LibreOffice 7.0.5, LibreOffice na InstallFestu

tdf.png Vychází nová verze LibreOffice 7.0.5. Tématem jedné z přednášek na letošní konferenci InstallFest byly balíky LibreOffice a OpenOffice.   

LibreOffice 7.0.5

Týden po vydání LibreOffice 7.1.1 Community nadace The Document Foundation oznamuje vydání další verze, určené pro průmyslové nasazení, LibreOffice 7.0.5. Ta opravuje přes sto chyb (jejich seznam je dostupný zde a zde), proto doporučujeme aktualizovat na tuto verzi, kterou si lze stáhnout z české stránky LibreOffice. Pro tuto verzi je též připravena profesionální komerční podpora. Podle Release plánu se další aktualizace v řadě 7.0 dočkáme v týdnu mezi 10. a 16. květnem 2021.

Na InstallFestu 2021 se hovořilo o LibreOffice

Na letošním ročníku konference InstallFest 2021, pořádaném poprvé (a doufejme, že nadlouho naposled) online, se část programu zaměřila (vůbec poprvé) na LibreOffice. Petr Valach z nadace The Document Foundation zde měl přednášku na téma LibreOffice vs. OpenOffice – Kdo s koho?, jejíž cílem bylo ukázat kořeny projektů OpenOffice.org, LibreOffice a Apache OpenOffice, provést srovnání projektů Apache OpenOffice a LibreOffice a zdůraznit rozdíly mezi komunitami a přístupech obou projektů. Záznam přednášky je k dispozici na Youtube a čtenáři se mohou těšit na její rozšířenou podobu v rámci plánovaného setkání zájemců. Ti mohou do komentářů psát navrhovaný termín takového setkání, které by se konalo prostřednictvím platformy Jitsi, poskytované nadací TDF.

Snímky z přednášky Snímky z přednášky

Firma Počítače za babku používá LibreOffice

Ve firmě Počítače za babku z Veselí nad Lužnicí má používání OpenOffice/LibreOffice dlouhou tradici, a to již od dob StarOffice. Používají zde desktopovou verzi na systémech Windows a mac OS X. Stabilně používají OpenOffice, k tomu pak LibreOffice v portable verzi.

Informace byly získány prostřednictvím dotazníku nadace The Document Foundation. Autorem je Zdeněk Crhonek, dotazníky zveřejňuje Stanislav Horáček. Odpovědi na dotazník lze nalézt na wiki stránce, souhrn pak na stránce LibreOffice.

Český překladatelský tým LO přechází na nový repozitář

Dobrovolníci, zapojení do překladů uživatelských manuálů LibreOffice, se mohou od dnešního dne kochat novým repozitářem na GitHubu. Účelem migrace v rámci akce Dieta pro OmegaT bylo odlehčit tomuto překladovému softwaru, urychlit jeho načítání a responzibilitu. Stalo se tak zásluhou Miloše Šrámka ze slovenské komunity LibreOffice. Bližší informace o tomto nástroji včetně o možnosti zapojení se do překladů najdou zájemci na wiki LibreOffice.

Přehled aktualit připravujeme s českou komunitou LibreOffice. Sledujte stránku na FacebookuTwitteru.

Komentáře

user avatar z
Odpovědět
LibreOffice 7.0.5, LibreOffice na InstallFestu
14. 03. 2021, 12:21:09
Hledáme příklady nasazení LibreOffice ve školách, úřadech, firmách, spolcích apod. Používáte LibreOffice ve větším měřítku? Dejte nám vědět, rádi vaše zkušenosti zveřejníme: https://tdf.io/dotazniky

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz