LibreOffice 6.2 a 6.1.5 přicházejí

lo6_cubes.png Nadace The Document Foundation oznamuje vydání nové verze populárního kancelářského balíku LibreOffice. V médii probleskly zprávy o kritické bezpečnostní chybě v LibreOffice a OpenOffice.  

7. února 2019 oznámila na svém blogu nadace The Document Foundation, která spravuje vývoj a marketing kancelářského balíku LibreOffice, vydání stabilní major verze LibreOffice 6.2 a LibreOffice 6.1.5. Zatímco první je z řady Fresh a obsahuje nejnovější, a tedy ne dokonale vyzkoušené funkce a vylepšení, druhá je z řady Still a je přímo určená pro business účely. Obě verze si můžete stáhnout ze stránky LibreOffice.

Verze LibreOffice 6.2 přichází s přepracovaným uživatelským rozhraním, postaveným na konceptu MUFFIN, s upravenými podobami Notebookbaru i řadou dalších změn v jednotlivých programových modulech. Novinky v této verzi sledujeme a přinášíme v pravidelném shrnutí, jehož první díl si již můžete přečíst. Řadu informací najdete také v rozsáhlém článku Stanislava Horáčka Novinky ze světa LibreOffice: pokročilé nastavení písma a podzimní konference.

Kritická chyba CVE-2018-16858

Médii probleskla zpráva o kritické chybě CVE-2018-16858. Ta umožňovala útočníkovi vložit do dokumentu událost, která po přejezdu myši vyvolala spuštění škodlivého kódu v jazyce Python. Pythonovský interpret je přitom standardní součástí balíků LibreOffice a OpenOffice. Chyba je popsaná na stránce LibreOffice.org a nadace zareagovala rychle vydáním opravných verzí 6.1.3 řady Fresh a 6.0.7 řady Still 5. listopadu 2018. Tato oprava se bohužel do nedávno vydané aktualizace Apache OpenOffice nedostala, a tak doporučujeme pro otevírání souborů ve formátu ODF využívat LibreOffice.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Jiri831
Odpovědět
Instalace LibreOffice 6.2 přes terminál
21. 02. 2019, 21:39:31
Je možno instalovat v Ubuntu LibreOffice 6.2 i přes terminál?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz