne byl asi dost velky impuls ci minimalne namet na uvahu o prejiti z AOO k LO, urcite zkusim info najit na webu sam, ale kdyby nekdo vedel neco blizsiho, uvitam info.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice 4.2: Důraz na rychlost a kompatibilitu, vylepšená integrace s Microsoft Windows
31. 01. 2014, 06:20:06
Very cool. Bez nějakých "keců o ničem" stručně shrnuty novinky aktuální verze.
user avatar LuboK
Odpovědět
Dobre, ale...
31. 01. 2014, 15:26:41
Ked v tejto verzii chcem vyskusat Base s pouzivanim Firebird databazy, je potrebne zapnut experimentalne funkcie.
Po zapnuti exp. funkcii mi vsak zasa v Calcu neide tlacidlo zlucit a vycentrovat bunky :-(
Vyskusane na 2 PC s Win7 64bit, LO 4.2.0.4
Viem, ze LO 4.2 nie je produkcna verzia, zato ju este len skusam. Viete niekto overit a pripadne nahlasit do buglistu?
Dik.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Dobre, ale...
31. 01. 2014, 16:42:40
Je mi líto, u mě vše OK, jak na Linuxu, tak ve Windows. Nemáte problém s nastaveným profilem?
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:Dobre, ale...
31. 01. 2014, 17:26:58
Mozno je problem s profilom. Da sa nejako rozumne profil vymazat? Ono, ked jednu verziu odinstalujem, novu nainstalujem, stale to v profile nieco zanecha. Uz som na tychto pc urobil takyto "upgrade" niekolkokrat.
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:Re:Dobre, ale...
31. 01. 2014, 19:03:37
Vuala :-) uz to ide. Hladat v profiloch bolo dobre nakopnutie.
Dik.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz